21. joulukuuta 2013

Rauhallista joulua?

Huhhuh mikä meno päällä! En ole koskaan ollut mikään jouluihminen ja kaikki se ihmisten stressaaminen, pröystäily, lahjavuoret, koristeet ja muu kulutushysteria saa mut hulluksi vain myötäeläjänäkin! Joulun olisi tarkoitus olla rauhallista perheaikaa, rentouttava irtiotto pimeään talveen, valon ja ilon juhlaa. Pääosassa ei pidä olla lahjojen määrä, rahantuhlaus, päättömät shoppailut ja mielipuolisen paljon ruokaa, jota syödään viikkotolkulla kyllästymiseen asti. Mä en ole tosiaan juuri ikinä pahemmin joulusta välittänyt, mutta nykyään yritän pitää edes jonkunnäköistä joulumieltä perheessämme jotta pojat saisivat kokea joulun taikaa.

koristeet

En ymmärrä ihmisiä, jotka aloittavat jouluhössötyksensä jo lokakuussa, ostavat satoja lahjoja lapsilleen ja haalivat joulupöytään kahdeksaakymmentä eri ruokalajia. Unohtuuko kaikesta nyt se tärkein? Mä olen ottanut tiukan linjan meidän perheen "sallitusta jouluhössötyksestä". Se rajoittuu maltilliseen koristeluun joulukuun alussa (koristeet siivotaan pois uudenvuodenaattona), muutamiin eri leivonnaisiin (piparkakut, joulutortut, suklaat, glögi) koska emme syö kotona joulupyhinä, sekä vähäiseen lahjamäärään joka sisältää myös käytännölliset ja tarpeelliset lahjat. Pyrimme toivomaan sukulaisiltakin käytännöllisiä, tarpeellisia ja erittäin haluttuja lahjoja. Jos ei keksi mitään niin ollaan mieluummin ilman kuin saadaan jotain turhaa kaapinperälle pölyttymään, lapset eivät myöskään tarvitse viittätuhatta eri lelua.

leivonnaiset

Tänä vuonna me muistamme lahjoin lapsiamme, toisiamme, vanhempiamme, sisaruksiamme, isovanhempiamme ja lastemme kummeja. Vaikka lahjamäärät pyritään pitää vähäisinä, on ostettavia lahjoja ainakin yli 20. Jos haluaa antaa muutamalle enemmän kuin yhden lahjan, määrä lisääntyy entiseltään. Tällä hetkellä valmiita lahjoja löytyy 11 kappaletta, paketoitavia on vielä kymmenen ja ostettavia ainakin seitsemän. Kolme päivää jouluun, vielä ehtii! Kortein lähetetään jouluntoivotukset myös omille kummeillemme, muille sukulaisille ja ystäville, mutta se jäi tänä vuonna väliin. Onneksi monelle toivotukset voi toimittaa suullisesti ihan kasvotusten tulevien pyhien aikana.

lahjat

Näin muutamaa päivää ennen joulua kaikki se stressi, jota olen yrittänyt välttää, kasaantuu ja kaatuu niskaan. Lyhyestä lahjalistasta huolimatta kauppakeskusten tungoksissa menee tuntitolkulla aikaa, hermoja kiristää ja muutama päivä sitten se kärjistyi siihen asti, että itkin turhautumisen kyyneleitä kauppakeskuksen parkkihallissa. Tähän päälle kun lisää armottoman väsymyksen, iänikuiset taistelut Alexin kanssa (uhma pukkaa päälle pahemmin kuin Joelilla, joka on oppinut komentamaan pikkuveljeään pois pahanteosta), sekä muut jouluun liittymättömät asiat jotka pyörivät mielessä, on soppa vamis. Iso osa lahjoista ovat ostamatta ja paketoimatta, joulukortteja ei koskaan lähetetty ja ikkunoistakin puuttuu vielä jouluvalot. Tortut on syöty ja niitä Sami toivoi lisää, joten leivotakin pitää vielä ehtiä. Stressitön joulu? Ehkä ensi vuonna sitten... 

Miten te valmistelette joulua? Aloitatteko jo syksyllä, vai jätättekö asiat viime tinkaan? Jakakaa mielellään parhaat vinkkinne stressittömään jouluun. Löytyykö muita jouluvihaajia?

4 kommenttia:

 1. Muistan kun kerroit viime jouluna että teillä ei ole eikä tule joulukuusta, mutta jonkun näköinen oksa korvaa sitä, kai edes paikassa jossa juhlitte joulu on kuusi? Sehän on olennainen osa joulua ja lasten tulisi saada nähdä se jo pienenä jotta osaavat yhdistää sen jouluun, myöhemmin sen koristelu on ihanaa aina jouluaatto aamuisin. Oletteko harkinneet kuusta myöhemmin lasten ollessa isompia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulukuusi on olennainen osa joulua, vain jos sen haluaa tehdä sellaiseksi :) Meille ei tule kuusta kissojen takia, vaikea sanoa jos sellainen hankittaisiin mikäli kissoja ei olisi. Kuusi löytyy ainakin mun vanhempien luota, ja tänään pojat auttoivat koristelemaan kuusta isoäitini luona :)

   Poista
 2. Meillä on kaikki,hössötän joka asiasta :D
  On kuusi vaikka onkin kissat,ne kun on pari kertaa kaatanut sen niin ei ne enää,on jo unohtaneet koko kuusen :D
  On kinkut,laatikot..kaikki jouluruuat :)
  Lahjat on tietysti,täytyyhän lapsiperheessä lahjoja olla.
  on koristeet ikkunoissa ja pihalla.
  Vaikka moni jääkin viime tinkaan,kuten lahjat yleensä niin silti tykkään joulusta :)
  Kynttilöitä poltellaan ja tuikkuja ja nautitaan hyvästä ruuasta,ei tarvitse mihinkään lähteä jos ei ole pakko.. :)
  ja parasta on oma joulusauna mikä lämpenee puulla,ei sähkösaunaa missään nimessä :D
  ei saa oikeaa tunnelmaa sähkökopissa.

  Oon kai vähän hösöttäjä kuten mies sanoo tämän joulun kanssa mutta se on vaan minä.
  Kaikki pitää olla ja enemmänkin :P

  VastaaPoista
 3. Erittäin fiksu kirjoitus sinulta. Olen samaa mieltä asioista joita kirjoitit. Mulla ei ole lapsia, mutta sitten jos lapsia saan niin haluan opettaa heille juuri tuon ettei ne lahjat ole tärkeintä vaan yhdessä olo. En myöskään ymmärrä anonyymin ihmettelyä joulukuusen puuttumisesta. :p

  Mulla on ollut jo pitkään se kuuluisa joulufiilis poiissa. Viime jouluna taisin olla syömättä mitään jouluruokia, mutta söin niitä sitten uutena vuotena. :DD Ei kaiken tarvitse mennä perinteiden mukaan. Tänä jouluna olen ERITTÄIN yllättynyt panoksestani joulujuttuihin. Tosin se panos tuli vasta viime hetkellä eli tänään. ;)
  Mulla ei ole asunnossa joulukoristeita - annoin ne siskoni lapsille pohjoiseen jossa kävin äitini kanssa kylässä pari viikkoa sitten. Koristeet olivat lapsille mieleisiä enkä usko että niitä itse lähiaikoina olisin tarvinnut.

  Tänään minä ostin lahjat parhaimmille ystävilleni, siskoni pikkutytöille (lähetän varmaan ens vuonna :D) ja äidilleni kukan ja pienen posliinisen koriste-enkelin. Ei sen sen ihmeellisempää tarvitse olla.
  Muistin "pitkästä aikaa" itseäni eli kyllä jäi hyvä mieli kaiken kaikkiaan tästä päivästä ja ostoksista.

  Toivon sinulle ja perheellesi oikein rauhallista ja STRESSITÖNTÄ joulua! <3
  Ja hei ihan pakko laittaa tähän pätkä JOULULAULUSTA... XDDD

  "Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy;

  Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy.

  Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa,

  Itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa.  Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta.

  Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta.

  Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä,

  Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä!  Joulumaasta kuvitellaan paljon kaikenlaista,

  Kuinka toiveet toteutuu ja on niin satumaista.

  Voi, jos jostain saada voisin suuren puurokauhan,

  Sillä antaa tahtoisin mä maailmalle rauhan!  Kertosäe:

  Joulumaa on muutakin kuin pelkkää toiveunta,

  Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta.

  Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä,

  Joulumaa, jos jokaiselta löytyy sydämestä."


  Älä stressaa liikaa.
  Kohta on uusi vuosi ja uudet kujeet - vai miten se meni. ;) Siitä uv:stakin riittäisi varmaan sanottavaa itse kullakin... :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!