26. heinäkuuta 2016

1v10kk ikäisen sanavarasto

Joku kyseli postausta Hugon puheenkehityksestä, kun mainitsin että pojan sanavarasto on minimaalinen. Olen tässä nyt muutaman päivän ajan keräillyt listalle Hugon käyttämiä sanontoja. Hämmästelin tätä listaa laatiessani sitä, kuinka paljon Hugo kuitenkin puhuukin jo. Jotenkin olen edelleen kuvitellut, että Hugo osaa vain alle kymmenen sanaa. Siinä missä Joel puhui kaksivuotiaana hädin tuskin kahden sanan lauseita ja Alex puolestaan pölötteli neljän-viiden sanan lauseita, jää Hugo ehkä johonkin heidän väliinsä. Toki isoveljiensä puheeseen kaksivuotiaana ei voi verrata kunnolla, sillä Hugo täyttää vasta lauantaina 1v10kk ja kahdessa kuukaudessakin kerkeää oppia vaikka kuinka paljon uusia sanoja. Hugo ei osaa muodostaa kahdesta sanasta lauseita ja lähes kaikki puhe on edelleen ulkopuolisille hankala ymmärtää, vaikka me perheenjäsenet ja läheiset ymmärrämmekin. 

_DSC0231_1

Hugon kielenkehityksestä ei oikeastaan voi sanoa vielä juuta eikä jaata, koska hänen käyttämänsä sanat ovat pääosin hänen "omaa" kieltään ja samoja sanoja käytetään riippumatta siitä puhutaanko mammalle vai iskälle. Joel ja Alex puhuvat keskenään suomea, mutta kumpikin puhuu Hugolle ruotsia. Sami on siis ainoa meidän perheessämme joka puhuu Hugolle suomea. Hugon omat sanat pohjautuvat ehkä pääosin ruotsin kieleen. Keräsin listaksi kaikki mieleeni tulleet sanat, joita Hugo käyttää. Lista ei välttämättä ole ihan täydellinen, mutta yritin sisällyttää siihen kaikki.

Hugon sanavarasto 1v10kk iässä:

Mamma
Haa iskä
Jaai Joel
Jahii Alex
Mommo
Vaau!
Shooshoo Soo soo
Hei hei
Au au au sattuu
Iija iija yäk yäk
Ohoo förlåt eli anteeksi
Ä-ää tack tack
M-mm ei
Woo joo
Oho
O-ou
Hä?
Maama Muumi
Hau hau Ryhmä Hau
Wraawraa dinosauruksen ääni
Phröö bröd eli leipä
Maa mat eli ruoka / tomaatti / maito
Hee sked eli lusikka
A-a kakka
U-a kukka
Ujja uggla
Öjjö pöllö
Ajt ajt ankka

Hugo ymmärtää puhetta paljon laajemmin kuin osaa itse sitä tuottaa, hän osaa noudattaa käskyjä ja ymmärtää lähes kaiken mitä hänelle puhuu - tai ainakin tuntuu siltä. Ymmärrys ei kuitenkaan takaa tottelemista ja räiskyvän luoteinen Hugo onkin antanut jo paljon näytteitä uhmasta. Hän tekoitkee, kun ei saa haluamaansa ja räkänauraa ilkikurisesti lyödessään vanhempiaan tai isoveljiään ja heitellessään tavaroita. Hugo osaa myös hyräillä muutamia lauluja, ainakin Palomies Sami menee ihan melodian mukaan, samoin lastenkanavalla tuleva hyljeohjelma Iglu-gluun tunnari. Hän osaa varpaiden laskemis-lorun (ett, två, tre, fyra, fem, alla tår kvar!) mutta sanoo sen omalla tavallaan (a, a, a, AAA!)

_DSC0236_1

Lähipiirin samanikäisiin lapsiin verrattuna Hugo puhuu mielestäni todella vähän. En kuitenkaan ole ollut pojan puheenkehityksestä huolissani, sillä on aika yleistä että kaksikielisillä lapsilla puhumisen opettelu kestää hieman pidempään. Alex on meillä kaikista nopeiten puhumaan oppinut, mutta hän ei juurikaan puhunut ruotsia ensimmäisinä vuosinaan eli tavallaan hän oppikin vain sen yhden kielen. Alex taisi olla lähemmäs 3 -vuotias kun hän alkoi vasta hiljalleen tuottamaan kunnolla ruotsinkielistä puhetta. 

Miten teidän noin kaksivuotiaat lapset puhuvat?

10 kommenttia:

 1. Oliverilla on kaksi pääkieltä, suomi ja ruotsi josta johtuukin vähäinen selkeiden sanojen tuotto.
  Lauseita ei vielä tule lainkaan mutta en ole huolissani 😊 Ymmärtää paljon ja on oppinut nyt kesän aikana hirveästi uusia sanoja, sekä ruotsiksi että suomeksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teilläkin menee sitten suunnilleen samaan tahtiin kahdella kielellä :)

   Poista
 2. Ajattelin jo ennen kun olin päässy postauksen loppuun, et teillä kun on kaks kieltä niin ei ollenkaan tavatonta! 😊 ja vähänkö cool jäbä 😍😎

  VastaaPoista
 3. Meillä 2-vuotias (yksikielinen) poika ei sanonut vielä sanaakaan, vaikka passiivinen sanavarasto oli hyvinkin laaja, eli ymmärsi kaiken puheen. Puhetta alkoi tulla vasta 2v7kk:n iässä ja ensimmäinen sana oli: "äiti, kaali on hyvää" (kun söi kaalilaatikkoa) :D Siitä lähtien onkin puhunut paljon ja meni lyhyessä ajassa (puhutaan oikeastaan viikoista) monen ikäisensä ohi puheenkehityksessä. On mysteeri, miksei avannut sanaista arkkuaan aiemmin, kun molemmat vanhemmatkin ovat alkaneet puhua jo alle 1-vuotiaana. Kävimme 2,5-vuotiaana puheterapeutilla neuvolan lähetteellä, mutta pute sanoi jo silloin, että ei tarvitse olla huolissaan, kun näki, miten hyvin poika ilmaisi itseään puhumattomuudesta huolimatta ja ymmärsi kaiken. Ja tosiaan meni vain se kuukausi ja alkoi saman tien tulla lauseita selkeällä lausumisella. Puheterapian jatkumiselle ei siis nähty tarvetta. Turhauttavaahan se oli, kun "kaikkien muiden" saman ikäiset lapset puhuivat, mutta jälleen kerran sai oppitunnin siitä, ettei lapsia pidä vertailla! :) Ja se on kyllä totta, että puheongelmat ovat nimenomaan poikien juttu. Puheterapeuttikin sanoi, että melkein 90 % hänellä käyvistä on poikia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, enpäs tiennyt tuollaisista tilastoista ennen kommenttiasi. Mikähän siinä on, että pojilla on useammin hankaluuksia puheenkehityksen kanssa?

   Passiivinen sanavarasto ja puheen ymmärtäminen helpottaa kyllä isosti, vaikkei lapsi itse sanoja tuottaisikaan. Hienoa, että teillä puhetta lähti tulemaan noinkin pian eikä terapiaa tarvinnutkaan :)

   Poista
 4. Meillä 1v8kk tyttö puhuu jo mielestäni aika paljon. Sanoja ja jo muutamia kolmisanaisia lauseita, kaksisanaisia aika paljon. Paljon on myös vielä omaa kieltä ja jotkut sanat vähän sinne päin. Esikoinen meillä alkoi puhua vasta kolmen vuoden iässä, sanojakin oli ennen sitä vasta ihan muutamia, mutta nyt puhuu jo ihan sujuvasta vajaa neli vuotiaana ☺
  Janni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, hienosti! Kyllä tää puheen oppiminen vaan taitaa olla aika yksilöllinen juttu :)

   Poista
 5. Oho, nää kaksikielisyys asiat on musta tosi mielenkiintoisia! Tosi jännä miks isoveljet puhuu keskenään suomea ja Hugolle ruotsia, miksihän se on niin :) mustakin Tuntuu et meidän 2v ei puhu vielä paljoa, sen verran kuitenkin etten ole huolissaan, kyllä niitä uusia sanoja vaan tulee joka viikko pari lisää tai sitten tutut sanat selkeytyvät :) juhanuksen rengasrikon jälkeen tuli heti "renga" tosin en oikein tiedä miten tuon ärrän kirjoittisi niin kuin Elpu sen lausuu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa oon miettinyt poikien keskenäisten kielten valinnoista :D Kiva, että teilläkin alkaa sanoja tulemaan koko ajan lisää. :)

   Poista

Kiitos kommentista!