9. elokuuta 2016

Päiväkotipoika ja syyllinen äiti

Joelilla alkoi viime viikolla se innolla ja kauhulla odotettu päiväkotiura. Tutustuminen sujui oikein hyvin ja jo toisena päivänä poika kielsi minua jäämästä päiväkodille. Ensifiilikset päiväkodista olivat molemmille hyvät. Joel kertoo rakastavansa päiväkotiaan ja minusta systeemi on toimiva sekä hoitajat mukavia. Vaikka Joelilla onkin hyvä syy olla päiväkodissa, en voi väittää etteikö minulla olisi syyllinen olo kiikuttaa hänet sinne aamuisin ja palata takaisin kotiin pienempien kanssa. Olen aina ollut sitä mieltä, ettei kotiäitien kuuluisi viedä lapsiaan hoitoon ja nyt olenkin yksi heistä.

dagis_2

Hoitoon vieminen tuntuu todella turhalta varsinkin näin alkuvaiheessa syksyä, kun Alexin kerho ei ole alkanut eikä meillä ole päivisin mitään järkevää tekemistä. Eilen Joel huikkasi päiväkodin pihalta perääni, että tulee ikävä ja se pisti rinnassa jo valmiiksi olevaan koloon entistä kovemmin. Miksi hänen pitää olla päiväkodissa, kun me muut olemme kotona? Kotiin hän ei kuitenkaan olisi malttanut lähteä iltapäivällä ollenkaan, joten ikävä ei tainnut kovin paljoa painaa. Tänään taas oli Alexin vuoro kysellä ja ihmetellä, koska hän pääsee päiväkotiin. Onneksi hän sentään tyytyi vastaukseen, että kerho alkaa ensi viikolla ja pääsee siellä leikkimään kavereiden kanssa.

Tunnen syyllisyyttä siitä, että vain lojun kotona kahden lapsen kanssa. Tuntuu, että olisin riistänyt Alexilta tärkeän leikkikaverin, koska vaikka minä ja Hugo ollaankin täällä Alexin seurana, niin Joel on aina ollut se paras leikkikaveri kun ikäeroa on niin vähän ja leikit sointuvat yhteen. Pikkuisen Hugon kanssa yhteisleikki ei suju yhtä hyvin ja minullakin on kodinhoitovelvollisuuksia joiden takia en kerkeä leikkiä lasten kanssa koko päivää. En tiedä miltä minusta tuntuu sitten, kun Alexillakin alkaa kerho ja hän pääsee ikäistensä kanssa leikkimään muutamaksi tunniksi päivässä puolet viikosta. Hieman kyllä hirvittää se kuskaamisrumba, kun ensin viedään Joel päiväkotiin paikkaan x, sitten Alex kerhoon paikkaan y, jonka jälkeen takaisin kotiin Hugon kanssa. Lounaan jälkeen pikavauhtia noutamaan Alex, sitten pikavauhtia päiväunille ja heti Hugon herättyä taas hakemaan Joelia. Tuskastuttaa koko ajatuskin, että arki tulee olemaan kiireessä paikasta toiseen juoksemista. 

dagis_1

En kuitenkaan voi olla kuin tyytyväinen, että Joelilla on sujunut päiväkodin aloitus niin hyvin. Ja mitä tulee Alexin ja Joelin erottamiseen, niin sehän olisi joka tapauksessa ollut edessä ensi syksynä, kun Joel siirtyy esikouluun. On ihanaa, kuinka läheiset välit vanhimmilla lapsilla on, mutta heille tekee varmasti myös hyvää olla hieman erossa toisistaan. Joel on neljästi viikossa päiväkodissa ainakin tämän syksyn ajan, joten viikossa jää iltapäivien lisäksi kolme kokonaista päivää aikaa olla yhdessä. Toivottavasti syyllisyydentunteet menevät ohi uuteen arkeen totuttuamme.

Miten teillä on sujunut päiväkodin aloitus?

14 kommenttia:

 1. Kyllähän lapsi tarvitsee muitakin ihmiskontakteja kuin oman perheen tai tuttavat. Päiväkodissa opitaan leikkimään uusien lasten kanssa, luomaan lisää ihmissuhteita ja onhan se mukavaa vaihtelua ainaiseen kotona tai lähileikkipuistossa pyörimiseen.

  VastaaPoista
 2. Mistä syystä hänet siis hoitoon laitoit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Psykologin ja toimintaterapeutin lähetteellä. Yksi syy oli hienomotorisen kehityksen tukeminen, muita en edes muista kun ne lausunnot saatiin vajaa vuosi sitten :D Joel ei myöskään ole selkeästi oikea- tai vasenkätinen, tätä piti myös tukea. Ei siis mitään ylitsepääsemättömiä vaikeuksia, mutta kuulemma silti kotonaolo ja päiväkerho ei olisi ollut tarpeeksi. Itse olen edelleen vähän kahden vaiheilla onko päiväkoti nyt niin oleellinen juttu näistä syistä.

   Poista
  2. Meinasin myös kysyä ihan samaa että miksi laitoit, eihän syn ole mikään pakko. Mutta tuo yllä oleva vastaus jo selvensi.
   Itse kuulun siihen kategoriaan johon sinäkin sanoit ainakin aikaisemmin kuuluvasi.
   Nyt vielä enemmän kun omat lapset menevät hoitoon ensikertaa, ja sain huomata kuinka vaikeaa se hoidon saaminen on kun paikat on niin täynnä.

   Tsemppiä, ja kyllä varmasti ne omantunnontuskat häviävät, onhan tämä lapsen edunmukaista. Mukavampi sitten ensivuonna, jos/kun kerta tarvetta reenille on. :)

   Poista
  3. Joo, vaikka meillä onkin syy laittaa Joel päiväkotiin niin mietin, että viedäänkö paikla joltain sitä enemmän tarvitsevalta. Hoitopaikkoja kun ei ole miljoonia.

   Poista
 3. Hyvin se menee :)
  Aluksi totuttelua tottakai.

  Meillä lapset on menneet tarhaan kun itse lähdin opiskelemaan.
  Esikoinen meni sopivasti eskariin ja kaksivuotias meni tarhaan.
  Kaverilla taas kaksi vanhempaa lasta oli tarhassa vaikka kaveri oli kotona vauvan kanssa.
  Jaksoi sitten itse paremmin arkea ja elämääkin kun kaksi oli hetken poissa tarhassa hoidossa.
  Sai nukkua ja levätä yms kun vauva nukkui.
  Sinänsä en nähnyt siinä mitään väärää mutta itse en olisi laittanut kahta hoitoon, olivat silloin kaksi ja nelivuotiaat.

  Mutta kaikki tekee mitä haluaa :)

  Onhan se hyvä että saa kavereita, uusia juttuja ja tekemistä.
  Pehmeämpi lasku sitten kun eskari alkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietenkään ei voi tehdä mustavalkoisia päätelmiä jokaisesta lapsesta, joka on hoidossa vaikka vanhempi olisi kotona. Kuitenkin se on mielestäni väärin, ellei sille ole lääketieteellistä syytä (lapsen kehitys tai vanhemman sairaus tmv). Räikeästi sanottuna, ei tulisi tehdä lisää lapsia, jos ei jaksa olla kotona kaikkien kanssa, vaan laittaa osan hoitoon jotta olisi helpompaa. Mutta tietenkin jokainen tekee omat valintansa, eikä siihen muiden mielipiteet vaikuta.

   Kiitos kommentista :)

   Poista
 4. Pakko kommentoida, että onpa hyvä pylly! :) <3 Enkä ole mikään creepy vanha äijä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahha, kiitos :'D mä ensin ajattelin että kehtaanko julkaista tota kun pylly näytti niin tyhmältä xD mut hyvä jos joku on eri mieltä!

   Poista
 5. Huoli pois, teitte varmasti lapsen kannalta parhaan ratkaisun! <3 Jos joku kehtaa paheksua päänsä sisällä saati ääneen niin paheksukoot, jokainen perhe tekee näissä asioissa omat ratkaisunsa enkä rehellisesti sanoen pidä päivähoitoa mitenkään ongelmallisena lapsen hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta juuri missään tilanteessa. Myöskään sitä ei tarvitse miettiä, viettekö paikan joltakin toiselta, joka "tarvitsisi enemmän" - kunnan/kaupungin tehtävä on mitoittaa päivähoitopaikat siten, että kaikki päivähoitoa tarvitsevat JA haluavat saavat vähintäänkin tyydyttävän paikan, ja kysyntä lisää tarjontaa. Harva kai siitäkään tuntee huonoa omatuntoa, jos on sattunut vaikka synnytyssairaalassa pääsemään perhehuoneeseen vaikka joku ehkä tarvitsisi sitä enemmän, tai jos nostaa jotain etuutta joka ei olisi elämisen kannalta ehdottoman välttämätön, mutta johon on kuitenkin lain ja ohjeiden mukaan oikeutettu. Joten miksipä päivähoidostakaan!

  Terkuin lastentarhanopettajaopiskelija :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ihan oikeassa olet, tunnen syyllisyyttä varmaan turhaan, sillä meillä tosiaan on syy siihen hoitoon laittamiseen, eikä se ole pelkkää virikehoitoa. Ehkä yritän itsekin päästä eroon itseni paheksumisesta asian suhteen :D

   Poista
 6. Meillä lapset oli 1v2kk ja 3v kun lähtivät hoitoon, menin itse silloin töihin. 3v lapsi on aina ollut ujo ja hieman arka ja päiväkodin aloitus oli todella raskas, nyt 8kk myöhemmin hän on rohkaistunut todella paljon ja päiväkotiin meno on todella mieluista. Paljon positiivisia juttuja ainakin meillä tullut :) Nuoremmalla ei ollut mitään ongelmaa aloittaa vaikka pitkään emmin aloitusta noin nuorena :) ovat hoidossa kuitenkin vain 2-3 kertaa viikossa niin kotipäiviäkin jää mukavasti!
  Tykkään todella paljon blogistasi ja ihana että myös vastaat kommentteihin ajallaan etkä joskus viikkojen päästö, jatka samaan malliin! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että teillä on hiljalleen sopeuduttu päivähoitoon. Onhan se iso muutos minkä ikäiselle lapselle tahansa. Mukavaa, ettei hoitopäiviä ole niin montaa :) Kiitos kommentista ja pakko pahoitella, että tämä vastaus sattui olemaan niiden joukossa joihin en ole kerennyt/muistanut vastata heti :D

   Poista

Kiitos kommentista!