19. huhtikuuta 2017

Kolmen pojan vaatekierrätys

Useamman samaa sukupuolta olevan lapsen perheissä on olemassa yksi hyvä puoli (ja toki paljon muitakin), nimittäin vaatteiden ja tavaroiden kierrätys lapselta lapselle. Pienemmät perivät isommilta vaatteita, leluja ja tarvikkeita eikä tarvitse joka kevät ja joka syksy olla ostamassa useampaa settiä ulkovaatteita, sisävaatteita, suksia, hattuja, pyöriä sun muita vekottimia lasten kasvaessa. Toki lapsillakin on eri tyylejä ja makumieltymyksiä, eikä kaikki hand-me-down vaatteet ehkä ole sen nuoremman sisaruksen mieleen. Mutta ainakaan meidän lapset eivät kovin vielä sellaisesta tunnu välittävän. Hyvin kelpaa isoveljiltä perityt vaatteet ja muutkin tavarat.

metsäretki_023muok vaatehommia _DSC0171_2

En juurikaan harrasta kalliita lastenvaatteita, mutta ulkovaatteisiin panostan herkemmin isompia summia kuin sisävaatteisiin. Sisävaatteet ovat suurimmaksi osaksi ihan ketjuliikkeiden rytkyjä tai markettivaatteita, jokunen kirppislöytö ja ehkä muutama merkkivaate siellä seassa. Toisaalta ajatus siitä, että yhtä vaatetta voisi käyttää kolmella lapsella olisi ihan pätevä syy ostella nimenomaan niitä kalliimpia, eettisiä ja ehkä ekologisia kotimaisia tuotteita, koska käyttöikä on pitkä. Olen kuitenkin huomannut, että suurin osa halpisvaatteistakin kestää paljon paremmin kuin puskaradioissa väitetään. Monet perustelevat ostavansa hintavampia vaatteita juurikin laadun takia, mutta jos yhtä kestävää saa halvemmalla niin jääpähän rahaa johonkin muuhun myös. Eikä se hintakaan aina tarkoita laadukasta tuotetta, monesti olen kuullut kavereilta kuinka neljänkympin muotileggarit kuluivat harmaiksi ensimmäisen pesun jälkeen. Osa kalliista vaatteista ovat laadukkaita ja osa ei, ihan kuten halvemmissa vaatteissa osa kestää käytössä pitkään ja osa kuluu hetkessä kuten halpiksista voisi olettaakin.

Tein pääsiäisen aikana inventaariota lasten vaatekaapissa. Toisaalta olin helpottunu ja iloinen, että pois vietäviä vaatteita oli vain pienen pieni pino. Joelille pieneksi jääneet vaatteet menivät Alexille (ja osa suoraan Hugolle - pitäisi vissiin inventoida hieman useammin) ja Alexin pienet taas Hugolle. Onhan se kivaa, ettei kokoajan tarvitse olla päivittämässä pikavauhtia kasvavien lasten vaatevarastoa, mutta... Huomaan, että mua alkaa kyllästyttyämään samat vuosia kaapeissa pyörivät vaatteet. Joskus tekisi mieli päivittää ne miljoona kertaa käytetyt vaatteet uusiin, ihan vain muutoksen takia. Joskus olisi kiva shoppailla useamminkin. Samalla kuitenkin haikein mielin siivoilin pois yhden ihanan hupparin, jota esikoinen käytti jo 1-vuotiaana ja joka vasta nyt on 2,5-vuotiaalle kuopukselle melkein liian pieni. Hieman liiankin hyvin kesti henkkamaukan kympin huppari läpi viiden vuoden ja kolmen lapsen.

kollaasivaatteet apinalauma

Itsekin kyllästyn usein sellaisiin vaatteisiin, joita olen käyttänyt vuosia. Joskus sitä tarvitsisi hieman uutta iloa ja päivitystä vaatekaappiin ihan vain virkistyksenä, vaikkei suoranaista tarvetta olisikaan. Kolmen lapsen vaatteiden kierrätyksessä ne nuoremmalle sisarukselle uudet vaatteet ovat minun silmissäni kuitenkin niin usein käytettyjä että kyllästyttää. Lapsi on innoissaan uudesta vaatteesta, mutta äitiä kyllästyttää. Onneksi osaan suodattaa ajatukseni ja antaa hyvillä mielin veljesten käyttää samoja vaatteita vuositolkulla. Säästäähän se lompakkoani, koska prioriteettina minulla ei ole läheskään ensimmäisenä pistää rahaa lastenvaatteisiin. Käytän ylimääräiset rahat mieluummin kaikkeen muuhun ja puren hammasta katsellessani samoja vaatteita poikien päällä vuodesta toiseen. Onneksi lähes kaikki vaatteet ovat kyllästymisestäni huolimatta kuitenkin mielestäni kivannäköisiä. 

Toinen syy, miksi vaatteita ei tule ostettua kuin todella harvakseltaan on, että ilmeisesti lapseni kasvavat hitaasti, venytän vaatteita pesussa tahattomasti tai kokomerkinnät ovat ihan tuulesta temmattuja. En katsele kaapissa olevien vaatteiden kohdalla kokolappua, vaan lapsen päälle sopivuutta. Siksi viikonloppuisen inventaarion jäljiltä pääosin 116cm käyttävälle esikoiselle jäi käyttöön muutamia 98/104 kokoisia t-paitoja ja keskimmäiselle 104-110cm käyttävälle muutamia 92/98 housuja. Ne olivat vielä auttamattomasti liian isoja nuorimmalle herralle. Nuorin siirtyilee tässä hiljalleen 92-koosta 98-kokoon, mutta muutamia kasikutosia jäi vielä hyllyille kummittelemaan. Joitain 80-senttisiä yöpukuja siivosin pois ihan periaatteesta, vaikka ne olivat vieläkin suht sopivia. Onhan se vähän hassua, että 2,5-vuotiaalla on samoja vaatteita käytössä kuin oli jo 1-vuotiaana.

aamukävely_005muok _DSC0417_1 15174691_10154686032268917_1538567192_n

Ulkovaatteita ostaessani kauhistelen hintoja silmät pyöreänä, mutta maksan niistä silti kiltisti. Minusta on ihan pöyristyttävää, kuinka nopeasti kasvaville lapsille lyhyen käyttöiän omaavat ja kovassa kulutuksessa olevien vaatteiden hinnat voivat olla niin korkeat. Lasten ulkovaatteet ovat varmasti kannattava bisnes. Ei minua haittaa maksaa omasta talvitakista 200 euroa, koska tiedän etten kasva siitä ulos ja se kestää käytössä useita vuosia. Lämpöinen talvitakkini on ollut käytössä jo kuusi vuotta ja edelleen se on mainiossa kunnossa. Lapsen talvihaalariin lähes saman verran rahaa laittaminen taas on silkkaa hulluutta, mutta eipä sitä kunnon ominaisuuksilla olevia haalareita kovin paljoa halvemmalla saakaan. Tässä kohtaa kuitenkin se huojentava tekijä on, että kolmen poikalapsen perheessä sama haalari kestää oletettavasti ainakin kolme talvea ja ehkä pidempäänkin, lasten kasvutahdista riippuen. Silloin 100-200 euroa haalarista tai takista ei tunnu yhtä pahalta, koska saahan siinä tavallaan "kolme yhden hinnalla".

Kierrätättekö te lastenvaatteita sisarukselta toiselle?

12 kommenttia:

 1. Tää oli hauska postaus! Meillä on viisi lasta ja vaatteet kiertää lapselta toiselle, oon kans miettinyt onko epäreilua kun aina vaan vanhin saa uudet vaatteet ja pienimmät perivät vanhat. Mutta eipä nuo ole valittaneet. Toki saavat esim synttärilahjaks yms. kummeilta ja mummeilta uusiakin vaatteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon itsekin keskimmäinen sisarus ja oon saanut paljon vaatteita siskolta :) Oon myös miettiny tota epäreiluutta, mut sen takia mekin ostetaan silloin tällöin uusia vaatteita kaikille! :) tai sit lahjaksi saavat.

   Poista
 2. Kyllähän niitä vaatteita ja tavaroita voi aikalailla yhtä hyvin kierrättää myös eri sukupuolta olevilla sisaruksilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ihan totta tuokin! Monet mun vanhat vaatteet meni myös pikkuveljelle meidän lapsuudessa. Ei se kierrättäminen aina lasten sukupuolesta oo kiinni, mutta ehkä riski on isompi ettei isomman sisaruksen vaatteet kelpaa jos on eri sukupuolta. Onneksi nykyään mennään koko ajan parempaan suuntaan sen suhteen, ettei ole "tyttöjen" ja "poikien" vaatteita, värejä, yms :)

   Poista
  2. Tämä koko tyttöjen ja poikien värierottelu on aika tuore. Muistelen, että 80-luvulla surutta käytettiin kaikki sisarukset ja serkukset samoja rytkyjä riippumatta väreistä. Jostain lehtiartikkelista luin, että koko lasten vaatteiden värierottelu kehitettiin 2000-luvun alussa, jotta vaatevalmistajat saivat myytyä kaksinkertaisen määrän vaatteita.

   Poista
  3. Meillä esikoinen tyttö joka käyttää lähes pelkästää mekkoja, sukkiksia ja legginssejä, joten paljoakaan ei jää pikkuveljelle kierrätettävää. Pienempänä onnistui kyllä paremmin vaatteiden kierrätys tytöltä pojalle n. 92 kokoon asti mutta sitten tuli tytölle oma maku eikä unisex-vaatteet enää kelvanneet päälle joten turha niitä hänelle ostaa. Pojalta tytölle onnistuisi ehkä paremmin?

   Poista
 3. Aijaa, enpä oo tuollaista aiemmin kuullutkaan! Toisaalta, käy se ehkä järkeenkin, eikä vain siksi että aiemmin oli oikeasti rahasta tiukempaa ja kynnys pienempi kierrättää kuin nykyään. Tai siis ei ehkä ollut sellaista "kaikki uutena heti mulle nyt" -meininkiä. Hyvä kuitenkin, että näin pian on myös herätty siihen, että "tyttöjen ja poikien" jutut on ihan höpöhöpöä. :)

  VastaaPoista
 4. Jonkun verran kiertää, mutta ei läheskään kaikki. Ehtii muutamassa vuodessa kyllästyä jo aika hyvin, kun yksi käyttää samaa ryysyä useamman vuoden :D Ulkovaatteet tulee hankittua niin mieleisinä versioina, ettei niihin ihan heti kyllästy - tosin nekin mahtuu yleensä ihan törkeen kauan :) Mulla ei ole väliä muuten, onko uusi vai käytetty, kunhan on käyttäjälleen sopiva ja näyttää hyvälle. Tietty isompi ei halua lemppareitaan (pari kpl) antaa pienemmälle ja taas pienin ei välttämättä kelpuuta kaikkia koska on nähnyt ne toisen päällä :D Lähinnä vaan huvittaa itseä :)

  VastaaPoista
 5. Meidän esikoinen (poika) on jo 9-vuotias, ja voin sanoa ettei häneltä jää oikeastaan mitään ehjää ulkovaatetta tai kenkää kierrätettäväksi. Sisävaatteetkin kuluvat aika lailla loppuun. Sanoisin, että koossa 122 tai 5-vuotiaana vaatteet alkoivat kulua selvästi enemmän kuin siihen asti.

  Poika sai tänä talvena kahdet toppahousut roskiskuntoon, hanskoja taisi mennä kolme paria. Lenkkarit saattaa hyvällä tuurilla kestää sekä kevään että syksyn. Yleensä ei. Vaatteet kirjaimellisesti hajoavat ennen kuin jäävät pieniksi, vaikka ostan vain laadukkaita tuotteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutulta kuulostaa :) Mulla on pian 7 v. poika ja viime kesänä tapahtui ekan kerran näitä, että lenkkarit vaan hajosi kesken kesän, ulkohousuja tuhoutui parit jne. Kulutus on ihan valtavaa, vaikka lapsi ei edes ole kaikkein "villeimmästä" päästä. Hohhoijaa :) Toppahaalari taitaa jäädä pikkusiskolle, mutta välikausi- ja kesätamineiden riekaleet saa pistää suoraan roskiin. Olen hankkinut ulkovaatteet varsin laadukkaina, mutta alkanut nyt miettiä että onko mitään järkeä kun tuntuvat hajoilevan ihan yhtälailla. Tosin vedenpitävyys on mulle ominaisuutena tärkeä ja siitä olen valmis maksamaan, joten taidetaan jatkaa tällä valitulla tiellä.

   Poista
 6. Meillä on 3 tyttöä ja tulee kierrätettyä paljon vaatteita lapselta toiselle. Silloin tällöin tulee ostettua jotain uutta vaatetta pienemmille. Muistan itse nuorempana miten kivaa se oli, kun isosiskot siivosivat vaatekaappiaan ja minä sain kaikki mitkä ei heille enää mahtunut /kelvannut. Ei sitä silloin ainakaan ajatellut, että ovatpa vanhoja yms vaan nehän oli aarteita itselle. :) -miljama.

  VastaaPoista
 7. Meillä on neljäs lapsi tulossa ja vaatteet kiertävät isommalta pienemmälle, kolmas on poika ja tästä neljännestä ei vielä tiedä.
  Lasten serkut ovat poikia, joten poika saa sieltä vaatteita, mutta esikoiselle kelpaa hyvin poikien käyttämät ulkovaatteet. Toka on prinsessa ja käyttäytyy sen mukaisesti.
  Lapset saavat paljon vaatteita lahjaksi ja silloin tällöin laitankin vanhempia, paljon käytettyjä kiertoon. Saan myös itse silmäniloa ja vaatteiden lukumäärä pysyy rajoissa. Siskoni tuo silloin tällöin poikien pieniä vaatteita minulle juuri tätä varten, kun hän ei raaski laittaa kiertoon, mielelläni katson vaatteet läpi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!