27. syyskuuta 2016

Topsipuikkomaalausta

Eilen me maalattiin poikien kanssa puita uudella tekniikalla. Syksyn ruskasta inspiroituneina valittiin vuodenaikaan sopiva maalausteema ja käytettiin lähes käyttökelvottomaksi kuivuneet sormivärit pois. Piirsin itse pohjaksi vaalealle paperille paljaan puunrungon ja annoin lasten koristella puut ruskan väreillä. Topsipuikkomaalaus on helppo ja hauska tapa saada uudenlaista ilmettä maalauksilleen. Topsipuikot niputetaan yhteen kuminauhalla tai vaikka teipillä, jotta ne pysyvät kasassa ja toimivat pensselin tavoin - puikkonippua dipataan väriin ja tuputetaan väriä paperille. 

Etenkin puiden maalaukseen topsipuikkomaalaus oli varsin sopiva, se antoi lastenkin käsissä puille autenttisen näköisen lehdistön. Innostuin itsekin maalailemaan yhden puun ja lopputulos oli kyllä hauskan näköinen. Topsipuikkojen tuputtelu oli myös rentouttavaa ja terapeuttista toimintaa, joten kannattaa kokeilla tätä koko perheen voimin vaikkapa stressin purkukeinoksi päiväkoti-, koulu- tai työpäivän päätteeksi.

_DSC0383_1 _DSC0362_1

Isommat pojat tajusivat jutun juuren heti, nuorin taas ei ollut kiinnostunut koko hommasta. Topsipuikkojen kanssa maalaaminen on kuitenkin helppoa myös pienille lapsille, ehkä jopa helpompaa kuin tavallisella siveltimellä. Jos puikkoja niputtaa isomman määrän jää varrestakin paksumpi ja siitä on pienenkin lapsen helppo pitää kiinni. Isomman lapsen kädessä jälki saattaa olla huolitellumpi, mutta omaperäisiä ja taatusti nättiä taidetta syntyy minkä tahansa ikäisen taiteilijan käsissä. Nipuista voi tehdä eri kokoisia tai käyttä topseja vaikka yksitellen tarkempiin yksityiskohtiin.

Meidän vanhat kökköiset sormivärit eivät olleet tähän tarkoitukseen paras materiaalivaihtoehto, mutta kelpasivat paremman puutteessa. Pitäisi tehdä inventaariota askarteluvarastoon ja päivittää sitä hieman, niin tulisi useammin askarreltuakin. Meidän muovailuvahat ovat enää ruskeaa värioksennusta, tussit ovat kuivuneita ja kaikki väriliidut katki, liimat kuivuneita ja vesiväritkin on mun lapsuusajoilta säilytettyjä - ne toimii kyllä moitteettomasti edelleen, mutta siveltimet ovat aika kärsineitä. Huonojen maalisiveltimien korvaajiksi topsipuikot olivat mainiot!

_DSC0373_1
_DSC0382_1

Mitä muita luovia ratkaisuja voisi käyttää maalauksessa?

2 kommenttia:

Kiitos kommentista!