19. kesäkuuta 2017

Avaruusjuhlien näyttävät kutsukortit

Alexin 5-vuotissynttäreitä vietetään juhannuksen jälkeen. Tämän vuoden synttäriteemaksi valikoitui avaruus ja se pyritään taas ottamaan esille niin kutsujen, koristeiden kuin tarjoilujenkin osalta. Tänään esittelyssä on helppo mutta näyttävä vinkki kutsukortteihin, jos vaikka joku muukin on järjestämässä avaruussynttäreitä. Toki tämä vinkki käy moneen muuhunkin askarteluun, kuten mihin tahansa kortteihin tai ihan muuten vaan taiteiluun.

_DSC1057_1

Etsiskelin netistä helppoa keinoa marmoroida paperia, jotta saisin synttärikutsuja varten papereiden pinnat värikkäiksi ja planeettamaisen eläväisiksi. Meillä ei ollut kotona mitään marmorointitarkoitukseen sopivia maaleja, joten päätimme hieman improvisoida. Kynsilakalla marmoroinnista löytyi muutamakin erilainen askarteluvinkki, mutta ei löydetty tietoa soveltuuko tekniikka tavalliseen kartonkiin. Lähdettiin siis kokeilemaan onneamme. Leikattiin Alexin kanssa planeetan muotoisia ympyröitä erivärisistä kartongeista. Paperin väri päättää planeetan taustavärin. Sitten kaivettiin esille mahdollisimman monta kynsilakkaa, mahdollisimman värikkäitä, kimaltelevia ja näyttäviä. Laakea muoviastia täytetään huoneenlämpöisellä vedellä. Huom. Astia menee todennäköisesti pilalle kynsilakkajämistä, eli ei kannata valita sitä parhainta purkkia keittiön kaapista. Parhaiten toimisi todennäköisesti laakea pahvinen kertakäyttölautanen. Veden pinnalle roiskitaan erivärisiä lakkoja sikin sokin.  Tässä saa olla aika nopea, etteivät lakat kuivu liikaa ja muutu liian tahmaiseksi. Paperi pudotetaan varovasti lakkapinnan päälle ja noukitaan sormin tai pinsetein kulhosta ylös. Paperi kuivumaan ja voilà, planeetta on valmis! 

_DSC1062_1 _DSC1063_1

Eri väreillä saa aikaiseksi hyvinkin erilaisia lopputuloksia. Osa lakoista ns. liukeni veden pintaan, kun osa taas jämähti paremmin pisteiksi tai viiruiksi. Muutamiin planeettoihin ripottelimme myös askarteluglitteriä lakan sekaan marmorointivaiheessa näyttävämmän lopputuloksen aikaan saamiseksi. Jotkut kynsilakat ikään kuin tahmaantuivat liikaa eivätkä tarttuneet paperin pintaan kunnolla, vaan jäivät hattaramaiseksi koostumukseksi irti paperin pinnasta. Suurin osa lakoista toimi onneksi todella hyvin ja saatiin toinen toistaan upeampia kuvioita esille. Marmoroidut planeetat liimasimme mustalle korttikartongille ja koristelimme taustat hopeisella geelikynällä avaruuden näköiseksi tähtineen ja planeettoineen. Kynsilakkamarmorointi oli oikeastaan yllättävän vaivaton prosessi, mutta lopputulos on todella upea! Lakkojen levitys veden pintaan oli tuollaiselle melkein viisivuotiaalle vielä turhan hankalaa, mutta leikkaaminen, paperin kastaminen ja noukkiminen sujui lapseltakin Armstrongin askeleiden keveydellä. 

Oletteko kokeilleet kynsilakalla marmorointia? Suosittelen ehdottomasti hyötykäyttämään vanhoja lakkoja erilaisiin askarteluihin!

2 kommenttia:

  1. Aivan tajuttoman hienoja! Olisi kova kokeilla joskus. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, oli yllättävän helppoa vaikka olin hieman skeptinen alkuun :D

      Poista

Kiitos kommentista!