23. joulukuuta 2016

Meidän perheen jouluperinteet

Joulu on perinteiden aikaa. Varmasti jokaisella perheellä on omat tapansa viettää joulua ja joulunaikaa. Kun perustaa oman perheen on aika miettiä mitä perinteitä omista lapsuuden jouluistaan haluaa säilyttää ja viedä eteenpäin omassa perheessään ja millaisia uusia ja omia perinteitä haluaa luoda perheelleen joulun ajaksi. Meillä ei ole kovin monia perinteitä, mutta eiköhän niitäkin kehkeydy tässä vuosien mittaan lisää.

_DSC0831_1

Tonttusukka
Marraskuun viimeisenä päivänä ripustetaan tonttusukka seinälle. Joulukalenterin tapaan tonttu tuo yön aikana lapsille pienet lahjat. Lahjat voivat olla herkkuja tai pieniä leluja. Jouluaattona tonttu tuo ensimmäiset lahjat lapsille.

_DSC0028_1

Leivontapäivä
Ennen joulua järjestetään suuri leivontapäivä, johon osallistuu äitini, siskoni, minä ja lapset, mun ja siskoni kummitädit sekä nykyään myös siskoni kummitädin sukulaistyttö. Perheen miehet lapsia lukuun ottamatta karttavat päivää kuin ruttoa, koska kuulemma päivä täynnä sotkua keittiössä ja naisten kälätystä on heille liikaa. Leivotaan joulupullia, pipareita ja kokeillaan aina jotain uutta reseptiä. Viime vuonna teimme omenaleipää ja tänävuonna kokeilimme riisimurojoulukuusiherkkuja. Aina uudet kokeilut eivät onnistu, joskus taas ne ovat ihan huippumenestys!

_DSC0045_1

Joulukuusi
Minä ja äitini hoidetaan joulukuusten ostaminen joka vuosi, yleensä jouluviikolla. Aiemmin homma kuului minulle ja Samille, veimme kuusen myös minun vanhemmilleni, mutta nykyään Samin sijaan mennään äitini kanssa. Kuusen valinta on tarkka projekti. Me emme osta perinteistä joulukuusta, vaan tykkäämme jalokuusista. En tiedä mikä jalokuusen varsinainen lajike on, mutta neulaset ovat pidemmät ja pehmeämmät. Kuusi koristellaan lasten kanssa yleensä seuraavana päivänä.

_DSC0842_1

Aatonaatto
Aatonaattona mennään aina minun mummilleni. Siellä koristellaan mummin kuusi koko suvun voimalla ja syödään lipeäkalaa sekä lihamureketta. Mummin lihamureke on legendaarinen ja on ihana päästä syömään hyvin, sillä osa meistä on niin nirsoja ettei lipeäkala maistu. 

Jouluaatto
Jouluaaton aamuna lapset saavat avata yhdet paketit, jotka tonttu on tuonut. Jouluaatto vietetään vuorovuosin minun vanhempieni ja Samin äidin luona. Yleensä aamupäivänä mennään vanhempieni luokse riisipuurolle. Jouluaattona syödään hyvin ja nautitaan yhteisestä ajasta, mietitään tuleeko pukki ja availlaan lahjoja. Emme varsinaisesti ruoki lapsille joulupukki-satua, vaan aiomme lasten kasvaessa antaa heille itse mahdollisuuden uskoa tai olla uskomatta. Pidämme joulupukkia joulun aikaan kuuluvana satuna ja tuohan se tunnelmaa, mutta lapset tietävät myös että aikuisetkin ostavat lahjoja. 

Joulupäivä
Joulupäivä on aina vietetty Samin isovanhemmilla, mutta heidän terveydentilansa takia ainakaan tänä vuonna emme sinne pääse. Samin isovanhemmilla syödään mummon legendaarista lihakastiketta ja nautitaan rennosta yhdessäolosta. Illalla olemme yleensä käyneet vielä Samin isän haudalla sytyttämässä kynttilät. Tänä vuonna täytyy keksiä jotain muuta kivaa joulupäiväksi.

joulukortit

Muihin pienempiin jouluperinteisiin kuuluu tietenkin jouluherkkujen ja glögin nauttiminen, joulukalentereiden avaus, kodin koristelu jouluvaloilla ja muilla koristeilla sekä joulukorttien askartelu ja lähettäminen. 
Millaisia jouluperinteitä teillä on?

4 kommenttia:

  1. Olipa kiva lukea jouluperinteistä! Olispa ihanaa valmistaa joulua yhdessä suvun kanssa.

    VastaaPoista
  2. Ihanat jouluperinteet teillä ♥

    Hyvää joulua teidän perheelle ♥

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!