29. marraskuuta 2016

Joulu on vasta JOULUkuussa!

"Suklaakalenterit tulevat myyntiin elokuussa. Ensimmäiset valosarjat ripustetaan syyskuussa. Lokakuussa tavanomainen iltapala koostuu jo glögistä ja pipareista. Marraskuussa on jo kuusi pystyssä olohuoneen nurkassa ja joululevyt soivat aamusta iltaan."

Minä en ole mikään jouluihminen, en ole ikinä ollutkaan, vaikka pidänkin tunnelmallisista valosarjoista ja tykkään antaa lahjoja. En ymmärrä ollenkaan miksi joulua aletaan hehkuttamaan jo alkusyksystä. Kuuleehan sen kuukauden nimestäkin, milloin sitä joulua tulisi viettää. Vaikka Suomen kieli taitaakin olla ainoita kieliä maailmassa, jossa kuukausi on nimetty tämän kristillisen juhlapyhän mukaan. Siihen sen kummemmin kantaa ottamatta totean, että mielestäni se kuukauden nimi perustelee tarpeeksi, milloin joulufiiliksen voi päästää valloilleen. Sanonta joulu on vasta joulukuussa on siis vallan mainio. Mielestäni joulun odotuksen taika latistuu, jos sitä aletaan odottamaan jo alkusyksystä. Okei, aiemmat esimerkkini ovat ehkä kärjistettyjä, mutta sitä rataa moni kulkeekin. Eihän siinä mitään väärää ole, mutta minä en sitä ymmärrä. Siitä huolimatta, että siivosin poikien ikkunassa olleen tähtivalon kaappiin vasta heinäkuussa ja olemme juoneet glögiä läpi vuoden  - pojille se maistuu hyvin kylmänä nautittuna kuuman kesäpäivän virvokkeeksi. 

_DSC0278_1 _DSC0285_1 _DSC0264_1

Elämme vielä marraskuuta, mutta joustin hieman omista periaatteistani. Me otimme ensimmäiset jouluiset tunnelmavalot esille jo viime viikolla ja leivoimme pois viime vuodelta jääneen piparitaikinan. Nautittiin glögiä ja vastapaistettuja pipareita iltapalaksi. Sunnuntaina oli ensimmäinen adventti mutta sitä emme kummemmin viettäneet. Nyt piparit ovat jo syöty ja ehkä sitä voisi tässä viikon aikana kaivaa hieman lisääkin joulukoristeita esille. Jouluvihani on hieman laantunut lastensaannin myötä, sillä onhan se kiva järjestää lapsille joulutunnelmaa ja pieniä aktiviteetteja joilla mieli pysyy iloisena jouluaattoon asti. Joulukuusen me haemme yleensä muutamaa päivää ennen aattoa mutta pidän tiukasti kiinni siitä, että se siivotaan uudenvuoden aattona pois, samoin kuin joulukoristeet. Koska joulu on vain joulukuussa. Valosarjat ikkunoissa saatetaan jättää vielä tammikuun puolelle tuomaan hieman tunnelmaa pimeän talven keskelle, mutta aika pian nekin saavat kyytiä. 

Milloin teillä kaivetaan joulukoristeet esille ja aletaan fiilistelemään joulua?

6 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä. Pidän joulusta ja mielestäni se on vuoden paras juhla. Mutta ei siinä ole mitään järkeä että kaupan hyllyt täyttyvät joulukrääsästä heti kun kesä vaihtuu syksyksi. Jouluradiokin alkoi kuulua tänään, miksei se voisi alkaa joulukuun ensimmäinen päivä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkämä nyt vielä sulatan sen, että ensimmäisestä adventista alkaen vois kuulua jouluradio ja alkaa olemaan jouluista tunnelmaa kodissa ja muualla. :D mut et oikeesti alkusyksystä alkaa hypetys :D mutta toki tapansa ja mielipiteensä kullakin :)

   Poista
 2. Joulukuussa vasta otetaan meillä valosarjat ja kynttelikkö esiin. Ne saa toki roikkua sitten vielä tammikuussakin valoa ja tunnelmaa tuomassa. Ihan kiva on toki ihastella muiden valoja jo marraskuussa, kun eihän ne ole oikestaan "jouluvaloja" vaan koristevaloja.. :D
  Olen kyllä jouluihminen ja pimeä on masentavaa, mutta jouluhössötystä en kaipaa ja ahdistaa kaupunkien kulutushysteriaan rohkaisevat joululla ratsastavat mainokset ja se jatkuva joulun työntäminen joka tuutista. Haluan pitää joulun erityisenä juhlana niinä päivinä kuin sitä nyt oikesti vietetään.

  VastaaPoista
 3. Mulla liittyy syksyyn niin paljon negatiivisia muistoja, että oon vaan onnellinen kun marraskuun loppupuolella voin säätää aivot täysin joulutunnelmaan. Sen jälkeen tietää taas että selviää mistä vaan kun on syksystäkin selvinnyt. Joulukuusi mulla jo on, sellainen pieni muovinen. Ensimmäinen adventti on itelle se merkki millon joulu saapuu kotiin. Se tosin lähteekin sitte heti tapanin päivänä, toisin kuin monella vasta loppiaisena. Tapsan päivän jälkeen alan odottaa ja vuoden vaihdetta ja joulu saa jäädä.. Pipareita ja torttuja en oo vielä leiponu, enkä juonu glökiäkään, mutta verhot, pöytäliinat ja tyynyt on vaihdettu jouluiseen. Ikkunoissa on tänä vuonna tähtien sijasta kyntteliköt. Joululahjat on viittä vaille valmiit joten nyt voin keskittyä vain olemaan :)

  VastaaPoista
 4. Oi mä oon kyllä niin jouluihminen henkeen ja vereen, joululaulut soi lokakuusta asti ja joulukuusi pystytetään marraskuussa :D Mun mielestä se ei latista itse joulun tunnelmaa yhtään, vaan ennemmin tuo iloa ja valoa synkkään syksyyn! :) Mut tosissaan puhuttuna ymmärrän kyllä että kaikki ei oo samanlaisia joulufiilistelijöitä ja esimerkiksi joululaulut soi vaan silloin kun olen yksin kotona :D

  Mut vaikka oon tällanen joulufriikki ni kyllä kaikki joulusta muistuttava lähtee viimeistään ensimmäinen tai toinen päivä tammikuuta, ainoostaan kynttilöitä ja sellasia neutraaleja valoja voi poltella koko vuoden. Alkuvuodesta oon aina niin kurkkuani myöten täynnä joulua etten halua edes ajatella sitä :D

  VastaaPoista
 5. Marraskuun lopulla,melkeinpä sitten kun naapureilla alkaa olemaan talojen ikkunoissa koristeita niin minäkin heti laitan kaikki :D
  Ulkovalot on olleet koko vuoden mutta ei ne päällä ole olleet vielä kertaakaan :D ei ne näy meidän pihan tummasta tuijasta kesällä kun ei niitä päälle laita ja nyt mies ei ole saanut aikaseksi vetää uutta sähköjohtoa talon kulmalle että saadaan tuijaankin taas valot.
  Naapureilla kaikilla onkin jo jouluvalot myös ulkona.
  Tänä vuonna vielä ostin uuden ison paperisen tähden joka piti heti tietysti saada ikkunaan,mies ei aina oikein ymmärrä tätä joulu hössötystä :D
  Ja kynttilät alkaa palamaan tottakai jo syyskuun lopussa,heti kun pimeät illat alkavat niin tuikut palaa pöydillä ja tottakai monta pitää laittaa kerrallaan :D
  Odottelen jo että koska hankitaan taas se oikea joulukuusi ja päästään se laittamaan joulu kuntoon :)
  Torttuja jo leivottiin viime viikolla ja itsenäisyyspäivänä pitäisi laittaa piparit tulemaan.
  glögiä olen juonnut jo yli kuukauden ajan.

  Että kyllä,olen joulu ihminen ja rakastan laittaa valoja,verhoja ja kaikkea muuta kotiin mikä on jouluista.
  Ja ajoissa tottakai :D
  Lapsetkin tykkää ja muistan omasta lapsuudesta kun valot laitettiin aina yhdessä ja muutenkin koristeltiin joulua jo ajoissa oman äitini kanssa.
  Kaipa se on jäänyt siitä sitten että laitetaan kaikki jo ajoissa valmiiksi ja valot sun muut joka paikkaan.

  Sitten fiilistellään vaan jouluna ja nautitaan :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!