11. syyskuuta 2016

Diagnoosi: Posturaalinen hypotonia

Mulla on aina ollut matalanpuoleiset verenpaineet. Lähtökohtaisesti matalat paineet ovat hyvä asia, paitsi jos ne aiheuttavat oireita. Minua huimaa lähes jatkuvasti ja pyörtyilen helposti, varsinkin jos olen pystyasennossa pitkään. Mikäli joudun olemaan pitkään seisoma-asennossa on minun lähes jatkuvasti otettava askeleita, pumpattava jalkoja ja vaihdeltava asentoa ylläpitääkseni verenkiertoa ja veren nousemista jaloista ylöspäin välttääkseni pyörtymisen. Olen vuosien mittaan tottunut pyörtyilyyn ja jatkuvaan huimaamiseen etten edes osaa kuvitella muuta. 

Huonot ruokailutottumukseni (pitkät ateriavälit) ja vähäinen nesteiden juonti (juon tosi huonosti) ovat myös asioita, jotka pahentavat oireitani. Oppisinpa pitämään huolta kehostani! Teinivuosina cheerleadingia harrastaessani pyörryin kesken treenien. Pyörtymisen jälkeen maatessani lattialla jalat pystyssä pyörryin uudelleen. Esikoisen raskausaikana ollessani yksin kotona pökerryin suihkuhuoneen lattialle. Samaisen raskauden aikana kirjakaupan jouluruuhkassa meinasi mennä taju kassajonossa. Muutama vuosi sitten pyörryin festareilla ihmismassan sekaan, onneksi mieheni seisoi takanani ja sai minusta kopin, enkä vajonut muiden jalkoihin tallattavaksi. Viime viikolla jouduin lähtemään töistä kesken päivän koska pyörryttävä olo ja päänsärky ei jättänyt minua rahuaan edes istuessani. 

DSC_0926_1

En pysty nousta seisomaan äkisti, koska muuten silmissä vilisee ja päässä humisee. Joskus tosiaan pyörryttää istuma-asennossakin. Saunan kuumuus saa minut pahoinvoivaksi ja suihkussakin pitää "tanssia". Jalkani puutuvat helposti ja jo teininä otin tavaksi heilutella varpaita oppitunneilla ja bussissa lähes jatkuvasti ylläpitääkseni verenkiertoa mahdollisimman tehokkaasti. Edelleen teen tätä sohvalla lojutessani, töissä, ruokapöydän ääressä ja pitkillä automatkoilla. Teini-iässä minulta tosiaan tutkittiin ties mitä kaikkea, kun yritettiin selvittää mikä minua vaivaa. Oli TILT-testi eli pystyasennon sietokoe, Holter-tutkimus eli sydämen toiminnan pitkäaikaisrekisteröinti sekä rasitus-EKG eli rasituksen aikainen sydänfilmi. Lopulta sain niinkin "tavallisen" diagnoosin kuin posturaalinen hypotonia/hypotensio - pystyasennossa ilmenevä matala verenpaine. Veri painuu alaraajoihin ja silmissä sumenee. Lääkäri selitti, että minulla veren palautuminen alaraajoista ylöspäin on normaalia hitaampaa jolloin huimauksen tunteet ovat voimakkaampia sekä pitkäkestoisempia ja pyörtymisen riski suurempi. 

Korkeaan verenpaineeseen on olemassa jos jonkinlaista lääkettä ja parantumiskeinoa. Matala verenpaine nähdään terveyden merkkinä eikä sitä oikeastaan voi lähteä korjaamaan. Verenpaineita nostavia lääkkeitä ei taida olla olemassakaan? Paineita voi yrittää nostaa tietyillä ruoka-aineilla, kuten runsaalla suolan käytöllä, kahvilla ja lakritsilla tai salmiakilla. Kahta viimeistä voisin toki syödä vaikka kuinka paljon, mutta liika lakritsi tai salmiakkikaan ei tee hyvää. Kahvia juon todella harvoin ja sen takia se saa minut aika tutisevaksi kun silloin tällöin kupillisen nautin. Suolaa en käytä ruoanlaitossa juuri ollenkaan, mutta tähän voisi helposti tehdä muutoksen. Omaan annokseen voisin lisätä hieman suolaa, koska en kuitenkaan koe lasten tarvitsevan yhtään enempää suolaa ruokavalioonsa kuin nyt. 

DSC_0918_1

Eilen kävin mummillani kahvilla ja mittautin samalla verenpaineeni. Olen voinut viimeisten viikkojen aikana jotenkin erityisen huonosti ja oletin paineiden olevan jotenkin ennätysmatalat. No matalathan ne toki olivatkin, mutta silti ihanteellisten viitearvojen sisällä. Asianmukaisen rauhoittumisen jälkeen mitattiin 102/61. "Liian matalan" verenpaineen raja on 90/60, mutta varsinaisesti liian matalia paineita ei kuulemma voi olla tai ainakaan niitä ei koeta ongelmallisiksi vaan nimen omaan ihanteellisiksi. Terveellä, nuorella ja hoikalla ihmisellä tulisikin olla suhteellisen matalat paineet. Minulla yläpaine vaihtelee 90-110 välillä ja alapaine 50-60 välillä. Näköjään tuon verenpainetautini takia oireilen niin vahvasti, vaikka arvot ovatkin matalahkot mutta hyvät. Mutta minkäs teet kun ei parantumiskeinoja ole. 

Onko kellään muulla ongelmia verenpaineiden tai huimauksen ja pyörtyilyn kanssa?

7 kommenttia:

 1. Minun paineet on 85-100 yläpaine ja alapaine 55-65. Minä en ole pyörtyillyt mutta sydämen tykyttelyä on ja huimaavaa tunnetta usein.
  Jokainen reagoi eri tavalla noihin paineisiin. Minä en ole koskaan käynyt lääkärissä niiden takia.
  T:Heini

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, sullapa on myös matalat. Ihan totta, että jokainen reagoi eri tavalla. Jollekin matalat paineet ei aiheuta oireita ja jollekin toiselle ne "normaalit" paineetkin voi aiheuttaa ongelmia.

   Poista
 2. Tuo alkuteksti on kuin omasta elämästäni. Mun paineet oli kuukaus sitten lääkärissä 70/50(korkeimmillaan ollut esikoisen synnytyksessä 120/62). Kärsin pyörtyilystä ja lapsia on neljä. Mitään apuja en ole vielä saanut, aina vaan hoetaan, et suolaa, salmiakkii ja lakritsia lisää. Vaan kun oon jo suurkuluttaja ja apuja ei ole.
  Mä tekisin mitä vaan, ettei tarvis kärsiä huimauksesta, pyörtyilystä.
  Ei oo todellakaan kiva koota itteäni lattialta yks kaks ja sit kärsin usein muistin menetyksestä, en muista mitä ennen tapahtui, en muista mitä sen jälkeen on tapahtunut.

  Jospa jotain apuja saisin itsekin tähän oloon.

  -Jenna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi ikävää, että sullakin on ongelmia pyörtyilyn ja matalien paineiden kanssa. :/ On kyllä tosi inhottavaa kun pyörtyy, sen jälkeen on ihan sekaisin maailman menoista.

   Tsemppiä!

   Poista
 3. Hei. Ota tukisukat käyttöön! Apteekista saa tarpeeksi hyviä. Olen vuodeosastolla töissä ja meillä lääkäri "määrää" jokaiselle matalapaineiselle tukisukat. Varsinkin näin talvea kohti ne varmasti lämmittävätkin mukavasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Mulla onkin yhdet tukisukat joita käytin rintaleikkauksessa, täytyykin kaivaa ne esille :)

   Poista
 4. Suosittelen tutustumaan biodynaamiseen osteopatiaan <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!