3. syyskuuta 2016

Leikki-ikäisten tehtävärata

Syksyn sateisina päivinä saattaa aika joskus käydä pitkäksi, varsinkin jos ei jaksa lähteä pihalle lampsimaan vesilätäköihin. Leikit saattavat joskus kyllästyttää lasta, silloin olisi hyvä keksiä jotain uutta ja erilaista piristämään päivän touhuja. Me järjestettiin tänään pojille tehtävärata, joka koostui kymmenestä eri pisteestä. Hugo oli touhuun hieman liian pieni, mutta seuraili veljiensä touhuja innokkaana ja nakkeli legopalikoita isänsä päälle. Tehtävärata on siitä hyvä, että sitä voi muokata lapsen kiinnostuksen kohteiden ja ikätasoisen osaamisen mukaan. Jokainen tehtävärata voi olla erilainen eikä siihen ehdi kyllästyä vaihtuvuuden takia.

_DSC0096_1

Meidän tehtäväradassa oli rakentelutehtäviä, järjestelyä, piirtämistä ja askartelua, etsimistä, liikunnallisia juttuja ja vähän herkutteluakin. Seuraavalle tehtäväradalle voisi lisätä ainakin palapelin tekemisen. Muita ideoita voi esimerkiksi olla auton ajeluttaminen tiettyä rataa pitkin, enemmän piirtämistä, estehyppelyä, nuken tai barbien pukeminen, palikkatornin teko tai junaradan rakentaminen mallista, muovailuvahan muovailu. muotojen tunnistusta tai mikä puuttuu joukosta - muistipeli.

Heitä pallo "koriin"
Tehtävää voi helpottaa ja vaikeuttaa erikokoisilla palloilla, isoilla tai pienemmillä koreilla ja korin etäisyydellä heittokohdasta.

_DSC0005_1

Rakenna mallista
Tämän voi toteuttaa legoilla, palikoilla tai vaikkapa junaradan osilla. Vaikeammaksi tehtävä muuttuu monimutkaisempien rakennelmien avulla ja käyttämällä useampia erilaisia palikoita.

_DSC0011_1

Tee kuperkeikka
Mikä tahansa jumppaliike toimii, oli se sitten yhdellä jalalla pomppiminen tai vaikkapa käsilläseisonta, lapsen taidot huomioiden tietenkin.

_DSC0115_1

Piirrä aurinko
Monimutkaisemmalla ohjeella tehtävä on vaikeampi. Tässä voi antaa tarkan kuvauksen tehtävästä (piirrä sininen kukka jolla on vihreät lehdet) tai antaa enemmän vapautta lapsen mielikuvitukselle (piirrä jotain, joka tekee sinut iloiseksi).

_DSC0027_1

Syö vaahtokarkki ilman käsiä
Tämä on helpoin versio pelistä, jossa noukitaan omena vesiämpäristä käyttämällä ainoastaan suuta. Vaahtokarkin voi vaihtaa mihin tahansa lapsen lempiherkkuun tai sitten johonkin terveellisempään vaihtoehtoon. Tomaatista haukkaaminen ilman käsiä voi olla jo aika haasteellista.

_DSC0124_1

Etsi lelujen seasta tietty tavara
Pehmolelujen tonkiminen voi olla hauskaa, jos niitä on oikein paljon. Tässä voi soveltaa mitä tahansa leluja tai vaikeuttaa tehtävänantoa esimerkiksi näin: Etsi lastenhuoneesta punainen neliön muotoinen esine. 

_DSC0038_1

Leikkaa paperi kahtia
Lapsen taitojen mukaan tehtävää voi vaikeuttaa muotojen leikkaamisella tai laskutehtävän lisäämisellä (leikkaa paperi viiteen osaan).

_DSC0047_1

Roiku renkaissa
Tämän tehtävän voi korvata millä tahansa liikunnallisella tehtävällä. Pompi sängyllä, kiipeä kerrossängyn yläpunkkaan tai hyppää sohvan reunalta patjalle ovat hyviä vaihtoehtoja.

_DSC0091_1

Lajittele esineet värien mukaan
Mitä enemmän erivärisiä esineitä, sen vaikeampi tehtävä. Lajittelua voi tehdä myös muodon tai kategorian mukaan, esim. vedessä elävät eläimet ja maalla elävät eläimet, pyöreät ja kulmikkaat tai kovat ja pehmeät erikseen. 

_DSC0058_1

Oletteko te tehneet vastaavia tehtäväratoja lapsillenne? Kesällä ja miksei muinakin vuodenaikoina tätä voi harrastaa myös ulkona. Ideaa voi myös jatkaa piirtämällä aarrekartan joka vie rastilta toiselle tai kertomalla lapsille johtolankoja joiden perusteella he saavat arvailla missä seuraava rasti on ja millainen tehtävä siellä odottaa. 
Kertokaa lisää ideoita tehtäväratoihin! 

8 kommenttia:

 1. Kuulostaa mahtavalta! Voisinpa jotain vastaavaa kehitellä sisarusten lapsille 😊

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa mahtavalta! Voisinpa jotain vastaavaa kehitellä sisarusten lapsille 😊

  VastaaPoista
 3. Eipä oo kyllä itsellä tullu mieleen tällainen. Ihan mahtava idea,kiitos♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä, tää oli tosi suosittu meidän lasten keskuudessa :)

   Poista
 4. Eipä oo kyllä itsellä tullu mieleen tällainen. Ihan mahtava idea,kiitos♡

  VastaaPoista
 5. Olipas kiva idea! Täytyypä joskus kokeilla! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!