24. lokakuuta 2016

Treffipäivät - omaa aikaa vanhemmille

Viime vuoden joulukuusta alkaen meidän perheellä sekä lasten isovanhemmilla on ollut järjestely, jonka mukaan kerran kuukaudessa lapset menevät mummille tai mommolle ja papalle yökylään ja me saadaan Samin kanssa kahdenkeskeistä aikaa. On ihanaa, että sekä Samin äiti että minun vanhemmat ovat ilolla mukana hoitamassa lapsia ja mahdollistamassa meille tärkeää omaa aikaa parisuhteen ylläpitämiseksi. Pikkulapsiaika on varmaan jokaiselle perheelle raskasta aikaa - vauvan tai lasten hoitovelvollisuudet jyräävät helposti parisuhteen yli ja unohdetaan, että ollaan äidin ja isän lisäksi myös pariskunta. Väsymys, kehitysvaiheet, työt ja kodin hoidon stressi vie aikaa ja voimaa, eikä enää jaksa edes yrittää panostaa puolison kanssa yhteiseen aikaan. Sitä tahtoo vain kaatua illalla sänkyyn ja toivoa kerkeävänsä nukkua muutaman tunnin katkeamatonta unta ennen seuraavan päivän haasteita. 

DSC_0495_1

Yhteinen aika on pienten lasten vanhemmille ehkä jopa vieläkin tärkeämpää, kuin lapsettomille pariskunnille tai kouluikäisten lasten vanhemmille. Vauvavuoden aikana erotaan helposti, koska uusi elämäntilanne, vauvanhoito, valvotut yöt ja parisuhteen taka-alalle jääminen saattaa ihan huomaamattakin etäännyttää puolisot toisistaan. Valvomisesta ja uhmakiukutteluista väsyneenä puolisonkin kanssa tulee helpommin riideltyä ja pienetkin asiat voivat paisua isoiksi konfliktitilanteiksi. Tiedän, että kaikilla ei ole mahdollisuutta lastenhoidolle, koska tukiverkkoa ei ole tai sukulaiset asuvat kaukana. Olisi kuitenkin tärkeää järjestää sitä yhteistä aikaa omien mahdollisuuksien mukaan - vaikka se olisi vain yhdessä syöty iltapala lapsen nukkuessa tai kahdenkeskeinen hetki kahvikupin äärellä töiden jälkeen lapsen katsoessa pikkukakkosta. Pienikin yhteinen aika on tärkeää. Muutaman kuukauden ikäisen vauvan voi jättää tutun aikuisen luokse pariksi tunniksi ja järjestää pikatreffit. Lasten kasvaessa voi sopia yökyläreissuja ja saada hieman pidempiä, kiireettömiä vapaahetkiä. 

snäppi_1

Meidän lapset tykkäävät todella paljon yökyläilyistä ja odottavat niitä aina innolla. Isovanhempien kanssa vietetty aika on spesiaalia heille ja me hyödymme siitä samalla itsekin. Meilläkin on parisuhteessa niitä huonoja vaiheita, mutta tämä säännöllinen treffipäivä-käytäntö on kyllä ollut todella hyvä juttu. Kun on jotain mitä odottaa, niin saa lisäpuhtia niihin arjen vaikeisiin hetkiin. Aiemmin veimme lapset hoitoon vain silloin, jos oli jotain menoa, mutta nykyään on niitäkin päiviä jolloin ei ole mitään erityistä suunnitteilla ja voi mennä ihan fiiliksen mukaan kuten aikana ennen lapsia. Ei ikinä tiedä, mistä itsensä illan mittaan löytää. Olemme vuoden treffipäivien aikana kokeilleet uusia juttuja, pitäydytty tutuissa leffa&illallinen-tyyppisissä treffeissä ja välillä juhlittu kavereiden kanssa aamuun asti. Juuri eilen puhuttiin siitä, kuinka joskus olisi mukava vain lojua kotona ja oikeasti ottaa ilo irti lapsivapaasta vaikka nukkumalla viidentoista tunnin yöunet ikuisten univelkojen kuittaamiseksi. Toisaalta todettiin myös, että kun harvemmin pääsee kahdestaan liikenteeseen olisi myös kiva silloin tehdä jotain vähemmän tavanomaisempaa - kotona löhöily kun on sen ihanuudestaan huolimatta aika tylsä vaihtoehto. 

IMG_20160710_141919

Meidän treffipäivät jakautuvat yleensä kahteen osaan: ensin ollaan kahdestaan ja nautitaan parisuhdeajasta, sitten nähdään kavereita. Aina molemmat eivät toteudu, eli joskus ollaan isommalla porukalla koko aika ja joskus taas ihan kahdestaan. Yhdistelmä molempia on kuitenkin osoittautunut toimivaksi ja kivaksi tavaksi viettää lapsivapaata. Meidän viimeisen vuoden treffipäivät ovat sisältäneet muun muassa seuraavia harrastuksia: tuplatreffejä sekä kotona että ravintolassa, leffassa käymistä ja elokuvien katselua kotona, keilailua, bileitä, festareita, ravintolaillallisia, shoppailua ja museokäyntejä. Leikkaukseni takia useampi urheilupainotteinen kesäaktiviteetti sirtyi suosiolla ensi kesälle, tarkoituksena olisi käydä esimerkiksi testailemassa kiipeilyratoja. Iso osa treffi-ideapankissamme vielä odottavat ideat ovatkin liikuntapainotteisia - ollaan vähän laiskoja ja valitaan mieluummin pihviä ja olutta kuin hikistä huhkimista, tätä voisi hieman muuttaa ensi vuonna. Tuntuu myös, ettei uusia ideoita treffipäiville enää keksi niin helposti - klassiset elokuvissa käynnit ja ravintolaillalliset on jo nähty ja nyt pitäisi keksiä uusia ja jännittäviä juttuja ensi vuodelle. 

IMG_20160806_170508

Meillä on jo muutamat jutut jo suunnitteilla, ainakin aiomme toteuttaa Samin päivä ja Jennin päivä -tyyliset treffit, jolloin toinen osapuoli saa suunnitella itselleen mieleisen ohjelman koko päivälle. Tällä tavoin saadaan vähän kosketusta niihin puolisolle mieleisiin juttuihin ja varmasti uusia kokemuksia. Me ollaan Samin kanssa todella erilaisia niin luonteidemme kuin kiinnostusten kohteidemme osalta joten tällaisilla treffeillä oppii tuntemaan toista entistä paremmin ja pääsee hieman astumaan ulos omalta mukavuusalueeltaan. Ensi kesän festariviikonloppuja odotellaan nyt jo innolla, samoin tuota aiemmin mainittua kiipeilyrataa. Huvipuistoonkin olisi kiva mennä, kun ei aikuisten kesken tänä vuonna tullut käytyä. Ideoita ei kuitenkaan voi koskaan olla liikaa, joten kuulisin mielelläni teidän lukijoiden kokemuksianne. Millaisilla treffeillä olette käyneet ja mitä kaikkea uutta ja kivaa voisi kokeilla?

Jakakaa siis onnistuneimmat, erikoisimmat ja hauskimmat treffi-ideanne kommenttiboksissa!

Kuvat taattua puhelinlaatua - seuraa Instagramissa ja Snapchatissa @jenskujne

10 kommenttia:

 1. Kesällä picnicille vaikka johonkin isolle nurmelle ja kunnon eväät mukaan ja vaikka jotain pelejä. Talvella oikein lapsekkaasti pulkkamäkeen! Itse myös yritetään treffeillä keksiä uusia juttuja. Ihan kerran kuussa ei päästä viettämään aikaa kahden, mutta varmaan noin 8-10 kertaa vuodessa. Niitä päiviä kyllä aina odottaa innolla :)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa kivalta! 👌🏻 Mä en ees muista milloin me ollaan viimeks oltu treffeillä, mut yleensä ne menee saman kaavan mukaan; pihviä, kaljaa ja ehkä leffa. 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mut on tutussa ja turvallisessaki hyvät puolensa, eipähän ainakaan tuu sitä pettymystä uutta asiaa kokeillessa, että hyi mitä ajan haaskausta XD

   Poista
 3. Tuo kuulosti hyvältä, viettää päivät molempien tavalla. Hieman sitä sivuten vai/ tai muokattu voisi itsestäni olla ihan kuvakin kokea niinkään, että puoliso suunnittelee tuntemuksista pohjalta päivän toisen tavalla. Miten luulisi tämän viettävän päivän ja keksien seniin mukaisesti ohjelmaa. Ehkä siinä pienoinen riski on, vaatisi molemmilta hypätä ns"tyhjälä päälle". Alkuun se voisikin olla esim. 3-6h miten luulisin toisen viettävän tuon ajan. Ja sitten vaihto. Helpompi jos pari on tuntenut toisensa jo kauemmin, kuin vastaavasti jos ovat vastikään tavanneet. Silloin ei vielä olekaan tarvetta moiseen kaiken ollessa ihanaa ja uutta. :)

  -Bella-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tuollakin tavoin voisi suunnitella, hyvä idea! Siinäpä ainakin näkee tunteeko toisensa niin hyvin kuin kuvittelee :D suhteen alkuaika on kyllä maagista, kun koko ajan oppii puolisosta uusia juttuja :')

   Poista
 4. Ihanat iso vanhemmat teillä. Minä en saa lastani hoitoon iso vanhemille kun he eivät tahdo. Mut en tästtä masennu koska minulla on ihanin tytär, ja ystäviä jotka tykkäävät tytöstäni. Lapsella eii ole isääkään. Toivon että löydän tytölleni yhtä hyvän isän kuin sinun miehesi on. Yh mamma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kuulla, että teillä on tuollainen tilanne. Kaikilla ei tosiaan ole mahdollisuutta antaa lasta läheiselle hoitoon, syystä tai toisesta. Etköhän se sinäkin löydä itsellesi vielä ihanan puolison :) mukavaa syksyn jatkoa :)

   Poista
 5. Meillä ei oikeastaan ole yhteistä aikaa,se on silloin kun muksut nukkuvat.
  Katsomme leffan jos jaksamme,yleensä viikonloppuisin kun arkisin mies käy yhdeksältä sänkyyn,viideltä pitää olla jo aamulla töissä.
  Kyllähän sitä joskus kaipaa sitä yhteistä aikaa,käydä esim leffassa tai syömässä.
  Nuorin on nyt kolme vuotias ja ei ole kertaakaan ollut missään yöhoidossa.
  Pari tuntia oli miehen vanhemmilla kun kävimme ikeassa pikaisesti vuosi sitten :)
  Siinähän ne onkin,mies ei yleensä edes jaksa lähteä mihinkään viikonloppuisin.
  Ne menee akkuja ladatessa uutta työviikkoa varten sitten.

  No onhan meillä sitten vanhana aikaa.
  Ajattelin ainakin että käydään jossain ulkomailla kun sinnekkään ei olla yhdessä päästy.
  Naimisiin kun menimme niin sovimme että teemme sen häämatkan joskus sitten,kun ollaan vanhoja kai :D¨
  Tai hoidamme lapsenlapsia ja semmoista,ei sekään paha ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaisella perheellä on varmasti omat tavat ja ylipäätään mahdollisuudet lapsivapaisiin :) Osa kokee tarvitsevansa sitä, osa ei. Me perustettiin Samin kanssa perhe jo kättelyssä ja suhteen alusta jäi siis pois kaikki "tavallinen" tutustuminen ja kahdestaan vietetty aika. Useampi vuosi meni niin, ettei edes osattu kaivata lapsivapaita tai kahdenkeskeistä aikaa, mutta nyt taas huomaa että sitä kaipaa enemmän lasten ollessa isompia.

   Ihanasti kirjoitat, kauniisti suhteestanne. Mukavaa loppusyksyä! <3

   Poista

Kiitos kommentista!