12. heinäkuuta 2016

Reissussa lasten kanssa

Mun vanhempien kesäpaikka, eli asuntovaunu, sijaitsee Pohjois-Karjalassa 400 kilometrin päässä kotoamme. Me ollaan reissattu ympäri Suomea ja Eurooppaa asuntovaunulla koko elämäni, ja vaikken itse asuntovaunuilijaksi välttämättä ryhtyisikään oman perheeni kanssa, niin on mukavaa että voidaan omien lastemme kanssa myös saada samoja kokemuksia. Nykyään vanhempani eivät enää kierrä Suomea, vaan tulevat aina tänne Kesälahdelle lomillaan. Asuntovaunu on tietenkin aika pieni koppi, joten ollaan lähekkäin koko ajan eikä omaa tilaa oikeastaan ole. Siinä oppii kyllä sietämään perheenjäseniään ja sopimaan mahdolliset riidat hetkessä, kun ei pääse tilannetta karkuun. Hyvin me ollaan kuitenkin aina pärjätty, läpi lapsuuden ja jopa teineinä. Uskon, että osatakseen olla asuntovaunuilija, se vaatii tietynlaista luonnetta. Meidän viisihenkinen perhe asuu pienessä kolmiossa joten ollaan tottuneita olemaan lähekkäin muutenkin, eikä pienessä asuntovaunussa asuminen oli niin kovin erilaista.

kesis_2

Ympäri Suomea tai ulkomaita matkustaessa tietenkin ajopäiviäkin kertyy kiitettävästi ja autossa tulee kulutettua tuntikausia, Vaikka me ei olla itse autoiltu paljoa enempää kuin tätä Espoo-Kesälahti väliä, joka on pysähdyksineen kuutisen tuntia, niin ollaan keksitty parhaimmat keinot selvitä pitkistä matkoista pientenkin lasten kanssa. Ensimmäinen reissu oli Joelin ollessa muutaman kuukauden ikäinen, nuorin reissukaverimme on ollut muutaman viikon ikäinen Alex ja nyt viihdytettäviä takapenkkiläisiä on jo kolme. Ajattelin siis jakaa teillekin parhaiksi toteamani vinkit pitkiin automatkoihin pienten lasten kanssa.

- Ajoita lähtö mahdollisuuksien mukaan päiväuniaikaan. Lapset nukkuvat ensimmäisen pätkän eikä nälkäkään yllätä heti, kun on syönyt ennen lähtöä.

- Varaa aikaa matkustamiseen, älä kiirehdi. Pidä tarpeeksi taukoja lasten ehdoilla, syökää ja pitäkää vessataukoja. 

- Kuivaksi opettelevalle lapselle on hyvä varata potta lähelle. Pissahädän yllättäessä ei tarvitse odotella seuraavalle huoltoasemalle, vaan voi stopata turvalliselle paikalle tienvarteen tai pysähdyspaikalle jossa ei ole palveluita, eli "penkki ja puu" liikennemerkin näyttämään paikkaan. 

- Varaa lapselle tarpeeksi tekemistä autolle. Kirjoja, leluja, tabletti tai puhelin, ehkä jotain herkkuja lievittääkseen matkustamisen tylsyyttä. Mukaan voi pakata uuden lelun tai kirjan, joka herättää enemmän mielenkiintoa kuin vanhat tutut kirjat. Keksikää omia pelejä; bongailkaa punaisia autoja, lehmiä tai rekkoja.

- Pyri saamaan lasta purkamaan istuskelusta ylijäänyttä energiaa tauolla. Juoskaa, jumpatkaa, piipahtakaa leikkipaikalla ja valmistautukaa istuskelun jatkumiseen. Tällä tavoin liika energia ei purkaudu ajomatkan aikana riehumisena tai kiukutteluna.

- Älä stressaa vaan varaudu epämukaviinkin yllätyksiin, oikealla asenteella niistäkin selviää nauramalla. Me ollaan mm. siivottu niskasta varpaisiin sinappikakkaa kesken matkan, pysähdytty pientareelle pissalle, jouduttu pysähtymään vaihtamaan oksennusvaatteita ja siivoamaan penkkejä, imetetty auton ratissa (pysähdyksissä tietenkin) ja selvitetty toisiaan lyövien ja purevien veljesten riitoja sekä kuroteltu miljoona kertaa takapenkille nostamaan lattialle pudonneita kirjoja tai leluja.

kesis_1

Me saavuttiin tänne Kesälahdelle lauantaina, ja vietetään pitkästä aikaa lomaa koko perheen voimin. Kelit ovat tämänpäiväistä sadesäätä lukuun ottamatta olleet mahtavat. Ollaan leikitty, löhötty, uitu, saunottu, pelattu ja syöty hyvin. Lomaa jatketaan vielä vajaan viikon verran ja aiotaan nauttia joka hetkestä, vaikka välillä saakin ihmetellä kuinka paljon vipinää riittää kolmessa touhutoopessa. Palaillaan reissukuulumisilla myöhemmin.

Jakakaa kommenttiboksiin omat parhaat vinkkinne lasten kanssa reissaamiseen! 
Löytyykö ruudun takaa muita karavaanareita?

6 kommenttia:

 1. Karavaanareita ei olla, mutta ihan samoja aktiviteetteja ja taktiikkaa hareastetaan meidänkin matkoilla :) toistaiseksi pisin reissu taitaa olla reilu neljä tuntia. Ja seuraava pitkä matka tehdäänki ekaa kertaa vauvan kanssa, vähän jännittää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottaavasti tuleva reissu sujuu vauvan kanssa hyvin :)

   Poista
 2. Minäkin olen kiertäynt asuntovaunulla Suomea kaikki lapsuuteni kesät :) Unelmoin, että voisin jatkaa asuntovaunuilua tulevaisuudessa kun minulla on oma perhe ja lapsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, toinen karavaanari! :) Mä en usko, että koskaan hankitaan omaa asuntovaunua, mutta välillä kyllä houkuttaisi :D

   Poista
 3. Toi kuulostaa kyl hauskalta! Joskus kokeiluun 👌🏻😊 kivaa loman loppua! ☀️☀️☀️

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!