30. maaliskuuta 2017

Aamulla on pakko nukkua

Kun minä olin lapsi, meidän perheessä oli tapana kysyä lupa heräämiseen aamuisin. Kyllä. Tämä toimintaperiaate oli käytössä muistaakseni silloin, kun emme vielä osanneet kelloa. Tuolloin hiivimme herättyämme vanhempiemme sängyn viereen ja kysyimme "Saadaanko herätä?". Kelloa katsottuaan vanhemmat päättivät, saiko herätä vai pitikö mennä takaisin nukkumaan. Siis olimmehan me jo hereillä ja ollaankin naurettu tuota sanavalintaa myöhemmin. Ehkä olisi ollut fiksumpaa kysyä saako jo nousta.

Tullessani itse äidiksi aloin huomaamatta itsekin käyttää samaa toimintamallia. En alkuun sitä edes tajunnut, mutta kauhistelin silti perheitä, joissa lapset heräävät joskus jopa viideltä aamuisin ja äitien päivittelevän tätä somessa väsynein hymiöin. Ei meillä ole koskaan ollut tuollaista, ajattelin. Paitsi että on. Ainoana eroavaisuutena on se, että olen aina passittanut lapset takaisin sänkyyn, jos he ovat heränneet liian aikaisin. Vauvoina otin lapset viereeni, isompina he ovat saaneet kömpiä takaisin omiin sänkyihinsä. Ja siellä on maattava suhteellisen hiljaa, pimeässä, ilman leluja. Yleensä lapset nukahtavat helposti uudelleen, koska ovat selkeästi heränneet liian aikaisin. Muissa tapauksissa he saattavat leikkiä hiljaa unileluillaan, mutta pääasia on että sängyssä pysytään eikä samassa huoneessa nukkuvien veljien unta häiritä. Jos uni ei tule, vaikka aamu on alkanut liian aikaisin, sen kyllä huomaa päivän mittaan väsymyskiukkuna. Sen takia pidämmekin tärkeänä, että sängyssä köllötellään jotta lapset saisivat edes lepoa jos uni ei enää tule.

nukkumaan_1

Meillä lapset heräävät yleensä seitsemän ja kahdeksan välillä. Kahdeksalta on kuitenkin "virallinen" heräämisaika, mutta ei me ihan aina sinne asti odotella. Se riippuu siitä, miten yö on sujunut, ja myös hieman itsekkään äidin omasta vireystilasta ja jaksamisesta. Jos lapset ovat nukkuneet hyvin ja minä olen pirteä, saatamme nousta jo puoli kahdeksan jälkeen. Ennen puoli kahdeksaa ei kuitenkaan ole mitään asiaa pois sängyistä. Nykyään lapset ovat jo niin isoja, että he voivat leikkiä keskenään huoneessaan tai hipsiä olohuoneen sohvalle katselemaan lastenohjelmia aamulla, jotta me aikuiset saamme aamupala-aikaan asti köllötellä sängyssä. Lapset joutuvat kuitenkin edelleen kysymään lupaa siihen, eli ihan kukonlaulun aikaan ei vieläkään ole asiaa pois sängyistä, vaikka kuinka osaisi hiljaa kömpiä Netflixin ääreen. Jos huomataan, että joku on salaa noussut liian aikaisin, on hänen mentävä takaisin petiin.

Tässä taannoin aloinkin miettimään, että onko tällainen pakkonukuttaminen ihan ok? Eiväthän lapset nuku, joten nukuttamisesta ei ehkä voi puhua, mutta sängyssä olemiseen pakottaminen? Itse en koe saaneeni mitään traumoja tai ärsytyksen aiheita omasta lapsuudestani tästä aiheesta, joten uskon ettei minunkaan lapset sellaisia koe. Tietenkin ärsytti, jos vanhemmat passittivat meidät takaisin sänkyihimme vaikka olimme jo ihan pirteitä, mutta en muistele sitä pahalla. Enemmänkin muistelen pahalla sitä, kuinka käskyä uhmaten herätin samassa huoneessa nukkuneen siskoni aivan liian aikaisin eräänä joulukuisena aamuna laittamalla valot päälle ja kaivelemalla tontun tuomia ylläreitä joulusukasta. Rangaistuksena tästä jouduin antamaan oman pienen yllärini siskolleni. Olen siis katkera itselleni siitä, etten mennytkään kiltisti takaisin nukkumaan kuten olisi pitänyt.

nukkumaan_2

En kuitenkaan vieläkään tajua sellaisia vanhempia, jotka vain toteavat suck it up ja pakottavat itsensä ylös samana hetkenä, kun lapsi avaa silmänsä ensimmäistä kertaa oli se sitten aamuviideltä tai vasta yhdeksältä. En sano, että tämä olisi väärä tapa tehdä, mutta en vain itse sellaista koskaan tekisi.

Millaiset heräämisrutiinit teidän perheissä on?

32 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen aihe kyllä. Meillä menee vähän toisin. Yleensä meillä kyllä nukutaan ihan omaehtoisesti 8-9 asti, mutta niitäkin aamuja on kun Noel herää jo 7 tai ennen. Hän saa nousta sängystä silloin kun hän herää, mun mielestä tuntuisi oudolta joinain aamuina repiä uninen lapsi ylös sängystä ja taas seuraavana aamuna kun hän omaehtoisesti nousisi aikaisin niin käskeä häntä pysymään sängyssään, ja omassa huoneessaan sinne asti että kello näyttää tietyn verran.

  Siitä huolimatta että annan Noelin nousta saatan itse lepäillä sängyssä vielä puolisen tuntia, Noelin leikkiessä itsenäisesti. Vauvalla ei vielä selkeää rytmiä olekkaan ja hän köllöttelee kanssani aina 7 asti (parhaimpina päivinä 8 asti) jonka jälkeen hän alkaa itkeä eikä rauhoitu ennen kuin nousemme aamutoimille, eli pesuille, vaipanvaihdolle ja aamupalalle. Häntä ei tosiaan saa muulla keinolla rauhoitettua, joten unta on turha haaveilla saavansa enää sen jälkeen kun vauva aamulla päättää herätä.

  Jollain tavalla ymmärrän kyllä sun kannan asiaan, ja muistan lapsuudestani myös kun olin kavereilla yötä että heidän piti kysyä lupa sängystä nousemiseen. Itsellä ei ole ikinä sellaista ollut joten sekin saattaa vaikuttaa siihen miksi koen sen vieraaksi tavaksi omien lapsien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siis tarkennan että repiä uninen lapsi sängystä sen takia että joinain aamuina on pakko herätä aikaisin jos on jotain menoja. Ja toki jos herätään joskus 3 yöllä niin passitetaan takaisin nukkumaan :D

   Poista
  2. Mä luulen myös, että miten on itse opetettu vaikuttaa siihen miten itse tekee omien lasten kanssa. Meilläkin pojat saa kyllä nousta telkkarin ääreen tai omaan huoneeseen leikkimään, jos me ei jakseta ihan heti nousta, mutta ei sitäkään liian aikaisin. Lapsista huomaa, kun heräävät liian aikaisin ja kyllä he mielellään sitten vielä menevätkin sänkyyn lepäämään vaikkei unta enää saisikaan.

   Ei meilläkään tää systeemi pienempien kanssa toiminut, koska no vauvat nyt on eri asia kuin isommat lapset eikä niille voi pitää sääntöjä samalla tavalla kuin isommille.

   Poista
  3. Meilläkin kyllä huomaa selkeästi kun yöunet on jäänyt liian vähäisiksi. Sitten päiväunille saatetaan haluta aijemmin ja niitä nukutaan liian pitkään. Onneksi tätä käy vain hyvin harvoin, sillä yleensä meillä nukutaan hyvin 10-11h yössä (22-08/09) ja meillä on tilanteita jolloin Noel herää todella aikaisin hyvin harvoin, silloinkin hän herää aikaisintaan 6:30 aikoihin. Ehkä tilanne saattaa muuttua kun hän oppii yökuivaksi ja alkaa heräämään pissahätään.

   Poista
 2. Miten oot opettanut tämän lapsille? varsinkin jos eivät osaa vielä kelloa? Puolison lapsi tulee aina herättämään "liian aikaisin" ja välillä ois viikonloppusin kiva nukkua edes sinne kasiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikeastaan mitenkään. Lasten normaali rytmi on herätä yleensä juurikin siinä kahdeksan aikaan. Jos heräävät liian aikaisin niin siihen syynä on yleensä pissahätä tmv. Eli tarvitsevat unta/lepoa sen jälkeenkin ja siksi onkin hyvä laittaa takaisin sänkyyn :)

   Poista
 3. Meillä on aikalailla sama homma 4 lapsen kanssa. jos lapset heräävät liian aikaisin niin sanotaan vaan että nyt takaisin sänkyyn ,on yö vielä. Ihan tyytyväisenä menevät vielä nukkumaan ja nukahtavat heti. Ylös noustaan yleensä arkena kasin aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin lapset menee aina ihan nätisti takaisin sänkyyn. En varmaan jaksaisi heitä sinne passittaa, jos siitä syntyisi hirveä tappelu :D ei tässä siis mistään kidutuksesta oo kyse, kuten moni on ollut mieltä XD

   Poista
 4. Nykyään olemme arkisin kuudelta hereillä.
  Ensin herään itse ja sitten on tytön herätys sen perään.
  Itselleni kahvia ja joku leipä,sitten vaatteet niskaan ja töihin.
  Samalla reissulla heitän nuorimaisen tarhaan ja työpaikalla olen kello 7.30
  Viikonloppuisin kun saisi nukkua niin välillä tyttö herääkin jo vähän yli kuusi,en tiedä johtuuko arki aamuista vai mistä.
  Joskus nukkuu jopa seitsämään joka on itselleni luksusta.
  Joskus saatan sanoa että mene vielä nukkumaan tai leiki hiljaa jotain.
  Välillä saatan nousta itsekkin jos ei väsytä.

  Joskus tulee ehkä teillekin aikaiset aamut,esim sitten kun lapset menevät kouluun ja ehkä itsekkin menet töihin :)
  Oletko vielä muuten kotona ? Eikös teidän pienin täytä kohta jo kolme vuotta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä arkisinkin riittää, että herää klo 8, ja samaan aikaan myös sitten viikonloppuina noustaan :)

   Varmasti rytmi tästä vielä aikaistuu, kun lapset alkaa menemään kouluun ja koulut saattaa alkaa useina päivinä jo kahdeksalta. Samoin mahdollisesti sitten, kun meen töihin. Hugo täyttää syyskuussa 3v ja sitten varmaan onkin pian aika keksiä jotain muuta kuin kotonaoloa. Oon osa-aikaisesti töissä, mutta se ei tällä hetkellä vaikuta meidän aamuaikatauluihin millään tavalla :)

   Poista
 5. Itsekäs äiti on hyvä ja menee itse nukkumaan aikasemmin. Lapsi herää kun unta ei enää riitä = on virkeä. Sairasta oman navan tuijottelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsi herää muuten todella usein muustakin syystä kuin siitä, ettei unta enää riittäisi :)

   Poista
 6. Siis wow, mitä kuria, aivan mahtavaa! Peukut ja fantsut, haha! Lapsi oppii rytmin, onhan meissä kaikissa sisäinen kello :)

  Saanko kysyä, mihin aikaan teillä mennään nukkumaan? Meidän 1,5 v menee 19:00, paitsi, että se on nykyään venynyt tuohon 19:15 ja aika usein jopa 19:30, johtuen siitä, että opetetaan hänelle lelujen (ja muiden leviteltyjen rojujen) pois siivoamista :)

  Meillä tyllerö herää siis jo kuudelta, tai vähän yli. Joskus vasta seiskalta ja se on luksusta. Jos heräisi viideltä, saatikka sitten kolmen-neljän aikaan, niin kuin joskus tekeekin, niin takaisin vatsalleen ja peitto päälle "Nyt on yö, nyt nukutaan". Sit hän jää sinne touhuamaan ja juttelemaan, eikä todnäk mekään saada unta enää, mutta ei nousta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkennus vielä: tyllerö koisii siis omassa huoneessaan ja hänen ovensa on kiinni, mut huone on vastapäätä meidän ja ohuet sienät, joten ei siitä mölyn seassa nukkumisesta tuu mitään :D

   Poista
  2. Siis lasten sisäisen kellon mukaan tätä tavallaan harjoitetaan, eli ei hirveästi oo tarvinnut erikseen opettaa. Yleensä, kun heräävät "liian aikaisin", niin se tosiaan on heille liian aikaisin ja sen huomaakin sitten väsymyksenä päivän mittaan. Siksi onkin hyvä passittaa takaisin sänkyyn. Eivät he yleensä nukahda uudelleen, mutta saavat ainakin tärkeää lepoa vielä :) ihan kiltisti he sitten siellä makoilevat ja ehkä leikkivät unileluillaan hiljaa.

   Meillä kaikki kolme menee yleensä 20:30-21 nukkumaan ja nukahtavat ihan viimeistään 21:30. Eli jos heräsivät joskus kuuden-seiskan aikaan niin unet jäisi tosi vähäisiksi. Eri asia tietty on, jos menee klo 19 nukkumaan niin ei ehkä enää ole unen tarvetta siihen aikaan :)

   Poista
 7. Minusta tosi hyvä systeemi! Aion itsekin käyttää tätä kun lapsi syntyy ja kasvaa isommaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni ilmeisesti pitää tätä hirveänä natsimeininkinä, mutta meillä toimii 👍🏻

   Poista
 8. Lapsen ollessa 0-2v. niin nukuttiin perhepedissä (oma sänkynsä "sivuvaununa") ja kun lapsi heräsi aikaisemmin niin hän leikiskeli tyytyväisenä sängyssään. Itse torkuin vieressä. Vanhempana, kun pääsi omaan sänkyyn niin annoin nousta omia aikojaan ja leikkiä itsekseen siihen asti, kun itse herään. Ei tietysti tuntitolkulla ollut ilman valvontaa, pienempänä vähemmän ja isompana enemmän. Kissat on toimineet aamukavereina. :D Liian varhain en ole antanut nousta, siis esim. klo 5. Riippuu tietysti lapsista ja heidän iästään, voiko antaa nousta itsekseen aikuisten jäädessä nukkumaan. Meillä ihan nätisti ollut ja eskarilaisena jo ottanut itse pientä aamupalaakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä joskus kun lapset oli pienempiä menin tosi väsyneenä olohuoneen sohvalle tai lastenhuoneeseen nukkumaan, jotta lapset voi leikkiä mutta eivät silti olleet ilman valvontaa. Ihmeen hyvin sitä osaa silmät kiinni analysoida äänistä mitä he ympärillä touhuavat. :D Musta on toki hyvä, että lapset oppii olemaan myös jonkun verran itsekseen aamuisin, koska silloin tosiaan aikuisten ei tarvitse heti pompata sängystä ylös lasten herätessä. Mutta en silti antaisi lasteni ihan mihin tahansa aikaan nousta :D

   Poista
 9. Ymmärrän jos lapsi herää vaikka viideltä, mutta jos lapsi herää klo 7 mikä nyt on mielestäni ihan normaali aika herätä niin mielestäni on outoa pakottaa sänkyyn. Töissä käyvät ja päiväkotiin vievät vanhemmat heräävät luultavasti jo aikaisemmin joten vaikea verrata kotona oleviin. Toisaalta jokaisella oikeus kasvattaa omalla tavallaan ja kaikki ei toimi kaikilla.

  Lapsillekin unen tarve vähenee hieman iän myötä ja varsinkin jos nukkumaanmenoaika on sama niin lapsi voi luonnostaan alkaa heräillä aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta joillekin se 5 voi myös olla normaali aika herätä, jos on koko elämänsä sellaisen rytmin mukaan elänyt. Meidän lapsille 7 on aikaisin ja silloin huomaa päivän mittaan, että on nukuttu liian vähän.

   Meillä tämä rytmi toimii toistaiseksi, kun päiväkodissa/ kerhossa pitää olla 8:30-9. Tietenkin meilläkin rytmi vielä muuttuu, kun lapsille tulee 8 aamuja koulussa jne. Tai jos menen töihin jossa pitää olla aiemmin ja lapset vietynä tarhaan ennen sitä.

   Totta, että lapset nukkuvat vähemmän mitä enemmän kasvavat. Ja sitten teininä/aikuisena alkaa taas uni maistumaan :D

   Poista
  2. Te olette aamulla ripeitä jos 30-60minuutissa ehditte heräämisestä päiväkodille! Vau! Kolme lasta pestä, pukea syöttää ja vielä siirtyä päiväkodille. Kerro ihmeessä vinkit tähän xD meillä herätään 7 aikaan vaikka päiväkodille on 7-10 min kävelymatka ja siellä pitää olla samaan aikaan kun teillä, tuntui että silti joka aamu on kiire

   Poista
  3. Joo, kyllä sitä välillä ihmettelee, miten me onnistutaankin aamutoimissa noin nopeasti :'D Pakataan reput valmiiksi illalla ja yleensä otetaan lapsillekin vaatepinot odottamaan aamua. Kun pojat heräävät klo 8 he pukevat, sitten aamupalapöytään, hammaspesut, ulkovaatteet päälle ja tavoitteena on olla autossa valmiina lähtemään 8:35, jotta keretään päiväkodin kautta kerhoon ysiksi.

   Aamuvinkkejä löytyy muuten tästä postauksesta: http://www.hutimeniblogi.com/2016/09/selata-arkiaamujen-kiireet-5-vinkkia.html

   Poista
  4. Ihan pakko kommentoida tähän. Ihmettelen itse sitä miten joillain menee kamalan kauan heräämisestä kouluun pääsemiseen (en muista päiväkoti ajastani eikä minulla ole omia lapsia joten kommentoin koulun kannalta.) Minut on aina kouluun herätetty tuntia tai 70min ennen kuin koulu alkaa. Eli 8:00 alkavina koulupäivinä herätettiin 6:50-7:00, myöhemmällä iällä 6:50 jotta sain maata sängyssä vielä hetken, ja siitä heti aamutoimiin. Repun pakkaus ja vaatteiden valinta oli hoidettu edellisenä päivänä (toki välillä piti vielä etsiä jotain kirjaa aamulla tai vaihtaa lämpimimpiin vaatteisiin), ja eniten aikaa menikin aamupalan syöntiin. Kouluun kävelyyn/pyöräilyyn varattiin aina 30min (kuljin usein yksin tai isoveljeni kanssa) vaikka matkaa oli vain hieman päälle 1km. Tykkäsin olla ajoissa.

   Meitä oli vain 2 lasta, mutta isäni oli usein työmatkoilla joten äitini hoiti aamut yksin. Hänellä kuitenkin vaihtui työpaikka niin että kolmannella luokalla ollessani hän herätti minut ja lähti samantien töihin, joten koulun pääsemisen vastuu oli minulla itselläni (ja veli oli itsestään vastuussa.)

   Lukiossakin heräsin vain 75min ennen koulun alkua, josta aamupala+aamutoimet kuluttivat vain 30min ja lopun aikaa lueskelin kirjoja tai uutisia tms. Ja koulumatkaakin oli vain 10min. Enkä ole edes aamuvirkku. Nykyäänkin vain ihmettelen mihin ihmisillä menee niin paljon aikaa aamuisin :D Ehkä pitäisi joskus mennä seuraamaan jonkin perheen aamutoimia.

   Poista
 10. Tähän suuntaan olisi tarkoitus pyrkiä, lapsi vaan eri mieltä. Aina kun herää, oli kello sitten 03 tai 08 niin alkaa karjumaan, itkemään, karkaa sängystä, haluaa kaiken maan ja taivaan väliltä, huutaa, huutaa,huutaa. Jei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on meilläkin ollut noita vaiheita :D En muistele lämmöllä!

   Poista
 11. Kaikilla on omat tapansa, enkä sano että sinun tapasi on huono, mutta eikös lapsi aamuisin/ lähellä aamua herää juuri siihen ettei enää väsytä? Ainakin noin pääpiirteittäin. Toki joskus voi herätä vaikka pissahätään, mutta jos siihen herää vain hetkeä ennen kuin "saa" luvan herätä niin täytyykö hänet silti käskeä takaisin nukkumaan kun uni tuskin tulee kuitenkaan siinä ajassa? Eikös silloin voisi venyttää nukkumaanmeno aikaa sillä ajalla jonka lapsi herää mielestäsi liian aikaisin? Jos 4 vuotias tarvitsee yöunta vaikka 10h yössä ja hänet laitetaan nukkumaan klo 20 illalla niin eihän voi olettaa hänen nukkuvan kuin sinne kuuteen asti aamulla. Toki tuo oli vain heitto en tiedä teidän lasten unentarvetta mutta ymmärsit varmaan mitä tarkoitin. Olisiko äidillekin helpompi jos menisi nukkumaan tuntia paria aijemmin niin ei tarvitsisi aamulla herätä väsyneenä? Enkä tarkoita että teidän olisi pakko alkaa nyt heräämään klo 5 aamusta koska lapset haluavat, vaan tarkoitan että jos lapset ovat pirteitä liian aikaisin ja äiti vielä väsynyt niin ehkä lapset voisivat illalla venyytää ja äiti aikaistaa nukkumaan menoa vaikka tunnilla, ja kaikki heräisivät pirteinä juuri siihen aikaan kun unta on saati tarpeeksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis joo, jos nyt on kyse kymmenestä minuutista-vartista, niin en mä yleensä sitten enää passita heitä sänkyyn takaisin. Lähinnä tässä tarkoitinkin niitä tunnin tai enemmän normaalia aiemmin heräämisiä. Yleensä lapset heräävät aika samoihin aikoihin 7:30 jälkeen, mutta jos esim on ennen seitsemää pystyssä pissahädän takia, niin saa tasan mennä vessassa käynnin jälkeen vielä makoilemaan.

   Omista unirytmeistä sen verran, että vaikka oon aina ollut tosi aamuvirkku, niin nykyään väsyttää riippumatta siitä menenkö nukkumaan klo 22 vai 01 :D

   Ihan hyviä pointteja sulla kuitenkin on! :) Ei se lapsi väkisin unta saa, jos on pirteä. Mutta vaikka olisikin "liian aikaisin" herättyään pirteä sillä hetkellä, niin aina voi koittaa jos vaikka uni tulisikin vielä. Jos me esim aina oltais noustu heti ylös klo 6 kun lapsi haluaa, ei hän ehkä oppisi siihen uudelleen nukahtamiseen. Sitten taas kun on selkeä toimintatapa, että mennään takaisin sänkyyn jos kello ei ole vielä tarpeeksi, niin on myös helpompi ajan mittaan oppia nukahtamaan uudelleen, kun tottuu siihen sängyssä lepäilyyn. Silloin unirytmi pysyy samanlaisena päivästä toiseen ja vireystasokin on tasapainossa päivästä toiseen. :)

   Poista
 12. Voi ihanaa huomata etten ole ainoa!
  Meilläkään ei aamuyöstä nousta sängystä, ja yleensä aina nukahtavatkin takaisin, joten selkeästi vielä väsyttää kuitenkin :) teen vain selväksi, että vielä on yö. Jos isommat kuuden jälkeen, mutta ennen seitsemää heräävät niin en enää passita sänkyyn, mutta pienimmän haen viereen kyllä vielä silloinkin :)

  VastaaPoista
 13. Mun tyttö saattaa herätä jo 6aikaan tai sitten hän herää kun menee viereen sanomaan että herätys. :D

  VastaaPoista
 14. Itse työssä käyvänä, kahden kouluikäisen ja yhden 2v. Poikien äitinä, en todellakaan pakota lapsia takaisin sänkyyn. Meillä herätään arkena 5.30-7, riippuen omasta työvuorosta ja koululaisten lukujärjestyksestä. En siis koe, että vapaapäivinä voisin pakottaa pienimmäisen makaamaan sängyssä hereillä, jotta itse saisin nukkua pitkään. Lapselle on kuitenkin sisäistynyt tietty rytmi. Isommat toki nukkuu vapaapäivinä pitkään.

  VastaaPoista
 15. Kyllä meilläkin v.loppuna nukutaan. Sängystä voi nousta 7-7.30 aikaan aikaisintaan ja silloinki hiipimällä alakertaan katsoon lastenohjelmia. Yks pojista herää aina kuudelta ja se on liian aikaisin. Hän sitten köllöttelee sängyssä, lukee kirjoja tai joskus nukahtaakin uudelleen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!