6. joulukuuta 2018

Kaksplus-blogiverkoston joulukalenteri: Perinteitä joulukuun ruokapöydistä

Tule mukaan seuraamaan Kaksplussan blogiverkoston omaa joulukalenteria, joka johdattaa sinut ja perheesi jouluiseen tunnelmaan. Joka aamu aukeaa uusi joulukalenteriluukku, jossa leivotaan ihania jouluherkkuja, fiilistellään joulua, annetaan parhaat niksit jouluaskarteluihin ja paljon muuta. Tehdään tästä yhdessä ihana joulu!

Kun olin nuorempi muistan itsenäisyyspäivän olleen aina se päivä, kun korkattiin kunnon joulupöytä mummin ja vaarin luona. Silloin tarjolla oli kaikkea rosollista graaviloheen ja kinkusta laatikoihin - ihan perinteinen joulupäivällinen. Kokoonnuimme koko suvun kesken isovanhemmilleni, jossa aikuiset söivät ruokasalissa ja lasiseinän takana me lapset syötiin keittiönpöydän ääressä. Jälkkäriksi saatiin itse tehtyä jäätelöä sekä montaa eri sorttia herkkuja, joista parhaimmat olivat pihlaja-kettukarkit. 

Aatonaaton ruokaperinteisiin kuuluu livekala (vai onko se lipeäkala?). Isäni sanoin; ei sitä kalaa kukaan maun takia syö - voisula, pippuri ja valkokastike on the juttu! Kala on annoksessa pelkkä mauton alusta kastikkeille ja mausteille. Itse sain tarpeekseni lapsuuden pakkomaistatuksista ja kierrän hyllyvän ja löllyvän koostumuksen omaavan kalan kaukaa, mutta ahdan sen sijaan lautasen täyteen mummin lihamureketta, joka kuuluu perinteeseen meille nirsoille. 

_DSC0101 -1 _DSC0117 -1

Jouluaaton illallisen lisäksi lapsuuteni jouluruokaperinteisiin kuului myös sekä joulupäivän että tapaninpäivän jouluateriat, jolloin yhä uudelleen ahdettiin itseemme perinteisen joulupöydän antimia: graavilohta, kylmäsavulohta, savusiikaa, kananmunia, rosollia, mätiä, kinkkua, perunaa, herneitä, kuivattuja luumuja, lanttulaatikkoa, porkkanalaatikkoa. Jossain vaiheessa kaikkia alkoi vihdoin kyllästyttämään tämä jouluruokaähky ja olemmekin viime vuosina rajoittaneet jouluruokien syömisen oikeastaan pelkästään aattoon. Kinkkua ja sinappia Sami syö vielä pitkään joulun jälkeenkin, mutta muuten pyrimme minimoimaan ylijäämät.

Joulupyhien nykyiset ruokaperinteemme eroavat joulunviettopaikasta riippuen.

Anopin joulupöydässä on usein kinkun lisäksi päätähtenä mummon reseptillä tehty lihakastike, sekä tarjolla erilaisia kaloja ja perinteisiä laatikoita. Myös mummon sinappia on oltava. Kaksi joulua olen itsekin harjoitellut sinapin tekoa mummon reseptillä ja on se Samin mielestä melkein yhtä hyvää kuin mummon tekemää. Omista jouluherkuistani olen toivonut anopin joulupöytään savusiikaa. Lihakastike perunan kanssa kuuluu myös joulupäivän ruokapöytään ja hyvä niin - se on aivan älyttömän hyvää ja koko suvun suosikkiruokaa.

Minun perheessäni kinkku ja ylipäätään lämmin pääruoka on vuosi vuodelta yhä syrjäytyneempi. Meillä nautitaan eniten ns. alkuruokapöydästä, eli kaloista ja rosollista. Erityismaininnan saa frittimuikut, joka on tätä nykyä jo pakollinen osa joulupöytää. Pääateriaan kuuluu pienen pakollisen kinkun lisäksi ehkä porkkana- ja lanttulaatikkoa. Lisukkeina meillä lemppareita ovat kovaksi keitetyt kananmunat sekä rakuunaporkkanat. 

_DSC0134 -1 _DSC0123 -1

Palataan takaisin itsenäisyyspäivän ruokapöytään. Viime vuosien aikana olemme yrittäneet luoda uudenlaista perinteen tynkää, joka sisältää erilaisten, uusien ja eksoottisten ruokien testailua. Perinteeksi tätä ei todellakaan vielä voi kutsua, mutta toivottavasti se hiljalleen muotoutuisi säännölliseksi itsenäisyyspäivän jutuksi. Pari vuotta sitten söimme mm. tzatzikikakkua ja marinoitua kukkakaalia ja sitä edellisenä vuonna mm. teriyakilohta. Tänä vuonna halusin itse emännöidä juhlia ja kutsuttiin luoksemme molempien perheet. Siskoni lupasi olla vastuussa jälkiruoasta ja itse suunnittelin siis alku- ja pääruoan. Yhdeksän aikuisen ja viiden lapsen tunkeminen samaan pöytään oli liian haastavaa, joten teimme lapsille oman pienen pöydän, jossa he eivät pitkään kyllä viihtyneet.

Vuoden 2018 itsenäisyyspäivän menu

Palsternakka-cheddarkeittoa
Rubiinilohta, savusiikaa sekä frittimuikkuja
Kukkakaali-kvinoasalaattia ja perunoita
Kookos-jugurttijuustokakkua ja jäätelöä

_DSC0140 -1 _DSC0156 -1

Palsternakka-cheddarkeitto maistui koko porukalle. Keiton lisukkeiksi oli krutonkeja, auringonkukansiemeniä ja hapankermaa. Pääruoan teemassa toistui granaattiomena, jota oli sekä kukkakaali-kvinoasalaatissa että lohen päälle levitetyssä purppuranvärisessä maustetahnassa. Jälkiruoaksi siskoni teki meille kookosjuustokakun kreikkalaisesta jugurtista. Lapsille oli lisäksi vielä jäätelöä, mutta heille maistui kyllä kakkukin. Ruoan menekki viesti sitä, että uudet reseptit olivat kokeilemisen arvoisia. Ei paljoa jäänyt rääpittäväksi.

Millaisia perinteitä teillä on joulunajan ruokailuun liittyen? Mitkä ovat teidän lemppari jouluruuat?

Kaksplussan blogiverkoston joulukalenterissa eilisessä kalenteriluukusta Saron blogissa löytyy herkullisia keksireseptejä ja huominen luukku aukeaa puolestaan Unelmalandiassa.

2 kommenttia:

  1. Teilläpä on ihanat ruokaperinteet. Sekin on aika ihanaa, kun teillä väki asuu niin lähekkäin, että tällaiset kokoontumiset on helppo järjestää. Meillä on lähisuku niin erillään toisistamme, että kokoontumisessa on aina omat haasteensa ;)

    Meillä on kotona kovin perinteinen joulupöytä, paitsi kinkku sieltä usein puuttuu. Jouluna herkutellaan laatikoilla, kaloilla ja rosollilla. Kaikki tuntuu niin omannäköiseltä ja se on minusta se tärkein juttu joulussa. Ja hyvä kun muistutit savusiiasta, täytyy muistaa hankkia sitäkin vähän meidän joulupöytään - se on hyvä mutta niin aliarvostettu kala. Ja isosti plussaa rohkeista ruokakokeiluistasi, etenkin kukkakaali-kvinoasalaatti kuulostaa loistavalta kombolta!

    Ihanaa joulun aikaa teille ♥

    VastaaPoista
  2. Ihanan kuuloinen menu ja kaunis kattaus! Ihana perinne <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!