29. syyskuuta 2016

Selätä arkiaamujen kiireet - 5 vinkkiä

Meidän perheessä ollaan laiskoja aamuihmisiä. Ei huvittaisi nousta lämpimän peiton alta pois ja tekisi mieli lojua lastenohjelmien ääressä ensimmäisen tunnin ennen aamupalaa. Kiireisinä kerho- ja päiväkotiaamuina tällaisiin hitaisiin aamuihin ei kuitenkaan ole mahdollisuutta, kuten varmaan suurimmassa osassa perheitä. Kouluun, töihin ja päiväkotiin pitää ehtiä ajoissa eikä aikaa vitkasteluun ole.

Lapset ovat varsinkin helposti hajamielisiä eivätkä ymmärrä kiireen käsitettä aikuisen tavoin. He ihmettelevät, miksi äiti siinä hoputtaa, kun olisi niin kiva syödä tätä aamupuuroa hiutale kerrallaan ja kertoa kymmenen tarinaa joka lusikallisen välissä. Aamujen stressin vähentämiseen olen todennut meidän perheelle sopivan muutama helppo ja vaivaton vinkki. Asiat sujuu mutkattomammin ja kiire vähenee, kun jaksaa tehdä muutaman pienen valmistelun edellisiltana ennen nukkumaanmenoa.

arkiaamut_2 arkiaamut_3 arkiaamut_1

1 - Valitse seuraavan päivän vaatteet valmiiksi. Pinoa sukat, alushousut, paidat ja pöksyt valmiiksi. Jos lapsi on tarkka mitä päälleen pukee, voi homman hoitaa yhdessä ennen lapsen nukkumaanmenoa. Vaatteet laitetaan sellaiseen paikkaan odottamaan, josta lapsi löytää ne helposti ja saa sukkelaan puettua heti aamusta.

2 - Pakkaa reput. Tarkista huomispäivän tapahtumat ja pakkaa valmiiksi kaikki tarvittavat koulukirjat, vaihtovaatteet, työpaperit ja tarvikkeet. Jätä eväsrasiat pöydälle odottamaan täyttöä tai tee eväät jääkaappiin valmiiksi, jotta aamuksi jää vain eväiden pakkaaminen ennen lähtöä.

3 - Kata aamiaispöytä valmiiksi. Näin amulla ei enää tarvitse kinastella minkä värisiä kippoja ja kuppeja käytetään ja kuka saa sen muumi-lusikan joka on kaikkien lemppari. Jos haluat helpottaa aamupalaa entistä enemmän, käytä aamiaiskoria (Lue täältä Lasten tapaan -blogin Tiian ideat aamupalakoriin). Lataa kahvinkone valmiiksi niin tarvitset vain painaa nappia aamulla ja kahvi valmistuu hetkessä.

4 - Järjestä myös ulkovaatteet eteiseen odottelemaan. Näin vältät parittomien sormikkaiden metsästyksen, kadonneiden kenkien mysteerit sekä kiukuttelut ulkohousujen pukemisesta. Jokaiselle lapselle omaan pinoon omat vaatteet. Nopeimmalle pukijalle voi tarjota porkkanana vielä palkintoa - meidän perheessä toimii auton ovien avaaminen hyvänä houkuttimena.

5 - Herää ajoissa äläkä torkuta herätyskelloa. Torkun painaminen on helppoa ja tosi houkuttelevaa, kun ei malta nousta sängystä. Ylimääräiset minuutit sängyssä eivät kuitenkaan auta heräämiseen, päinvastoin. Herätyskellon torkuttaminen lisää väsyneisyyttä ja hankaloittaa nousemista entisestään. Lopulta torkkuu liian pitkään ja tulee kiire. Kun reippaasti nousee herätyskellon soidessa ehtii hoitaa aamutoimet ilman kiirettä ja stressiä.

Miten teillä sujuu aamutoimet arkisin? Jakakaa parhaat vinkkinne kiireettömiin aamuihin!

9 kommenttia:

 1. Meillä aamut on yhtä pyörremyrskyä, oon jopa niin laiska tollasiin iltatoimiin. :D Täytyy joskus kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mäkin oon välillä iltalaiska, mutta kun vaan tsemppaa pienetkin valmistelut niin aamuja helpottaa :)

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä! Tuo vaatteiden keräileminen valmiiksi on tosi huippu oikeesti, auttaa meillä myös siihen että isi osaa pukea oikeat vaatteet lapsille (ei siis laita eilisen likaisia vaatteita). Lapset syö arkisin aamupalan hoidossa, joten pitäisi alkaa kehitellä aikuisille jotain semmosta nopeeta aamupalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeaksi aamupalaksi suosittelen tuorepuuroa, jos et vielä oo kokeillu:) illalla tekee valmiiksi kippoon ja aamulla vaan lusikoi siitä samasta kupista, itelle ainaki toimii!:) netti pullollaan ohjeita ja nopeasti oppii tekee just itelle maistuvan puuron.
   -Lotta

   Poista
  2. Tuorepuurosta oon kuullut paljon, muttei olla koskaan kokeiltu. Täytyypä ottaa testiin :) Kiitos vinkistä Lotta!

   Anniina, meillä se auttaa myös siihen, ettei lapset marraskuisena aamuna pue shortseja :D Koska näin käy helposti jos lapset itse valitsee vaatteet kaapista :P

   Poista
 3. Tässä Poikien äidin vinkit :) http://blogit.kaksplus.fi/poikien-aiti/2016/09/19/stressittomat-toimivat-arkiaamut-lasten-nain-tapahtuu/

  VastaaPoista
 4. Itse myös katson vaatteet aina valmiiksi, mutta muuten ollaan pysytty aika hyvin aikatauluissa. Meillä auttaa se että herätän lapset puoli tuntia normaalia aiemmin, joutavat sitten sohvilla heräilemään. Itseni laitan siinä välissä valmiiksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yritän välttää sitä, että tarvitsisi herättää lapsia aamuisin. Toistaiseksi se toimii kun rytmi on sellainen, että heräävät ns. oikeaan aikaan. :) Varmaan meilläkin muuttuu vielä siihen, että herätettävä on.

   Poista

Kiitos kommentista!