26. elokuuta 2015

Pakastin hyötykäyttöön

Monen muun tavoin minullakin on tapana täyttää pakastinta kesäaikaan, jotta voi talvellakin nauttia kesän kausituotteista. Enimmäkseen olen pakastanut marjoja, mutta meillä käytetään pakastinta hyväksi myös monella muullakin tapaa. Meidän jääkaapissa on pelkästään pieni pakastelokero, joten heti muutettuamme tänne nykyiseen kotiin ostimme erillisen arkkupakastimen. Pakastimesta löytyy yleensä leipää, vihanneksia, marjoja ja Hugon ruokaa.

pakastin3 pakastin1 pakasti2 pakastin5

Tänä kesänä pakstin mansikkaa ja mustikkaa. Sain myös mummilta punaisia viinimarjoja ja karviaisia. Sen lisäksi olen tajunnut fiksuksi pakastaa ruoanlaiton yhteydessä ylijääviä ainesosia hävikin minimoidakseni. Kuka nyt käyttäisi esimerkiksi kokonaisen purjon yhteen ruokaan? Tuoreiden yrttien kanssa koin aiemmin ongelmaksi sen, etten jotain tiettyä ruokaa tehdessäni tarvinnut kokonaista ruukullista yrttejä. Yrtit eivät minun käsittelyssäni kestä kovin pitkään huoneenlämmössä tai viileässä, joten monesti ne nahistuivat käyttökelvottomiksi ja joutuivat roskiin. Kesti kauan tajuta niinkin helppo asia, kuin jäljelle jäävien yrttien pakastaminen. Useimmiten käytetään basilikaa, ruohosipulia ja persiljaa. Pakastan ylijäävät yrtit pieniin rasioihin valmiiksi pilkottuna ja sieltä niitä on helppo noukkia seuraavaan tarpeeseen. Yrttien lisäksi tosiaan purjo on sellainen mitä meiltä yleensä löytyy. Pilkottu sipuli on myös helppo pakastaa. 

Isosta pakastimesta on hyötyä myös jos jaksaa kaupoissa katsella esimerkiksi tarjouslihoja. Minä saatan ostaa alennushintaista kanaa tai jauhelihaa, jotta pakastimessa on jotain hätävaraa mistä tehdä ruokaa, ja säästäähän siinä muutamia senttejä. Tuoreesta lohestakin minulla on tapana ostaa isompi pala kerrallaan ja jakaa se kahteen osaan, puolet heti syötäväksi ja puolet pakastimeen, vaikka valmiiksi perattuna ja pilkottuna.

Mitä teillä pakastetaan?

5 kommenttia:

 1. Me pakastetasn myös lihaa, leipää ja marjoja. Tänä kesänä onkin käyty poimimassa 5kg mansikkaa ja 10L mustikkaa pakkaseen. Sen lisäksi sieltä yleensä löytyy raparperiä ja puolukkaa. Myös punaviinimarjat ja karviaiset pakastam jos niitä jää pakastettavaksi. Vadelmiakin oli tarkoitus pakastaa mutta tänä kesänä niitä ei ehditty poimia, ehkä niitä ehtii vielä ostaa :) Kävitkö itse poimimassa mansikat ja mustikat? Meillä marjat pakastetaan 1L pakastuspusseissa ja jääkaapin alla olevaan pakastimeen saa hyvin mahtumaan. Noita yrttejä ei olla pakastettu, vaan heitetään juuri kaikki aina pois! Tästä lähtien heitetään nekin pakkaseen ettei mene hukkaan.

  VastaaPoista
 2. Mä en oo käyttänyt tuoreyrttejä just siks ku niistä jäis aina nii iso osa roskiin! Kiitos siis vinkistä, en oo minäkään aatellu et niitä vois pakastaa!!

  Meillä on arkkupakastin ja lisäksi pystypakastin. Tämän kesän satoa löytyy 35litraa mustikkaa, 10kg mansikkaa, vadelmaa jonkin verran ja raparperia useampi pussillinen. Lisäksi paljon eri lihoja, leipää, leivonnaisia, jne. Pakastamme siis paljon :) ja tarjouslihoja ja -leipiä ostamalla säästäää kyllä paljon! Toki joskus tekee mieli oikeasti tuoretta leipää mutta myös päiväysleipä on pakastuksen jälkeen "tuoretta" :)

  VastaaPoista
 3. Mä en oo käyttänyt tuoreyrttejä just siks ku niistä jäis aina nii iso osa roskiin! Kiitos siis vinkistä, en oo minäkään aatellu et niitä vois pakastaa!!

  Meillä on arkkupakastin ja lisäksi pystypakastin. Tämän kesän satoa löytyy 35litraa mustikkaa, 10kg mansikkaa, vadelmaa jonkin verran ja raparperia useampi pussillinen. Lisäksi paljon eri lihoja, leipää, leivonnaisia, jne. Pakastamme siis paljon :) ja tarjouslihoja ja -leipiä ostamalla säästäää kyllä paljon! Toki joskus tekee mieli oikeasti tuoretta leipää mutta myös päiväysleipä on pakastuksen jälkeen "tuoretta" :)

  VastaaPoista
 4. Meillä on pakkanen myös aktiivisesti käytössä. Tällä hetkellä siellä on paljon marjoja ja vihanneksia. Kesällä tietysti myös jonkun verran jäätelöä ja itsetehdyt mehujäät :D.. Meillä ostetaan myös yleensä isot viikko-ostokset, jolloin minä yleensä pakastan jonkun leivän ja lihan loppuviikkoa varten. Kaikista eniten tosin ärsyttää pakastimessamme se, että se on aina liian täynnä!

  VastaaPoista
 5. Meillä pakastetaan ihan kaikkea mahdollista =)

  Iso perhe ja kun itse opiskelen sekä käyn työssä ja puoliso tekee reissuhommia niin joskus on tositosi kiireistä. Silloin on hyvä napata pakastimesta aamulla jämäruokarasia ja lämmittää se päivälliseksi ennen lasten harrastuksia tai että ehtii puistoilla pidempään.

  Eli siis jämäruokia menee aina pakastimeen (joskus lämmitellään kahta-kolmea eri ruokaa kiirepäivänä kun ei kaikille riitä samaa). Lihoja ostan kans -30% lapulla, leipää leipomosta isoja satseja, marjoja, itse tehtyjä mehuja ja marjasoseita, hedelmäpaloja smoothieita varten (syödään paljon tuoreenakin mutta just smoothieen on ihana heitellä jäisiä hedelmiä).
  Sipulia, porkkanasosetta, hernekeittoa (keitän aina n. 4l kattilallisen ja osa syödään heti, loput laitan rasioissa pakastimeen josta esim. mies ottaa mielellään töihin evääksi) kastikkeita, leivonnaisia, lihapullia, "kalamassaa" eli jauhettua kalaa tai tuosta tehtyjä pullia/pihvejä jne.

  Käydään kerran kuussa tosi isoilla ostoksilla ja ostetaan paljon just lihoja ja leipää pakastimeen. Kuukauden aikana sieltä syödään pois ja taas täydennetään. Tuoretuotteita ja maitotuotteita haetaan sitten kerran/kaks viikossa. Tulee näppärästi vaikka pyörän kyydissä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!