16. marraskuuta 2016

DIY: itsetehty muovailuvaha

Meidän pojat ovat kovia muovailemaan ja muovailuaha kuuluu ehdottomasti tykätyimpiin leikkivälineisiin. Hauskinta tuntuu olevan värien sekoittelu yhteen, joten kaikki vanhat ihanan värikkäät muovailuvahamme ovat nykyään ruskeahkoa värioksennusta. Tiesin, että muovailuvahaa voi tehdä myös itse, mutta en ole koskaan saanut aikaiseksi kokeilla sitä. Tänään lumen sulaessa kovaa vauhtia sateen mukana meitä ei huvittanut lähteä iltapäivällä ulkoilemaan, joten päädyttiin vihdoin kokeilemaan muovailuvahan tekoa. Googlailtiin reseptejä ja sovelsimme niitä hieman paremmiksi. Muovailuvahan valmistaminen on helppoa ja siihen tarvitsee vain muutamia ainesosia, sen valmistaminen käy hetkessä ja se säilyy minigrip-pussissa jääkaapissa noin puoli vuotta. Muovailuvahat voi säilyttää myös tiiviisti pakattuna huoneenlämmössä, mutta se saattaa vaikuttaa säilyvyyteen.

_DSC0171_1 _DSC0191_1
_DSC0147_1

Kotitekoisen muovailuvahan ainesosat
 • 4 dl vehnäjauhoa
 • 1,5 dl lämmintä vettä
 • 1,5 dl suolaa
 • 3 rkl rypsiöljyä
 • elintarvikevärejä

Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja suola keskenään. Valmista loput taikinasta niin monessa eri kupissa kuin haluat värejä tehdä, tästä ohjeesta riittää kuuteen annokseen. Jaa kuppeihin 1/4 dl vettä, muutama tippa nestemäistä elintarvikeväriä ja 1/2 rkl rypsiöljyä. Mitä enemmän väriä lisää, sen voimakkaamman väristä muovailuvahasta tulee. Lisää jokaiseen kuppiin 1 dl jauho-suolaseosta ja sekoita tasaiseksi. Työstä taikinaa käsin kunnes se on kiinteää ja sileää.

_DSC0219_1 _DSC0240_1 _DSC0232_1

Me yritimme tehdä perus vihreän, sinisen, punaisen ja keltaisen lisäksi liilaa ja oranssia, mutta oranssista tuli vaaleanpunaista ja keltainenkaan ei oikein ottanut väriä itseensä. Muut värit onnistuivat tosi hyvin! Jauhojen ja nesteiden suhde vaikuttaa hieman muovailuvahan kiinteyteen. Meillä osa oli hieman löysempiä ja osa aavistuksen jauhoisia ja vaikeasti työstettäviä. Vikaan menneet suhteet voi kuitenkin korjata helposti lisäämällä tilkka vettä tai hieman lisää jauhoseosta saadakseen oikeanlaisen koostumuksen taikinalle. Nuorin luuli ilmeisesti muovailuvahoja suklaaksi ja iso pala eksyikin pojan suuhun, mutta löysi tiensä takaisin pöydälle aika pian. Onneksi nämä ovat täysin turvallisia syötäväksikin, vaikkei maku ehkä ole mikään miellyttävä. Pienetkin lapset voivat siis leikkiä muovailuvahoilla vailla huolta eksyykö suuhun murusia vai ei.

Ja ei muuta kuin muovailemaan!

8 kommenttia:

 1. Pysyykö väri muovailuvahassa ettei tule käsiin ja vaatteisiin elintarvikeväriä? Kiitos ohjeesta pitää kokeilla lähipäivinä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tartu pöytään, käsiin tai vaatteisiin. Elintarvikeväri itsessään toki on sotkuinen ainesosa, mutta taikinan seassa ei enää päästä väriä :)

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta! Olen katsellut viime aikoina useita muovailuvahaohjeita, mutta tämä taitaa olla se, jota kokeilen, sillä tähän ei tartte ostaa muuta kuin väriaineita (tai ei pakosti niitäkään). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä selailin paljon ohjeita, joissa taikinaa piti kiehauttaa ja ne kaikki tuntuivat tosi vaivalloisilta, kun voi päästä helpommallakin :D

   Poista
 3. Mä kuulin kerran ohjeesta johon laitettiin hiustenhoitoainetta? 🙈 pitäiskin testata toimiiko myös muilla kuin vehnäjauhoilla. Syksyllä neiti sai taikataikinasta allergisen reaktion käsiinsä. :( hyviä nää vinkit, jos tulee kovat pakkaset eikä pystytä ulkoilemaan niin löytyypäs tekemistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kuulemma maissitärkkelys ja hoitoaine käy myös taikinasta :D tai jotenkin noin, ei ollut vissiin mikään vaikea resepti sekään! :)

   Poista
 4. Minä olen lisännyt tuohon taikinaan vielä alunaa. Se lisää sitkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä kokeilla sitäkin joskus, kiitos vinkistä :)

   Poista

Kiitos kommentista!