25. heinäkuuta 2016

Ei kiitos lastenvaatehulluudelle

Äitien keskuudessa on viime vuosina villinnyt uusi "harrastus". Lastenvaatteet eivät ole enää välttämättömyys jolla pitää lapsi lämpimänä talvisin ja suojassa auringolta kesäisin. Yhä useampi nykyajan äiti tituleeraa itsensä lastenvaatehulluksi ja kuvailee vaatteiden shoppailua harrastukseksi siinä missä salilla käymisen tai vaikkapa postimerkkien keräilyn. Minusta tämä on hassu ajattelutapa, sillä itse rinnastan vaatteiden ostamisen lapsiperheen elämän perusasioihin. Ei kukaan vastaa harrastuksista kysyttäessä myöskään harrastavansa ruokaostoksilla käymistä tai laskujen maksamista. Mielestäni lastenvaatehypetys on mennyt ihan överiksi. Nettikirppisten villiksillä meno on kuin Anttilan alennusmyyntien jälkimainingeissa, vaimot valehtelevat miehilleen ostostensa hintoja ja av:n, yv:n sekä jonon lisäksi voinko maksaa lapsilisäpäivänä? on noussut ihan yleiseksi kirppissanastoksi.

kledjut2

Minä olen aika pihi ja kauhistelen usein lastenvaatteiden hintoja. Vaatteilla on lyhyt käyttöikä ja kova kulutus, joten tuntuu älyttömältä maksaa isoja rahoja vaatteista, jotka menevät pieneksi nopeimmillaan muutamassa kuukaudessa, elleivät ole kuluneet käytössä puhki jo ennen sitä. Kun ostan itselleni kahdensadan euron takin, käytän sitä ainakin seuraavat kymmenen vuotta. Lapselle saman hintainen haalari mahtuu ehkä yhden talven ajan, hyvällä tuurilla kaksi talvea peräkkäin. Nuoremmille sisaruksille kierrättäessä vaatteiden käyttöikää voi pidentää, tai eteenpäin myymällä saada osan rahoistaan takaisin. Tämä on ihan ookoo, kierrätys on ehdottomasti suotavaa. Mutta entäs, kun jengillä pölisee päässä ja kierrättäminen menettää merkityksensä kirpputoreilla?

Ihmiset pyytävät mielipuolisia summia käytetyistä vaatteista. Halutaan saada omansa takaisin ellei jopa tehdä voittoa. Hamstrataan alennusmyynneistä vaatteita toiveissa myydä ne kalliimmalla eteenpäin. Toiset suostuvat maksamaan älytöntä hintaa myyjälle. Olen sivusta seurannut tuttujeni touhuja lähes kauhusta kankeana. "Kirpparilla on nyt nää ihanat legginsit just mun lapsen koossa! PAKKO SAADA! Ai nää oli kerran käytetyt ja niissä on jo reikä polvessa ja värit haalistuneet? Ei haittaa, maksan vaikka viiskymppiä! Ai uutena olis ollut vaan 25€, mut ku ne on jo kaupoista loppuunmyydyt. Oho, joku huusi korkeamman hinnan, no mä tarjoon sit 75! Mun 1-vuotiaalle ei kelpaa mitkään muut kuin just tasan tuon kuosiset." Ihmiset ovat seonneet! Käytetyistä, kulahtaneista ja pahimmillaan reikäisistä vaatteista maksetaan enemmän kuin vastaavista uusista. Koska niissä oli oikeanlainen kuosi ja oikea merkki pyllyssä, eikä kaupoista enää saa täysin samanlaisia. 

Yksi hyvä asia tässä hullussa lastenvaatekulttuurissa on se, että ihmiset ovat enemmän tietoisia kotimaisuudesta sekä eettisesti ja ekologisesti tuotetuista vaatteista. Laadusta en kävisi silti takuuseen. Olen nähnyt monta esimerkkiä näistäkin, kun koko lapsilisä on tuhlattu tiettyyn vaatteeseen ja heti ensimmäisen pesun jälkeen itketään kuluneita värejä. Uskallan väittää, että useimmat henkkamaukan halpisrytkyt ovat kestävämpiä. Ainakin oman kokemukseni perusteella. Meillä suurin osa lasten vaatteista on ostettu perus ketjuliikkeistä. Suurin osa vaatteista on kestänyt vähintään kahden lapsen kulutukset, osa Hugon nykyisistä vaatteista ovat Joelin taaperoajalta perittyjä. Monet vaatteet, joiden ulkonäkö ei ole enää seuraavan lapsen kohdalla miellyttänyt minua on myyty pilkkahintaan kirppiksellä tai annettu hyväkuntoisena eteenpäin lähipiirin pienokaisille.

kledjut1

Osittainen syy siihen, miksen ole hurahtanut mukaan tähän hulluuteen on myös se, etten henkilökohtaisesti pidä kovin monia niistä tän hetken kuumimmista vaatteista kovinkaan kauniina. Osa ovat tosi kivan näköisiä, mutta en silti maksaisi niistä maltaita. Makumieltymykset ja tyyliasiat ovat kuitenkin jokaisella erilaiset. Minun mielestäni kaunis vaate voi olla jonkun gugguuhihhulin mielestä kamala, ja joku taas rakastaa minirodinin kummallisia kuoseja, joita en itse lapselleni pukisi. Itse tukisin myös mieluusti kotimaista vaatetuotantoa sekä ostelisin ekologisia ja eettisesti tuotettuja vaatteita, mutta tässäkin pihi luonteeni kolaroi vaatteiden hintojen kanssa. Vaikka rahaa löytyisikin satasen kalsareihin, en silti usko, että ostaisin sellaisia. Vastustan kuitenkin älyttömiä hintoja lyhytikäisistä vaatteista, jotka sotkeutuvat ensimmäisellä kerralla kun mennään hiekkalaatikolle. Itse ostan pääosin epäeettisiä, kehitysmaissa massatuotettuja halvempia vaatteita ja teen ylimääräisillä rahoillani jotain järkevämpää. 

Tuntuu myös, että lastenvaatteet ovat yhä enenevässä määrin statussymboli. Pienet lapset eivät itse tajua pätkän vertaa mitä merkkiä joku vaate on tai paljon ne maksaa, eli status kertonee enemmän vanhemmasta kuin lapsesta itsestä. Vaatteet ovat toiki aina olleet jossain määrin statuksen tai varallisuuden peilaamista ulkomaailmalle. Omassa teini-iässänikin oli ihan out, jos ei ollut MicMacia ja MissSixtyä. Ikävää kuitenkin, että tämä leviää yhä nuorempien ja nuorempien keskuuteen. Kohta sitä hiekkalaatikollakin jo kiusataan, kun toisella ei ole Ticketin haalaria ja toisen Molo taas on viimevuoden mallistoa. 

Ymmärtäkää, että tämä on vain oma mielipiteeni. Jos joku haluaa, niin saa ihan vapaasti tuhlata vaikka kymppitonnin kuussa lastenvaatteisin. Se ei ole minulta pois, kunhan ihmettelen asiaa sivusilmällä turvallisen etäsiyyden päästä. Ihan vain välttääkseni lastenvaatehulluus-tartunnan.

Oletteko te hurahtaneet harrastamaan lastenvaatteita?

32 kommenttia:

 1. Harrastan! 👋🏻 siinä missä ne menevät hiekkalaatikolla likaisiksi ne kyllä saa myös puhtaaksi. Mulla ei ole yhtäkään vaatetta joka ei olis oikeilla aineilla lähtenyt puhtaaksi. Jopa ne yltäpäältä mustikassa lilluneet ja mudassa pyörineet. 😊 Kyllä mä tän kannattavaksi ja ainakin hauskaksi koen. Oon myynyt jokaisen pieneksi menneen vaatteen ihan marginaalisilla eroilla siihen mitä itse maksanut, useasta saanut saman hinnan. Esimerkiks viime keväänä ostin MR haalarin, koska se oli niin julmetun söpö - käytettynä ja nyt myyn sen samalla hinnalla eteenpäin kolmannelle käyttäjälle. Ja kyllä se mun mielestä on fiksua ja vanhan malliston vaate sekin. 😊 Mut niin näistä asioista on niin eri mielipiteitä. ☝🏻️ Mä tykkään pistää rahani lastenvaatteisiin! 😍😍 SANON KYLLÄ! 🙌🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tärkeitähän se on että ihminen tekee sellaisia valintoja, jotka kokee itselleen parhaimmiksi :) Ja sellaisia asioita, joista itse nauttii! Kuten sanoinkin, ei se ole multa pois mihin muut laittavat rahansa, vaikka sitä ihmettelenkin :D Onneksi ihmiset on erilaisia ja on asioista eri mieltäkin, maailma olisi muuten hemmetin tylsä paikka!

   Poista
 2. Oi kuinka hyvä teksti!

  Itsehän olen lastenvaatehullu mitä sitä puolustelemaan, mutta itse ajattelen sen kuitenkin myös harrastukseksi. Onhan liikuntakin perheissä perusasia ja sitäki voi harrastaa? Tai kulinaristit harrastavat hyvää ruokaa vaikka syöminen on ihmiselle välttämätöntä :)

  Mutta joo välillä kauhistelen itsekseni omaa addiktiotani! Käytän liikaa aikaa ja rahaa vaikka vähemmälläkin tulisi toimeen ja se on ihan omaa tyhmyyttä. En ehkä sanoisi sitä statussymboliksi, lähinnä ihmiset kun huomaavat omat halppisvaatteeni he naureskelevat että taas meni lapsilisät gugguun verkkokauppaan kun mutsi itse olisi kaivannut uudet kengät :D

  Jokainen tehköön sitä mikä tekee onnelliseksi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inka <3 Joo totta, jonkun asian laskeminen harrastukseksi taitaa olla ihan katsojan silmissä. Onhan shakkikin luokiteltu urheilulajiksi, vaikka tuskin moni sitä sellaiseksi ajattelisi :D

   Haha, tuollaista en kyllä oo kuullut aiemmin :D mutta tavallaan ymmärrän sun pointin tossa, vaikken kalliita ostoksia hirveästi harrastakaan. Yleensä omat jutut jää pihiyksissään ostamatta, mutta lapsille on helpompi ostaa. Nehän tarvii aina uutta kokoa jemmaan tai muuten vaan uusia vaatteita :P

   Poista
 3. Äöää en osaa sanoa olenko hurahtanut vai en. Ehkä vähän mutta en ihan niin pahasti mitä moni muu :D Ostan merkkiä mutta tarkkailen hintoja. En halua laittaa lasten leggareihin edes sitä 30e .. Mutta toisaalta ostin just sydämetsilmissä rodinin mekon sillä 30e 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin kyllä silloin tällöin ostan merkkituotteita, mutta katson kyllä hintaakin. Lapsille tulee ehkä harvemmin ostettua mitään kallista (ulkovaatteita lukuun ottamatta), silloinkin toki yritän varmistaa laadun kestävän sitten kaikkien kolmen lapsen käytön. :)

   Poista
 4. Itsellä ei ole lapsia niin tuosta en osaa oikein sanoa, mutta samalla tavalla koen esim "nopean muodin" perässä juoksijat. Se, että ostaa kalliilla vaatteita koska ne ovat muodissa ja kivoja tuntuu ihan yhtä tyhmältä! Itse suosin myös joitakin merkkivaatteita ja kalliitakin vaatteita, mutta kalliit vaatteet pitää mielestäni olla ns. ikuisia. Hyvänä esimerkkinä ne kauheat Jeffrey Campbell-korkkarit mitä kaikki havittivat pari vuotta sitten. Laita siinä sitten satoja euroja kenkiin jotka puolessa vuodessa eivät enää ole muodikkaita. Mielummin ostaisin kalliilla esim sellaisia merkkikenkiä joiden jälleenmyyntiarvo on korkea ja joita voisin itse käyttää vuosikymmeniä. Tästä syystä ymmärrän periaatteessa kalliit lastenvaatteet jos niillä on hyvä jälleenmyyntiarvo, mutta kuten sanoit, en ottaisi riskiä että pilaan kalliit vaatteet ulkona rymyämällä. Vähän sekavaa ajatusvirtaa, anteeksi :D Halusin vain tuoda esille että periaatteessa tätäkin hurahtamista voi rinnastaa myös ns "aikuisten" hurahduksiin jotka ovat ihan yhtä hölmöjä välillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta. Muodit muuttuvat ja ihmisten pukeutuminen aika pitkälti sen mukana - ainakin jossain määrin. Itsekin kyllä tietyissä asioissa panostan kalliimpaan tuotteeseen, mutta samalla tavalla kuin sinulla niin itsekin tahdon sen tuotteen olevan sitten ajaton ja pitkäikäinen. Kiitos kommentista ja hyvästä vertailukohteesta :)

   Poista
 5. Mä ajattelen täsmälleen saman lailla.

  VastaaPoista
 6. Voisinko kysyä onko kaksplussan bloggareille annettu ohjeet siitä mistä aiheesta tulee kirjoittaa seuraavaksi? Nimittäin suurin pirtein 10 lukulistani blogia on kaksplussan portaalissa. Heistä n. 8 kirjoittaa samaan aikaan samasta aiheeesta. Älä jätä lasta autoon, kesälomat, lastenvaatehulluus ja monta monta muuta kirjoitusta. Alkaa persoonallisuudet näistä loppua kun kaikilta tulee samat tekstit oman mielipiteen siivittämänä. Tykkään jokaisesta lukemastani blogista mutta tahdon lukea tekstejä joiden aiheet ovat kirjoittajien keksimiä, ei etukäteen annettuja koska on hyvin puuduttavaa lukea 8 postausta siitä että lasta ei nyt jätetä sinne hemmetin autoon :D!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloggaajat päättävät itse mitä kirjoittavat :) Kaksplus ei anna ideoita eikä kehoituksia, mistä kirjoittaa. Kesällä toki kesälomapostaukset ovat esillä varmaan jokaisessa blogissa, muuut taitavat olla pelkkää sattumaa. Itse kirjoittelen siitä, mistä sillä hetkellä on jotain kirjoitettavaa, eli omassa elämässäni ajankohtaisina olevista asioista ja aiheista jotka putkahtavat mieleeni jutuista joita näen tai kuulen ympärilläni. En itse valitettavasti kerkeä seurata juuri ollenkaan muiden blogeja, joten en tiedä sattuuko mun tietyn aiheen postaukset tulemaan juuri samaan aikaan kuin jonkun muun Kaksplussan bloggaajan samantapainen teksti :)

   Poista
  2. Portaalissa taitaa ainakin olla nyt Muumimaailma yhteistyökumppanina, kun niitä postauksia on kaikilla. Verkostossa ei ole yhteisiä aiheita kuin hyvin harvoin. Keväällä kirjoitimme "halpaa tekemistä pikkurahalla" -aiheesta, mutta muuten jokainen valitsee itse aiheensa.

   Poista
 7. Kyllä mä ainakin kunnon foodiena voin sanoa harrastavani kaupassa käymistä ja ruuanlaittoa, vaikka ne onkin asioita mitä tehdään joka taloudessa ihan arkipuhteina :P sehän on jokaisen oma valinta mihin panostaa ja mihin haluaa rahansa ja aikansa käyttää, ja jos tykkää harrastaa jotain "arkiaskaretta" niin tuskin se ketään haittaa. Ja ruokahan se vasta onkin lyhytikäistä jos vaatteisiin vertaa, sehän syödään heti pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, onhan se samantekevää mitä muut tekevät ja mihin he rahansa laittavat! Toivottavasti osasin tuoda tarpeeksi selvästi esille, ettei mua haittaa jos joku harrastaa kalliita lastenvaatteita, vaikka sitä ihmettelenkin. :)

   Poista
 8. Tästä täysin samaa mieltä. Itse ostan vaatteet käytännöllisyyden ja ulkonäön perusteella. Tuttavapiirissä ei ole ketään, joka pitäisi esim. Niistä minirodinin kuoseista, omaa silmää eivät miellytä yhtään. Puistoissa äidit huutelee lapsille ettei saa sotkea, kun on nyt sen ja sen merkin tekele päällä :D käytännöllisyyden lisäksi suosin mielelläni kotimaista ja käsityötä, ennemmin kun lähden mukaan merkkihysteriaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla taitaa kyllä suurin osa näistä merkkihypettäjä-tutuista onneksi olla sellaisia, jotka ei kauheasti varo hienoja vaatteita, vaan antaa lasten leikkiä ihan yhtä sotkuisesti kuin halvoissakin vaatteissa :D Mutta kyllä niitäkin tosiaan on, jotka muistuttelevat lapsilleen että älähän nyt istu siihen mutalätäkköön, ettei kallis haalari likaannu.

   Kotimaisuutta tukisin itsekin mielelläni vielä enemmän kuin nyt, mutta kotimaiset vaatteet ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi juurikin niitä kalliita. Silloin pihiyteni voittaa kotimaisuuden tukemisen tahtoni :)

   Poista
 9. Mä tykkään pukea lapseni nätteihin vaatteisiin, mutta merkkivaatteet ei niinkään innosta. Päinvastoin oon hurahtanut hyviin löytöihin. Ei oo riemulla rajaa, kun löytää kirpparilta jonkun uudenveroisen vaatteen puoli-ilmaiseksi. Tai tekee ihania alelöytyjä Lindexiltä, henkkamaukalta tai vaikka kappahlista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on hienoa, että kirppiksellä käyminen on muuttunut niin paljon. Joskus kirppareilla kävi vain köyhät ja saatettiin kiusata käytettyjä vaatteita käyttäviä :(

   Poista
 10. Mä olin ennen sellainen et hamstrasn tietyn merkin vaatteita lapsille,tosin käytettynä pienen budjetin vuoksi. Nyt taas oon havahtunut siihen että olin jo menossa siihen hulluuteen ja irrottauduin siitä täysin. Nykyään ostan suurimman osan vaatteista suomalaista (Hilla clothing ja kimperi tosi hyviä ja välillä hyvissä aleissa) ja ennenkaikkea ostan vain tarpeeseen.

  Hulluimpana pidän sitä, että lapsi ei itse saa valita vaatteitaan "kun sitten ne ei sovi keskenään ". Kamalaa lapsen persoonallisuuden ja mielipiteen jyräämistä :( Sekä tietysti tekee niistä vaatteista liian tärkeää Ja siksi jopa alle kouluikäisten keskuudessa esiintyy vaatteista kiusaamista. Meillä lapset päättää itse mitä pukevat, kunhan on säänmukaista.

  Olenpa tavannut niitäkin jotka kieltävät lapsia istumaan hiekkaan /Lskemaan mäessä / poimimaan kukkia jne jne ettei vaan mee vaatteet liKaiseksi :( ssurullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä shoppailin myös aikoinaan huvikseni aika paljon vaatteita, mutta huomasin ettei niitä kaikkia kerkeä käyttää. Olen myös vähentänyt shoppailua reilusti ja ostan vain tarpeeseen. Yleensä lapset käyttävät kuitenkin vain niitä lemppareitaan ja niitä saa pestä koko ajan. Silloin ei vaatteita notkuvat hyllyt kuitenkaan auta :P

   Paljon on myös kiinni aikuisen asenteesta, juurikin opettavatko he että joku vaate on hieno ja kallis, vai antaako rymytä ja olla normaalisti vaatteiden hintalapusta tai jälleenmyyntiarvosta välittämättä. Tosi kurjaa, ettei lapset saa leikkiä kunnolla vain näyttääkseen hyviltä.

   Poista
 11. Meillä mennään meidän tyylisillä, mutta halvoilla perusvaatteilla. Kolmelle ostaessa ei yksi neule voi maksaa 50 euroa, kun kierrättää ei sukupuolten ja tyttöjen 8 vuoden ikäeron takia voi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on onneksi hyvä kierrätysmahdollisuus, kun pojat ovat niin lähellä toisiaan syntyneet :D Kolmelle ei kyllä voi shoppailla miten tahansa, ellei ole miljonääri :D

   Poista
 12. Meillä kolme tyttöä ja olen suosinut ihan perusvaatetta,henkan ja maukan yms.
  Tai sitten kirppareita koluamalla olen löytänyt tytöille kivojakin vaatteita.
  Alkaa vaan kohta murrosikäinen olemaan sen verran vanha että ei enää kelpaa kirpparikuteet :D
  Täytyy olla kaupasta uutta ja hienoa.
  Juuri säästi uuteen kånken reppuun,semmoinen kun pitää olla kun muillakin on ja se on magee :D

  Onneksi pienimmät ei vielä niin ymmärrä onko minkälaista vaatetta päällä ja mistä hankittua.
  Eipä meidän tuloilla olisi varaa laittaa esim 80 euroa kuukaudessa johonkin toppahaalariin.
  Ja kyllä meillä lapset sotkee vaatetta,omalla pihalla hiekkalaatikossa yms ja en koskaan ole sanonut etteikö niitä voisi sotkea.
  Jos tulee sotkua,sitten on pesukone joka pyöräyttää vaatteet taas puhtaaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teinejä on varmasti hieman hankalampi vaatettaa :D Hienoa, että on itse säästänyt rahat reppuun :)

   Sotkut saa aina siivottua, minusta on ikävää jos lapsia todella kielletään leikkimästä ettei vaatteet mene likaisiksi.

   Poista
 13. Mä en taas ymmärrä sitä että ostetaan joku kallis vaate vaikka nyt molon, mini rodinin yms talvihaalari ja sitten sitä käytetään talvessa ehkä 5 kertaa ns. Ykköshaalarina ja rymyhaalariksi ostetaan kirpparilta joku 20€ kulunut rytky. Siis mitä! Meillä ainakin kallis haalari ostetaan juurikin sitä varten että sen ominaisuudet kestävät sen lapsen rymyämisen ja pitävät hänet silti kuivana ja lämpimänä! Mitä hyötyä niistä ominaisuuksista on jos haalarilla käydään tekemässä jouluostokset stockmannilla! Tai sama minkä vaan vaatteet kohdalla, jos sitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi. Meillä ainakin vaatteet on tarkoitettu käyttöä varten oli ne sitten maksanut 5 tai 105 euroa niin niitä saa sotkea ja kuluttaa, se kuuluu asiaan. Kovin usein en kalliita vaatteita osta, mutta kun ostan niin varmistan ettei se ole minulle mikään seinälle ripustettava kehyksiin laitettava hienous johon ei saa jäädä sormen jälkeäkään jälleenmyynti arvon takaamiseksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tossakaan ei kyllä ole mitään järkeä. Varsinkin ulkovaatteiden kohdalla. Niissä minäkin satsaan parempaan laatuun joka tietenkin on kalliimpaa, mutta juurikin siksi että vaatteet kestäisivät käyttöä säässä kuin säässä. :)

   Poista
 14. Jos mulla olisi rahaa olisin varmaan hullu :D meillä on kolme hilla clothingin yöpukua jotka maksaa sen 20€ kpl. Mulle jo se on tosi kallis, mutta meidän yöunien kannalta tytöllä on pakko olla yöpuku jossa myös sukkaosat ja hilla on ainut jolta on löytynyt tarpeeksi isoja kokoja, nekin on kaikki kyllä mummun ostamia... :D Kengät on ainoat joita suojelen leikiltä tai siis tennareilla kiellän menemästä lätäkköihin, mutta muuten katson kengät jo lähtiessä sen mukaan mihin mennään ja mikä sää :) Ite haluisin ostaa myös suomalaisia vaatteita kun niitä kerran on, mutta tällä hetkellä tuen kotimaistatuotantoa ruokakaupan tomaattiosastolla enkä vaatekaupoilla. :) Noshista ja Ommellisesta haaveilen, ehkä vielä joskus raaskin ostaakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hm ltä saa kans n14€kpl

   Poista
  2. Suomalaisuutta tukisin itsekin mielellään enemmän, mutta tosiaan monet kotimaiset vaatemerkit eivät hinnalla tai ulkonäöllään miellytä tarpeeksi. Itsekin tuen kotimaista tuotantoa ruokakaupassa :)

   Poista
 15. Mä kyllä olen jonkin sortin lastenvaatehullu. Tai esim avokki pitää kaikkia Facebookin mirojulaisia vähän sekopäisinä 😅

  Omasta kokemuksesta kallimmaat ekologiset vaatteet pysyvät parempina. Ne eivät kutistu pesussa tai nypläänny samalla tavalla. Mulle myös se eettisyys on tärkeää. Pyrin siihen, että lapsieni käsien kaltaiset pienet kädet eivät ompele meille vaatteita, ja että työoloja valvotaan ja ihmiset saavat asianmukaista palkkaa, jolla voi oikeasti elää. Mielummin vähän hyvän mielen vaatteita kuin paljon halpoja. Ja nekin ostan mielelläni käytettynä. Kyllä meidänkin lapsilta löytyy jonkun verran ihan perus hemoja ja lindexejä, koska aina ei merkeiltä saa sitä mitä tarvitsee.

  Toi merkkitietoisuus on kyllä hyvä pointti. Haluan, ettei lapset edes tiedä mitä heidän päälleen laitetaan. Eikä ole ns. kakkosvaatteita. Vimmoilla saa rymytä myös hiekkalaatikolla. Jos ne menee pilalle, niin onhan se vähän harmi. Mutta se on elämää 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo eettisyys on kyllä hieno asia, sitä pitäisi kyllä jokainen tukea enemmän. Laatu korvaa määrän -sanonta pätee myös jossain määrin. Toki silloin saattaa joutua pyykkäämään useammin, kun vaatteita ei ole likaisten tilalle niin paljoa :D

   Hyvä asenne! Vaatteet ovat tehty kulutettavaksi ja lapsille ei tarvitsisi opettaa, mikä on hieno ja mikä on halpa. Paitsi tietenkään en nyt itsekään mielelläni päästäisi lapsiani juhlavaatteet päällä kuralätäköihin pomppimaan ;)

   Poista

Kiitos kommentista!