6. heinäkuuta 2016

Älä jätä lasta autoon!

En koskaan ajatellut, että joutuisin kiihkoilemaan tästä aiheesta. Luulin, että jokaiselle ihmiselle olisi täysin ilmiselvä asia, ettei lapsia jätetä yksin autoon. Ei talvella eikä varsinkaan kesällä. Silti niitä tapauksia näkee ja pahimmassa tapauksessa joutuu lukemaan iltapäivälehtien sivuilta surullisista ja turhista kuolintapauksista. Lämpötila autossa nousee helteellä hetkessä sietämättömiin lukemiin eikä autossa kestä olla. Pieni lapsi ei pääse tilannetta karkuun ja joutuu kärsimään kuumuudesta. Isompaakaan lasta ei todellakaan kannata jättää autoon yksikseen, ei edes vaikka jättäisi ikkunan raolleen. Eikä tämä koske ainoastaan kesää ja kuumia päiviä. Pieni lapsi ehkä istuu vöissään kykenemättömänä karkaamaan tai tekemään tuhmuuksia, muttei myöskään pääse pois jos jotain sattuu. Isompi lapsi taas saa halutessaan omat vyönsä auki ja voi saada älyttömiä päähänpistoja odotellessaan aikuista.

IMG_20151006_092150

Viime viikolla todistin juurikin tällaista tapausta. En uskaltanut puuttua, vaikka jälkeenpäin ajateltuna olisi varmasti kannattanut avata suu ja ärähtää tuntemattomalle lapselle. Kävin Alexin ja Hugon kanssa eräässä kaupassa ja parkkipaikalla oli noin 8-10 vuotias poika yksin autossa. Hän istuskeli avoimen ikkunan ikkunalaudalla heilutellen käsiään ja huudellen ohi meneville ihmisille, että kattokaas mulla on ikkuna auki. Viivyimme kaupassa kaksikymmentä minuuttia ja takaisin tullessamme poika oli edelleen autossa yksin. Tai no, ei edes autossa vaan kiipeilemässä auton katolla! En tiedä miksi pidin suuni kiinni ja kävelin nätisti lasteni  kanssa ohi omalle autolle. Ehkä siksi, että nykyaikana tuntuu olevan täysin kiellettyä ja hyvin tuomittavaa puuttua muiden ihmisten asioihin. Ei olisi ensimmäinen kerta kun tulisi sanomista siitä, että ulkopuolinen puuttuu tuntemattoman lapsen käytökseen.

IMG_20150924_123530

Mielessäni kävi jäädä parkkipaikalle varmistamaan, ettei lapselle satu mitään. Odottelemaan, että se aikuinen tulisi takaisin autolleen ja huomaisi lapsen touhut. En onneksi kerennyt laittaa omia poikiani edes autoon kun kyseisen pelleilijän äiti tuli paikalle. Hän oli hyvin suuttuneen oloinen, ja syystä. Pojallehan olisi voinut käydä vaikka mitä! Autollekin olisi voinut käydä jotain, vaikka se onkin ihmisen hyvinvointiin verrattuna sivuseikka. Toivon, että kyseinen äiti jäi miettimään tilannetta muutenkin kuin huonosti käyttäytyneen lapsen osalta. Toivottavasti hän tajuaa miettiä kahdesti myös omaa käytöstään ensi kerralla kun suunnittelee jättävänsä lapsen yksin autoon kaupassakäynnin ajaksi. Ihannetilanne tietenkin olisi, ettei hän enää edes miettisi jättävänsä lasta yksin.

IMG_20150924_094804

En yleensä ole kovin ehdoton kasvatustapojen suhteen, mutta tässä asiassa kukkahattuani kyllä kiristää. Uskallatko todellakin riskeerata lapsesi hyvinvoinnin ja pahimmassa tapauksessa jopa asettaa hänet hengenvaaraan siksi, että on helpompi käydä kaupassa yksin? Kauhuskenaarioita on lukemattomia. Kuumenevan auton lisäksi joku voi vaikka kolaroida autoa parkkipaikalla. Voi tulla oikosulku ja auto voi syttyä tuleen. Avoimen ikkunan kautta joku voi vaikka varastaa auton, tai kidnapata lapsen. Entä jos saat vaikkapa sydänkohtauksen kaupassa, eikä kukaan tiedä että autossasi odottaa lapsi? Ambulanssi vie sinut tajuttomana pois paikalta ja lapsi jää unohdettuna autoo ties kuinka pitkäksi aikaa. Nämä ovat räikeästi kärjistettyjä esimerkkejä, mutta silti niitä kannattaa miettiä.

IMG_20150515_143252

Moni puolustelee lapsen autoon jättämistä sillä, että hakee vain pikaisesti jonkun yhden tuotteen. Sillä pikaisellakin reissulla ehtii tapahtua vaikka mitä, puhumattakaan tällaisista liki puolen tunnin yksinjättämisistä. Et voi ikinä antaa itsellesi sitä anteeksi, jos lapsellesi sattuu jotain ollessasi vaikka vain pikaisesti hakemassa sitä yhtä maitotölkkiä lähikaupasta. Älä pelaa venäläistä rulettia lapsesi hyvinvoinnin kustannuksella.

ÄLÄ SIIS JÄTÄ LASTA YKSIN AUTOON!

Kuvat: Instagram @jenskujne

15 kommenttia:

 1. mä olen surutta jättänyt esikoisen (3v) autoon nukkumaan, kun olen kaupassa kipaissut, mutte en hereillä, sen tiedän että sillobn painellaan jos mitäkin nappulaa. Vähän kyllästyttäää supermuitseilut, kyllä mä ymmärrän niitä jotka lapsenna autoon jättävät oottamaan, esimerkiksi erään tutun _ainoa_ vapaahetki saattaa olla kun lapset odottavat 15 min autossa kun käy kaupassa. Kaikki nyt ei jaksa olla supermutseja kaikille lapsille vuosien ajan, vailla omaa aikaa ja tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tässä ei ole kyse mistään supermutseista, vaan se on turvallisuusasia. Toki jokainen tekee omat päätökset, mutta sitten ei auta itkeä jos lapselle jotain sattuu autossa aikuisen ollessa hänet sinne jättänyt. En itsekään ole läheskään täydellinen äitinä enkä muutenkaan, mutta lastemme turvallisuus on sellainen asia, josta kenenkään ei pitäisi tinkiä.

   Poista
 2. tOKI TÄSSÄ vaiheessa kun jättää lapsen autoon, täytyy tuntea lapsi hyvin, jos tietää että lapsi kekkaloi auton katolle(?!) niin ei ehkä sittenkään. Eiköhän kaikilla ole jotan "parannettavaa", itse olen edelleen kotikuplassa kuopuksen synnyttyä, että jaksan heitell tuomitsevia asenteita toisten äitien tavoista toimia lasten kanssa. Kun astuu vähän ulos pienestä ajatusmaailma laatikostaan ja siitä maailmasta jossa elämä on vain lasten kanssa olemista ja tekemistä, huomaa että ne äiditkin on ihmisiä, henkilöitä ja persoonia ilman lapsia. ja silloin alkaa ymmärtämään niitä ratkaisuja mitä toiset äidit tekevät. mitä itse on juuri ajatellut että ei ikinä tekisi tai tuomitsee ne.

  Itse kotona ollessa ja kahden suurtarpeiseisen vauvan äitinä olen käynyt _kaikki_ tunteidenkirjot läpi, nekin jossa pystyn ymmärtämään niitä äitejä jotka tekevät äärimmäisessä tukalatiltaeessa niitä ratkaisuja, jossa ajetaan koko perheen kanssa kalliolta alas. En enää pysty tuomitsemaan niitä äitejä. Äititys on välillä niin raadollista ja raastavaa. Haluaa tarjota lapsellensa parhaan mahdollisen kasvualustan aikuisuuteen,, mutta samalla saattaa iskeä omatvoimavarat, lapsen sairastamset, unenpuute ym päin pläsiä ja siinä rumbassa sitten ollaan ja ritetään selvitä täyspäisenä veks.
  Enään ei olla 50-luvulla jossa pitäisi nauttia vuosikausia vain äitinä olemisesta ja lasten kanssa puuhaamissta, kotitöistä ja juhlien väsäämisestä. Toki se on sallittua, mutta silloin on vaarana oikeasti jäädä ajatusmaailmannsa kanssa samanhenkisten ja omien ympäröimäksi, ja ne uudet ja erilaisia elmäntilanteita ja arvo-ja ajatusmaailmailmoita omaavat ihmiset ja heidän kokemukset jäävät unholaan.Silloin syntyy niitä ajatuksia jotka ei ymmärrä muita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä tavallaan osaan ymmärtää sellaista ihmistä, joka jättää lapsen autoon hetkeksi. Asiointi voi sujua nopeammin, mahdollisesti nukkuvaa lasta ei tarvitsisi herättää jne, mutta se on silti valtava riski lapsen turvallisuuden kustannuksella!

   En nyt tiedä oliko kommenttisi suoranaisesti minulle tarkoitettu, vai vaan yleistä pohdintaa, mutta otin sen aika hyökkäävänä. Kommentit siitä, kuinka oma maailma on vain lasten kanssa olemista ja tekemistä, lasten kanssa puuhaamista, kotitöitä ja juhlien väsäämistä? Minusta on ikävää, jos on mentävä henkilökohtiselle tasolle yleisestä keskustelunaiheesta. Pahoittelen jos ymmärsin kommenttisi väärin, mutta aika ikävän sävyisesti olet kirjoittanut.

   Kuten sanoin jo blogitekstissäkin, en yleensä ole kovin ehdoton kasvatustapojen suhteen ja osaan kyllä ajatella muidenkin näkökulmista useita asioita. Minusta on aivan hyvä, että jokaisella vanhemmalla on ne omat itselleen ja lapsilleen sopivat kasvatuskeinot ja käyttäytymismallit. Tämä kyseinen autoon jättämis juttu ei vain ole yksi niistä, enkä tuskin tule sellaista kovin helposti ymmärtämään tai pitämään hyväksyttävänä. Minusta se on aivan liian suuri riski otettavaksi lapsen hyvinvoinnin kustannuksella. Jokainen onneksi tekee omat valintansa, mutta myöskin vastaa seurauksista itse.

   Poista
  2. Komppaan postauksen kirjoittajaa. Voin ostaa eineksiä, skipata puistoreissun tai unohtaa d-vitamiinit pariksi päiväksi, mutta lasta ei jätetä yksin autoon. Se ei ole mielipide- tai kasvatustapaero. Se on typerää.

   Poista
  3. Word. Joissain asioissa voi mennä siitä, missä aita on matalin. Mutta turhien riskien ottaminen on ihan eri asia. Pahimmassa tapauksessa siinä käy todella ikävästi.

   Poista
 3. Meillä ei ole kukaan lapsista ollut yksin autossa, no kerran hain mansikat ihan vierestä kojusta ja jätin oven auki autoon siihen viereen, minusta ei paha kun olin melkein vieressä koko ajan, kauppaan otan tottakai aina mukaan jos mies ei satu lähtemään mukaan että jää autoon lapsien kanssa.
  Meidän kohta 12- vuotias jää kyllä usein autoon istumaan jos apteekissa piipahdan pikaisesti.
  Räpeltää puhelintaan sen ajan :D

  Mutta siis muuten meillä pienimmät ei jää yksin autoon koskaan :)
  Jäävät sitten miehen kanssa kotiin jos tuntuu että helpompi olla kotona kun mennä kauppaan ja raahaa koko poppoo mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, ehkä 12-vuotiaalla on jo sen verran järkeä päässä, että uskaltaisi jättää. :)

   Mä muistan että meidät on yhden ainoan kerran jätetty autoon vanhempien kauppareissun ajaksi, ikkunat auki. Olin itse silloin ehkä 8-10vuotias. En muista pyydettiinkö saada jäädä vai miksi näin kävi, mutta silloin ampiainen lensi ikkunasta sisään ja pisti mua pohkeeseen. Juoksin itkien kauppaan sisälle etsimään vanhempiani, ja oli muuten ensimmäinen ja viimeinen kerta kun me lapset jäätiin autoon keskenämme :D

   Poista
 4. Voin kuvitella tuommosen tilanteen tulevan itselleniki vastaan kun meidän mauripetterin kanssa mennään kauppaan. Voisin kyllä jättää 8vuotiaan autoon siksi aikaa kun käyn kaupassa. Kyllä se lapsi sinne auton katolle voi kiivetä muulloinkin tai lapsi kidnapata ihan omalta pihalta. Autoa nyt tuskin kukaan alkaa varastaan kun näkee lapsen istuvan siellä ja sydänkohtauskin voi tulla vaikka lenkillä :D Toki pienempää lasta en minäkään jätä yksin autoon, mutta kun kyse oli nuin "vanhasta".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläpäin vähän aikaa sitten joku jätti kauppareissun ajaks koiran autoon. No ei ollu kaupasta ulostulemisen jälkeen autoa eikä koiraa. No toi on semmosella epämääräsellä alueella, mut tuskin se auton viejä olis jättäny tekoaan tekemättä jos koiran tilalla oliskii ollut lapsi !!!

   Poista
  2. Tottakai voi tapahtua vaikka mitä, myös vanhempien läsnäollessa. Mutta en ymmärrä miksi pitäisi varta vasten ottaa ylimääräinen riski. Tottakai lapsen luonne ja käyttäytyminen vaikuttaa paljon, uskaltaako ylipäätään jättää. Moni varmaan osaakin käyttäytyä nätisti ja olla kiipeilemättä katolle yms, mutta aina on kuitenkin riski, että jotain käy ja se jää vanhempien omatunnolle.

   Hurja juttu, tuollaisia juuri pelkäänkin. Toki haluaisi ajatella, ettei kukaan vie autoa jossa ihminen tai koira sisällä, tai ylipäätään varastaa auton kaupan parkkikselta. Mutta maailmassa on erikoista sakkia riittämiin, ettei voi olla varma.

   Poista
 5. Nää on ihan kamalia nämä "piipahdan nopeasti".
  Mä olen jättänyt lapseni tasan 2 kertaa autoon jonka olen saanut kioskin oven eteen ja olen hakenut maitoa. Näköyhteys ollut kokoajan ja joka kerralla lapsi on nukkunut.

  Mutta olen myös todistanut apteekkireissulla tämmöisenkin että itse olin jo 10minuuttia jonottanut kassalle kun jono hännille tuli nainen. N 10 minuuttia tämän jälkeen tuli itsekseen apteekkiin itkevä n2vuotias ja vuoden parivanhempi isosisarus. Nainen paljastui äidiksi ja tuohtui kun eivät olleet odottaneet autossa. Vanhempi lapsi kertoi että pienemmälle oli tullut hätä eikä hän itse tiennyt mitä olisi voinut tehdä.
  Oli irroittanut itsenä ja pikkusisaruksen vöistä ja lähteneet apteekkiin äitiä hakemaan. Vilkasliikenteisen autotien yli, eikä edes suojatietä maillahalmeilla.

  Kyllä tällöin minunkin kukkahattuani kiristi.
  Jo siksi että ne lapset jätettiin autoon vaikka kerrottiin että käy pikaisesti. Vuoronumerosysteemilläkin näki että jonossa on 10 ennen äitiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä tarina, juuri tuollaisia ta vastaavia tapahtumia pelkään. :/ Harmillisen moni tarvitsee sitä, että jotain pahaa tapahtuu, ennen kuin tajuaa muutta käyttäytymistään. Ja silloin voi olla jo liian myöhäistä :(

   Poista
 6. Pakko kommentoida tähän sen verran että ymmärrän jos kyse on 3-vuotiaasta, mutta 8-10-vuotiaiden oletetaan viettävän iltapäivänsä, kesä-ja joululomansakin yksin vanhempien ollessa töissä niin en kyllä näe mitään ongelmaa siinä että oma 7 tai 8- vuotiaani odottaa autossa kun käyn kaupassa.
  Asia mistä itse enemmänkin kohottelin kulmiani oli tuon lapsen käytös. Jos omani tapaisin tuollaisista hommista, saisi tasantarkkaan kävellä käsi kärryssä seuraavat kauppareissut jotta muistaisi käytöstavat seuraavan kerran ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, enpäs itse osannut ajatella asiaa tuolta kantilta, kun omat lapset ovat vielä niin pieniä :) lapsen käytös minua itseänikin tilanteessa hermostutti eniten, varmasti on niitä jotka osaavat käyttäytyä hyvin autossa yksikseen. :)

   Poista

Kiitos kommentista!