20. heinäkuuta 2017

Kesäulkoilun DIY-vinkki: Katuliitumaali

_DSC0541_1

Katuliiduilla on hauska leikkiä ja koristella kotipihaa kesän väreihin. Näin mekin ajattelimme, kunnes kaupasta löytyi ainoastaan ranteen paksuisia jättiliituja. Nämä jättiliidut eivät olleet yhtään helppoja kaksivuotiaalle kuopukselle, eivät mahtuneet edes kunnolla pieneen käteen ja kaksin käsin piirtäminen oli kömpelöä. Mietittiin hetken aikaa miten ratkaista ongelma, ja päätettiin kokeilla liitumaalin tekoa. Törmäsin tähän vinkkiin joskus netissä ja muistin suurin piirtein miten piti tehdä, mutten jaksanut lähteä etsimään yksityiskohtaisempia ohjeita netistä. Maalin valmistus oli siis pääosin improvisointia, mutta voi että, miten hyvää siitä tulikaan! Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla!

katu3
- katuliituja 
- raastinrauta
- vettä
- sekoitusväline
- kippoja maalia varten
- pensseleitä

_DSC0522_1 _DSC0527_1

katu2

Raasta katuliidut purkkiin. Sekoita liitujauheeseen tilkka vettä. Mitä enemmän vettä laitat, sen vetisempää maalista tulee, mutta värissä riittää pigmenttiä vaikka käyttäisikin suhteellisen vetistä maalia. Katuliitumaaleilla voi maalata asvaltin lisäksi vaikka aitaa tai mitä tahansa muuta, sillä väri liukenee seuraavan sateen tullessa tai vedellä huuhdellessa. Pienille lapsille katuliitumaali on helpompi kuin perinteiset liidut, sillä saadakseen liiduista kunnolla väriä on niitä painettava aika kovaa asvalttia vasten ja piirtäminen rosoisella asvaltilla voi olla hankalaa. Pensselin käsittely ei vaadi yhtä paljon voimaa ja näppäryyttä, vaan se liikkuu vaivattomasti asvalttia pitkin. 

_DSC0570_1 _DSC0544_1 _DSC0578_1

Mitä enemmän vettä liitujauheen sekaan laittaa, sen riittoisampaa se on. Minä raastoin tähän maalisatsiin ehkä sentin verran liidun päästä per väri ja maalia riitti useamman neliömetrin koristeluun. Samanmoisia satseja saa noista epäkäytännöllisistä jättiliiduista varmaan ainakin kymmenen, joten maalia riittäisi vaikka mihin. Meidän jättiliitupaketissa oli vain neljää eri väriä, mutta maalaushetken lopuksi keksimme myös sekoittaa keltaisesta ja punaisesta oranssia sekä sinisestä ja punaisesta liilaa. Emme kokeilleet värien sekoitusta raastamisvaiheessa, mutta uskoisin että se toimii ihan yhtä hyvin kuin valmiiden maalien sekoittaminen keskenään.

Katuliitumaalien lopputulos oli mielestäni tavallisia katuliituja parempi, sillä pensseli yltää rosoisen asvaltin koloihin ja kyhmyihin paremmin kuin liidun pää. Tällä tavoin maalatessa lopputuloksesta tulee voimakkaamman värinen maalin levitessä katuun laajemmin. Maalin kuivuessa väreistä tulee vaaleita ja tosi kirkkaan sävyisiä! Maalin loputtua taapero jaksoi pitkän aikaa maalata pelkällä vedellä pitkin katua, joten sekin on juttu, jota kannattaa kokeilla saadakseen vaihtelua pihaleikkeihin. Ei tarvitse ojentaa lapselle kuin pensseli ja kupillinen vettä. Näillä lapsi jaksaa maalata katua, hiekkalaatikon reunaa tai piha-aitaa pitkänkin tovin ja vanhempi saa nauttia vaikkapa kupillisen kahvia ihan rauhassa.

Oletteko kokeilleet katuliitumaalia? Jos ette, niin suosittelen lämpimästi. 

6 kommenttia:

 1. Just tänään 2 v tuskaili kun ei saanut jättiliiduilla väritettyä. Mielettömän hyvä idea joka menee heti huomenna kokeiluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hienoa että vinkille oli heti tarvetta! :) Noi jättiliidut on kyllä kömpelöt taaperolle :/

   Poista
 2. Kiitti vinkistä. Ei olisi tullut mieleenkään kokeilla tuollaista, mutta hieman kostuneista (sateeseen unohtuneista) liiduista on parhaat värit kyllä saatu aina aikaan. Vinkkiäsi pitää kyllä kokeilla innokkaan katuliitu-taiteilijan kanssa vanhoilla liidun pätkillä.

  wow

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Täähän ois just hyvä vaihtoehto niille vanhoille pätkille, joilla on ehkä hankala enää piirtää kunnolla. :)

   Poista
 3. Voisiko maaliin lisätä jotain sakeuttajaa, esim. vehnäjauhoa, perunajauhoa tms. jos on liian vetistä? Siten saisi paksumpaa/tarttuvampaa maalia aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin voisi varmaan toimia? Ainoa mikä nyt tulee mieleen, että jääkö siitä jauhosta tmv sitten enemmän sotkua pihaan.. Liiduthan liukenevat sateiden mukana tosi helposti.

   Poista

Kiitos kommentista!