3. lokakuuta 2011

Kuukauden rahamenot

Syyskuun aikana pidin kirjaa meidän rahamenoista. Jossakin vaiheessa menin kylläkin sekaisin etenkin käteisostoissa, joten loppupelissä tästä tuli vain suuntaa antava. Epäkohtana on myös se, että joka kuussa tulee ns "ylimääräisiä hankintoja ja menoja" joten jokainen kuukausi on erilainen. Pääosin seurasin tarkasti kaikkia hankintoja Joeliin liittyen, selvittääkseni kuinka kalliiksi lapsi oikein tulee. Tottakai lapsen ollessa vielä näin pieni rahaa menee vähemmän. Säästökeinojakin on monia.

Lasta täysimettäessä esim 6kk ikään asti, säästää korvikemaitojen ja soseiden verran. Soseet kun tekee itse, säästää rahaa mutta menettää aikaa ja vaivaa. Me ollaan kahden viikon ikäisestä asti annettu tissin lisäksi korviketta. Kun 2dl määrää ei vuorokauden kuluessa tullut käytettyä, meni jokaisesta maitotetrasta jonkun verran hukkaan, kun ei aina tiennyt milloin poika tarvitsee korviketta ja milloin ei. Kolmen kuukauden ikäisinä alettiin maistelemaan soseita, joista myös meni osa roskiin, samasta syystä (tosin jotkut soseet säilyvät jopa 3vrk avattuna jääkaapissa). Kolmen ja puolen kuukauden iässä imetys jatkui vain aamuisin ja korviketta tarvittiin luonnollisesti enemmän. Neljän kuukauden ikäisenä Joel siirtyi pelkkään korvikkeeseen ja soseisiin. Viiden kuukauden ikäisenä lisäksi lihasoseet ja puurot. Soseita en tee itse aivan vaan sellaisesta syystä etten jaksa enkä osaa.
Soseisiin ja puuroihin kului syyskuun aikana noin 46 euroa. 
Korvikemaitoon kului syyskuun aikana noin 38 euroa.
Esimerkiksi tällaista meillä syödään
Kestovaippoja käyttäessä säästää vaippakuluissa, mutta kestovaipat ovat kalliimpia ja ne pitää pestä usein. Minä en ole kestoilemaan ryhtynyt, ja tuskin ikinä tulen sitä tekemään. Olen epäekonominen ja epäekologinen, mutta kertakäyttövaippojen helppous voittaa. Tosin voihan sitä miettiä josko oikeasti säästää rahaa kestoilemalla; pesuaineita kuluu varmasti enemmän, sekä vaipat saattavat olla melko hintavia, eikä pelkkä yksi vaippa riitä.
Vaippoihin kului syyskuun aikana noin 25 euroa, ja avatusta paketista jäi vielä vaippoja jäljelle.
Puoli pakettia jäi vielä jäljelle
Vauva ei tarvitse paljon vaatteita, ja ne voi ostaa kirpputoreilta. Pieni vauva ei ehkä tarvitse paljon vaatteita. Lapsi kasvaa nopeasti, joten paljon vaatteita jää pieneksi ja ehkä käyttämättä. Meillä ainakin vaatteita saattaa mennä päivän aikana kolmet kerrat, kun Joel kuolaa vaatteet märiksi, sekä sotkee itsensä yltä päältä soseisiin. Tässä kohtaa voin myöntää, että minä ostan Joelille vaatteita enemmänkin sen takia, kun "ne on niin ihania ja söpöjä" kun että oikeasti tarvitsisimme niitä. Itse olen laiska käymään kirppareilla, mutta on meillä paljon käytettyjäkin vaatteita, tutuilta saatuja ja kirppareilta haettuja. Tässähän toki säästää aika paljon, sillä vauvojen vaatteet ovat yllättävän hintavia kaupoissa. Tämä kohta on se, missä meidän perhe säästäisi eniten rahaa.
Joelin vaatteisiin kului syyskuun aikana 90 euroa. Siihen sisältyi välikausihaalari ja Samin ostamat tuliaiset Tallinnasta. Ja monen monta tarpeetonta "ihanasöpöPAKKOSAADA!" vaatetta.

Ainakin nämä tulivat ostettua

Vauva tarvitsee vähän leluja, ja luova ajattelu kannattaa, sekä käytettyjen lelujen ostaminen. Me ollaan taidettu koko Joelin elinaikana itse ostaa hänelle kaksi pehmolelua. Muut ovat tulleet lahjaksi tai tutuilta käytettyinä. Me myös harrastamme tuota luovuutta, sillä Joelin lempileluihin kuuluu mm. muoviset suihkuverhonpidikkeet (niputettu yhteen ketjuksi), sekä Aku Ankka lehti, jota repii palasiksi. Myös iskän sukat ovat kivoja (puhtaina tietty!).
Leluihin kului syyskuun aikana nolla euroa.


- Vauva tarvitsee myös ns kauneudenhoitotuotteita, ja muita pesuaineita, pyllypyyhkeitä ja kaiken maailman purkkeja ja purnukoita. Me käytetään vettä pepunpesuun, mutta myös pyllypyyhkeitä, yleensä jos ollaan jossakin epäkäytännöllisemmässä vaipanvaihtopaikassa tai kyläilemässä. Zinkkivoidetta ostettiin ihan alkuaikoina, ja sitä kuluu todella vähän. Talkissa sama asia. Särkylääkettäkin tulee käytettyä erittäin harvoin, tähän mennessä vain kolme kertaa, ja ne rokotuksien yhteydessä Joelin ollessa kuumeinen. Nyt meillä on myös käytössä puudutusainetta (vähän hammastahnan tyyppistä tököttiä) hampaiden tuloa varten. Myös Rela-tipat ja D-vitamiinitipat käytössä.
Hoitotuotteisiin kului syyskuun aikana noin 24 euroa.
Joitakin tuotteita käytetään vain erittäin harvoin

- Vauvan tarvittaessa lääkäriä tai sairaanhoitoa, käydään yleisillä terveysasemilla koska se on halvempaa. Meillä on Joelille hyvä vakuutus, joka kattaa suurimman osan sairauskuluista. Me käymme tarvittaessa yksityisellä lääkäriasemalla, jossa jonotusaika on paljon lyhyempi kuin julkisella sektorilla.
Sairaanhoitoihin kului syyskuun aikana 78,60 euroa, yhden lääkärikäynnin verran.


ENTÄS MIHIN MUUHUN RAHAT MENEVÄT KUIN LAPSEEN? 
Tässä vaiheessa menin jokseenkin sekaisin laskuissa, koska käteisellä tuli ostettua vaikka ja mitä, sekä kuitteja ei säästetty jokaisesta pienestä ostoksesta.

Ruoka ja elintarvikkeet:
 noin 300 euroa
Tähän kuuluu kotiin ostettava ruoka, ravintola- ja pikaruokalakäynnit, kauneudenhoito- ja hygieniatuotteet, pyykinpesuaineet, kissanruoat ja -hiekat, patterit ja lamput, astianpesuaineet ja muut elämiseen tarvittavat asiat.

Laskut ja muut maksut: noin 1100 euroa
Tähän kuuluu vuokra, sähkölasku (3kk välein), kaksi puhelinliittymää, internetliittymä, TVn osamaksu, Samin piilolinssien osamaksu (JOITA SE PELLE EI EDES KÄYTÄ KOSKA "EI JAKSA HARJOITELLA"), lehtimaksut (9kk välein).

Bussit, taksit ja bussilippujen lataus:
 noin 90 euroa
Tähän kuuluu siis yksi yksittäinen taksimatka, bussimatkoihin käytetyt käteiset ja bussikortin lataukset.Jennin ja Samin vaatteet: noin 85 euroa.
Me ostamme harvemmin itsellemme vaatteita, Syy on se, että olen erittäin huono löytämään nykymuodista itseäni miellyttäviä vaatteita jotka vielä sopivat päälleni ja tyyliini. En myöskään tarvitse paljon mitään koska vaatekaappini pursuavat jo nyt. Samillakaan ei ole paljon tarvetta uusille vaatteille.
Jennille: kaksi toppia, farkut ja kaksi villapaitaa (joista yksi menee palautukseen (netistä ostettu) koska näytti kamalalta päälläni, eli siitä vielä n 20e säästöä)
Samille: yksi t-paitaMuut ostot ja satunnaiset rahamenot: noin 520 euroa
Tähän olen laskenut suurpiirteisesti kaikki muut rahamenot joita en osannut kategorisoida yksittäin, sekä kaikki menot jotka ole uusiutuvia. Tähän kuuluu mm Samin Tallinnan risteily, Samin puku, tupakat, baari-illat ja muut alkoholit, lotto, sisustustarvikkeita IKEAsta ja muuta tämäntyyppistä turhaa ja mitäänsanomatonta.

Yhteensä vauvan vaatteet, hoitotarpeet, lääkärikulut, vaipat ja ruoat maksoivat meille syyskuussa 311,60 euroa. Tästä olisimme saaneet ainakin 70e säästöön jos tarpeettomat vaatteet olisi jätetty kauppaan. Lääkärilasku saadaan myöhemmin takaisin vakuutuksen kautta, joten sekin on vain väliaikainen sijoitus.

Meidän omiin kuluihin eli ruokaan, elintarvikkeisiin ja vaatteisiin kului syyskuussa yhteensä 475 euroa, ja jos siihen päälle vielä laskee satunnaiset menot, nousee summa melkein tuhanteen euroon. Tämä siis tarkoittaa että per henkilö meihin menee noin 500 euroa, kun Joeliin menee noin 300 euroa. Tästä voi kukin itse päättää tuleeko lapsi kalliiksi verrattuna aikuiseen.Tietty kulut kasvavat kun lapsi kasvaa, mutta jos elää kaikkien yllämainittujen säästökeinojen mukaan, tulee lapsi entistä halvemmaksi. 

11 kommenttia:

 1. Tätä oli mielenkiintoista lukea! Vois varmaan ittekkin pitää joskus päiväkirjaa rahan menosta niin huomais varmaan, mihin kaikkeean turhaankin sitä rahaa uppoaa! :)

  VastaaPoista
 2. Mulla kans tuli mieleen, että vois itsekin yrittää pitää kirjaa kuluista. Mut se kaatuis miehen rahankulutukseen :D

  Mä päätin jo heti kättelyssä etten ota paineita soseiden teosta tai kestovaippojen käytöstä, molemmat menee aikalailla 50-50. Säästää vähän rahaa, mut sit ei kuitenkaan tartte stressata niistä :)

  VastaaPoista
 3. Olipa kiva ja mielekiintoinen postaus! :)

  VastaaPoista
 4. meillä ainakin kauppalasku pieneni rutkasti kun siirryttiin normaaliin maitoon ja "aikuisten" ruokiin.Eli vuoden verran hieman kalliimpaa puuhaa ja sit helpottuu rahallisesti.

  VastaaPoista
 5. Meilläkin Iida tykkää niistä suihkuverhon pidikkeistä ;DDD

  VastaaPoista
 6. mä ostin kans mun pojalle tommosen siniraitasen bodyn ja pöllöbodyn joskus pariviikkoa sitten :) ja mei lon toi mikkihiiriasukin! :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikille hyvästä palautteesta! :)

  VastaaPoista
 8. Tykkäsin myös tästä postauksesta. Mietin vaan, että paljonko teillä sitten menee rahaa niihin vakuutuksiin..?

  VastaaPoista
 9. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus, eipä moni varmaankaan näinkään avoimesti kirjottelisi perheen rahan käytöstä, eipä ainakaan ole tullut aikaisemmin vastaavaa postausta eteen :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!