18. kesäkuuta 2016

Riippuvaiset lapset

Nykymaailma on muuttunut paljon siitä, kun itse olin lapsi. Omassa lapsuudessani ensimmäisiä kännyköitä vasta keksittiin ja ne olivat tiiliskiven kokoisia vailla hienoja ominaisuuksia. Nykyajan lapset taas ovat tekniikkaneroja jo syntyessään. Yksivuotiaat pelaavat tableteilla vauvapelejä ja lapset saavat omat puhelimet aikaisimmillaan jo taaperoiässä. En yhtään ihmettele, että uutisoidaan lasten passivoituvan. Lapset eivät enää leiki, lapset vain istuskelevat hypnotisoituneina ruutujen edessä tuntikausia päivästä toiseen.

_DSC0509_1

Me ollaan pidetty aika tiukkaa linjaa omien lastemme kohdalla. Ollaan opetettu, että puhelimet on aikuisten eikä lapsilla ole niihin koskemista. Me ei omisteta tablettia, mutta mummin luona saattaa saada pelata lyhyitä hetkiä. Mommon ja papan luona lapsilla on oma ikivanha tietokone jolle on asennettu muutama lastenpeli. Nyt isompien lastemme ollessa viisi ja liki neljävuotiaita ollaan hieman höllätty sääntöjä ja annettu poikien silloin tällöin katsella youtubesta videoita puhelimilta tai tietokoneilta. Ei olisi kannattanut joustaa edes näin vähän.

Kesti vain pienen hetken, että lapset oppivat puhelinten pääsykoodit, opettelivat navigoimaan sovellusten seasta youtubeen ja etsimään jopa itseään kiinnostavia ohjelmia. Ei tässä vielä mitään, onhan se hienoa ja jopa kiehtovaa huomata, kuinka nopeasti lapsi oppii uusia taitoja. Osa taidoista ovat kuitenkin sellaisia, jotka olisivat voineet mieluusti jäädä vielä oppimatta. Viimeksi yllätin Joelin salaa soittamasta videopuhelua Samin työkaverille. Lapset ovat erilaisia luonteeltaan, kiinnostuksen kohteiltaan ja käyttäytymiseltään, joten kaikille ei välttämättä kehkeydy intoa puhelimen räpläämiseen. Joelilla ei kuitenkaan ole ollut ongelmia sen kanssa, että puhelimia katsotaan vain luvan kanssa.

_DSC0566_1

Keskimmäinen veijarimme taas jäi saman tien koukkuun kuin kala makealta maistuvaan matoseen. Hän ajaa meidät raivostumisen partaalle ruinaamalla jatkuvasti puhelinten perään. "Iskä saanko vähän vaan katsoa puhelimeltasi..." "Jos olen kiltti, niin voinko ruuan jälkeen katsoa..." jne. Hänelle ei riitä edes minun ja Samin puhelimet, vaan osaa kysyä kaikilta mummeilta, kummeilta ja kavereilta löytyykö heidän puhelimistaan youtubea tai netflixiä. Jopa lääkärillä ollessamme hän alkoi selittämään lääkärille, että tuosta sinun puhelimestasi voisi varmaan katsoa ohjelmia. 

Nyt ollaankin sitten ajauduttu perustamaan kotiimme oma vieroitusklinikka. Alexin puhelinhimo on mennyt ihan yli. Hän käy räpeltämässä puhelimiamme ilman lupaa aina, kun huomaa niiden olevan jossain valvomatta. Hän ei meinaa viihtyä ulkona, kun haluaisi mieluummin katsella videoita. Hän rientää heti kaivamaan töistä tulevan isänsä taskuja saadakseen puhelimen käsiinsä. Häntä itkettää, jos luvatta otettu puhelin viedään häneltä ja hän suuttuu kun häntä kielletään. Aamulla herätessä ensimmäiset sanat ovat saisinko vähän katsoa. Päivän aikana ruinataan miljoona kertaa ja illalla ennen nukkumaanmenoa kysytään taas, voisinko huomenna vähän... 

_DSC0540_1

Vieroitusohjelmastamme on toistaiseksi ollut hyvin minimaalista hyötyä. Puhelimenkäyttöoikeutta lykätään aina, jos puhelimeen kosketaan ilman lupaa. Luvalliset katseluhetket ovat vähentyneet huomattavasti. Tässä ne hyödyt sitten olivatkin. Ruinaaminen, pyytäminen, mankuminen, valittaminen, rukoilu ja teatraalinen nyyhkytys taas ovat pysyneet ennallaan, ellei jopa lisääntyneet. Meidän vanhempien korvissa soi aamusta iltaan "saanko, saanko, voinko, jos vain vähän, puhelin, puhelin, tietokone, puhelin, youtube, netflix, saisinko, puhelin, voinko, puhelin, PUHELIIIIIIIN!" 

Millaiset puhelin/tabletti/tietokonesäännöt teillä on? 

10 kommenttia:

 1. Meillä on kaksivuotias taapero ja yritän olla tässä asiassa tiukkana mutta väistämättä joskus tulee tilanteita kun totean että katsoisitko äidin puhelimesta hetken Kaapoa. Näitä tilanteita tulee silloin kun joudun menemään lääkäriin lapsi mukana tai kerran alusvaatekaupoilla kun ei malttanut vaunuissa istua ja piti omat vaatteet saada päälle. Kotona lapsi ei katso juurikaan tablettia, puhelimia eikä oikeastaan telkkariakaan. Mutta näistä muutamista poikkeuksista on päästävä eroon hiljalleen, ennen kuin lapsi alkaa itse pyytämään videoita tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta ero on juurikin siinä, että onko käyttö satunnaista vai sitten enemmän tapa. Itseäni ärsyttää eniten se, että muutaman satunnaiskerran jälkeen lapsi on muuttunut ihan maaniseksi puhelimen kinuajaksi. :o

   Poista
 2. Tätä puhelinkeskustelua käydään aika monessa paikassa, ite toivoisin ettei lapset tarttis puhelinta vielä ala-asteella mut ei se taida toimia niin enää nykymaailmassa :( mulla on puhelimessa ylen lastenareena ja muutama palapeli. Puhelin on yleensä se viimeinen keino, esim automatkoilla. :) paitsi eilen annoin puhelimen taaperolle ihan vaan että sain letittää hänen hiuksensa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon ehkä sitä mieltä, että koulun aloittaessa lapsi voisi saada oman puhelimen, mut ei tosiaan mitään ökyhienoa vaan jonkun ihan perus kapulan jolla voi soittaa äidille ja isille jos on joku hätä. Satunnaisesti lapsen rauhoittaminen puhelimella ei oo kovin paha :)

   Poista
 3. Esikoinen on nyt 3v ja ei anneta olla puhelimella tai koneella ollenkaan. Lastenohjelmia kyllä katsoo telkkarista, normaalisti annetaan katsoa aamulla ja illalla pikku kakkonen, mutta välillä enemmänkin. Kyllä se ehtii sit tutustua älylaitteisiin isompana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että on muitakin tiukempia tän asian suhteen. Musta tuntuu että on enemmänkin yleistä se, että taaperoilla on omat tabletit ja pelailee niitä miten sattuu. Todellakin kerkeää myöhemminkin :)

   Poista
 4. Meillä kolme vuotias katsoo kyllä kaapoa youtubesta tai jotain muuta lasten ohjelmaa, äiti saa hetken hengähtää tai tehdä jotain ruokaa yms.joko minun puhelimesta, miehen tai tableteista.
  Meillä on puhelimessa lukitus näytössä eli itse ei voi ottaa ja alkaa katsomaan onneksi.
  Ollaan aika lepsuja kyllä, isommat muksut sitten omistaa omat puhelimet joita ne katselee vähän väliä, on youtube päällä usein.
  Siinäkin olen yrittänyt ottaa puhelimia pois mutta en jaksa sitä huutoa/ raivoa mitä saa siitä sitten vasten naamaa.
  Joskus yllätän pienimmän katsomasta jotain ohjelmaa isoimpien puhelimista kun isommat on antaneet pikkusiskolle puhelimen että " pääsevät" siskosta eroon :D

  Pikku kakkosta katsomme aamuisin ja joskus viideltä alkava pikku kakkonen.
  Senkin näkee pleikkarin kautta sitten jos haluaa laittaa päälle sieltä.


  Meillä ei ruinaa vielä ainakaan puhelinta itselleen että haluaa katsoa jotain sieltä.

  Nykyään nuoret saa puhelimen aika aikaisin kyllä.
  Meillä isommat sai kun menivät kouluun, saan yhteyden päivän aikana ja tiedän että ovat päässeet kotiin / jos tulee joku hätä esim että voivat soittaa meille tai mummille yms kun emme ole itse kotona.
  Siksi tottakai pidän hyvänä että on puhelimet :)
  Kun ovat kavereillaan niin helppo soittaa että kotiin / syömään yms.

  Pienelle en kyllä hanki puhelinta vielä hetkeen, naurettavaa että kolme vuotiaalla olisi oma puhelin.
  Kyllä nuo pienemmät saa leikkiä leluillaan :)
  Niinku omassa nuoruudessani leikittiin.
  Itse sain puhelimen ylä-asteen seiskalla, silloin puhelimet teki tuloa ja oli se nokia 5110 aika magee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja mielipiteesi jakamisesta. :)

   Minusta olisi huolestuttavaa, jos tilanne olisi se, että puhelimen pois ottamisesta seuraisi huutoa ja raivoamista. Tosin en tiedä minkä ikäisistä lapsista teillä on kyse. Tämä onkin syy, miksi aloin entistä tiukemmin rajoittaa meidän lasten satunnaista puhelimenkäyttöä. Lapsi muuttui liian vihaiseksi, kun kiellettiin tai otettiin pois. Minusta etenkin näillä alle kouluikäisillä lapsilla puhelimen katsominen pitäisi olla hieno erityisjuttu josta ollaan kiitollisia, eikä perushomma jonka kieltämisestä seuraa raivo.

   Minustakin kouluun mennessä olisi hyvä olla jonkun sortin väline, jolla pystyy soittamaan vanhemmille. Olen valitettavasti myös kuullut, että jopa alimmilla luokilla on kiusaamista yms jos ei ole uusinta vimpan päälle mallia kaikilla. Ihan pöyristyttävää suoraan sanoen.

   Poista
 5. Tosi tärkeä juttu on kyllä just tää mistä kirjoitit! Ruutuaikaa on oikeasti hyvä kontrolloida, ei lapset osaa ottaa vastuuta itse sen säätelystä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!