17. kesäkuuta 2016

Kuukausi leikkauksen jälkeen

Tänään on tullut kuluneeksi tasan kuukausi siitä, kun kävin rintojen korjausleikkauksesta. Palautuminen on sujunut hyvin, vaikka se on edelleen vasta alkumetreillä. Kuukausi on lyhyt aika. Varsinainen palautuminen kestää useita kuukausia, mutta päivä päivältä helpottaa. Olenkin ottanut tavoitteekseni kivat kivuttomat tissit jouluksi. Tuolloin leikkauksesta on yli puoli vuotta ja suurin osa hankaluuksista pitäisi olla historiaa.

Kuukauden totuttelu on auttanut uusiin rintoihin tutustumista. Enää ei häiritse, jos käsivarret hankaavat rintoihin liikkuessani. Enää liikkuminen ei tunnu niin hankalalta ja korkealle kurottaminen sekä kumartuminenkin on helpottunut. Varsinainen nostokielto päätty nyt, mutta aion olla varuillani seuraavankin kuukauden, kuunnella kehoani ja tunnustella, kuinka rintalihakset suhtautuvat nostamisiin. 15-kiloista Hugoa en ihan heti uskalla alkaa nostelemaan.

Päivisin ja iltaisin pystyn melkein unohtamaan, että olen ollut leikkauksessa vain hetki sitten. Toki rintalihaksissa tuntuu, jos rehkin liikaa ja silloin tiedän että kannattaa ottaa hieman lepoa. Aamut sen sijaan ovat edelleen vaikeita. Nukun selälläni, vaikka jo muutama viikko sitten olisi saanut alkaa harjoittelemaan myös kyljellään olemista. Joskus makaan hetkiä kyljelläni, mutta pitkään en sitä asentoa siedä ennen kuin rinnoissa alkaa tuntumaan. Sängystä ylös pääseminen on todella hankalaa ja jopa kivuliasta. Vasemmalla puolella rintakehääni on todella ikävän tuntuinen kipupiste, joka kasvaa yön aikana ja oireilee aamun ensimmäiset tunnit. Syvään hengittäminen sattuu, liikkuminen on normaalia hankalampaa ja haukottelu/yskiminen vihloo. Uskoisin, että kyse on selällään nukkumisen takia jumiin menevästä hermosta, sillä se tosiaan oireilee vain aamuisin ja menee sitten ohi.

sumee_3

Nyt kuukauden jälkeen olisi lupa alkaa käyttää myös muita kuin jämäkkiä tukiliivejä. En ole vielä käynyt liivikaupoilla, mutta odottelen sitä innolla. Pääosin tukiliivit ovat todella mukavat, mutta vaatekaappini sisällön kannalta todella rajoittavat. En omista juurikaan paitoja jotka käyvät tukiliivien kanssa ilman että ne pilkottavat rumasti joka suunnasta. Pieni murhe, mutta silti häiritsevä sellainen. Enää ei ole samalla tavalla muotia kuten ollessani yläasteella, että herutetaan rintsikoita ja alushousuja vaatteiden alta, hyi että. 

Rinnat ovat edelleen pääosin tunnottomat. Koko rinnan alaosa on tunnoton, mutta kutisee kovasti. Kutina on kuulemma hyvä juttu, se viestii että tunto on palautumassa. Rinnan yläosan tunto toimii paremmin. Nännit ovat kuivat ja todella herkät, joskus jopa vaatteiden hipaisu saattaa säpsäyttää. Nännien tuntohermojen palautuminen voi rintaleikkauksen jälkeen kestää jopa 12 kuukautta, eikä ole takuuta että tunto palautuu ennalleen siihen mennessä tai edes ollenkaan. Rinnat ovat kiinteät ja rasituksen alla muuttuvat melkein jopa koviksi. Mulla ei ole pehmentävää rasvakudosta rinnoissani ollenkaan, joten ne tulevat aina olemaankin luomurintoja kiinteämmät. Kuitenkin odotettavissa on vielä reippaasti pehmentymistä tässä seuraavien kuukausien aikana. 

Leikkausarvet näyttävät hyviltä, vaikka kaikki tikit eivät ole vielä kunnolla sulaneet. Arvet punottavat hieman, mutta ovat mielestäni lähteneet nätisti palautumaan. Arvet eivät ihan ole rintapoimussa, kuten tarkoitus oli, mutta en tiedä siirtyvätkö ne vielä alemmas rintojen muokkautuessa. Arvet jäävät kuitenkin hyvin näkymättömään paikkaan rinnan alle, eikä sinne oikeasti kukaan kurki. Ja vaikka kurkkisikin, niin ei ole väliä näkyykö siellä arpia vai ei. Arpien päällä on suojaava ihoteippi, joka täytyy vaihtaa viikon välein kolmen kuukauden ajan. Teipin vaihdon yhteydessä sivelen arpiin Kelo-cote nimistä arville tarkoitettua silikonigeeliä, joka auttaa kutinaan, punoitukseen ja arpien palautumiseen. 

Ajattelin kirjoittaa palautumisesta vielä kolmen kuukauden sekä kuuden kuukauden jälkeen, ellei tule erikseen mieleen jotain mitä kirjoittaa. Saatte mielellänne esittää kysymyksiä, jos haluatte tietää jotain erityistä rintaleikkauksesta, palautumisesta tai mistä tahansa. Jos kysymyksiä tulee paljon voin kerätä ne erilliseen postaukseen, muuten vastailen kysymyksiin 3kk palautumispostauksen yhteydessä.

2 kommenttia:

 1. Hyvältä kuulostaa! Hienosti paranet :) Itse olen käynyt 2010 rintojen korjausleikkauksessa ja itsellä meni tunnon palautumisessa kyllä reippaasti yli vuosi. Vielä on pari kohtaa joihin ei ole tunto palautunut mutta muuten on jo normaalit. Itse olin vähän turhan hätäinen leikkauksen jälkeen, onnistuin saamaan yhdet tiki "kainalon" alta niin että jouduin käydä leikkauttamassa arven uudelleen :S :D

  Tämän vauvan jälkeen olisi tarkoitus jossain vaiheessa käydä uudessa leikkauksessa, mutta voi olla että venytän vielä pari vuotta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne kommentista :) Saa nähdä, kuinka pitkään mulla kestää tuo lopullinen palautuminen. Oho, toivottavasti ei kovin paljoa hankaloittanut tuo arven uudelleen leikkauttaminen. :/ Täytyy siis ottaa todellakin rauhassa.

   Poista

Kiitos kommentista!