12. tammikuuta 2017

Kirottu koirankusettaja, tuomitse itsesi!

Olimme aamukävelyllä lasten kanssa, kun tapahtui jotain, mikä on varmasti yleistä monissa lapsiperheissä - lapsella iski pissahätä kesken matkan eikä vessaa lähettyvillä. Mitäs tehdään? Vaihtoehtoja ei oikein ollut, muita kuin vetää haalari kinttuihin ja tehdä tarpeensa puskan juureen. Vanhemmuus on sellainen asia, johon jokaisella ihmisellä - myös lapsettomilla - on mielipiteensä. Jonkun mielestä lapsen puskaan pissaaminen on ok, joku taas saattaa olla sitä mieltä että pissatkoon housuunsa, jos ei jaksa pidätellä. Toivon, ettei näitä jälkimmäisiä ole monia. Meidän lapset ovat kaikki vielä niin pieniä, että pissahätä saattaa yllättää vaikka kuinka käydään varmuden vuoksi pissalla juuri ennen lähtöä. Se ei ole lapsen vika, eikä todellakaan saa kiusata lasta pakottamalla hänet pidättelemään kunnes lopulta pissaa alleen. Pahimmassa tapauksessa lapsi traumatisoituu eikä tahdo enää ulkoilla, tai taantuu ikätasoaan alemmas ja pissalla käyminen ei enää onnistu. 

No, minä koin ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi tuossa tilanteessa pissattaa lapsi puskan juureen pikaisesti, että kotimatka sujuisi ongelmitta. Kunnes kesken toimituksen vastaamme asteli koiraansa ulkoiluttava nainen. Jos katseet voisivat tappaa... En muista ikinä saaneeni noin tuomitsevaa katsetta kanssaihmiseltä. Ymmärtäisin, jos olisin vedellyt kaljaa ja röökiä ollessani lasten kanssa ulkona. Ymmärtäisin, jos olisin lapsen sijaan itse ollut siinä puskapissillä. Mutta että nainen, joka itse on samasta syystä ulkoilemassa rakkinsa kanssa, tuomitsee katseellaan lapseni tahattoman pissahädän ja minun yritykseni ratkaista tilanne mahdollisimman hyvin. Onneksi tuo nainen päätti kävellä ohitsemme sanomatta mitään, muuten kattila päässäni olisi saattanut kiehua pahastikin yli.

Käyt monta kertaa päivässä ulkoilemassa, vain pissattaaksesi rakkaan karvatassusi sinne puskaan. Minä pissatan lapseni puskaan vain pakon edessä. Koirasi tekee myös isommat tarpeensa ulos. Kenties olet yksi niistä ärsyttävistä ihmisistä, joka ei edes vaivaudu noukkimaan koirasi jätökset pois kadulta? Minä en onneksi ole vielä joutunut sellaiseen tilanteeseen, että lapsella iskisi kakkahätä paikassa, jossa ei ole vessaa. Sen sijaan lapseni leikki muutama päivä sitten kävelytien varrella lumessa ja poistui sieltä kurahousut yltä päältä koiranjätöksissä. Ei se varmaan sinun koirasi kakka ollut, mutta silti. Ja SINÄ kehtaat tuomita katseellasi MINUT?!

koirankakka

Jos jätetään tästä pois kaikki se, mitä mieltä olen koirankakkoja keräämättömistä koiranomistajista, niin minulla ei ole mitään koiranulkoiluttajia vastaan. Ymmärrän varsin hyvin, että jonnekin niiden koirien on pissattava ja ulkonahan se kuuluukin hoitaa. En minä tuomitse kadulle pissaavan koiran omistajaa. En tuomitse syvälle metsään tai ojan pohjalle kakkaavan koiran omistajaa, vaikka hän jättäisikin pökäleet keräämättä. Ei ne siellä ojan pohjalla ketään haittaa, ja jos sinne lapsensa päästää rymyämään, niin sitten riski on otettava että vaatteet likaantuvat. Mutta tuo katse, jonka kyseiseltä koiranomistajalta sain, sen merkityksestä ei voinut erehtyä. Koiranpissittäjä tuomitsi minut, lapsenpissittäjän. Kaksinaismoralistista ja oikeastaan todella inhottavaa, sillä tuomion kohteena oli samalla viaton lapseni, jolle vain sattui iskemään vessahätä huonolla hetkellä.

Miten te toimitte, jos lapselle iskee vessahätä, eikä pönttöä tai pottaa ole saatavilla?

13 kommenttia:

 1. Oletko varmasti tulkinnut katseen oikein? Koiran omistajalla huono päivä ja kävellyt periaatteessa näkemättä mitään? Varsinkaan kun hän ei sanonut mitään? Tuliko tunne itsestäsi, hävittikö pissattaa lasta, siis tiedostamatta? Ja siksi tulkitsit sen koiranulkoiluttajaan... tai entä jos koiranulkoiluttaja oli saanut juuri kuulla siitä, että koira pissannut pusikkoon ja nyt häntä ärsytti, että lapset saa pissata, mutta koira ei? Ajatuksella, virtsa kuin virtsa...?

  Mutta alkuperäiseen 😊 Ehdottomasti lapselta housut kinttuhin ja pissalle! Ja kyllä minä itsekin olen joutunut muutamasti puskapissalle ja en koe sitä vääränä. Eikö sanontakin mene, että hätä ei lue lakia? Itse kokisin nöyryyttävämmäksi kulkea pissat housussa kuin käydä puskapissalla. Nimimerkillä: raskausaikana tähän sortunut useamminkin kuin kerran... 😂😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis, voihan siihen katseeseen olla mikä tahansa syy. Mutta mun mielestä se oli ihan ilmiselvä tuomitseva, pitkä ja vihainen katse :D

   Poista
 2. Koiranulkoiluttajahan ei sanonut mitään... jotenkin liian usein ihmiset tulkitsevat muiden ihmisien tekemisiä omaan itseensä liittyen. Eli ajan takaa samaa kuin MäSäMutsi. Välttämättä koiranulkoiluttajan katse ei liittynyt mitenkään sinuun, hän saattoi olla ajatuksissaan, ts. saattoi jopa katsella teidän ohi ajatellen jotain hänelle sanottua tai sattunutta.
  Itseäni myös hieman ärsyttää jos koiranulkoiluttajan lemmikistä käytetään termiä rakki. Toisaalta, mitä voi odottaa, jos yhden katseen perusteella voi todeta kanssakulkijasta "kirottu xx".
  Siihen toiseen pointtiin: Tottakai itsekin olisin pissauttanut lapseni pusikkoon. Aika usein näin joutui tekemään silloinkin, kun vaipat olivat juuri jääneet pois. Ihan samoilla säännöillä kuin koirankin kanssa olisin tehnyt: Jonnekin puskaan, ei hoidetuille alueille eikä lähelle kenenkään pihaa.
  Olen itse keski-ikäinen nainen, mutta muistan ihan hyvin, millaista oli olla pienten lasten äiti. Mulla ei ole koiraa, mutta ulkoilutan usein tyttäreni koiria. Pidän niistä koirista ihan koirinakin, mutta ennen kaikkea ne ovat oman tyttäreni rakkaita koiria, joten tärkeitä minulle myös siksi. Ja jostain syystä moni naapuri suhtautuu minuun lapsettomana, koiria omistavana naisena. Eli älkää aina ylitulkitko asioita, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietenkään en voi tietää, mitä sen naisen mielessä liikkuu, tämä olikin mun oma tulkintani. Mielestäni katse oli hyvin selkeä, mutta tulkintani voi olla myös väärä, en sitä kiellä. :)

   Rakki-sana on kieltämättä aika ikävä, vähän kuin lapsesta esim kakara. Joskus provosoituneessa mielentilassa ei kuitenkaan jaksa miettiä sanavalintojaan liikaa :)

   Poista
 3. Ehkä se tuijottikin sinua, tai teitä, mutta siksi, että itse oletit sen suhtautuvan teihin negatiivisesti - ja katsoit häntä. Hän sitten vastasi katseeseen, tuijottamalla töykeästi. Ehkä juurikin siksi, että saa itse niitä tuijotuksia tämän tästä koirattomilta ihmisiltä;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla noinkin. Ehkä se ajatteli, että mä katson sitä tuimasti ja mielessään sitten ihmetteli, että mitäs tuijottelen, keskittyisin pissattamaan sitä lasta :D

   Poista
 4. Oot ehkä vähän liian nipo tai siis ajattelet liikaa asioita.
  Ottaisit enemmän rennosti, tuntuu että sua pännii melkein kaikki ja koko ajan.
  En siis pahalla kirjoita mut aina kun blogiasi tulee lukemaan niin valitat siitä ja tästä.

  Koiria nyt on, sille ei vaan voi mitään ja so what.
  Ne pissaa ja kakkaa, mitä sitten.
  Ja kyllähän lapsikin voi pissaa siinä missä koirakin käy puskassa esim.
  Olisit kysyny koiran ulkoiluttajalta jos sua noin paljon mietityttää että mitä se ajatteli.

  Maailmassa on isompiakin murheita kun mitä joku ajattelee jos lapsi nyt pissaa puskassa.

  Yeah, olen kirjoittanut ja niin..
  Blogisi on ihan jees mut välillä oot ehkä vähän liian tuomitsevainen ja valitat.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tiedän että oon vähän kukkis välillä, ylianalysoin ja ajattelen liikaa kaikkea epäolennaista :D Että ihan oikein meni. Mutta toisaalta, täytyy olla iloinen, että omat murheet on näinkin pieniä ja mitättömiä. Mieluummin niin päin, kuin että olisi oikeasti ikäviä asioita murehdittavana :)

   Mutta kuten tekstissä sanoinkin, niin ei mua koirat tai niiden pissaaminen tai kakkaaminen yleensä häiritse! Uloshan niiden kuuluukin tehdä tarpeensa.

   Poista
 5. Minä kyllä ymmärrän tämän tekstin pointin. Toisin kun muut kommentoijat. Itse en myöskään ymmärrä ihmisiä,jotka luovat pitkiä ja kiukkuisia katseita tuntemattomiin ihmisiin. Ja kun tilanne sattui juuri kun olit lastasi pissattamassa,niin tottakai ensimmäinen ajatus on että vihainen katse tuli siitä miten toimit (koiran kusettajan mielestä väärin). En voi sanoa olevani koira-ihminen kyllä muutenkaan,mutta se nyt ei liity aiheeseen. Mielestäni blogisi on hyvä,ei aiheiden aina tarvitse olla iloisia ja positiivisia.

  VastaaPoista
 6. Ärsyttävää!
  Kohta kun lumet taas sulavat, ei voi vaunuilla mennä ulos. Koiranpaskoja tie täynnä.
  Tähän kyllä ulkoiluttajat osaavat itkeä että jonnekkin koiran pitää saada paskoa..
  Pissata vain poikia kun hätä tulee. No worry! XD

  VastaaPoista
 7. Miten koiraihmiset nyt näin loukkaantuivat? �� ethän sä mitään pahaa sanonut koirista.

  ymmärrän mitä tarkoitat, äitiydessä on niin monta asiaa mitä tuomitaan koko ajan ja oma ymmärrykseni tilanteessasi olisi varmaan ollut sama. Olen kyllästynyt siihen että muilla on niin vahvat mielipiteensä siitä miten lasten kanssa kuulu tehdä joka tilanteessa. Jos ohikulkijalla ei ollut itse pottaa mukana niin pitäköön katseensa muualle. Kuka katsoo toista silmiin / päin kun on pissat kesken?! Kohteliasta on siirtää katseensa vaikka alaspäin.

  - Amelia

  VastaaPoista
 8. Kyllä juu on ollut pakko käyttää lapsia puskapissalla, jos vessahätä iskee!
  Koiran tai lapsen pissa, mitä väliä? Enemmän ne keräämättömät kakat häiritsee, kun täällä ne tavataan jättää TIELLE! Ei ne pusikoissa ja ojissa häiritsis mut ihan keskellä tietä, jopa kaupungin keskustassa!

  VastaaPoista
 9. Tottakai lasten puskapissat on ihan ok - ja hätätilanteessa tarpeeksi syrjässä aikuistenkin. Itse jos törmäisin puskassa kyykkijään, kääntäisin kyllä katseeni pois. Mutta jos kokisin, että pissattaja tuijottaa mua, niin todennäköisesti refleksinomaisesti tuijottaisin takaisin. Mutta nyrkkisääntönä, jos haluaa tehdä oletuksia muista ihmisistä ja niiden ajatuksista, ei kannattaisi olettaa silloin mitään negatiivista, kun kerran toinen ei oo suutaankaan avannut.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!