16. joulukuuta 2016

Vesilinjalla

Reilu kuukausi sitten aloitin projektin nimeltä vedenjuonti. Teininä pidin huolta vedenjuonnista ja kannoin vesipulloa aina mukanani, pidin huolta että join päivisin tarpeeksi ja noh, silloin käytin veden juontia myös apuna syömisen välttelyssä. Nykyään huomaan juovani todella vähän vettä, siis ehkä yhden-kaksi lasillista päivässä jos sitäkään. Kun syö huonosti, ei myöskään muista juoda kunnolla. Olen monesti aiemminkin tässä vuosien aikana yrittänyt lisätä vedenjuontia erilaisten sovellusten avulla, mutta se on aina jäänyt viikon jälkeen siihen, että skippaan puhelimen "juo vettä"-pärinän ja unohdan koko jutun.

Asensin siis (jälleen kerran) vedenjuontisovelluksen puhelimeeni ja päätin, että nyt. Olen juonut vettä 2-3 litraa päivässä siitä asti ja muutos on aiheuttanut upeita, hienoja, uskomattoman mahtavia tuloksia! Ei vaan, toiveajattelua. Haluaisin mielelläni kertoa, kuinka paljon olen hyötynyt vedenjuonnista mutta huomaamani höydyt ja erot edelliseen ovat oikeasti mitättömät.

Ensimmäisinä päivinä vedenjuonti tuntui kauhealta pakkopullalta. Jatkuva pissahätä ei myöskään auttanut asiaa. Jouduin nousemaan pissalle jopa öisin ja vatsaa turvotti kuin olisin ollut pitkällä raskautta. Kehoni on kuitenkin ollut kuivahtanut, sen huomaa sekä ihosta että hiuksista. Kroppa tarvitsee vettä. Alle viikon vedenjuontikuurin jälkeen aloin jo huomaamaan, ettei iho tuntunut yhtä kuivalta kuin aiemmin. Janontunnekin nosti päätään ja aloin oikeasti huomaamaan, milloin keho vaatii nesteytystä. Ihossa tuntuva muutos onkin ainoa positiivinen juttu koko hommassa, eikä sekään näy päällepäin millään lailla.

Useana päivänä kolmen litran juominen on tuntunut todella haasteelliselta, joten silloin olen tyytynyt juomaan kaksi litraa. Ruokien kautta saa kuitenkin myös hieman nesteitä, eli ei tuo kolme litraa mikään ehdoton ole. Neljän viikon jälkeen vedenjuonti ei vieläkään ole jäänyt tavaksi, vaan se on ihan samaa pakkopullaa kuin alussakin ja pissalla saa juosta ihan yhtä usein kuin alussa. Oikein naurattaa myöntää, kuinka kävin pissalla juuri ennen ripsihuoltoa ja alle 1,5 tunnin huollon aikana pissahätä kasvoi jo niin kovaksi että oli pakko kirjaimellisesti juosta vessaan heti huollon loputtua. Tuntuu älyttömältä, ettei aikuinen ihminen osaisi pidätellä pissahätää tuntia pidempään. Vedenjuonti tuntui tuovan enemmän haittaa kuin hyötyä ja aloin lipsumaan taas ja ohittamaan puhelimeni juomiskäskyä. 

En siis oikein saanut mitään irti tästä kokeilusta. Olen oppinut juomaan vettä huomattavasti enemmän kuin muutaman desin päivässä, mutta en kyllä taida jatkossa pitää niin tarkkana tuota 2-4 litran täyttymistä päivittäin. Kunhan tulisi juotua edes jonkin verran, niin keho voisi paremmin.

Kuinka tarkasti te pidätte huolta päivittäisestä vedenjuonnista?

11 kommenttia:

 1. Huuuiii! Ei vettä saa noin paljoa juoda - suolat, vitamiinit ja kumppanit huuhtoutuu pois 😱🤓

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis sehän on nimenomaan suositus, että ainakin 2 litraa pitäis päivässä juoda :)

   Poista
  2. On muuten myytti että suolat ja vitamiinit huuhtoutuu pois. Kroppa kyllä osaa käyttää ne, ei se vesi niitä pois "pese" vaikka jotkut niistä vesiliukoisia onkin :) Jos juo monta litraa lyhyessä ajassa niin se ei ole terveellistä, mutta missään nimessä 2L päivässä ei ole liikaa! Aikuisen tulisi juoda 2-3 litraa päivässä suosituksen mukaan.

   Poista
  3. No ei se mikään myytti ole, se on ihan ihmisen fysiologiaa.

   Nesteitä tulee saada tietty määrä. Mutta saat lienet muitakin nesteitä päivän aikana kuin vettä?

   Poista
  4. Mä syön niin huonosti, että nesteitä ei oikeastaan muita tulekaan :D

   Poista
 2. Mä en oo koskaan voinut ymmärtää ihmisiä jotka ei juurikaan juo vettä (tai jotkut ei oikeastaan muutakaan, mulla oli joskus kaveri joka saattoi pärjätä koko päivän yhdellä puolen litran limpparipullolla...!), mulla itselläni nimittäin kroppa kyllä kertoo että nestettä pitäisi saada, jano tulee sen verran usein, että ihan jopa niinä kaikkein huonoimpina päivinä tulee vähintään litra vettä juotua :D Juuri olin reissussa, missä juotava vesi piti ostaa, ja vessaanpääsy oli satunnaista niin senkään takia ei viitsinyt hirveästi kitata vettä, niin kyllä illalla tuntui niin janoiselta ja kuivuneelta olo aina sellaisen päivän jäljiltä! Mulle vedenjuonti ei muutenkaan oo pakkopullaa, vaan esim. tässä tietokoneella istuskellessa mulla on aina vieressä vesipullo josta hörpin vähän väliä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kyllä huomannut tässä viime aikoina, kun oon pakottanut itseni juomaan vettä, että kyllä se kroppa tosiaan sitten myös viestii siitä janosta. Aiemmin kun saatoin juoda EHKÄ sen lasillisen tai kaksi niin en muka huomannutkaan. Kyllähän kroppa voi paljon paremmin kun on nestetasapaino kunnossa :)

   Poista
 3. Kyllä se ihan totta on että 2-3 litraa on suositus päivässä. Että tarun on ihan turha muuta väittää. Joillakin dieeteillä juodaan 4-5 litraa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 4-5 litraa kuulostaa jo aika paljolta, mutta se veden tarvehan riippuu monesta asiasta. Eli miksipäs joku ei saattaisi noinkin paljon vettä tarvita.

   Poista
 4. Se on hyvä että välität veden saannistasi! Mulla kans vesi tuntuu välillä "pakkopullalta" mutta jos jätän veden juonnin vain 1-2 lasiin päivässä, niin huomaan pian että kasvoilla on iso määrä finnejä �� se onneksi motivoi juomaan sen 1-3 litraa päivässä. Nyt ennen häitäkin olin tarkkana että juon yli 2 litraa päivässä, joka päivä viimeiset 2 vko - ja nassun iho oli kyllä sileä ja finnitön tärkeänä päivänä �� - Amelia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, varmaan vesi auttaa moneen asiaan kuten ihon hiusten ja muutenkin kehon hyvinvointiin. :) Täytyy vaan yrittää jatkossakin juoda tarpeeksi! :)

   Poista

Kiitos kommentista!