5. marraskuuta 2013

Aamupäivän leikkimaraton

Meidän päivärytmi on muuttunut viimeisten kuukausien ajan melko radikaalisti niin yö- kuin päiväunienkin kannalta. Aiemmin pojat menivät 21:30 nukkumaan, ja heräsivät aikaisintaan klo 9, ja olivat silti päiväunilla jo viimeistään 11:00. Joelin sängynvaihdon jälkeen aamut ovat alkaneet viimeistään 7-8 välillä, mutta päiväunirytmi on pysynyt samana. Tammikuun kerhonaloitus mielessä lähdettiin myös muuttamaan päiväuniaikaa, ja nykyään pojat menevät nukkumaan yleensä klo 12 mutta viimeistään klo 12:45, riippuen kauanko lounaan syömisessä kestää. Tämä uudistunut rytmi on antanut meille jotain ihan uutta, nimittäin aikaa rauhallisiin aamupäiviin (joskus aamupäivät toki ovat vähemmän rauhallisia, kuten eilen facebookissa kerroinkin). Aiemmin heräämisen ja päiväuniajan väliseen kahteen tuntiin mahtui juuri ja juuri aamutoimet ja lounas, nykyään hereilläoloaikaa aamun ja päiväunien välillä on jopa 4-5 tuntia ja siinä ajassa ehtii tehdä vaikka mitä!

Aamulla herätessä lelut ovat jo pitkin lattioita ennen kuin olen ehtinyt nousta itsekään sängystä. Okei, myönnettäköön että kun kuulen legolaatikon tyhjenevän jään suosiolla torkkumaan vielä hetkeksi, koska tiedän Joelin ja legojen hauskuuttavan Alexia juuri sen verran, ettei ihan heti tarvitse nousta nostamaan Alexia pinnasängystä. Olen yrittänyt pitää pojille sääntönä, että leikitään yhtä leikkiä kerrallaan, ja siivotaan edellisen leikin lelut pois ennen seuraavan aloitusta. Se ei yleensä toimi, mutta harjoittelu jatkuu. Lelut siivotaan kokonaan pois ennen lounasta ja päiväuniaikaa, sekä ennen iltapalaa ja nukkumaanmenoa. Tänään aamupäivällä otin kameran mukaan leikkeihin, ja tallensin iloisen aamupäivän hetkiä. Kaksi pientä poikaa ehtii kyllä tehdä paljon asioita muutamassa tunnissa. Tämän tiistain aamupäiväleikkeihin kuului ainakin:

palikkalaatikkoleikkejä

aamupäivä_018muok

pukemisharjoituksia

aamupäivä_026muok

kukkuuta sängyn takaa

aamupäivä_030muok

pallojen heittelyä...

aamupäivä_052muok

...josta kehkeytyi vauhdikas koripallopeli

aamupäivä_057muok

jotain breakdancen tyylistä?

aamupäivä_088muok

palapelien tekoa

aamupäivä_104muok

aamupäivä_130muok

Imse Vimse Spindel -lauleskelua


lukuhetki Franklin-kirjojen parissa

aamupäivä_117muok

junaradan rakentelua 
"tuomas tuomas veturi, aamulla varhain, meni sitten huomenna tänne näin"

aamupäivä_156muok

aamupäivä_175muok

aamupäivä_217muok

kärrykyytejä

aamupäivä_193muok

elefanttijunaa

aamupäivä_232muok

Eiffeltornin rakentamista
"tämä ukko menee liukumäkeä pitkin mummille"

aamupäivä_248muok

Meillä on tosiaan yöt alkaneet sujumaan paremmin, kun otettiin testattavaksi muutamia lukijoiden vinkkejä. Joel nukkuu nykyään matkasängyssä, ja vaikka hän sieltäkin pääsee kiipeämään pois, niin illat ovat rauhoittuneet huomattavasti. Joel kiipeää sängystä ehkä kerran-kaksi ja nukahtaa lähes poikkeuksetta ennen yhdeksää, eli alle tunnissa nukkumaanmenosta. Yöheräilyt ovat jääneet satunnaiseksi, ja mikäli Joel herää yöllä niin hän ei poistu huoneesta tai edes sängystä. Huoneestapoistumiset kitkettin hyvällä menetelmällä, jota ehdoteltiin blogin kommenttiboksissa, eli kello ovenkahvaan. Meillä ei ollut kelloa, mutta hätävarana toiminut avainnippu joka putoaa peltipurkkiin on toiminut. Minä herään siihen ääneen, ja Joel säikähtää tarpeeksi ettei uskalla poistua huoneesta, ja ensimmäisten päivien jälkeen ei ole edes kokeillut. Aamuisin Joel nukkuu yleensä seitsemään, joskus harvoin jopa hieman myöhempään. Parannusta on siis tapahtunut huomattavasti. Mennään tällä menetelmällä nyt toistaiseksi, ja katsellaan myöhemmin olisiko aikaa ja voimia lähteä taas totuttelemaan lastensänkyyn.

Muistakaahan käydä jättämässä kysymyksiä minulle ja Samille TÄÄLLÄ, sekä osallistumaan Lamaze-arvontaan TÄÄLLÄ. Mikäli olette osallistuneet arvontaan, kannattaa käydä varmistamassa että kommentista löytyy sähköpostiosoite, niitä on muutamalta unohtunut.

2 kommenttia:

 1. Voithan koittaa, jos tuo pelkkä avainnippu riittäisi Joelille. Jos säikähtää sen tippumista, ei välttämättä koe mitään järkeä lähteä seikkailemaan pois lastensängystäkään :) Vai kokeilitko ensin pelkästään sitä, vai heti myös matkasänkyä? Tärkeintä kuitenkin että teillä nukutaan nyt paremmin, kuulosti tosi rankalta se mitä teillä tapahtui ennen tätä! :)
  Aivan ihania kuvia, oikein "taiteellisia" muutama! Pojissa on superpaljon samaa näköä :) Ja ihanasti leikkiseuraa toisilleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeiltiin heti matkasänkyä ja avainnippusysteemiä. Voisi tuokin olla hyvä ratkaisu, seuraavaksi askeleeksi :) Mä luulen, että sängystä karkailut on vähentyneet myös siksi, että Joel väsyneenä/yöllä unenpöpperössä heränneenä ei jaksa kiivetä vaivalloisesti matkasängystä pois, kun taas lastensängystä pois pääseminen on helpompaa. :) Hihi, kiitos vaan, oon itsekin tyytyväinen kuinka hienoja kuvia voi saada ihan vaan arkisista tilanteista ;) On ihana katsella noita kahta leikkimässä yhdessä <3

   Poista

Kiitos kommentista!