27. huhtikuuta 2016

DIY naamiaispuvut lapsille

_DSC0246_2

Poikien kerhossa on huomenna naamiaiset tulevan vapun kunniaksi. Naamiaispuvut saattavat joskus tuottaa päänvaivaa, mutta luovalla ajattelulla ja kovalla yrityksellä voi saada aikaan hienojakin juttuja. Ja jos se ei onnistu, niin kaupoissa on upeat valikoimat valmiita asuja. Mulla ja mun sisaruksilla on lapsena aina ollut hienot äidin tekemät naamiaispuvut ja osa niistä ovat olleet käytössä myös omilla lapsillani. Oli piraattia, kummitusta, apinaa, intiaania, dinosaurusta ja vaikka mitä. Tänä vuonna päätin ottaa äitini reippaudesta mallia ja valmistaa pojille ihan uudet naamaisasut. Pinterestiä selatessa vastaan tuli toinen toistaan ihanampia ideoita, mutta puvuiksi valikoituivat tutut ja turvalliset lempparit: Joelista tulee hai ja Alexista palomies. Halusin lapsille käytännölliset puvut joissa on helppo liikkua ja leikkiä, mutta jotka ovat silti näyttävän näköiset ja uskottavat. Monet Pinterestin ideoista olivat supersöpön näköisiä mutta todella epäkäytännöllisiä lapsille. Pikainen reissu vaatekauppaan, toinen kangaskauppaan ja ompelukoneen nouto vanhempieni luota, sitten olin valmiina töihin! Koska suunnitelmani olivat täysin hatusta heitettyjä, en käyttänyt kaavoja. En kyllä olisi osannutkaan, että ei siinä. Leikkasin summan mutikassa kankaasta palasia, ompelin ja täytin, sommittelin ja testailin. Lopputuloksesta tuli taidoistani (tai lähinnä niiden puutteesta) huolimatta tosi onnistunut! Molemmat lapset tykästyivät pukuihinsa ja omaankin silmään ne näyttävät tosi kivoilta. Poikien on varmasti mukavaa lähteä huomenna kerhoon esittelemään upouusia hienoja naamiaisasuja ja ihastelemaan kavereiden asuja. 

Mä en todellakaan ole mitään ompelevaa tyyppiä, vaikka tavallaan haluaisin harjoitella ja oppia tekemään kaikenlaista. Olemattomista ompelutaidoistani huolimatta nautin kangaskaupoissa kiertelystä ja kauniiden materiaalien ihastelemista. Suunnittelen ja unelmoin mitä kaikkea kankaista voisi tehdä, mutta koska toteutus on taidoilleni liian haastavaa jää suunnitelmat aina ajatuksen tasolle. En muutenkaan ole kovin suunnitelmallinen tällaisten projektien suhteen, vaan katson mallikuvaa ja improvisoin sen mukaan omat tekeleeni. Mitään konkreettisia ohjeita kaavoineen minulla ei siis ole teille jakaa, mutta näiden molempien pukujen valmistus oli yllättävän helppoa. Alta voitte lukea suurpiirteiset selitykset kummankin puvun valmistusprosessista.

_DSC0231_2 _DSC0207_2

Palomiesasuun tarvitsee valkoisen hihattoman paidan ja mustat housut. Housuihin ommellaan nilkkoihin keltaiset nauhat (käytin itse yli jäänyttä kuminauhaa, mutta mikä tahansa keltainen kangaspala kelpaa) ja henkselit. Henkseleihin käytin keltaista paksua kuminauhaa, jotka ompelin housujen vyötäröön kiinni edestä ja takaa. Koska palomies tarvitsee luonnollisesti myös vesiletkun palojen sammuttamista varten, ompelin mustasta kankaasta putken jonka täytin vanulla. Askartelin pahvista putkelle suuttimen letkun päähän. Jottei letku katoaisi leikin lomassa ompelin sen kiinni housujen taskuun. Letkunpään voi halutessaan sujauttaa taskuun jos roikkuminen häiritsee, mutta ainakin oma toteutukseni oli hieman kömpelö. Ehkä sen saisi jotenkin fiksummin laitettua vaikka lenksujen avulla reittä pitkin lahkeeseen kiinni tai vyötärön ympärille vyöksi. Muovinen palomieskypärä on Joelin syntymäpäivälahja, muistaakseni se oli ostettu Helsingin Pelastuslaitoksen museosta.

_DSC0209_2 _DSC0214_2

Haiasuun tarvitsee hain väriset housut ja hupparin, tähän sopii parhaiten harmaa tai sininen. Housut löytyivät kotoa valmiiksi, huppari ei maksanut H&M:ssä montaa euroa. Kankaaksi kelpaa mikä tahansa väreihin sopiva hieman paksumpi kangas, silmiin tarvitsee pienet palaset valkoista ja mustaa kangasta, tai vaikka nappeja. Hampaat valmistuvat yhtä helposti valkoisesta kankaasta leikaten, vaikkapa vanhasta lakanasta. Leikkasin kaksi pyrstön muotoista palaa ja ompelin ne yhteen, lisäksi muotoilin yhden pyrstöosan yläpään ns kalsareiden muotoiseksi, jotta pyrstö pysyy päällä. Evän tein samalla tyylillä; kaksi evän muotoista palaa ommellaan yhteen. Pyrstön ja evän täytin vanulla. Evä ommellaan kiinni suunnilleen puoleen väliin hupparin selkään. Hampaisiinkin laitoin hieman täytettä ja ompelin ne kiinni hupun reunaan. Lopuksi silmiin mustat pupillit ja ompelu huppuun kiinni.

Millaiset naamiaisasut teidän lapsillanne on vappuna?

4 kommenttia:

Kiitos kommentista!