29. kesäkuuta 2013

Yksivuotias Alex

Eilen oli se päivä, jolloin kuopuksemme, pieni Alex saavutti maagisen yhden vuoden iän. Nyt Alex ei ole enää vauva, vaan taapero. Tosiasiahan on kuitenkin niin, että mun vauva se tulee aina oleman. Ainakin siihen asti, kunnes perheeseen tulee vielä pienempi vauva. Yyh, vauvakuume! Huom. Alexin laikukas naama johtuu vauvarokosta (oletettavasti, sillä lääkäri ei ollut diagnoosista täysin varma).

_DSC0055muok

Tuntii siltä, että Alexin kehitys junnaa edelleenkin hieman paikallaan, kuten olen maininnut sen tehneen jo muutaman kuukauden ajan. Uusia taitoja ei oikeastaan ole. Alex kävelee noin kymmenen askelta, taputtaa, vilkuttaa ja sanoo "heihei!". Alex nousee itse seisomaan tuetta, osaa pinsettiotteen, harjoittelee lusikalla syömistä ja hänellä on 6 hammasta. Alex ojentaa kätensä kohti kun haluaa syliin, työntää mielellään sormia nenäänsä ja osaa nostaa kädet ilmaan kun sanotaan Jippii! Alex ymmärtää jonkun verran puhetta, esim. tule, ruoka-aika, vaihdetaan vaippa, ei. Alex osaa antaa haleja ja tykkää kun häntä pusutellaan, kutitellaan ja kun mahaan puhalletaan pieru-ääniä. Alex sanoo "mamma", "oho", "heihei" ja paljon tavuja. Hän huutaa, kiljuu, pärisee, sylkee, nauraa, röhöttää ja tekee tuhansia erilaisia ääniä.

_DSC0041muok

Alex on pääosin todella tyytyväinen ja iloinen, naureskelee ja juttelee paljon, tutkii ympäristöä ja liikkuu sulavasti Joelin perässä. Mutta kun hän sattuu huonolle tuulelle itkulla, kiukkuamisella ja raivoamisella ei ole loppua. Silloin ei auta mikään muu kuin odottaa, että hän rauhoittuu. Se on hermostuttavaa, koska ei voi tehdä mitään. Alex haluaa olla koko ajan ihmisten ympäröimänä, saada huomiota ja seuraa. Hän viihtyy parhaiten Joelin seurassa, mutta Joel ei tietenkään aina halua Alexia mukaan leikkeihin. Alex on hieman varautunut ihmisiä kohtaan, ja kestää pitkään ennen kuin hän avautuu jollekin. Yleensä Alex tuijottaa epäluuloisena ihmistä pitkään, ennen kuin antaa pienen hymyn. Tämä koskee niin tuntemattomia kuin tuttujakin. Alex on muutenkin varovainen luonteeltaan, ei yhtään sellainen rämäpää kuin Joel. Kävelyasioissakin oltaisiin varmasti edistytty jo silloin 10-kuukautisena kun Alex otti ensiaskeleensa, mutta hän on niin arka ettei edelleenkään juurikaan uskalla kävellä, vaikka osaakin. Luonteeltaan pojat ovat siis todella erilaisia.

_DSC0053muok

Alexin päivärytmi on edelleen lähes samanlainen mitä se on ollut viimeisten kuukausien aikana. Alex herää aamulla 8:30-9:30 välillä. Aamiainen syödään n. klo 9 ja lounas 11:30. Lounaan jälkeen Alex menee päiväunille omaan sänkyyn, ja nukkuu siellä vaihtelevasti 1,5-2,5 tuntia. Välipala on 14:30 ja illallinen 17:30. Illallisen jälkeen Alex nukkuu rattaissa parvekkeella 30min-1,5h päiväunet. Iltapuuro on 20:30 ja yöunille ruvetaan 21-21:30. Alex nukkuu 11-12 tuntia öisin heräämättä, joskus poikkeuksellisesti saattaa herätä itkeskelemään öisin, kuten nyt kun hän on kipeänä. Alex nukahtaa itse niin päivä- kuin yöunillekin, eikä tarvitse erillistä nukuttamista. Käytössä on soiva unilelu, joka soi hetken ennen nukkumaanmenoa rauhoittaakseen Alexia.

_DSC0047muok

Alex on jättänyt tutin pois noin kuukausi sitten, ja tuttipulloa käytetään enää vain iltaisin. Korvikemaidosta ollaan siirrytty normaaliin maitoon ja useimmiten Alex syö myös kanssamme samaa ruokaa. Joskus, jos tehdään oikein mausteista ruokaan, niin otan Alexille sivuun osan ja maustan hieman vähemmän. Jos taas syödään jotain 1-vuotiaalle sopimatona ruokaa, saa Alex purkkiruokaa. Enää en ole jaksanut tehdä itse soseita, koska niitä syödään sen verran harvoin, joten purkkiruoat tulee kaupasta. Alexille on aina kelvannut kaikki ruoka mitä hänelle tarjotaan, eikä hän ole koskaan nirsoillut, tai pelleillyt ruoan kanssa kuten Joelilla oli tapana samanikäisenä.

_DSC0129muok

Alexin 1-vuotisneuvolasta vielä kuulumisia. Neuvolassa pohdittiin tälläkertaa enimmäkseen rajua ihottumaa, joka yltää pepusta selkää pitkin niskaan, otsaan ja rintakehälle asti. Lämmönnousun, ulosteen laadun ja yleisen kiukkuisuuden/itkuisuuden takia pyörähdettiin vielä lääkärillä joka oletti oireiden sopivan vauvarokkoon. Harmillista, sillä huomenna vietetään Alexin syntymäpäiviä. Luin jostain, ettei vauvarokko enää tartu ihottumavaiheessa, mutta kehotin silti pienimpiä vieraita harkitsemaan juhliin tulemista. Näin kesällä useat ovat lomalla tai mökillä, joten juhlat ovat varmaan muutenkin hieman pienemmät. Takaisin aiheeseen, neuvolakuulumisiin. Alexia kehuttiin reippaaksi, taitavaksi ja suloiseksi pieneksi pojaksi. Neuvolakorttiin kirjattiin "Alex on oppinut hienosti kävelemään, vielä rohkaistuu enemmän. Pari sanaa mm. "mamma". Perheen ruokavalioon saa siirtyä + lehmänmaito. Kahdet päiväunet, 6 hammasta." Rokotukset jäivät ottamatta sairauden takia, joten käydään syksymmällä hoitamassa ne. Tiistaina on luvassa ensimmäinen hammaslääkärikäynti.

Mitat vuoden iässä (suluissa 10kk)
Pituus: 72cm (69,4cm)
Paino: 10350g (9900g)
Päänympärys: 46,4cm (45,8cm)

Vertauksena vielä Joelin 1v-mitat: 9600g & 73,5cm 

_DSC0192muok

Semmoinen pikkuinen täällä asustaa. Alex, Aka, Apadilaattori, Apilaattis, Akinaattis, Akaburris, Nallekalle, Nakkinalle.
En tiedä muistinko nyt kertoa kaikkea olennaista, mutta kyselkää ihmeessä jos haluatte tietää lisää.

Millaisia 1-vuotiaita sieltä löytyy?

12 kommenttia:

 1. sulosia kuvia, ja reippaalta vaikuttaa teidän 1-vuotias :) onnea muuten ensimmäisten syntymäpäivien johdosta! :) meillä täytetään kuukauden päästä vuosi! :) meijän poju on niin rasavilli tapaus, et ihan pelottaa se ku uskaltautuu ottamaan jalat alleen (osaa siis kävellä, mutta vielä tarvii henkiseks tueks yhen sormen aikuiselta)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, oikein reipas hän onkin!<3 Paitsi nyt, kun vuorokaudessa on kiukkuamista enemmän ku tunteja, pieni sairas raukka :( Voi onnea oikein paljon sinnekin päin! Meidän Joel oli samanlainen, ja monesti kyllä kolhi ja satutti itseään kun harjoitteli kävelyä, periaatteessa on ihan hyvä että Alex on varovainen. :)

   Poista
 2. Onnea 1-vuotiaalle! :) Niin se vuosi vaan vierähti... Nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aka kiittää! :) tosi nopeasti on kyllä vuosi mennyt!!

   Poista
 3. Onnea! :)

  Meillä tulee vuosi täyteen parin viikon päästä, ihan hurjaa vauhtia tämä vuosi on mennyt, vaikkakin tuntuu siltä, että meilläkin pikkuveli on ollut aina. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kumarrus! Samojs tunteita täällä, en melkein osaa edes kuvitella elämää ennen Alexia, aika on tosiaan mennyt nopeasti! Onnea sinnekin päin! :)

   Poista
 4. Onnea 1v! :)
  Komea jätkä siitä on kasvanut. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitokset! On tuo kyllä huippusuloinen pikkujäbä! ;)

   Poista
 5. Tota vauvarokkoa tuntuu olevan nyt liikkeellä! Meidän puoli vuotias sairasti sen viime viikolla (3pv kuumetta, kakka oli löysää ja pari kertaa vihertävää, kuumeen jälkeen rokkovaihe joka näytti tosi rajulta. Oli kans ihan pepusta niskaan ja lopulta koko pää täynnä myös mut meni päivässä ohi). Muutaman kaverin ja tutunkin lapsi on sen tässä kesällä sairastanut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä oon myös kuullut että sitä on ollut liikkeellä nyt kevään ja kesän aikana. Alexilla oli vatsa löysällä ja kuumetta kaksi päivää, ihottuma sitten kesti useamman päivän, mutta silloin muut oireet olivat jo loppu.

   Poista

Kiitos kommentista!