5. elokuuta 2016

Auringolle allergiset olkapäät

Kesäisin kehoni kärsii hassusta oireilusta, nimittäin olkapääni kukkivat kuin luonnon kauneimmat kasvit. Nimenomaan olkapäät, ei mikään muu kehon osa. Olkapäihini ilmestyy hassuja pieniä punaisia tai finnien näköisiä valkoisia, joskus kutisevia näppyjä. Kutinan takia raavin ja nyplään näppyjä, vaikka sitä ei pitäisi tehdä ja sehän tietenkin pahentaa tilannetta ja tekee näpyistä entistä ärsyttävämmät. 

aurinkoihottuma_2

Olen diagnosoinut olkapäilleni aurinkoallergian. Olen aina ollut herkkä auringolle, mutta aiemmin olen oireillut lähinnä huonolla ololla ja heikotuksella kuin varsinaisilla iho-oireilla. Näppyläiset olkapäät ovat olleet ongelmana vain muutaman vuoden ajan. Hassuinta tässä on se, ettei näppylöitä ilmesty muualle kuin olkapäille. Luulisi aurinkoyliherkkyyden oireilevan jokaisella auringolle altistetulla kehon osalla. Silti rintakehä, kasvot, käsivarret ja jalat ovat ihan normaalit. Pahimmilla hetkillä olkapäideni iho on kuin murrosikäisellä, koska näpyt muistuttavat finnejä. Näissä kuvissa näpyt eivät edes näy kunnolla, vaikka kuvista huomaakin ihon olevan pientä näppyä täynnä.

Sinäänsä minua ei haittaa, vaikka iho onkin näppyläinen. Mulla on paljon syntymämerkkejä ja kesäisin myös pisamia, joten ihoni ei kuitenkaan ole ikinä täydellisen tasaisen ja sileän näköinen. Pisamat on kivoja, sillä niiden avulla näytän hieman päivettyneeltä kun en juurikaan rusketu muuten. Syntymämerkeille ei taas voi mitään, ne ovat osa minua. Olkapäiden ihottuma ärsyttää eniten kutinan takia. Kutisee, raavin, iho menee pahempaan kuntoon, kutisee enemmän, raavin lisää ja iho se vain jatkaa oireilua. Kutina on kuitenkin aika vähäistä, ei voimakasta kuten aurinkoihottumassa tai muissa valoherkkyystaudeissa yleensä on.

aurinkoihottuma_1

En ole koskaan vaivautunut lääkärille asti tämän ongelman kanssa, koska en oikein tiedä mitä sille voisi tehdä. Näpyt ovat todennäköisesti jonkinasteinen aurinkoihottuma, mutta netistä lukemani mukaan aurinkoihottuma lähtisi paranemaan hiljalleen kesän mittaan ihon tottuessa aurinkoon. Aurinkoihottuman pitäisi hävitä itsestään viimeistään muutamassa viikossa ensiesiintymisestä, mutta minulla sitä kestää läpi koko kesän ja alkusyksyyn asti. Minulla näpyt eivät myöskään ilmesty heti alkukesän auringonsäteistä, vaan yleensä vasta myöhemmässä vaiheessa kesää. Ihottuma ei muutu suuntaan eikä toiseen ihoa hoitamalla, kuorimalla tai voiteiden avulla.

Onko kenelläkään teistä mahdollinen aurinkoyliherkkyys ilmennyt vain tietyissä kehon osissa?

4 kommenttia:

 1. Minulla ensimmäistä kertaa vastaavaa ja ihan samassa paikassa! Aurinkopäivän jälkeen päivän tai parin päästä olkapäät kukkii! Ärsyttävää! Ajastaan menee ohi mutta ei ole mukavaa näyttää teini-ikäiseltä olkapäistä kun ikäkin alkaa jo kolmosella reilusti! =D Aurinkovoiteista ei tähän apua ole ollut. Eniten ihmettelen, että mitä nyt on tapahtunut kun koskaan ei ennen ole tälläistä ollut. Kallistun jossain määrin tässäkin hormonaalisiin tekijöihin sillä moni asia raskauksien/imetysten jälkeen tuntuu liittyvän niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, voi olla joku hormonaalinen juttu. Ikävä kuulla, että sullakin on samaa vaivaa, mutta samalla kiva kuulla, etten ole ainoa :D

   Poista
 2. Minulla ei ole auringosta aiheutuvia iho-ongelmia, mutta selkä on jostain syystä täynnä luomia ja jalkapöytää koristaa iso syntymämerkki. Onneksi sen saa helposti peitettyä, mutta en oikein tykkää käyttää selästä avoimia mekkoja koska mielestäni selkäni näyttää rumalle :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on myös luomia ja syntymämerkkejä paljon, mutta eipä niitä mitenkään piiloon saa, joten olkoot! Tuskin sunkaan selkä yhtään rumalta näyttää! :) Itse sitä on aina vain niin kriittinen. Mua ärsyttää nämä näpyt, mutta ei kukaan muu ole ikinä niistä mitään ainakaan kommentoinut.

   Poista

Kiitos kommentista!