17. huhtikuuta 2014

TJ: 168

Raskaus on edennyt jo viikoille 16+0, eli tänään lähti käyntiin 17. raskausviikko. Pahimmmat olotilat ovat nyt menneet kokonaan ohi, mutta tilalle on tullut useita viikkoja kestänyt lähes päivittäinen kova päänsärky. Panadolit ei auta, silmät aristaa valoa ja korvat kovia ääniä. Olen yrittänyt googlailla kaikkea raskausaikana puhkeavasta migreenistä varhaisten viikkojen raskausmyrkytykseen, mutta mitään pätevää syytä ei päänsärylle löydy. Neuvolasta olivat sitä mieltä, ettei asialle voi mitään tehdä mutta jos pahenee tai jatkuu pitkään niin täytyy kääntyä lääkärin puoleen. Toistaiseksi jatkan siis kärvistelyä ja toivon että pian helpottaisi.
16+0_012muok
Turvotusta on edelleen paljon, ja tuntuu että mahani on aivan jättimäinen viikkoihin verrattuna! En ole tainnut kummassakaan edellisessä raskaudessa olla näin iso näin varhaisilla viikoilla. Olen inhottavassa vaiheessa kun kaikki omat vaatteet alkavat käydä pieniksi, enkä ole saanut aikaiseksi hankkia nättejä äitiysvaatteita. Tuntuu, että näytän kaikissa vaatteissa vain siltä että olen kerryttänyt ylimääräistä vatsan ympärille, eikä olo ole yhtään raskaanaoleva ja hehkeä. Yritin löytää edellisistä raskauksista kuvia mahdollisimman samoilta viikoilta, jotta voi verrata vatsan kasvua. Olin oikeassa, vatsa on tällä kertaa reilusti isompi kuin edellisessä raskaudessa. Ensimmäiseen raskauteen verratessa mahat ovat melko samankokoiset, vaikka raskausviikkoja on Joelin kuvassa kolme enemmän. Olin siis oikeassa, olen isompi nyt kuin molempina edellisinä kertoina. Tässä raskaudessa olen myös huomattavasti leveämpi sivuttaissuunnassa. Vatsa leviää sivusuuntaan ja jenkkakahvat ovat kasvaneet. Edestä päin katsottuna vatsa ei jää yhtä selkeästi lonkkaluiden väliin kuin edellisissä raskauksissa. Yleensä heti kun ehtii sanomaan että raskaus on ollut erilainen, tulee monta tyttöveikkausta, mutta itse en ainakaan lähtisi sitä arpomaan. Raskaudet kun voivat olla kovinkin erilaisia vaikka sukupuoli olisikin sama. Mielenkiintoista seurata miten raskaus oireineen ja vatsan kasvuineen tästä etenee ja minkä sukupuolen edustajaksi vauva sitten myöhemmin paljastuu.
mahakollaasi
Raskausviikolla 13+5 huomasin ensi kertaa tuntevani vauvan liikehdintää kohdussa. Maatessani selällä kohtu nousee lonkkaluiden välistä esille samalla kun tunnen muljahtelut. Vauvan ja kohdun suurpiirteiset liikkeet siis näkyvät myös ulospäin. Vasta tänään aamulla tunsin ensimmäiset selkeät potkut, joita tuli kolme lähes peräkkäin. Olin täysin unohtanut miltä nuo ensimmäiset hennot potkut tuntuvat, sillä lähimmässä muistissa on vain ne kylkiluita murskaavat pahoinpitelypotkut Alexin loppuraskaudesta. Koko tämän päivän potkuja on tuntunut, ja kun aloin oikein kunnolla niitä tutkiskelemaan, huomasin että pienet hennot potkut tosiaan näkyvät vatsan päällekin. Yritin saada Samia tunnustelemaan, mutta vauva potkaisi yhden pienen potkun jota Sami ei tuntenut ja lopetti sitten kokonaan. Samalla tavalla ne potkut loppuivat myös poikien raskausaikana heti kun Sami yritti tunnustella niiden perään. Olin ihmeissäni kuinka aikaisin liikkeitä tulee ihan näkyviin asti, sillä kohtuni on ollut reilusti taaksepäin nojautuva, jonka takia myös maha piilotteli edellisessä raskaudessa niin pitkään. En sitten tiedä voiko kohdun asento muuttua, sillä nyt se tuntuu olevan ihan pinnalla ja tosiaan ne potkutkin tuntuvat niin selvästi alavatsassa.
16+0_020muok
Pojat ovat innoissaan mahasta ja jos heiltä kysyy missä mamman vauva on, he osaavat näyttää mahaa päin. Etenkin Joel tykkää silitellä mahaa, Alex taas nyplää mieluummin napakorua jota vissiin luulee sitä vauvaksi... Pojat myös kuvittelevat usein että heidänkin mahoissa on vauvat. Onneksi alun pahin innostus on pojilla laantunut, sillä alkuun meinasi jo olla rasittavaa kuunnella aamusta iltaan kysymyksiä "Koska vauva tulee? Milloin on syksy? Koska saamme nähdä vauvan?". Joel on fiksu lapsi, mutta en siltikään usko että hän tajuaa tai muistaa edelliseltä kerralta mitä oikein tapahtuukaan, kun mamma on jatkuvasti pipi ja mahassa on vauva. Olen ajatellut että lähempänä laskettua aikaa haetaan kirjastosta läjäpäin kirjoja jossa selitetään helpolla tavalla pikkusiskon tai pikkuveljen syntymää ja perheeseen liittymistä. Olen löytänyt monta kirjaa, mutta vielä tässä vaiheessa taitaa olla liian aikaista alkaa valmistelemaan poikia isoveljiksi tuloon. 
Milloin ja mten te olette kertoneet tuleville isosisaruksille vauvan tulosta?

10 kommenttia:

 1. Din mage e typ större än min fast vi har 10 veckors skillnad :D Ljuvlig kumpu<3 O haha Alex som tror att din napakoru e en baby :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo ja ha fundera på samma när ja ha sett bilder av din masu :) Tack<3 o desamma! Haha, Alex e hassu :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos <3 onhan se ihana, mutta nyt jo melko tukala :D

   Poista
 3. Mulla oli tollasia samanlaisia oireita, on ollut myös niin etten oo raskaana. Siihen ei auta ku aurinkolasit tietokoneen äärelläkin. Mä en kans saanut selvyyttä mistä johtuu/mikä auttas mut se meni muutamassa viikossa ohi. Mulla ainakin osittain liittyi väsymys sekä hartiajumi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aurinkolasivinkistä! Mulla osasyynä varmaan nestehukka mutta en tiedä mistä muusta voisi johtua. Toivottavasti mullakin menisi pian ohi :)

   Poista
 4. Voih, onpas eri kokoinen masu kuin aiemmissa raskauksissa! Tulisikohan vihdoin tyttö!? ;) Tsemppiä odotukseen♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on, haha! :D Eipä tuota sukupuolta varmaan pysty raskausoireiden tai mahan koon perusteella arvailla. Kiitos <3

   Poista
 5. Osta pojille nuket :) Mun äiti osti joulupukinkonttiin 2011 jouluna pojalle pinkkivaatteisen nuken. Kesäkuussa synty pikkuveli. Kun mä istuin sohvalla imettämässä, esikko istu vieressä ja imetti omaa vauvaa :D Laitto sen aina myös oikeen vauvan viereen samaan aikaan nukkumaan. Se oli kyllä huippukeksintö :) Nii ja se piti myös kapaloida :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea, kiitti! :) Poikien mummilla on nukke, jolla Joel harjoitteli ennen Alexin syntymää, mutta ainakaan nyt nukke ei oo herättänyt minkäänlaista kiinnostusta kummassakaan. Aww miten suloista! :)

   Poista

Kiitos kommentista!