3. elokuuta 2020

Hei hei kesä, tervetuloa syksy!

IMG_20200715_195149_859

Kevät ja kesä on mennyt jonkinlaisessa usvassa, kuten varmaan monella muullakin. Keväältä ei ole kovin paljoa kerrottavaa. Oli etäkoulut, etätyöt ja etäpäiväkodittomuus, eli kotonaoloa, kotonaoloa, kotonaoloa. Uusi arki oli kaikille tottumisen aikaa, ruutuajat paukkuivat ja monesti mentiin sieltä, missä aitaa ei edes ollut. Mielialat heittelivät ajoittain hyvinkin vahvasti onnesta epätoivoon itse kullakin. Siinä missä puoliso kävi normaalisti töissä päivät, minä jongleerasin omia töitäni, koululaisten tehtävien auttamista sekä viisivuotiaan viihdyttämistä. Kotiäitivuodet olivat asiaa erikseen, silloin ei ollut töitä ja palavereita joihin keskittyä naperoiden kiljuessa taustalla ja toisten chättäillessä opettjien kanssa. Välillä istuimme kaikki kolme luurit päässä omissa palavereissamme keittiönpöydän ääressä.

Jotenkin pärjäsimme kaiken säätämisen kanssa ihan kiitettävästi ja jäimme lomalle hyvillä mielin. Koitti kolmas kesäloma työurani aikana ja se oli ensimmäinen kokonainen neljän viikon kesälomani. Vaikka olin kaksi kuukautta kotona viime kesänä, olin suurimman osan ajasta sairaslomalla, enkä siis varsinaisesti lomalla. Sitä edellisenä kesänä olin vasta aloittanut töissä ja lomaa oli kertynyt vain hurjat neljä päivää. 

Olen onnellinen kuinka syvään lomamoodiin pääsin, sulloin koneen ja puhelimen niin syvälle kaappiin, että niitä sai sieltä ihan tosissaan kaivella esille töihinpaluuta edeltävänä iltana. Yleensä tsekkailen työsähköposteja iltaisinkin, välillä viikonloppuna ja joskus jouluna. Nyt en suonut ajatustakaan työasioille koko kuukauden aikana.

IMG_20200424_114912_935
IMG_20200531_174800_202

Lomaltapaluu koitti osalle meistä jo viime viikolla ja tänään minäkin palasin töihin sekä kuopus aloitti esikoulutaipaleensa. Osa meistä lomailee vieläkin, kun koulut alkavat vasta kahden viikon kuluttua. Arkeenpaluu tuntuu ihan mukavalta, vaikka lomailisin toki mielelläni pidempäänkin, terveisin koululaisten pitkiä lomia kadehtiva.

Kesälomaa vietimme saaristossa, kotona hengaillen, kotikaupungissa seikkaillen  sekä Pohjois-Karjalan seesteisissä järvimaisemissa. Ollaan uitu ihan mahdottoman paljon ja syöty kasapäin mansikoita. Ollaan tehty tavallisia arkisia asioita, kuten käyty kirjastossa, nähty kavereita ja syöty ravintoloissa, asioita jotka vielä hetki sitten tuntuivat kaukaisilta ja vierailta. Juuri tätä kesäloma on parhaimmillaan. Pienistä asioista nauttimista, yhdessäoloa ja rentoa tekemistä. Lautapelejä, pitkiä iltasatuja, aamu-uinteja, jäätelöitä jo ennen lounasta. Vaikka monta jäätelöä päivässä, jos siltä tuntuu. 

IMG_20200619_145428_185 IMG_20200714_145553_001
IMG_20200510_185010_738

Syksy on jonkinlaista uudistumisen aikaa, silloin aina havahtuu siihen ajan rientämiseen. Voitteko kuvitella, että kaikki lapsemme ovat jo kasvaneet päiväkoti-iästä ohitse! Ensi syksynä meillä on jo kolme koululaista. Hullua. Ensimmäistä kertaa en myöskään pode vauvakuumetta enkä taaperoikävää, vaikka lapset ovatkin jo isoja. Enempi innostun heidän kasvusta, omatoimisuuden lisääntymisestä sekä omasta vapaudestani, jota arki tulevina vuosina tulee mahdollistamaan entistä enemmän. Vaikka siitä, että maitotölkin lähikaupasta voi noutaa joku muu kuin minä. Ja että se tehdään innosta hihkuen, koska yksin kaupassa käyminen on uutta ja jännittävää.

Syksyltä odotan kaikista eniten sitä tavallista arkea, vaikka se joskus onkin raskasta. Aina ei jaksaisi juoksennella hypermarkettien hyllyjen välissä ja kuskailla lapsia harrastuksiin illasta toiseen, mutta se arki rutiineineen on kuitenkin terveellistä ja turvallista. Ja kivaa, kun siitä tekee sellaista. Joskus olin sellainen, joka eli viikonloppuja varten, mutta viikonlopun koittaessa oli liian väsynyt tehdäkseen mitään. Halusin olla entistä enemmän sellainen, joka nauttii arjesta siinä missä vapaistakin. Arki on kuitenkin se aika, jota eniten vuodessa vietämme. Sen tulisi olla kivaa ja nautinnollista ja siihen aion tänä syksynä panostaa. 

Kivaa alkanutta elokuuta kaikille! Mitä te odotatte eniten alkavalta syksyltä?

1 kommentti:

  1. Teidän kesä kuulostaa ihanalta! Meillä alkoi ensimmäinen eskari, ja eniten odotan että myös 4v pääsee takaisin päiväkotiin ja saisi oman ikäisiä kavereita 🤩

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!