8. lokakuuta 2016

ONKS PAKKO HUUTAA?!

Pienessä reilun 70 neliön asunnossa raikaa huuto. Niin kova huuto, että äiti ei enää yhtään ihmettele, mistä mahdollisiksi migreeneiksi luullut kovat päänsärkykohtaukset johtuvat. Huuto alkaa aamulla ja se hiljenee vasta pienten megafonien nukahdettua yöunille.

huuto_1

Joskus mietin naapureitani ja säälin heitä. Jos omia korviani särkee, niin huuto kuuluu varmasti myös viereisiin asuntoihin, samalla tavalla kuin naapureiden lasten aamukiukuttelut, koirien haukkumiset ja yölliset känniriidat kuuluu meille. No, se nyt kuuluu asiaan jokaisessa talossa, jossa asunnot ovat vierekkäin tai päällekäin. Elämisen ääniä saakin toki olla, lapset on lapsia ja maailmaan mahtuu ääntä.

huuto_2

Olemme yrittäneet kitkeä tahallista huutoa, mutta suhteellisen pienellä menestyksellä. Pienessä asunnossamme kuulisi kyllä normaalin puheäänen vaikka olisikin vastakkaisilla puolilla kotia. Silti desibelit nousee vaikka istuisi vierekkäin. Ja tietenkin saadakseen äänensä kuuluviin lasten mölinän yli, on pakko korottaa itsekin ääntä. Sehän on mahtavaa esimerkin antamista, huutaa nyt huutaville että olkaa hiljaa! Huutamalla ei voi opettaa hiljaisuutta, mutta kuiskaus hukkuu muiden äänien alle. Siksi kai nuo eivät olekaan ottaneet pyynnöistäni kuuleviin korviin. Kuka nyt voisi möykätessä kuullakaan muuta kuin sen oman äänensä?

huuto_3

Ennen lastensaantia en pitänyt hiljaisuudesta. Musiikki raikasi jatkuvasti ja vaikken katsonut telkkaria saattoi sekin olla päällä vain taustahälinäksi. Lastensaannin jälkeen tätä luksusta on oppinut arvostamaan ihan eri tavalla. Usein todellisuus kuitenkin on se, että yllättävä hiljaisuus tarkoittaa lasten olevan pahanteossa. Tämä on varmasti useimmille vanhemmille tuttua? Illan pimetessä hiljaisuuden laskeutuessa kodin ylle raukea ja rauhallinen olo valtaa koko kehon. 

huuto_4

Pohdiskelen usein, kuinka pienistä lapsista lähteekin noin mahdottoman kovia ääniä. Keuhkokapasiteettia harjoitellaan ihan äärirajoille. En kuitenkaan ärsyynny esimerkiksi muiden lasten äänille yhtä paljon kuin omieni metelöinnille. Minua ei haittaa lapsivapaalla ravintolassa ollessani viereisen pöydän lihapullasodan keskellä kikattavat lapset. Tuntemattomien vauvojen huudolle taas tulen lähinnä myötätuntoiseksi ja tekisi mieli juosta kaappaamaan pienokainen omaan syliin rauhoitettavaksi. 

Millainen äänimaailma teidän kodeissanne on?

2 kommenttia:

 1. kova on :D
  kolmesta muksusta lähtee ääntä ja epäilen jopa kun asumme omakotitalossa että se kaikuu jopa naapureille asti,siis jos sattuvat olemaan tuossa omalla pihallaan niin kuuluu ehkä jopa niille sinne asti meiltä sisältä :D Mies ainakin kerran nauroi kun tuli pihalta sisälle niin että muksujen äänet,juuri tappelivat keskenään ja kiljuivat niin kuului meidän pihalle asti..että kaipa se kuuluu tuohon lähinaapurin pihalle myös.
  Asumme vielä paikassa missä ei paljon lapsia asu,naapurit on melkeinpä jo vanhempia ihmisiä..


  Ennen asuimme vuokralla kerrostalossa ja saimme alakerran rouvalta jopa lappusen kerran kun valitti että lapsemme huutavata/pitävät ääntä ka metelöivät ja pomppivat että voisimmeko olla hiljempää tai mennä ulos riehumaan.
  Silloin kyllä vähän ketutti kun ajattelin että kai päivisin voi vähän ääntä ja meteliä lähteäkin kun yöllä kuitenkin olimme hiljaa lasten nukkuessa,silloinhan se hiljaisuus on :)
  ja arkisin lapset olivatkin hoidossa että tämä ääni keskittyi siis viikonloppuihin melkeinpä kun olimme kaikki kotona.

  No,vähän sen jälkeen päätimme alkaa etsimään omaa kotia ja sen jälkeen lapsilukumme nousi yhdellä vielä kun ostimme talomme ja no,nyt sitä ääntä piisaa vielä enemmän,meteliä ja pomppimista yms mutta onneksi omassa talossa se ei haittaa,ei ainakaan kukaan naapuri ole vielä valittanut :D
  Eikä valittanut jos lapset huutaa/riehuu pihalla.
  Kai se sallitaan omalla pihalla.

  Mutta siis,kyllä ääntä lähtee ja illalla saa huokaista kun pienin jo nukkuu ja isommatkin hiljenee ja käyvät nukkumaan.
  Kyllä se kuuluu lapsiperheeseen että on ääntä aina välillä,joskus kyllä liikaakiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muidenkin lapsista lähtee ääntä :D meillä ei oo onneks kukaan koskaan valittanut, mutta kerran naapuritalon kiukkuinen täti tuli mäkättämään siitä, että lapset ajelivat rallia autoilla ja pyörillä pihalla. Ei kuulemma voinut edes pitää ikkunoita auki metelin takia. Ja tämä siis aurinkoisena kesäpäivänä klo 16! Että mihis ne lapset sitten kauniina lämpimänä päivänä laittais, ellei pihalla saa pitää ääntä... Oltiin naapurin isän kanssa aika kiukkuisia joten sen jälkeen ei oo kyllä valituksia ulkoilustakaan tullut :D

   Poista

Kiitos kommentista!