17. heinäkuuta 2017

Mistä löytää voimia arkeen?

Kesälomakauden lähestyessä hiljalleen loppuaan, enää kuukausi aikaa ennen kuin koulut alkaa, on monen mielen päällä takaisin arkeen totuttelu. Miten selvitä stressistä, työasioista, läksyistä, päivähoitorumbasta ja harrastuksista menettämättä sitä ihanaa rentoutunutta lomamoodia. Arki on monelle raskasta aikaa ja viikonloppuja odotetaan kuin kuuta nousevaa. Ei ihme, että arki tuntuu raskaalta jos sellaisella asenteella sitä kohteleekin. Toivotaan, että aika menisi mahdollisimman nopeasti, että pääsisi viettämään viikonloppua. Maanantaina taas surkutellaan kuinka nopeasti viikonloppu menikin ja taas on kärsittävä viisi arkipäivää ennen seuraavaa hengähdyshetkeä.

Oikealla asenteella pääsee pitkälle, vaikka arki olisikin raskasta. Tuskin kukaan nauttii pitkän työpäivän jälkeen siitä, että joutuu hiki hatussa tehdä kotihommia ja hoitaa asioita kiukutteleva lapsi lahkeessa roikkuen. Mutta, jos asenne on jo valmiiksi se, että tämä on kamalaa, en jaksa, en kestä, niin siltä se aivan varmasti tuntuukin! Itse yritän aina ajatella asioita positiivisen kautta, vaikka aina se ei minullakaan toimi ja tuntuu että haluauisi vain käpertyä peiton alle piiloon odottamaan vapaapäivää. Jos ajattelee positiivisesti ja keskittyy tekemään arjesta mukavaa, se tuntuu vähemmän raskaalta kuin on. Muutamalla hyvällä keinolla raskaisiin arkipäiviinkin saa iloa ja voimaa, jolla jaksaa eteenpäin.

Yhteinen perhe-hetki
Jos pitkän työpäivän jälkeen olisi paljon kotitöitä hoidtettavana ja lapset ovat levottomia, ottakaa kotiin tultuanne hetki aikaa tehdä jotain kivaa yhdessä. Lukekaa perheen lempikirja tai pelatkaa yhdessä lautapeliä. Jutelkaa päivän tapahtumista ja pitäkää hetki mahdollisimman kiireettömänä. Edes puoli tuntia yhteistä rauhallista aikaa piristää sekä lapsia että aikuisia ja sen jälkeen lapset eivät ole niin huomionkipeitä hoitopäivän jälkeen ja aikuinen voi tehdä kotityöt hieman rauhallisemmissa tunnelmissa.

kirjasto_017muok

Hemmottele itseäsi
Lasten nukkumaanmenoaika on monelle vanhemmalle yksi päivän parhaimmista hetkistä, vaikka se kuulostaakin hieman karulta. Lapset ovat ihania ja rakkaita, mutta ai että sitä tunnetta kun koti hiljenee ja kotiin laskeutuu rauha. Tämä on aikuisten omaa aikaa. Illalla voimaannuttaa salaa syöty suklaapatukka, yksin tai yhdessä puolison kanssa katsottu elokuva tai reipas hikilenkki viilenevässä illassa. Hemmottele itseäsi pienillä asioilla, vaikka se olisikin vain pitkä, kuuma suihku tai rauhallinen hetki selata somea sohvannurkassa. Tärkeintä on yrittää päästä mahdollisimman rentoutuneeseen mielentilaan. Sulje pois kaikki ajatukset ja keskity nauttimaan siitä, mitä teet.

ig_3

Älä ota liikaa paineita kotitöistä
Lapsiperheessä tiski- ja pyykkivuoret tuntuvat olevan ikuisia ja siihen päälle kotona olisi paljon muutakin tekemistä kodin ylläpidosta laskujen maksamiseen. Peruskotityöt kuten ruoanlaitto, pyykkääminen ja tiskaaminen on tietenkin hoidettava lähes päivittäin, mutta onko pakko kerätä itselleen stressiä kaikesta muusta? Älä yritä konmarittaa koko perheen vaatekaappeja, pestä ikkunoita, päivittää valokuva-albumeita sekä rasvata natisevia ovensaranoita saman viikon aikana. Päätä yksi tai kaksi isompaa kotityötä hoidettavaksi joka viikko, ei sen enempää. Perushommiakin voi jaksottaa niin, etteivät ne kasaannu samoille päiville. Suunnittele ruokalista etukäteen, niin ei tarvitse käydä ruokakaupassa päivittäin. Tee isompi satsi ruokaa, niin on kokattava vain joka toinen päivä. Ota lapset mukaan kotitöihin, niin hommat tuntuvat hauskemmilta. (Lue vinkit lasten kotitöiden tekoon täältä).

_DSC0212_1

Uskon vakaasti siihen, että asenne on kaikista ratkaisevin tekijä siinä, kuinka raskaalta tai mukavalta arki tuntuu. Henkinen työskentely sekä positiivinen ajattelu auttaa moneen asiaan. Miksi sitä arkea pitäisi vihata? Vuodessa on reilusti enemmän arkipäiviä kuin vapaapäiviä, joten on ikävää jos suurin osa vuodesta menee selviämiseen, kun voisi nauttia ihan jokaisesta päivästä. Velvollisuudet on hoidettava, mutta niistä valittaminen tai huokailu ei vie niitä pois. Pakko ne on silti tehdä, joten silloin kannattaa yrittää nauttia niistä parhaansa mukaan.

Millaisia keinoja te käytätte arjesta selviämiseen? Mitkä asiat voimaannuttavat teitä?

2 kommenttia:

Kiitos kommentista!