11. huhtikuuta 2018

Ikuinen selkäkipu epiduraalista

Epiduraalipuudutus on yksi yleisempiä kivunlievityskeinoja synnytyksessä. Synnyttäjän selkäydintä ympäröivään epiduraalitilaan asennetaan katetri, jonka kautta puudutusaine leviää kehoon. Epiduraalipuudutus on tehokas, mutta kuten kaikissa lääkkeissä, on siinäkin haittavaikutuksia. Suurin osa tiedossa olevista haittavaikutuksista ovat vähäisiä, pian ohi meneviä eivätkä ne ylitä puudutuksen hyötyjä. 

ilokaasuhaha

Mä olen kolmesti synnyttänyt epiduralipuudutettuna. Kaikki on mennyt oikein hyvin itse synnytyksissä, puudutus vei kivut ja synnyttäminen sujui ongelmitta. Epiduraalipuudutuksesta on ollut minulle iso hyöty ja olen sitä joka kerta toivonutkin, vaikka sanotaan että uudelleensynnyttäjille käytetään mieluummin muita puudutteita. Kolmannessa synnytyksessä epiduraalia laitettaessa keholleni kuitenkin tapahtui jotain, tai sitten asennus epäonnistui. Tämän seurauksena selkäni reistailee edelleen kolme ja puoli vuotta myöhemmin. Itse kivunlievitys toimi kolmannessakin synnytyksessä juuri niin kuin pitikin, mutta en ole enää niin varma että se oli näiden selkäongelmien arvoinen.  

Puudutuksen pistäminen on jokaisessa kolmessa synnytyksessä tuntunut ikävältä. Tottakai, kun kipeiden supistusten aikana täytyy pysytellä täysin liikkumatta jonkun ronkkiessa sua neulalla selkään. Kolmannessa synnytyksessä epiduraalin laitto tuntui kestävän paljon pidempään kuin aiemmin, mutta hoitohenkilökunta ei ainakaan ääneen kommentoinut mahdollisia ongelmia. Kuopuksen synnytyksessä epiduraalin pistoskohta jäi huomattavasti kipeämmäksi kuin edellisillä kerroilla, eikä kipu hellittänyt ajan myötä. Alkuun ajattelin tämän olevan normaalia jälkioireilua enkä siksi lähtenyt esimerkiksi tutkituttamaan asiaa tarkemmin. En myöskään osannut arvioida, kuinka pitkä aika katsottaisiin "normaaliin" palautumiseen ja tässä sitä ollaan kolme ja puoli vuotta myöhemmin yhä kipeinä.

lillebror 006muok

Olen jonkun verran etsinyt tietoa epiduraalin haittavaikutuksista, mutta mikään ei selitä kokemaani kroonista kiputilaa selkänikamien välissä. Sen sijaan (koska google diagnosoi parhaiten) aloin selkäkivun lisäksi epäilemään, että kovat päänsärkykohtaykseni joille ei tutkimuksista huolimatta ole löytynyt mitään syytä saattaisivat myös olla liitännäisiä tähän selkäkivun aiheuttajaan. Epiduraalin haittavaikutuksiin kuuluu sekä kovaa päänsärkyä ja selkäkipua, mutta kummankin oireen kuuluisi loppua muutamassa päivässä eikä jatkua vielä yli kolme vuotta synnytyksestä. Ihan äskettäin uutisoitiin muuten että eräälle naiselle oli jäänyt puudutusneula jumiin selkärankaan synnytyksen yhteydessä tapahtuneessa puudutuksessa ja se oli huomattu vasta 14 vuotta myöhemmin. Onkohan mullakin joku neulanpätkä tuolla selkärangassa joka selittäisi kivut?

Selässäni on yksi kipeä piste. Se ei ole ihan jatkuvasti kipeä, mutta se oireilee eri asennoissa selkää taivuttaessa ja venyttäessä sekä säteilee välillä koko selkään. Mistä oletan tuon kipupisteen johtuvan epiduuraalista? Koska se on tasan sama kohta joka on ollut kipeä epiduraalin laitosta asti. Kipu tuntuu kahden nikaman välissä noin keskiselässä, juuri siellä minne piikki aikoinaan iskettiin. Kipu on pahimmillaan äärimmäisissä venytyksissä (esim. silta-asennossa), tai oikeastaan vielä pahempi siinä hetkessä kun venytyksestä palautuu. Kipu tuntuu samanlaisena myös selkää pyöristettäessä ja muuten taivutettaessa, mutta ei yhtä voimakkaasti. Vaikka selkäkipu ei varsinaisesti estä normaalielämää (ainoastaan hidastaa ja hieman hankaloittaa), niin on se silti aika ikävä vaiva kantaa mukanaan mahdollisesti loppuelämänsä ajan. Tämä vaiva on erityisen ikävä siksi, että se tuottaa kovaa kipua mieleisiä asioita tehdessäni, eli venytellessä ja joogatessa. Pelkään myös, etten pysty enää vahvistaa selkäni kuntoa tai kehittyä venyvyydessä siihen mitä joskus olen kyennyt.

Millaisia kokemuksia teillä on epiduraalipuudutuksesta?

11 kommenttia:

 1. Itselläni epiduraali toimi aivan loistavasti eikä laittaminenkaan sattunut saati sitten, että jälkikäteen olisi kipuilua ollut. Itsekin ennakkoon hieman jännitin tuota, koska olen kuullut noista haittavaikutuksista. :/

  VastaaPoista
 2. Tuttu homma 2 kertaa synnyttänyt, molemmilla käytetty epiduraalia. Huti meni vähä aina. Mulla todettu tämän jälkee välilevyntyrä joka on jo leikattukkin. Uutta pullistumaa pukkaa jo. Aina vähän syyttänyt tätä "Hups ei sun kuuluis täristä ja hikoilla ja melkein pyörtyä kun epiduraalia laitetaan.. "

  VastaaPoista
 3. Mulla ei oo onneksi huonoa sanottavaa pidempikestoisestakaan epiduraalista, mutta olen kuullut kyllä kauhutarinoita miten ne vaikuttavat joillan ihan loppuelämän.

  VastaaPoista
 4. Mä sain epiduraalin kesken supistuksen niin etten ehtinyt sitä edes tuntemaan. Se ei kuitenkaan auttanut. Sen sijaan enne sektiota Spinaalia pistettiin kahden anestesia lääkärin kanssa kymmeniä kertoja. Siitä jäi leikkauksen jälkeen hirveät päänsäryt ja selkäsäryt. Näitä hoidetaan yleensä veripaikalla, mutta eihän mun neulatyynyn näköisestä selästä kukaan osannut sanoa mikä pistojälki on se joka kivun aiheuttaa. Join sitten pepsiä ja söin selän vihlontaan särkylääkkeitä jonkun aikaa. Mulla on selkä ihan tuusannuuskana ollut aina, enkä o koskaan tajunnut että just esim selkään laitettavat puudutteet voi aiheuttaa sivuoireina tuollaista kuin sulla. Kai oot lääkäriltä asiaa kysynyt?

  VastaaPoista
 5. Minulla jäänyt epiduraalista selkään kohta, joka välillä kipuilee. Juuri ääriasennoissa. 5 vuotta aikaa, ja tuntuma koko ajan vähentynyt. Ei häiritse arkeani. Kerran kävin näyttämässä selkää lääkärille reilu puoli vuotta synnytyksen jälkeen, joka sanoi, että tarvittaessa voi antaa jonkinlaista sähköhoitoa kohtaan. Odotin silloin jo toista lasta, niin kohdallani se ei silloin onnistunut, enkä myöhemmin ole kokenut tarpeelliseksi. Ilmeisesti sellainenkin hoito on kuitenkin mahdollista.

  VastaaPoista
 6. Olisin halunnut synnyttää luomuna, mutta esikoisen kanssa jouduin yli 30 synnytyssalissa vietetyn tunnin jälkeen turvautumaan epiduraaliin. Onneksi ei tullut oireita. Kuopuksen kanssa synnytys onnistui luomuna.

  VastaaPoista
 7. Mä en halunnut epiduraalia, koska ajatus neulasta selässä pelotti. 😁

  VastaaPoista
 8. Hei! Minä kärsin tälläisesta ja sain veripaikan joka helpotti lähes kahdessa tunnissa. Sulla taitaa olla kyllä kyse muusta. ��


  Selkäytimen ”dural tap” saattaa vaurioitua. Tämä johtaa selkäydinnesteen vuotamiseen, josta aiheutuu erittäin voimakas päänsärky (ehkä jopa useiden päivien ajan), kunnes vaurio paranee ja vuoto loppuu. Vuoto on mahdollista korjatata ruiskuttamalla pieni määrä naisen omaa verta selkäydin tilaan. Kun tämä hyytyy, se muodostaa paikan reiän päälle ja eristää sen enemmältä valumiselta. Jos tämä onnistuu, päänsärky saattaa loppua jopa välittömästi.

  VastaaPoista
 9. Ei oo eriduraalista kokemusta, melkein laitettiin, mutta vauva olikin jo tulossa, kun lääkäri oli laittamassa neulaa selkään eli eka synnytys meni täysin luomuna, koska oli ns. syöksysynnytys, ei ehditty antaa mitään. Toisessa synnytyksessä annettiin kohdunkaulanpuudute ja se oli aivan taivaallinen, koska mun synnytyskivut tuntui edessä ei selässä. Mielestäni tossa puudutteessa on vähemmän riskejä kuin epiduraalissa, ei tule mitään reikiä mitkä pitäis paikata ns. veripaikalla. Mulle on leikkauksen yhteydessä tehty spinaalipuudute ja siinä sanottiin että ainut vaara siinä on että lääke lähtee väärään suuntaan eli ylöspäin. Hoitajat nipistelivätkin mua koko ajan, ennenkuin lääke vaikutti. Olen ymmärtänyt että spinaali vaikuttaa nopeammin kuin epiduraali, mutta on lyhytkestoisempi.

  VastaaPoista
 10. Olipa kiva löytää tämä postaus! Täällä samaa vaivaa, epiduraalin pistoskohta kipuilee edelleen silloin tällöin ja synnytyksestä aikaa pian kaksi ja puoli vuotta. Itsekin olen yrittänyt löytää syytä tälle (googlettamalla, heh :))ja englannin kielellä olen löytänyt paljon keskustelua ja kokemuksia aiheesta. Tuntuu, että lääkäritkään ei aina oikein osaa sanoa mistä tämä johtuu, mutta paras kuulemani "veikkaus" on että pistoskohtaan olisi muodostanut arpikudosta, joka siinä sitten aina tietyissä olosuhteissa kipuilisi?!

  Itse en kuitenkaan tämän vuoksi kadu epiduraalin ottamista, sillä synnytyksessä se toimi kuin unelma ja minulle toimiva kivunlievitys oli välttämätön, sillä aiempi luomusynnytykseni oli traumaattinen kokemus. Vaikka tämä nyt ei suuremmin elämää haittaakaan, niin olisihan se silti ihan kiva, jos tähän joku syy löytyisi ja sitä pystyttäisiin hoitamaan.

  Itseäni kiinnostaisi myös tietää, onko joku ottanut epiduraalin uudelleen, vaikka aiemmassa synnytyksessä olisi jäänyt pistoskohta kipeäksi ja miten kivulle on siinä tapauksessa käynyt(onko kipu pahentunut tms.).

  VastaaPoista
 11. Hei! Törmäsin tähän postaukseen goolgailujeni tuloksena. Halusin vain sanoa, että mulla on samanlainen tarina. Aikaa synnytyksestä on nyt vuosi. Mulla meni myös epiduraali väärään paikkaan ja sieltä roiskui nestettä. Kuulin hoitajien äänestä että kaikki ei ole ok, vaikka yrittivät niin vakuutella. Jäi järkyttävä selkäsärky. Ensimmäiset kuukaudet itkin kipua päivittäin ja söin 1000mg Panadol ja 800mg Burana vuorotellen. Mulla tuli oireena myös, että vasemman puolen hermot jalassa ei toimi ja jalka tuntuu puutuneelta. Olen käynyt usealla hierojalla, jäsenkorjaajalla, osteopaatilla ja paristi yhdellä "ihmemiehellä", joka oli ainut joka osasi jalan hermoston saada takaisin. Ainakin hetkellisesti. Edelleen tuntuu kovaa kipua tietyissä asennoissa juuri samassa kohdassa mihin epiduraali aikoinaan iskettiin.😌 Olen kysellyt synnytyssairaalan henkilökunnalta näistä oireista, mutta tuloksetta. Valituksesta sairaalaan en usko olevan hyötyä. Ehkä tämä tästä joskus 🙄..

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!