13. lokakuuta 2014

Synnytyksestä palautuminen, osa 1.

Keräsin raskausaikana itseeni noin 22 kiloa painoa ja se näkyi mahan lisäksi reisissä, jenkkakahvoissa ja pepussa, sekä turvotuksena sormista varpaisiin. Toisin kuin kahdessa edellisessä raskaudessa, keräsin massaa siis joka paikkaan pelkän vatsan sijasta. Alkuraskaudessa ostamani normaalikokoa isommat housut eivät ole menneet päälle sitten 21. raskausviikon, eikä muuten mene päälle vieläkään. Puolet raskausajasta kuljin siis pääosin shortseissa, raskausverkkareissa tai sukkahousuissa ja tunsin itseni hyvin epämukavaksi muuttuneessa kehossani.
palautuminen_017muok
Nyt synnytyksestä on kolmetoista päivää ja kerätyistä raskauskilosta on karissut melkein puolet, josta vauva oheistuotteineen vei ehkä viitisen kiloa. Turvotus on laskenut lähes kokonaan, sormukset mahtuvat taas sormeen ja kohtu on varmaan pian jo palautunut ennalleen. Reidet, jenkkakahvat ja peppu taas ovat edelleen paikoillaan ja niiden kadottaminen kestää varmaan aikansa. Vatsa on löysä ja taikinamainen, mutta tunnen itseni varsin hoikaksi loppuraskauteen verrattuna. Arvet ovat syviä ja loistavat tummanpunaisina. Kuvat eivät ehkä ole imartelevia, mutta ne ovat todellisia. Synnyttänyt nainen, keho joka on käynyt läpi valtavan suuria muutoksia kantaessaan ja kasvattaessaan kolme lasta neljässä vuodessa.
palautuminen_068muok2
palautuminen_036muok
Synnytyksestä on vielä hyvin lyhyt aika, enkä odota olevani takaisin omissa mitoissani vielä pitkään aikaan, mutta tässä välivaiheessa on omat kurjat puolensa. Kaikki housuni ovat auttamattomasti liian pienet, enkä haluaisi tuhlata rahaa turhaan ostamalla uusia vaatteita tähän välivaiheeseen. Tavoitteena olisi kuitenkin vielä joskus mahtua niihin vanhoihin. Uskon imetyksen vievän osan kiloista, kun muistaa panostaa terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Liikuntaa en pahemmin uskalla harrastaa ennen jälkitarkastusta, mutta keräilen motivaatiota siihenkin. Päätavoite on kuitenkin ottaa rennosti päivä kerrallaan ja antaa kehon rauhassa palautua raskaudesta. Haluan välttää liian suuret henkiset paineet, mutta täytyy myöntää etten malta odottaa pääseväni vetämään taas lempifarkut jalkaan.

10 kommenttia:

 1. Voi kumpa mun maha näyttäisi tolta. Kolmen lapsen äiti täälläkin, mutta maha on ihan pilalla. Nahka roukkuu pahasti. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omaan silmään taitaa näyttää aina pahimmalta, tuskin sinunkaan mahasi on kovin kamala. :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, ja samoin! Innolla odottelen millaisia tuloksia mä saan aikaiseksi puolessa vuodessa :)

   Poista
 3. Mun mielestä oot palautunut oikein hyvin! Arvetkin vaalenevat ajan kanssa, eikä ne kyllä nytkään kauhealta näytä :) itsekkin odotan mahtuvani lempifarkkuihini! Mulla on vaan lantio levinny aika paljon enkä usko että se palautuu :/ tosin 5 kiloa vielä raskauskiloja jäljellä, tänään uskaltauduin kokeilemaan vanhoja farkkuja ja kappas sain ne jalkaan mutta ne olivat todella tiukat.. Pikkuhiljaa.. Onneksi ei ole mikään kiire pudottaa painoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hieno homma että saat jo omia farkkuja jalkaan, mutta se voi tosiaan vaikuttaa jos lantio on leventynyt. Mä toivon, ettei enää kolmannella kerralla ois mitään merkittäviä muutoksia tapahtunut, ja että vielä joskus mahdun myös omiin housuihin :D Niimpä, kiirettä ei pidä pitää, se tekee vaan huonoa :)

   Poista
 4. saahan raskausaikana urheilla? saako loppuajasta myös urheilla? onko se muuten niin, että raskausk-aikana on ''pakko'' lihoa? millon saa vasta aloittaa urheilun? ja siis saako kysyä että onko paikat kipeitä alhaalta päin, siis vessassa käynti, kyykkääminen yms. saako sektion jos vaikka olisikin terve synnyttämään alateitse? sattuuko epiduraalipistokset? mihin ne laitetaan? mitä ne tekee? nii ja kiinnostaa että millaista se ilokaasu on? ;D ottaako se kivut pois ? voiko sitä ottaa liikaa yms?

  terveisin tietämätön, raskaudesta uteleva ja synnytys pelkoinen jossain vaiheessa tuleva äiti toivonmukaan :D

  siis rakastan tätä blogia! asiallinen, ihanan arkinen normi elämä blogi <3 ps. kannattaa vaihtaa noita tekstejä että olisi vauva masussa vielä ;) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun tietääkseni ihan loppuraskauteen asti saa urheilla sen verran mitä oma olo sietää, monilla vaan on sen verran kolotuksia ettei pysty :D Raskausaikana on kyllä tarkoitus kerätä jonkun verran painoa, muttei tietenkään lihottamalla lihottaa itseään. Raskauden jälkeen kannattaa olla urheilematta aina jälkitarkastukseen asti, joka on yleensä 6-12 viikkoa synnytyksestä. Riskinä on esim. kohdunlaskeuma tai muut fyysiset vauriot jos keho ei ole palautunut kunnolla.

   Alapääkivut on tosi yksilöllisiä, joten sitä on vaikea tietää. Jos on tikkejä niin varmaan kirvelee enemmän, kun jos paikkoja ei ole korjattu :D Mulla on ainakin sujunut ne hommat ihan ongelmitta jo lyhyen ajan päästä synnytyksestä.

   Sektion voi mun tietääkseni saada ns. synnytyspelon takia vaikkei estettä alatiesynnytykselle ole, mutta sitä ei kai suositella (?). Sektio on tosi laaja leikkaus ja palautuminen on yleensä hitaampaa kuin alatiesynnytyksestä, ja se saattaa olla myös stressaavaa vauvalle. En osaa sanoa muuta kun ei ole sektiosta kokemusta. :)

   Epiduraali pistetään selkään jonnekin selkänikamien väliin, se ei varsinaisesti satu koska pistoskohta puudutetaan, mutta saattaa tuntua inhottavalta varsinkin jos samalla kärsii supistuksia. Epiduraali vie kivun lähes kokonaan pois alakropan alueelta. Mulle se on ollut joka synnytyksessä ihan törkeän hyvä apu! Ilokaasu ottaa supistuksesta sen kaikista kivuliaimman huipun pois, eli on hyvä lievityskeino. Sen toimiminen on myös yksilöllistä, moni saa siitä vaan pahoinvointia ja moni taas kokee sen varsinaisen "ilokaasu-effektin" eli alkaa naurattamaan. En usko että sitä voi ottaa liikaa, eiköhän sitä säädellä kätilön toimesta sopivaksi.

   Ihana kysymystulva, toivottavasti sait edes jotain irti mun vastauksista :D mähän en ole mikään ekspertti kuitenkaan :D
   Kiitos kehuista ja kiva että tykkäät blogista :) <3

   Poista

Kiitos kommentista!