18. joulukuuta 2019

Kaksplus-blogiverkoston joulukalenteri: Mitä joulupukin tilalle?

Tervetuloa Kaksplussan verkostoblogien joulukalenteriin! Joulukalenteriluukuista löytyy ihania leivonnaisia, itsetehtyjä lahjoja sekä koristeita, kauniita kattauksia ja jouluisia somistuksia, jotka johdattavat sinut ja perheesi Joulun tunnelmaan. Rauhallista ja lämmintä joulumieltä toivottaa Hutimeni-blogi

kuusi3

Joulupukki ja hänen aattoinen vierailunsa on monessa perheessä tärkeä osa joulua. Perheenjäsen tai tuttava pukeutuu pukinvermeisiin lapsia ilahduttamaan, tai tilataan maksullinen pukki tuomaan lahjasäkit kotiin vierailun yhteydessä. Joulupukissa on oma taikansa ja pukkia kuljetaan näkemään kauppakeskusten joulutapahtumiin, istutetaan lapset syliin lahjatoiveita kuiskimaan. Monelle pukki on kuitenkin myös pelon aihe, vaikka olisi kuinka kiltti ja hellyyttävä herra kyseessä. Ehkä itsekin muistat, kuinka epämukavaa oli joutua laulamaan ja istua valkopartaisen tuntemattoman syliin silkasta painostuksesta? 

Meidän perheessä ei varsinaisesti tuputeta jouupukkiin uskomista, mutta ei myöskään olla kerrottu totuutta tuosta vain. Ollaan annettu lasten olla mukana päätöksenteossa, uskooko pukkiin vai ei. Jos lapsi kysyy, onko pukki olemassa, vastaan yleensä "En tiedä onko, mitä sinä luulet?" tai  "Pukki voi olla olemassa, heille jotka siihen uskoo". Tämä keino on todettu meillä hyväksi keinoksi. Siksi meillä ei myöskään ole vieraillut joulupukki kuin kerran monta vuotta sitten. Millaista joulun taikaa sitten voisi keksiä joulupukin tilalle, jos sellainen ei kotiin ole tulossa? Onko pukki mukana lahjojen ilmestymisessä, vaikkei henkilökohtaisesti käy, vai tuleeko lahjat ihan vaan perheenjäseniltä ilman sen kummempia selityksiä?

Klassinen ratkaisu: Lahjat kuusen alle jo valmiiksi
Joulupukin ja sen tuomat velvollisuudet karttaa helposti tyylillä, jossa lahjat kasataan kuusen alle esimerkiksi aaton vastaisena yönä. Lahjoista voi joko sanoa pukin tuoneen, tai jättää sen kokonaan pois ja kertoa läheisten hankkineen ne. Kuusen alta lahjat voi suoraan jakaa omistajilleen sopivalla hetkellä. Tämä vaihtoehto on vaivaton, mutta lahjojen seistessä kuusen alla houkuttelevana pitkin päivää voi olla hankalaa pitää pienet lapset erossa niistä. 

Helppo ratkaisu: Harhauttaminen 
Joululahjat voi kantaa sisälle joulukirkon, joulusaunan tai joulupuuron aikana, jos jokin näistä kuuluu perheen jouluaaton tapoihin. Kun lapsilla on muuta tekemistä, he eivät kiinnitä huomiota mahdolliseen rapinaan tai kolinaan lahjojen esille ottamishetkellä. Ilmestyneitä lahjoja voi selittää sillä, että joulupukki on käynyt juuri väärällä hetkellä eikä tarvitse miettiä pukiksi pukeutumista tai pukin vuokraamista.

Hauska ratkaisu: Kipinöivä reki
Joulupukki tai sen kaltainen voi vierailla myös ilman fyysistä vierailua. Lahjasäkit voi piilottaa vaikka takapihalle huomaamattomalla hetkellä ja kiinnittää lasten huomion sytyttämällä papattimattoja pihalle tai heiluttamalla tähtisädetikkuja tai leditikkuja ikkunan takana. Kun lapset huomaavat tämän, voi ilmiön selitystä pohtia yhdessä vaikka pikavauhtia kulkevan reen kipinöintinä. Se selittää myös sitä, kuinka pukki kerkeää maailma ympäri yhdessä yössä. 

Aktivoiva ratkaisu: Lahjajahti
Jos ei halua ollenkaan tuoda joulupukkia mukaan lahjojen saapumiseen, voi keksiä erilaisia leikkejä lahjojen esille saamiseen. Voi piirtää kartan, jonka loppuun piilotetaan koko lahjakätkö, tai voi antaa jokaisen piilottaa lahjoja ja sitten etsiä niitä vuorotellen tai yhdessä kylmenee-kuumenee -tyylillä. Jos ei jaksa tai halua spektaakkelia itse lahjojen esille ottoon, voi avaamisjärjestyksen hoitaa vaikka noppaa heittämällä tai pulloa pyörittämällä.

kuusi2

Millä tyylillä ne lahjat sitten avataan ja jaetaan? Meillä lapset osallistuvat lahjojen jakamiseen. Jokaiselle kerätään oma kekonsa joiden ääreen sitten keräännymme lopuksi. Kun kaikki lahjat on jaettu, ollaan pyritty siihen, että jokainen avaa lahjan vuorollaan. Kun lahjat avaa yksi kerrallaan koko porukka kerkeää nähdä, mitä toinen saa lahjaksi. Tämä edistää myös sitä, että lapsi keskittyy yhteen lahjaan kerrallaan ja tutkii omaansa sillä aikaa, kun muut avaavat vuorollaan, ellei jaksa keskittyä katselemaan. Välillä lasten kanssa lahjojen avaaminen kuitenkin menee siihen, että he repivät niitä hirmu vauhtia auki ja siirtyvät heti avattuaan seuraavaan. Tuolloin on hyvä rauhoittaa tahtia ja yrittää saamaan lapset keskittymään yhteen lahjaan kerrallaan.

Millaisia joulupukkiperinteitä teillä on? Entä millä tyylillä lahjat avataan, satunnaisesti vai järjestelmällisesti?

Eilinen joulukalenteriluukku aukesi Leikillistä-blogissa ja huomenna joulukalenteri avataan Mustikkapasta-blogissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!