6. huhtikuuta 2015

Noita-Aka ja Joppa-pupu

_DSC0654_1 _DSC0659_1
Eilen oltiin mummini luona pääsiäislounaalla. Koska ei viime viikolla keretty virpomaan, hoidettiin se tänään. Epä usko että vaikka se olisikin "väärä" päivä, kun kyseessä oli vain sukulaisia jotka tiesivät meidän tulosta etukäteen. Isomummin luona pojat saivat esittää virvontalorunsa myös mun vanhemmille sekä poikien toiselle isoisoäidille. Hienosti meni! Pojilla oli vähän tällaiset köyhänmiehen naamiais-asut, mutta söpöjä ne olivat silti! Joel oli pukeutunut pupu-pukuun, joka on alunperin pikkuveljelleni tehty. Askartelin kaveriksi pupunkorvat omaan hiuspantaani ja kasvomaali viimeisteli asun, vaikka Joel menikin heti tahrimaan maalia. Alex sai myös itselleen kasvomaaleilla pisamia ja punaiset noitaposket, tuota maalaamista saisi kyllä harjoitella hieman enemmän, heh. Mamman kaulahuivi pään ympärille ja Aka muuttui Noita-Akaksi! Illalla minä lähdin Hugon kanssa kotiin ja Sami käytti poikia virpomassa omien sukulaistensa luona. Noita ja pupu tulivat kotiin aikamoisen saaliin kanssa. Näistä riittää varmaan jouluun asti!
_DSC0665_1 _DSC0673_1
Näin pääsiäisen aikaan on myös pohdittu pääsiäisen tarkoitusta ja sen kertomisesta lapsille. Me ollaan viime aikoina puhuttu paljon uskonnollisuudesta kun lähipiirissä moni on eronnut kirkosta, Sami mukaanlukien. Minä en koe itseäni erityisen uskonnolliseksi enkä oikein osaa sanoa uskonko jumalaan vai en, mutta minulle on silti tärkeä kuulua kirkkoon ja tahdon myös lasteni kuuluvan kirkkoon kunnes pääsevät ripille. Sen jälkeen he saavat itse päättää kuuluvatko kirkkoon vai eroavatko kirkosta. Kerho, jossa Joel käy ja Alex aloittaa syksyllä, on seurakunnan kerho ja siellä tutustutaan uskonnollisuuteen. Olen iloinen, että pojat saavat tutustua uskontoon sitä kautta edes hieman, sillä en tiedä osaisinko itse kertoa heille jumalasta ja uskosta. 

Uskonnolliset juhlat ovat minusta tärkeitä muutenkin, kuin vapaapäivien ja juhlimisen takia. Itse koen pääsiäisen ja joulun kertomukset raamatusta ikään kuin samanlaisina taianomaisina satuina kuin joulupukin. Tarinat Jeesuksen syntymästä ja pääsiäisen tapahtumista kuuluvat näihin pyhiin, vaikken tiedäkään uskonko niihin vai en. Tähän asti emme ole liittäneet uskonnollisuutta juhlapyhiimme muuten kuin lyhyesti kertomalla pojille miksi pääsiäistä ja joulua alunperin ollaan juhlittu. Olisi varmaan helpompaa kertoa tarinat sadun muodossa ja olenkin ajatellut jouluksi viimeistään hankkivani lasten raamatun, jotta voisi sitten yhdessä lukea joulun aikaan ja pääsiäisen aikaan raamatun kertomuksia aiheesta. 

6 kommenttia:

 1. Tää olikin mielenkiintoinen, aloin itsekin pohtimaan miten toimia Noelin kohdalla. Tahdon myös kertoa uskosta ja kertoa miten pyhät siihen liittyvät. Lapselle vain ei ole helppo kertoa kaikista tuollaisista liittyyhän noihin tarinoihin paljon raakuutta ja julmuutta. Sadun avulla varmaan paljon helpompi kertoa. Oon itse ollut pienenä myös seurakunnan kerhossa ja uskon että sen kautta kirkko ja uskonnolliset perinteet ovat jääneet tärkeäksi, vaikken itsekkään ole varma uskonko näihin tarinoihin vai en :)

  VastaaPoista
 2. Aivan mahtavaa, että kerrot lapsille miksi joulua ja pääsiäistä juhlitaan. Onneksi vielä on niitäkin ihmisiä jotka kokee juhlat tärkeiksi ja eikä vaan ajattele syömistä ja että saa vapaapäiviä. Tuntuu et maailma vain maallistuu. Olisi tärkeää, ett' juhlat pysyisi juhlina ja eroaisi arjesta.

  VastaaPoista
 3. Mun mielestä taas olisi tärkeätä muistaa, että kyllä eroa arkeen olla myös ilman uskontoa. Itselläni on Jenniin nähden juuri päinvastainen näkemys, mulle on tärkeätä että lapsille ei tmissään nimessä tuputeta mitään uskontoa pienenä, mutta jos he vanhempana päättävät valita itselleen uskonnon niin en heitä tule kieltämään. Itse olen nähnyt uskonnoista vain sen huonon puolen enkä halua myöskään kuulua ryhmään jonka arvoja ja ajatusmaailmaa en jaa. Tiedostan olevani todella uskontokriittinen, mutta samalla on mulle on tärkeätä tietää tarpeeksi kaikista eri uskonnoista jotta voin perustaa kritiikin faktoihin enkä luulopuheisiin. Minulle kaikki uskonnot ovat samanarvoisia, tässä vielä yksi syy miksi en voi sietää sitä kun ihmiset olettavat oman uskontonsa olevan jotenkin tärkeämpi kun muiden. Ja onko se väärin jos haluan poimia pääsiäistraditioista ne itselleni tärkeät, puput, tiput ja suklaamunat? Uskonnot ovat kaikki niin vakavia näiden juhliensa suhteen! Siksi pidän Japanin systeemistä, voit kuulua moneen uskontoon samaan aikaan ja poimia kaikista ne itsellesi sopivat traditiot! Ei elämää tarvitse aina niin vakavasti ottaa :)

  VastaaPoista
 4. Eihän kukaan tässä nyt omaa uskontoaan pitänytkään muita tärkeämpänä. On lapselle tärkeä kertoa uskonnosta jopa niistä erilaisista jotta lapsi tietää tarpeeksi ja voi tiedon perusteella päättää itse mihin uskoo. Jennikään tuskin pakottaa lapsia uskomaan mihinkään :) eihän toki ole väärin juhlia pääsiäistä vaikkei Jeesukseen yms uskokkaan mutta mikä on silloin juhlan tarkoitus? Pelkkä ruoka ja vapaapäiväkö? En millään tavalla halua sanoa että tapasi olisi väärä, tahdon vain mielenkiinnosta kuulla miksi sitten juhlia pääsiäistä, joulua yms.?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa ylläolevan anonyymin syistä sanoa mitään, mutta itselleni joulu, pääsiäinen tms uskonnolliset juhlat ovat tärkeitä ihan vain siksi, että ne ovat ajan saatossa muodostuneet perinteiksi suomalaisessa kulttuurissa :) En siis juhli näitä päiviä siksi, että niillä olisi minulle minkäänlaista uskonnollista merkitystä (olen ateisti, enkä kuulu kirkkoon) vaan siksi, että minusta on hienoa viettää aikaa perheen kanssa vähän erityisemmissä merkeissä pari kertaa vuodessa.

   Toki näitä "erityisiä" päiviä voisi viettää ja vietetäänkin meidän perheessä muinakin päivinä, mutta minusta jouluun, pääsiäiseen tms kuuluvat perinteet ovat hauska lisä arkeen, eli miksipä ei olla näissä mukana? Eli kaipa lyhyesti se jhlan tarkoitus on minulle juurikin tuo mainitsemasi ruoka, vapaapäivä, lahjat, toisten muistaminen ja ennen kaikkea perheen keskeinen yhteinen aika :)

   Poista
  2. Sama, meillä pääsiäisen viettämisen syy on se, että mennään sukulaisille syömään yhdessä, saadaan viettää vapaata yhdessä perheenä, syödään suklaamunia ja koristellaan pääsiäispupuilla ja tipuilla koko paikka :) Eli juuri niin kuin aikaisemmin kommentoin, ei oteta asioita liian vakavasti vaan juhlitaan koska elämässä ei voi koskaan olla liikaa juhlan aiheita, olivat ne sitten "vaan" sukulaissyömingit ja suklaamunien piilottelu :) Samoin joulu, minulle tärkeätä on yhdessä olo ja perheen kanssa hengailu ilman mitään uskonnollista syytä.

   Ensimmäiselle anonyymille halusin vielä tarkentaa, että kyllähän se, että voivotellaan maallistumista ja ettei ihmiset tiedä juhlien "oikeata" taustaa on juuri sitä oman uskontonsa tärkeyden korostusta. Ei muissa uskonnoissa esim pääsiäistä vietetä tietääkseni, joten eikö sitä muiden uskonnon harjoittajat ja ateistit saisi ollenkaan viettää koska he uskovat väärin? Maallistuminen on myös mielestäni todella hyvä asia. Ymmärrän, että joillekkin ihmisille uskonto on tärkeä asia ja osa elämää, mutta mitä pienempi rooli uskonnolla on yhteiskunnassa, lakien kanssa ja moraalin kyseenalaistamisen kanssa sen parempi. Uskonto on henkilökohtainen asia ja sen takia se pitäisi pysyä sellaisena. Ei sotketa uskoa todistettuihin faktoihin esimerkiksi lakiasioissa ja koulussa. Kirkossa asiat voi tehdä raamatun mukaan, muualla yhteiskunnassa sitä ei mitenkään pitäisi pakottaa muille.

   Poista

Kiitos kommentista!