18. marraskuuta 2016

Näin saat (pienetkin) lapset mukaan kotitöihin

Kotityöt on sellainen asia, jota joka perheessä ja kodissa on tehtävä. Pyykit eivät peseydy itsestään eikä ruoka ilmesty puhtaalle lautaselle sormia napsauttamalla. Meidän perheessä ollaan otettu käytännöksi se, että pienetkin lapset saavat tehdä osansa kotitöistä eikä se ole ainoastaan aikuisten homma. Lapset ovat pääosin innokkaita auttamaan, koska ollaanhan sitä isoja poikia kun saa tehdä aikuisten kanssa juttuja yhdessä. Pojat ovat erityisen innokkaita pöydän kattajia, mutta omien lelujen siivous taas on se kaikista tylsin juttu. Meidän perheessä lapset otetaan ikätasonsa mukaisesti mukaan kotitöihin ja vaikka joskus ei huvittaisi auttaa, niin yleensä he ovat kyllä ihan innoissaan mukana touhuamassa. Leikin kautta lapsetkin voivat auttaa kotitöissä, jopa niin etteivät he edes huomaa tekevänsä töitä.

_DSC0212_1 _DSC0200_1

Tiskikone-piiloleikki
Meidän perheessä on paljon värillisiä muovisia lasten astioita. Tiskikonetta tyhjennettäessä lapset auttavat mielellään etsimään tiettyjä astioita puhtaiden seasta. Löydätkö punaisen litteän lautasen? Löydätkö kupin, jossa on muumipeikon kuva? Sitten ohjataan laittamaan astiat oikeille paikoilleen. Lusikoiden ja haarukoiden lajittelu käy myös hauskasta pelistä. Lapset tietävät myös minne suurin osa astioista kuuluu ja uhkarohkein kiipeää keittiön jakkaralle laittaakseen juomalasit kaappiin. Siitä äiti ei oikein tykkää, vaikka onkin kiitollinen avusta. 

Imurimonsterin pelastusoperaatio
Imurointi aloitetaan yleensä vasta silloin, kun lattiat ovat tyhjät. Lastenhuoneeseen ei oikeastaan ikinä pääsisi imuroimaan, koska leluja on aina lattialla. Sen sijaan, että odottelee ikuisesti lelujen poistumista kannattaa imurointi aloittaa jo lasten siivousurakan keskellä. Apua, kuka pelastaa nämä legopalikat täältä nurkasta, ennen kuin imurimonsteri syö ne? Johan tulee lapsille vipinää siivouskinttuihin ja imurointi hoituu siinä samassa.

Sukka-muistipeli
Jokainen varmasti tietää, kuinka raivostuttavaa on pestä sukkia. Parit eivät koskaan eksy samaan koneelliseen ja parittomia sukkia kerääntyy kasapäin odottamaan kaveria. Sukkien lajittelu käy helposti, kun sen nakittaa lapsille. Tehtävänä on löytää mahdollisimman monta sukkaparia isosta läjästä. Hauskaa lapsille ja avuliasta aikuisille!

_DSC0181_1 _DSC0196_1

Kaikkia kotitöitä ei tietenkään voi tehdä leikin kautta, mutta mielestäni on tärkeää että lapset pienestä pitäen oppivat olemaan mukana kotitöiden teossa ja antamalla oman panoksensa kodin ylläpitoon. Meidän perheessä lapset auttavat kattamalla ruokapöydän, viemällä omat puhtaat vaatteet kaappiin, täyttämällä pyykkikonetta, keräämällä roskia ja viemällä tavaroita paikoilleen sekä nimellisesti hinkkaamalla rätillä pöytätasoja ja kaappien ovia. Ruoanlaitossakin pojat ovat innokkaita apureita, mutta saa olla varovainen ja koko ajan vahtimassa, kun käytössä on kuumia hellanlevyjä ja kiehuvia ruokia. Poikien mielestä erityisen kivaa on imuroida sohvatyynyjen alta.

Lasten kasvaessa pian kouluikään tulee esille kysymys, tuleeko kotitöistä maksaa palkkaa? Mielestäni ei. Kotityöt kuuluvat asiaan eikä niistä ansaitse ylimääräisiä hiluja. Tiedän monia perheitä jossa esimerkiksi tiskikoneen tyhjennyksestä, roskien viennistä tai jopa oman huoneensa siistinä pitämisestä lapsi ansaitsee euron tai pari. Mielestäni nuo kaikki ovat asioita jotka kuuluu tehdä riippumatta siitä maksetaanko siitä lapselle palkkaa vai ei. Isommista ja erityisemmistä kotitöistä, kuten ikkunoiden pesusta tai renkaidenvaihdossa auttamisesta voisi sitten maksaa lapselle pienen palkkion. Tämä ei meillä ole vielä ajankohtainen aihe, kun lapset eivät itse rahaa mihinkään tarvitse, mutta haluan ehdottomasti opettaa lapseni pienestä pitäen siihen, että kotityöt ovat asia jossa autetaan. En halua että lapset edes alkavat kinuamaan rahaa itsestäänselvyyksistä.

Osallistuvatko teidän lapset kotitöihin? Tulisiko kotitöistä maksaa lapselle palkkaa?

4 kommenttia:

 1. Meillä lapsen pitäisi siivota, hoitaa huoneensa, viedä tiskit altaaseen, pyykit pyykkikoriin, viedä välillä roskat mutta harvoin tuota tapahtuu.
  Taidan olla liian laiska ja tehdä ne työt itse niin pääsen helpommalla kun komentaa koko ajan ja kuunnella kuinka äiti on natsi yms juttuja.
  Ja kyllä, meillä tyttö saa pientä palkkaa jos joskus nyt yrittää tehdä näitä hommia.
  En näe siinä pahaa kun muutenkin on kysymässä rahaa vähän väliä uusiin meikkeihin, vaatteisiin yms.
  Kyse on nyt siis murrosikäisestä.
  No, tulee se teillekin vielä, pojat saattaa olla helpompia kylläkin murrosiässä kun tytöt.
  Muistaakseni omassa Nuoruudessani olin samanlainen ku tyttäreni nyt, aina ruinaamassa rahaa että sai just ne muotikuteet ja meikit ostettua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tunnistan ton tosi hyvin, että joskus sitä vaan pääsee helpommalla kun tekee itse :D
   Voi olla että pyörrän puheeni kotitöistä maksamisesta, kun ite oon siinä tilanteessa että pojat on teinejä ja koko ajan kinuamassa rahaa ja kiukuttelemassa kotitöistä :'D

   Poista
 2. Ihana postaus! Vaikkei itsellä vielä lapsia olekaan niin hyviä vinkkejä sitten tulevaisuuden varalle :D

  http://millatt.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!