5. helmikuuta 2017

Maitohampaiden inflaatio

Meidän esikoiselta irtosi tänään ensimmäinen maitohammas. Se on heilunut jo pitkän tovin, kunnes tänään siskonmakkarakeiton äärellä lapsi huomasi, että hammas ei enää ole paikoillaan. Hyvä niin, koska hampaiden kiskominen on yksi niitä asioita, joita pelkään vanhemmuudessa. No, jäi mysteeriksi onko hammas nielty makkarakeiton mukana vai katosiko se jonnekin muualle, mutta olennaista on sen kivuton irtoaminen.

_DSC0130_1

Sitten päästäänkin asiaan, eli maitohampaiden kokeman inflaation pariin. Muistan omasta lapsuudestani hammaskeijun tuoneen irronneesta hampaasta markan tai jopa viisi markkaa. Mitähän hampaista tätä nykyä maksetaan, vai maksetaanko ollenkaan? Tulee väkisinkin mieleen se Modern Familyn jakso, jossa Mitch ja Cam maksavat Lilylle 100 dollaria irronneesta hampaasta. En tiedä paljonko markan arvo tänä päivänä olisi, enkä tiedä myöskään paljonko maitohampaan arvo on. Kymmenen senttiä, euro, femma? Maksetaanko etuhampaista vähemmän kuin poskihampaista ja pitääkö maksaa kipulisää jos hammas on kiskottava irti väkivaltaisesti? Tuleeko tällaiset vahingossa ja kivuttomasti irronneet hampaat halvemmiksi?

Onko nykyaikana tarpeetonta maksaa lapselle irronneista hampaista, vai pitäisikö kertoa tarinoita hammaskeijuista ja siten ruokkia lapsen mielikuvitusta? Onko oikein opettaa lapsi siihen, että irronneesta hampaasta tienaa rahaa tai lahjoja? Ehkä olisikin parempi alusta alkaen ottaa se kanta, että hampaiden irtoaminen kuuluu vain lapsen normaaliin kehitykseen eikä siitä tarvitse hyötyä mitään kuvitteellisten satuolentojen eli vanhempien kustannuksella. Aihetta googlatessani löysin mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin, mutta silti olin edelleen ihan pihalla siitä, mikä ratkaisu olisi meidän perheelle toimivin. Kaikkea sitä joutuu tässä vanhemmuuden hurrikaanissa miettimään. Eipä käynyt mielessä lähes seitsemän vuotta sitten tikkuun pissatessani, että kuluttaisin vielä tunteja koneen äärellä opiskellen tietoa hammaskeijuista ja hammaslahjoista. 

_DSC0129_1

Päätimme kuitenkin, että pienen kolikon lapsi on hampaastaan ansainnut. Olkoot se sitten 50 senttiä tai 20 senttiä, lapsi varmaan ilahtuu joka tapauksessa. Ei tarvitse opettaa, että hampaiden irtoamisesta rikastuu, mutta toisaalta eipä niitä maitohampaita niin montaa lapsen suussa ole, että saattaisi itsensä vararikkoon vaikka lahjoisikin lasta hampaiden takia. Ei tarvitse tuputtaa hammaskeijuja, mutta antaa silti mahdollisuus halutessaan uskoa niihin.

Paljonko teidän hammaskeijut maksavat lapsille hampaista, vai maksavatko ollenkaan?

4 kommenttia:

 1. Meidän hammaskeiju on aika epäluotettava. Juuri tällä viikolla kesti 6 päivää ennen kuin hammas hävisi tyynyn alta. Toi lopulta euron.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kai sillä hammaskeijullakin voi olla joskus omia kiireitä, tai se voi olla vaikka lomalla! :D

   Poista
 2. Eipä ole tarvinnut asiaa vielä sen kummemmin pohtia 😅 Meillä kyllä käy joulupukkikin, niin miksei myös hammaskeiju. Ehkä lapsella on hyvä olla elämässään ripaus taianomaista uskoa. Vakavoittua ehtii myöhemminkin 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se varmasti on lapselle ihan kivaa, kun on vähän taikaa ja satuja :)

   Poista

Kiitos kommentista!