6. syyskuuta 2014

Maha

Raskauden keskipiste, huomion kerääjä, pallo, maha. Joku toivoi minulta postausta joka keskittyisi juurikin mahaan, eikä niinkään raskauteen yleisesti. No millaista se mahan kantaminen sitten oikeasti on? Ihanaa, jännittävää, tukalaa, hauskaa, kyllästyttävää, raskasta, onnellista. Alkuraskaudessa sitä odottaa eniten vatsan kasvua, jotain joka näkyy päällepäin ja sillä lailla saattaa raskauden ihmisten tietoon. Sitä huomaa ehkä peilaavansa itseään normaalia enemmän, tuumaillen näkyyköhän vatsa jo muiden silmiin vai kuvittelenko vain näkeväni pienen vatsakummun. Kasvavaa vatsaa tahtoisi toisaalta korostaa kirein vaattein, toisaalta taas peitellä ilmavien paitojen alle mikäli ei ole julkistanut raskautta vielä kaikille tutuille. Joskus sitä taas miettii, näyttääkö kireissä vaatteissa vain lihoneelta? Kehon muutokset saattavat ahdistaa.
IMG_20140319_161540
Kun vatsakummun kasvatus on saatu alulleen sitä alkaa seuraavaksi odottaa potkuja. Pieniä, hentoja liikkeitä ja tönäisyjä, vauva siellä ilmoittelee itsestään! Liikkeet ja potkut ovat ensimmäiset konkreettiset tuntemukset vauvan olemassaolosta, siellä mahassa todellakin on jotain elävää! On ihanaa rauhoittua hetkeksi kuulostelemaan ja tunnustelemaan, miltä se vauvan alku sielä mahassa tuntuu. Pienet hennot töytäisyt, kupliva tunne, epämääräinen möyrintä. Pian liikkeet alkavat ehkä jo näkyä ulospäin, ja puolisokin pääsee kokemaan ja tuntemaan vauvansa ensi kertaa. Pian liikkeet alkavat tuntua päivittäin ja ne tulevat mukaan osaksi arkea. Päivittäisiä potkuja alkaa odottelemaan ja tässä vaiheessa yleisimmin tulee mukaan myös huoli, jos ei liikkeitä tunnekaan. 
IMG_20140413_185959
Raskauden edetessä vatsan kasvu ja painonnousu muuttaa omaa kehonkuvaa. Yleensä olen osannut kantaa vatsan ylpeydellä ja olen rakastanut mahan sisällön lisäksi myös itse mahaa. Toki aika kultaa muistot eikä sitä loppuraskauden jatkuvaa tukalaa oloa enää muista ennen kuin sen kokee uudelleen. Raskauden viimeisillä viikoilla myös vauvan liikkeet alkavat tuntua toden teolla tukalilta, joskus jopa varsin kivuliailta. Mulla on aina ollut istukka takaseinämässä, jolloin vauva on ihan vatsan pinnassa ja liikkeet tuntuvat hyvin selkeiltä. Vauvat ovat yleisimmin virkeitä äidin levätessä, ja nukkuvat äidin liikkuessa, Joskus ärsyttää oikein kunnolla kun haluaisi levätä tai alkaa illalla nukkumaan, niin se pahin möyrintä alkaa eikä pääsekään kunnolla rauhoittumaan.
rv26_008muok
Hyvin yleinen tuntemus vasta synnyttäneelle äidille etenkin muiden raskausvatsoja nähdessään, on mahaikävä. Toisaalta sitä on iloinen että on saanut oman kehosa takaisin ja vauvan maailmaan, mutta jotain maagista siinä raskaudessa ja vatsan kantamisessa aina on, jonka perään haikailee. Tämä kolmas raskaus on ollut minulle kaikista raskainta aikaa, mutta takaraivossa kolkuttelee jatkuvasti se ajatus että pitäisi nauttia, sillä todennäköisesti en enää saa tätä kokea. Viimeiset potkut, viimeiset mahakuvat, viimeinen synnytys. Viimeinen kerta, kun jaan itseni toisen ihmisen kanssa, ihmisen, jonka olen kasvattanut sisälläni niin monen kuukauden ajan. Ihminen, joka aiheuttaa keholleni jos jonkinlaista kolotusta, mutta jota kohtaan tuntemani rakkaus on samalla jo niin suuri.
DSCN2894muok
Koskaan sitä ei tiedä mihin suuntaan elämä heittää tai mitä päätöksiä sitä tulevaisuudessa tulee tekemään. Ehkä tämä ei olekaan meille viimeinen lapsi, jossain takaraivossa muhii edelleen ajatus neljännestä lapsesta. Se on siirtynyt hyvin syvälle mietintävaiheeseen järjen ja käytännön takia, mutta maailma on avoin ja meillä on elämä aikaa päättää mitä vielä tahdomme saavuttaa. Toistaiseksi kuitenkin yritetään nauttia tästä todennäköisesti viimeisestä raskaudesta täysin siemauksin, kivuista ja kolotuksista huolimatta. Pian se on ohi, ja sitten saa taas haikailla oman vatsan perään nähdessään muiden kauniita raskausmahoja.

Osa kuvista: instagram @jenskujne

PS. En tiedä onko vika tietokoneessani, selaimessani vai bloggerissa, mutta hihkaiskaa jos teksti hyppii miten sattuu tai jossain on outoja välilyöntejä tai rivivälejä. Tekniikka jekkuilee kanssani enkä saa ongelmaa korjattua.

8 kommenttia:

 1. Raskausmaha on myös tavallaan ilmavan tuntuinen jos niin voi sanoa. Itse tunsin koko raskauden ajan vatsani yhtä hoikaksi kuin aijemminkin, se ei tuntunut yhtään läskimahalta tms. Lisäksi maha tuntuu hiukan kovalta kevyesti kosketettuna, mutta on todellisuudessa pehmeä, maha ei juurikaan tunnu miltään esim selällään makoillessa, mikäli vauva ei liiku. Silmät kiinni voisi kuvitella ettei raskaana olekkaan.. Anteeksi täydennys ymmärsin vain että kysyjä halusi tietää enemmänkin siitä miltä maha konkreettisesti tuntuu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä, hyvä lisäys! :) Jotenkin tuntuu vaikealta selittää miltä se maha tuntuu, kun ei tiedä miten ihminen kuvittelee sen jos ei ole koskaan ollut raskaana :D Mutta joo, se on juurikin sellainen keyvt ja kiinteä, mutta silti pehmeä ja sulautuu kehoon.

   Poista
 2. Oi sulla on kyllä niin kaunis maha!

  VastaaPoista
 3. Vikasta kuvasta päätellen selvä poika :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sä ajattelet niin päin, mä oon kuullut että tuollainen leveä maha olisi enempi tyttömaha :D

   Poista
 4. Sulla on kyllä niin ihana maha! Tuollainen siro ja nätin mallinen :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!