1. syyskuuta 2016

Lapsikuume, eli vauvakuumeen jälkitauti

Kaikki varmasti tietävät kuinka ihania vauvat ovat. Ne tuoksuvat hyvälle, nukkuvat paljon ja imevät tissiä suloisesti. Vauvojen vaatteet ovat pikkuruisia ja vauvojen ensihymyt ovat mitä hellyyttävimpiä. En yhtään ihmettele, miksi biologista lisääntymistarvetta kokevat ihmiset puhuvat vauvakuumeesta. Okei, vauvat itkevät, aina ei tiedä mistä syystä. Jotkut itkevät enemmän, jotkut vähemmän. Vauvojen itkut ovat kuitenkin yleensä melko helposti hoidettavissa: maidolla, sylillä tai vaipanvaihdolla ratkeaa useimmat ongelmat. 

nallukka_1

Miksi ei sitten puhuta lapsikuumeesta? Hyvästä syystä. Vauvakuumeeseen ainoa lääke on synnyttää maailmaan uusi ihminen, mutta pikalääkkeenä toimii myös jonkun muun vauvan nuuhkuttelu ja hoitaminen. Vauva-aika on vaeltelua sumuisen hattarapilven läpi, mutta mitä sitten tapahtuu? Vauva kasvaa. Kukapa lähtisi ehdoin tahdoin lisääntymään saadakseen kokea lyövän taaperon, ruokaa sylkevän nirsoilijan, valehtelevan leikki-ikäisen tai kiukuttelevan teinin? Uskon, että vauvojen suloisuuteen liittyy muitakin syitä kuin herättää huoltajassa hoivaviettiä. Vauvojen tarkoitus on yhtä lailla ylläpitää hempeää ja söpöä kuvaa jälkikasvun luomisesta. Vauva-aika on oiva markkinointikikka. Ihmiselämän alkumetrit ja suloisimmat hetket ovat hyvä mainos jolla harhauttaa jälkikasvua suunnittelevat kaikelta siltä ikävältä, mitä vanhemmuus tuo mukanaan vuosiksi eteenpäin. 

vauvaka

Ensin tulee esiuhma, uhmaikä, kiukkupuuskat, kiusaamiset, töniminen ja lyöminen. Sitten ruokalakot, siivouksesta kieltäytymiset, nukkumaanmenotaistelut, valheet ja ensimmäiset äiti oot tyhmä -huudahdukset. Sekä tietenkin hampaanjäljet sisaruksissa, loputtomat lelukateudet ja raivoamiset väärän värisistä kalsareista. Puhumattakaan jos ruokajuoma tarjoillaan väärän muotoisesta maitomukista. Koulutaipaleen alkaessa on taas uusia haasteita edessä. Läksyjentekoriidat, kotiintuloajat, puhelimen käyttö kouluajalla. Mitä siellä netissä saa tehdä ja kauanko saa roikkua koneella. Voiko arkena nähdä kavereita ja kerkeääkö panostaa kouluun miljoonien harrastusten lomassa. Onko pakko tehdä kotitöitä ja ketä oikeasti kiinnostaa jos huone on sotkuinen. Eikö äiti kerääkään likaisia pyykkejä automaattisesti pestäväksi? Pitääkö mun tehdä jotain itse? Teinejä taas riivaa kotiarestit, koulu ei kiinnosta, kuvioon tulee ehkä päihdekokeiluja ja taas kotiarestia. Vauva-aika rintaraivareineen ja yöherämisineen kuulostaa todellakin unelmalta. Itsekin mainostaisin lastentekoa jotakuinkin näin: "Vauvat on niiiiin söpöjä!"

3vko_025muok

Minäkin poden edelleen ajoittain vauvakuumetta, vaikka olenkin suhteellisen varma ettei perheemme tästä enää kasva. Hyvä vastalääke vauvakuumeeseen, joka tosiaan paranee vain vauvan avulla, on miettiä pohtiiko tosiaan pelkkää vauvakuumetta. Onko valmis ottamaan vastaan myös jälkitaudin eli lapsikuumeen? Podetteko te vauvakuumetta? Entä mietittekö ikinä mitä kaikkea sen jälkitauti pitää sisällään? 

14 kommenttia:

 1. Minullakin on kolme lasta ja ajoittain podin vauvakuumetta tämän tästä, en vaan tosissaan halunnut enää LAPSIA lisää. Vauva voisi aina olla talossa, sen kanssa on helppo olla, entä kun tuleekin liikkuvaiseksi ja omatahtoiseksi, nou nou :) Nyt voin onnellisena nuuskuttaa vauvaa ja kiva, kun joku ottaa sen ja vie kotiinsa kasvamaan. Ehkä olen parantunut kuumeesta... kivaa syksyä ja nuuskuta lapsiasi, kohta he ovat isompia, kuin Sinä ! Helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoissa fiiliksissä siis mennään :) pitääkin vähän nuuskuttaa noita pieniä mutta silti niin isoja vauvojani ❤ mukavaa syksyä sinullekin Helena!

   Poista
 2. Juuri näin viime yönä unta että olin raskaana :D
  Haaveilen välillä vieläkin yhdestä lapsesta.
  Miehelle riittää kolme,kolme ihanaa tyttöä :)
  Ehkä sitä miettii vielä sitä poikaa mutta kun ei siihen pysty itse vaikuttamaan mitenkään niin tyttökin olisi tervetullut tottakai :)
  Ainahan sitä voi haaveilla.
  En tiedä kyllä jaksaisko sitä kaikkea alottaa alusta taas kun nuorinkin täyttää juuri kolme ja ei tarvitse vaippoja enää kanniskella niin paljon kaupasta ja jotenkin arkikin on helpottunut.
  Ei yövalvomisia,meillä kaikki kolme on olleet huonoja nukkujia ihan pienestä,oli koliikkia ja muuten vaan huutoa öisin yms.
  Ei ikävä niitä aikoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta että ei se vauva-aikakaan aina ole pelkästään ihanaa. On kyllä omalla tavalla myös helpompaa kun lapset ovat jo isompia ja omatoimisia. ❤

   Poista
 3. Meillä on vähän toisin päin kai kuin useimmilla. Meillä on jo yksi lapsi, aika iso jo, ja poden todellakion LAPSIKUUMETTA enkä vauvakuumetta. Onhan vauvat söpöjä, mutta en kaipaa sitä vauva-aikaa juurikaan. Olenkin vitsaillut, että voisin ottaa suoraan sellaisen noin viisivuotiaan lapsen. Haluan nimenomaan lapsen.. Toista lasta emme ole saaneet yrityksistä huolimatta, joten ehkä sen takia sitä osaa nähdä "vauvakuumeen" yli. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kuulla, että teillä on ollut hankalaa raskautua :( sekä vauvoissa että lapsissa on kyllä omat hyvät puolensa. Isompien lasten kanssa voi touhuta ihan eri lailla, vauvat taas ovat avuttomuudellaan suloisia. Kiitos kommentista :)

   Poista
 4. Meillä on kaksi lasta, poika nyt reilun 2v ja tyttö 3kk. Eli vauva ja uhmaikäisen arkea eletään ja helpolla ei päästä, mikä oli tosin tiedossakin. Esikoisella on hirvee uhma ja mustasukkaisuus vauvasta tietty. On juurikin ruualla mäskäämistä jne jne. Kaikkea kivaa ;) mut vauvakaan ei ole helpoimmasta päästä; huono nukkumaan ja vatsavaivat häiritsee. Mut näin oli esikoisellakin joten ei tullut yllätyksenä. Ite en ehkä tuu hirveesti kaipaamaan tätä vauva-aikaa, vaikka oonkin samaa mieltä että vauvat on suloisia ja rinnalla oleva nyytti niin ihana. Mutta huonot yöunet ja päivälläkin sylissä roikkuva vauva siihen päälle ja vielä se uhmaikäinen, on työn sarkaa. Haaveilen silti vielä kolmannesta, sitten joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin hassua, kuinka kaikkien hankalien vaiheiden ja kehitysaskeleiden keskellä sitä voi silti jo haaveilla perheenlisäyksestä ;) Mikähän siinä on ihmismielessä taustalla? :D Jokaisessa eri-ikäisessä lapsessa on toki hyvät ja huonot puolensa :)

   Poista
 5. Mulla ei ole ollut kertaakaan vauvakuumetta. Vauvavuodet on olleet yöheräilyineen ja hormonimyrskyineen todella rankkaa aikaa minulle.
  Sen sijaan, esikoisen jälkeen minulle iski taaperokuume. Sellainen 8kk-2v ikäinen lapsi on ihan parasta! Ne on söpöjä kuin mitkä, osaavat jo jotenkin kommunikoida, mutta uhmaikä ei ole alkanut. Ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taaperokuume, ai sellaistakin voi olla! :D Mutta joo taaperovaihe on kyllä myös monella tapaa ihana! Jokaisessa vaiheessa on omat ihanat ja omat ei niin ihanat puolensa :)

   Poista
 6. Täällä myös jolla ei ole ollut vauvakuumetta vaan ehkä juurikin se lapsikuume! :D Ja sitten kun se vauva-aika tulikin, se oli koliikkia/refluksia ja hankaluuksia koko vuosi, joten... ilolla otin vähän helpomman taaperoajan vastaan. ;) Mutta uskon, että poden vielä joskus sitä aitoa vauvakuumettakin. Koska nyt tiedän kuinka suloinen se oma vauva on ja toisaalta, vaikka ajatus toisesta yhtä hankalasta vuodesta pelottaakin, haluaisin toivoa että saisin vielä kokea "normaalin" vauvavuoden. :D

  Rosa
  http://www.rosajaneponen.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ai säkin kuulut lapsikuumeisiin :D en ajatellutkaan, että joku ajattelee niin päin! Mutta toki se varmasti riippuu paljon siitä, millaista vauva-aikaa on itse elänyt. Jos vauva-aika on ollut hankala, niin todennäköisesti ei tosiaan sitä vauvaa kaipaa samalla tavalla kuin isompaa lasta, jonka kanssa on omalla tavallaan helpompaa.

   Poista
 7. Meillä neljä lasta ja viides saa tulla mutta vauvakuumetta ei ole sitten yhtään. Nimenomaan lapsikuume, olen aina todella kovasti toivonut saavani monta lasta, 5 tai 6. Se on ollut jo nuorena hartain toiveeni. En yhtään tiedä mistä se kumpuaa... Nytkin ilman vauvaa pärjäisin kyllä vaikka meillä on aika helppoja kaikki vauvana olleet (ja ihania söpöläisiä tietenkin myös) mutta kyllä ainakin yksi lapsi vielä olisi ihana saada porukkaan mukaan <3

  Toki kun lapset ovat vasta 1v, 2,5v, pian 4v ja 5v niin voihan olla ettei se vauvakuume ole vaan vielä ehtinyt iskeä ja iskee sitten kun ajattelen etten enää halua lisää lapsia :-D Mutta kyllä se lapsiluku sais sitten olla täynnä vaikka iskis minkälainen vauvakuume tahansa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi teilläpä on ihana katras siellä! Mäkin olen aina halunnut paljon lapsia, mutta silti tuntuu että nämä kolme nyt riittävät. Eihän sitä tiedä, mitä elämä tuo tullessaan ja mielipiteet voi aina muuttua ;)

   Poista

Kiitos kommentista!