2. huhtikuuta 2018

Päivähoito säästää perheen ruokakuluja

Meidän perheen nuorimmat lapset aloittivat päivähoitotaipaleensa kolmisen kuukautta sitten. Päiväkotipaikkoja haettiin oikeastaan työkkärin painostuksesta, mutta onneksi kerkesinkin saamaan töitä ennen kuin jouduin laittamaan lapset arvojeni vastaisesti hoitoon lojuessani itse kotona. Lapset aloittivat päiväkodissa kolme viikkoa ennen kuin menin töihin ja se oli oikein hyvä aika totutella hoitoarkeen. Ensimmäiset viikot pojat söivät aamupalan kotona, koska aamut olivat edelleen mun kotona olon takia melko kiireettömät. Työn aloituksen myötä päiväkotiaamut aikaistuivat tunnilla ja oli järkevämpää siirtää myös aamupalan syönti päiväkotiin, näin saamme kaikki nukkua puoli tuntia pidempään.

Päiväkodin tullessa mukaan arkikuvioihin moni muukin asia kuin päivien kulku muuttui entisestä. Asia, johon tänään otetaan kantaa on ruokakauppalaskut. Kotihoidossa ollessaan ja päiväkerhossa käydessään lapset söivät kaikki päivän ateriansa kotona ja sen lisäksi kerhoon pakattiin myös omat eväät. Nykyään kotona syödään arkisin vain kaksi ateriaa (päivällinen ja iltapala) ja viikonloppuisin tietty normaalisti.

ruokakulut_3
ruokakulut_2

Me ei olla koskaan oltu kovin tarkkoja siitä, paljonko rahaa meillä menee ruokaan. Ostetaan paljon hyväksi todettuja tuotteita vaikka niistä löytyisi halvemmat versiot, tehdään paljon heräteostoksia, panostetaan kotimaisiin tuotteisiin ja yritetään myös tehdä jonkun verran luomuostoksia. Ruokakauppaan menee helposti tuhat euroa kuukaudessa, yleensä vähintään 800 euroa. Tiedetään itsekin, että ruokaostokset ovat sellainen asia josta voisimme säästää paljonkin, mutta ei jakseta pihistää. Päivähoidon aloituksen ja päiväkotiin siirtyneiden ruokailujen myötä meidän kauppalaskumme ovat kuitenkin pienentyneet huomattavasti. Viimeisten kolmen kuukauden ajan ruokakauppaan on mennyt noin 600-800 euroa. Parhaimmillaan tämä tarkoittaisi jopa neljänsadan euron säästöä kuukausittain. 

ruokakulut_1

Talouden kokonaistilanteeseen nähden rahansäästö ei tietenkään ole tuonne päinkään. Aiemman pienen lukukausikohtaisen kerhomaksun sijaan maksetaan kuukausittaista päivähoitomaksua. Bensakulut ovat pysyneet suunnilleen samoina, mutta niiden lisäksi mulla menee bussilippuun rahaa. Suoranaista säästöä ei siis välttämättä ruokakulujen pienenemisestä synny, vaan sama raha kiertää kauppalaskuista muihin menoihin. 

Paljonko rahaa teillä menee ruokakauppaan kuukausittain ja montako suuta on syötettävänä?

9 kommenttia:

 1. Meillä syö 4 suuta ja en edes ilkeä tehdä laskutoimituksia 😅 mun ideologiaan kuuluu ostoslista ja kauppapäivä kerran tai kaks viikossa mutta mies käy kaupassa joka päivä vaikka kaappi olisi täynnä. Ja tällä hetkellä ei ole mitään sellasta pakottavaa mikä olis tän tilanteen potkassut muuttumaan niin oon vaan sopeutunut tähän 🤔 tosin olen nyt tänä vuonna tehny kk budjetteja että nähdään mihin rahat katosi 😊

  VastaaPoista
 2. 5 henkee ja nyt ku oon alkanu käymää kerran viikossa kaupassa niin ruokaan menee 150€ vähemmän ku aiemmin. Ennen ku kävi joka päivä ni saatto mennä viikossa 150€ mutta nyt max.90€.. yks lapsi koulussa, yks osapäivä päiväkodissa ja vanhemmat koton pienemmänkaa

  VastaaPoista
 3. Meillä 4 suuta, mutta urheileva teini neiti syö 3 edestä😂😂.

  VastaaPoista
 4. Meillä on vähän sama juttu, että ruoka on se mistä saataisiin helpostikin säästettyä, mutta ei olla vielä ainakaan nähty aiheelliseksi. Summaa en nyt osaa mennä sanomaan, koska ei olla niin tarkkaan sitä edes seurailtu..

  VastaaPoista
 5. Meillä 3 suuta ja noin 300-400€ kuukaudessa.Kesäisin sitten enemmän, kun kaikki ruuat syödään kotona. Ja tuosta saisi pikkuisen tingittyä kyllä, mutta monipuolisuus menee rahan edelle. :)

  VastaaPoista
 6. Kuukaudessa menee joku 500 euroa noin ruokaan. Joskus ylikin, riippuen onko lasten synttäreitä yms. Ihmettelen usein kun toiset ostaa isot määrät kaikkea eikä yhtään mieti kaupassa rahan menoa.
  Yritän laskea kaupassa kuinka paljon mikäkin maksaa ja kirjoitan kauppalapun aina, ostan edullisemmat tuotteet.
  Meidän perheessä on kolme lasta ja kaksi aikuista, sekä karvaiset eläimet. Minä kotona työtön, mies töissä ja isommat koulussa, pienin on kaksi kertaa viikossa tarhassa. Kyllähän sitä saisi menemään enemmänkin rahaa ruokaan mutta budjetti tulee vastaan. Rahat ei riitä niin on pakko karsia ja mennä edullisemman mukaan. Kuitenkin lainat ja kaksi autoa vie rahaa kuukaudessa aika paljon. Ehkä tasaantuu kun pääsen töihin ja alkaa saamaan palkkaakin. Ei ole vielä onnistunut työpaikka haku. Toivottavasti pian tärppää :)

  VastaaPoista
 7. Huikea ero teillä ruokakustannuksissa! Hmm mitähän meillä menee, veikkaisin että ollaan siinä 400-450 euron hujakoilla kahden aikuisen, yhden lapsen ja yhden koiran perheessä. Me ostetaan myös hyväksi todettuja tuotteita. Sen oon kyllä huomannut, että ruokaan menee monta kymppiä enemmän, jos käymmekin Lidlin sijaan Prismassa. :)

  VastaaPoista
 8. Apua, pitäisi varmaan laskea ruokakulut, mutta en uskalla. :D Toisaalta meille on tärkeää että ruoka on hyvää, puhdasta, terveellistä ja ekologista, joten ehkä täytyy koittaa säästää muualta.

  VastaaPoista
 9. Meidän kolmelle suulle 300-500€ kuussa on aika paljon kun siihen sisältyy miehen energiajuomat ym ei-niin-terveelliset työeväät.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!