22. kesäkuuta 2016

Uni on hulluuden valtakunta

Näin toissayönä kummallista unta. Unessa oltiin ystäväni kanssa kauppakeskuksessa, kun yhtäkkiä alkoi soimaan ahdistava sirkusmusiikki. Juoksimme ulos ja näimme kuinka taivaalla lensi lentokoneita jonossa päin kauppakeskuksen seinää. Lentokoneet eivät olleet tavallisia, vaikka olivatkin tavallisen kokoisia. Ne olivat lego-lentokoneita ja osuessaan seinään ne pirstaloituivat palasiksi romahtaen maahan. Näky tuntui ahdistavan vain minua ja ystävääni, sillä muut ihmiset jatkoivat normaalisti ostosten tekemistä ja kauppakeskuksen käytävillä vaeltelua. Ainoat muut, joita tilanne häiritsi oli ryhmä latinoja business-ihmisiä pukuineen ja jakkupukuineen, jotka järjestäytyivät kauppakeskuksen parkkipaikalle evakuointijonoon. Koska emme tienneet, syttyykö sota vai mitä tapahtuu ja olimme todella peloissamme, päätimme liittyä latinojen seuraan evakuointijonoon. Taivaalla soi sirkusmusiikki ja murskautuvien lentokoneiden ihmisten kokoiset legopalikat lentelivät ympärillämme. Sitten onneksi heräsin.

sleep2

Olen aina ollut unien näkijä, toisin kuin esimerkiksi Sami, joka ei ikinä muista nähneensä unta. Unet vaikuttavat minuun vahvasti ja jään aina pitkäksi aikaa pohtimaan niitä. Painajaiset jäävät kummittelemaan mieleeni, monesti näen myös samoja painajaisia uudelleen. Muistan edelleen hyvin tarkasti unia, joita olen lapsuudessani nähnyt, kuten esimerkiksi sellaisen, jossa tullessamme koulusta kotiin siskoni kanssa olohuoneessamme istuu tuntematon mies. Siskoni lähtee juoksemaan läheiselle kioskille hakemaan apua ja minä jään paikoilleni seisomaan tuijottaen miestä silmästä silmään. Pitkään olin epätietoinen siitä, oliko uni todellinen vai ei, vaikka kaiken järjen mukaan se todellakin oli vain unta. Saman unen jatko-osassa mies tulee vastaani eteiseen ja yrittää tulitikulla sytyttää eteisen lipaston päällä olevan kaulahuivin tuleen. Puhallan tulitikun kerta toisensa jälkeen, mutta mies sytyttää sen uudelleen. Sitten heräsin.

unistatus

Unien sanotaan olevan aina jotekin yhteyksissä ihmisen alitajuntaan. Unentulkintakirjoja on varmasti tuhansia, itse en ole sellaisiin ikinä perehtynyt. Tavallaan kiinnostaisi kuitenkin tietää, mitä ihmettä päässäni liikkuu ja miksi alitajuntani kehittää minulle näin kummallisia unia. Osa unista ovat täysin yhteyksissä lähipäivien tapahtumiin, kuten oletan tässä lentokoneonnettomuus-unessani olevan. Alexin lego-teemaiset synttärit lähestyy ja stressaan siitä, kerkeänkö omien synttäreideni juhlimisen lomassa saada kaikki juhlajärjestelyt tehtyä. Ehkä ne pirstaloituvat legot viittaavat siihen. Joissain unissa tiedän näkeväni unta ja jos herään kesken sellaisen unen osaan halutessani vaipua takaisin samaan uneen nukahtaessani uudelleen. Osa unista taas ovat niin absurdeja, mutta silti niin aidon tuntuisia, että olen ihan hämilläni herätessäni ja vielä pitkään sen jälkeenkin.

Millaisia unia te näette? Oletteko koskaan yrittäneet tulkita unianne kirjojen avulla?

6 kommenttia:

 1. Mä oon joskus tehnyt unipäiväkirjan, mut en muista koskaan täyttäneeni sitä. Ihan kummallisia ja sekavia unia mullakin ja niissä saattaa seikkailla ihan kuka vaan, tuntemattomatkin. Aiemmin keväällä menin uudestaan naimisiin niin että mies kertoi katoavansa elämästäni jotta voin olla toisen kanssa ja sitten jotkut mafiosot muuttivat mun papereita niin että oisin ollut tän koko ajan naimisissa sen toisen miehen kanssa. Paitsi ne laittoi hääpäivän väärin helmikuulle kun se oli tammikuussa. Eikä mulla ole mitään hajua kuka se toinen mies on enkä edes tykänny siitä! Onneksi se oli unta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yleensä muistan unet heti herättyäni, en aina enää sen jälkeen. Tai muistan osia ja pätkiä. Sitten jotkut jää tosi elävästi mieleen että muistaa pienetkin yksityiskohdat vuosia myöhemmin.
   Hahha, kaikkea säkin :'D

   Poista
 2. Musta on hauska aina kuulla että muutkin näkee outoja unia :D Mä aina nauratan lähipiiriäni selittämällä mitä oudoimmista unista. Oon kirjotellut niitä ylös myös unipäiväkirjaan, niitä on hauska lueskella myöhemmin kun ei tosiaan muuten niitä enää muistaisi. Sain myös mun kaverilta joskus lahjaksi sellaisen unientulkintakirjan, mutta musta siellä olevat jutut on vähän sellaisia "yleispäteviä" jos ymmärrät mitä tarkoitan :D Siis selitetään lähinnä sellaisista jutuista mitkä on usein unissa esiintyviä juttuja. Mutta mun unet on kyllä ihan jotain muuta kuin hampaiden tippumisia ja alasti julkiselle paikalle joutumista ja mitä niitä sellaisia nyt onkaan jota ihmiset usein näkee :D Mun unet on välillä melkein kuin elokuvia, en siis ole itse välttämättä edes mukana niissä, vaan seuraan sivusta tapahtumia :D Ja niin pitkiä ja yksityiskohtaisia että mun poikaystävä aina ihmettelee että kuinka voin muistaa kaiken :D Välillä on kyllä hauskaa miettiä, että mistähän syystä alitajunta on nostanut uniin esiin jotain ihan epäoleellisia asioita, esim. ihmisiä joita en ole tavannut vuosikausiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo kiva tietää ettei oo ainoa hulluaivo :DD Ompa tosiaan hassua että joskus sattuu ihan outoja juttuja uniin, joskus taas sitten ne on ihan yks yhteen viimeaikaisten tapahtumien mukaan meneviä. Onneks pääosin kreisien unien näkeminen on hauskaa :P

   Poista
 3. Minäpäs teen sulle unentulkinnan intuitiolla ja unentulkintaoppaiden suuntaviivojen mukaisesti:

  Sulla on meneillään jokin hanke tai tavoite, joka vaatii paljon hankintoja tai järjestelyjä (Kauppakeskus). Sen pitäisi olla hauskaa ja "hupia", leikkiä, mutta se on vaarassa mennä överiksi ja ahdistavaksi (sirkus/ahdistus). Sen lisäksi koet jonkin tilanteen todella uhkaavana ja epätietoisuuden takia pelottavana (Lentokoneet.) Se voi olla vaikkapa pelko riidasta ja välien poikki menemisestä jonkun ihmisen kanssa. Tai pelko järjesteltävän hankkeen epäonnistumisesta. Olet antanut vaaralle pelottavamman merkityksen, kuin mitä uskot muiden antavan. Tiedät, että kyseessä on "pieni asia" (legot), jota muut eivät osaa nähdä suurena, mutta sinulle se on suuri. Et haluaisi sen tapahtuvan. Löydät kuitenkin tahon, joka sinua tukee asiassa, vaikka se onkin yllättävä ja "vieras". (Bisnes-latinot) Se, että sulla on ystävä mukana kokemuksessa, voi tarkoittaa, että juuri HÄN tukee sinua tässä asiassa, tai voi olla kyse yleisellä tasolla sitä, ettet koe olevasi asiassa kuitenkaan ihan yksin.

  Kuulostaako sellaiselta, että sopisi tämänhetkisiin tuntemuksiin? ;) Itsekin näen monesti unia, joilla tuntuu olevan jokin syvällinen syy-yhteys omiin tunteisiin. Tärkeintä on aina miettiä sitä tunnetta, joka unessa vallitsee. Tunne on nimittäin sama kärjistettynä, mikä on hereilläkin ollessa, vaikka itse tilanteet olisivat hulluja ja järjettömiä. Usein unioppaista (selityksiä voi haeskella myös netistä) löytää jonkinlaisia ideoita omien hullujen unien avaamiseen. :)

  VastaaPoista
 4. Hei vau, kiitos! Kuinka ihanaa, että jaksoit tehdä tällaisen :)

  Ihan kelpo tulkinnalta tuo vaikuttaa, moni asia kuulostaa juuri siltä mitä onkin, osa taas ei ihan, tai sitten en vaan osaa ajatella mikä asia voisi sitä vastata todellisuudessa. Pitäisi varmaan itsekin alkaa useammin miettimään jotain tulkintoja hassuille unille. :) kiitos vielä!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!