23. tammikuuta 2012

Pieni vauva ja pienempi vauva

Tänään oli Joelilla kasvukontrolli neuvolassa, kun poika ei kasva pituutta. Ajattelin että tällä kertaa olisi onnistuttu, kun ollaan annettu lisää maitoa, lihaa ja viljaa. Olin kuitenkin väärässä eikä pituutta edelleen tule.

Mitat (suluissa 8kk)
Paino: 9365g (8620g)
Pituus: 68,9cm (68,3cm)

Joel on siis kasvanut 6kk-9,5kk ajalla painoa 1435g, mutta vain 1,8cm. Neuvolastakaan ei saatu mitään konkreettista neuvoa, sillä painoa kuitenkin tulee ihan normaalisti. Ainoa neuvo olikin, että tulkaa kasvukontrolliin taas kuukauden kuluttua. Mahtaako meidän pikku Joppa-vauva koskaan kasvaa isoksi?

Yäk-ilme on vakio maissinaksunsyönti-ilme
Samalla neuvolassa puhuttiin mun painosta, sillä itsekin tiedostan ettei paino ole noussut, eikä mahaa ole näkyvissäkään vaikka mennään jo 18. viikkoa. Punnituksen jälkeen tuloksena oli kymmenessä viikossa +200g, elikkä painon muutos/viikko on +20g. Enkä omaan syömiseenikään saanut mitään neuvoja muuta kun että syö! Nykyään syönkin paljon enemmän kuin kuukausi-pari sitten, enkä voi yhtäkkiä ruveta ahtaamaan vatsaani yli täyden vain syömisen takia. Kuitenkin painotavoite on +2kg ennen seuraavaa neuvolaa, joka on helmikuun lopussa. Tuskin onnistuu mutta saa nähdä miten käy.

Rv 17+1 Pahoittelen alushousu esittelyä
Rupeaa jo itsekin ärsyttämään missä se ihana kasvava raskausmaha on, kun viikot lähenevät puoltaaväliä. Onhan tuo kasvanut, mutta ei se mikään rv 18 maha ole! Kuitenkin raskaus vaikuttaa muuten etenevän ihan normaalisti, pieniä hentoja liikkeitä on tuntunut jo kahden-kolmen viikon ajan, ja selällään maatessa kohdun tuntee ihan selvästi ja liikkeitä voi melkein tuntea vatsan päältä - luultavasti johtuen että kohtu on niin "pinnalla" kun ei mitään mahaa ole kohdun ja käden välissä. Vähäisen vatsankasvun huomaa myös siitä että vaatteet tekevät tiukkaa, joten käytössä on lähes poikkeuksetta äitiyshousut. Jos pidän muita housuja (legginsejä tai verkkareita) ne pitää joko taittaa todella alas tai niitä pitää roikottaa (kuten kuvassa), muuten tuntuu epämukavaa painetta kohdussa.

14 kommenttia:

 1. Mulla oli itse kans noilla viikoilla todella pieni maha. Rakenne ultraankin kun mentii oli niin pieni masu, että melkeen kukaan ei ollu ees tajunnu mun olevan raskaana. Ajattelinki, että näinköhän on kaikki niin ku pitääkin. Mutta ihan normaalikokonen vauveli siellä pötkötteli. ja kyllä se mahakin sieltä lopulta vielä esiin tuli ;) Ja terve tyttö syntyi :) Että, ei oo pien masu aina merkki että ois jotain vialla. Vaikka ainahan se tietysti huolestuttaa jos ei painokaan nouse kunnolla.

  Mutta sulla tais sit joelia oottaessa olla jo isompi maha tuossa vaiheessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Joelia odottaessa mulla oli jo rv 15-16 aikoihin ihan näkyvä maha :) Mä odotankin rakenneultraa innoissani (myös) sen takia että saa tietää onko kaikki hyvän/kasvaako lapsi normaalisti.

   Poista
  2. Samppa oli ton ikäsenä ku Joel on nyt nii 71cm :)T: Milla

   Poista
  3. Pätkä poika kuten isänsä :D

   Poista
 2. Itsellä maha alkoi kasvamaan vasta viikolla 30, siihen asti oli ihan normaali maha ja silti syntyi 3,5kg ja 51cm kokoinen vauva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se on ihan tapauskohtaista, mua mietituttää lähinnä siksi kun vertaan mahaa viime raskausmahaan näillä viikoilla :)

   Poista
 3. Mulla oli kans tossa vaiheessa olematon maha ja se kasvo kunnolla vasta rv 30. Ja mulla ei noussu paino raskauden aikana ku n. 4kg. Ja ei kai mulle neuvolassa sanottu kertaakaan, et pitäs yrittää painoa saada, tai no sen verran tietenki et pitää syödä hyvin jne mutta ei muuta. Ja mähän söin vaikka mitä roskaruokaa harva se päivä, mut silti ei paino noussu. Tästä saan syyttää(tai kiittää?) geenejä.

  Ja heh, meijän Henri on nyt suunnilleen Joelin pitunen, ku Joel on ollu 8kk :D Henri on 5kk. Mut sitte taas Henrille ei painoa niin kauheesti tuu, vaikka toki tulee jonkun verran :) Vaihtelee vaan..
  Toivottavasti Joel alkaa kasvaa pituuttaki :) Mut eiköhän jossakin vaiheessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä luulen että Joel ottaa vielä kiinni tuon pituuskasvun, emmä haluais että siitä tulee koko ajan vaan pyöreämpi mutta pysyy lyhyenä :D Ja ehkä Henrilläkin on nyt joku sellanen vaihe että painoa tulee vähemmän :)

   Poista
 4. On kyllä söpsikäs masuliini! Mä myös ekassa raskaudessani koko ajan odotin sitä, että pääsen kulkemaan vatsa pystyssä ja olemaan "raskaana", mutta maha jäikin niin pieneksi, että kun olin rv 32 baarissa (selvänä tietty!) niin kaverit kyselivät, että miksi mä en muuten juo kaljaa. Kun kerroin syyn, niin monet sanoivat ajatelleensa vain, että mulla on jäänyt kesäpötsi päälle. :D

  Tosi hyvä, että sait nlassa puhuttua, vaikka kummoista apua et ainakaan lukemani perusteella saanut. Sun täytyy vaan nyt muistaa syödä. Sulla on siihen täysi oikeus, niinkuin muillakin ihmisillä, oli sitten raskaana tai ei. Ja tosta Jompan kasvusta mä en ainakaan ossoo olla huolissani. Mutta äitinä se tietty on varmaan vähän vaikeampi olla olematta. :) Jossain vaiheessa ne aina sen kasvun kirii. Viimeistään yläasteella ::D (ehkä jopa ennen sitä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä odotan sitä että saan keväällä ja kesällä kulkea maha pystyssä (jos tästä nyt maha kasvaa :D). Olin viime raskaudessa niin katkera kun maha meni piiloon talvitakin alle eikä kukaan varmasti sen jättitakin alta voinut huomata mun raskautta :D

   Konkreettista apua en saanut, mutta ehkä mä yritän niistä vähäisistä neuvoista parantaa syömistapojani :) Joel on pätkä, ehkä se kasvaa sitten intissä :P

   Poista
 5. Mulla ei myöskään noilla viikoilla ollut vielä mitenkään kummoinen masu. Näytti vaan siltä ihan kuin olisin syönyt vaan vähän liikaa. Mun masu otti jonkun kasvuspurtin rv 23-24 ja silloin se oli jo ihan selkeä vauvamasu. Että eiköhän se tuosta vielä kasva. :)

  Eliaksella on tullut nyt parina viime kuuna "vain" 1-2cm pituutta lisää kuukaudessa ja neuvolassa ne jo vaahtosi siitä, että kuinka pitää tarkkailla pituuskasvua jne. Aikaisemmin pituutta tuli enemmän, mutta en mä ymmärrä mitä ne jo nyt mesoaa, kun vauva kuitenkin kasvaa, syö hyvin jne. Mutta mä luotan myös siihen, että eiköhän Eliaskin kiri pituutta sitten jossain vaiheessa ja eipä me vanhemmatkaan olla mitään älyttömän pitkiä ihmisiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no tuskin kasvu aina on ihan tasaista, mäkin luulen että Joelille tulee joku kasvupyrähdys, nyt kun on tota pituutta tullu niin vähän. :) Eiköhän kaikki kasva kuitenkin joskus :P

   Sais kyllä maha kasvaa mun puolesta jo nyt :D mutta kai mä sen takia stressaan kun koko ajan vertaan Joelin raskauteen että miten silloin oli ja miten nyt on :D

   Poista

Kiitos kommentista!