2. kesäkuuta 2016

Lomalla kotihoidosta

Kaikki minut tuntevat varmasti tietävät, että olen varsin nipo mitä tulee lasten rutiineihin ja tarkkoihin päivärytmeihin. Ruoka-ajat, päiväunet ja iltatoimet hoidetaan aina samoihin aikoihin, päivärytmi on sama joka päivä ja se pitää lapsen kärryillä siitä mitä tapahtuu seuraavaksi. Uskon, että tarkat rutiinit helpottavat lapsen olemista, sillä lapsen kiukuttelu siirtymätilanteissa vähenee hänen oppiessaan tietämään mitä seuraavaksi tapahtuu. Lapsi tajuaa, että on turha kiukutella asiasta, joka tapahtuu samalla tavalla päivästä toiseen. Okei, ei se aina niin mene, mutta uskon että moni turha kiukku jää rutiinien avulla pois. Kyllä meilläkin kiukutellaan nukkumaanmenosta usein iltaisin, vaikka jokainen tietää että se nukkumaanmenoaika koittaa päivän päätteeksi.

_DSC0102_1

Kesä on vasta alussa, mutta näyttää käyvän niin, että nipomamma osaisi vähän jopa hellittää lomalla. Kun ei ole pakollisia menoja, harrastuksia tai kerhoja, on helpompi olla vapaammin ilman niitä rutiineja. Ei haittaa, jos aamupala on normaalia myöhemmin tai jos päiväunille meno venyy tunnilla. Kyllä meidän päivät edelleen kuluu rutiinien mukaisesti, mutta tärkeintä on ehkä se, ettei niitä noudateta enää kellontarkasti. Ei ole pakko syödä kahta lämmintä ateriaa, nukkumaanmenoa voi joustaa hieman, jos lapsi ei ole väsyneen oloinen ja on nukkunut edellisyön hyvin. Silloin voidaan katsoa vielä yksi ohjelma tai lukea ylimääräinen iltasatu. Nämä ovat varmasti pieniä asioita monille, mutta minunkaltaisilleni päivärytmistä tarkkaan kiinni pitäville iso juttu. Ja oikeastaan jo näin muutaman päivän jälkeen huomaan olevani rennommalla mielellä. Toki olen muutenkin tällä hetkellä sellaisessa tilassa että joudun hieman soveltamaan arkea, kun en kykene kaikkea normaalisti tekemään, mutta sitä suuremmalla syyllä pitäisi jättää turha stressaaminen ja kellon kyttääminen pois.

_DSC0122_1 _DSC0123_1

Vaikka Sami onkin töissä todennäköisesti suurimman osan kesästä, haluan antaa lapsilleni kesälomalla jotain arkea erityisempää. Yritetään keksiä uutta tekemistä ja hauskoja retkikohteita, nauttia kesästä, toistemme seurasta ja kiireettömistä päivistä. Se, että lapset ovat muutenkin kotihoidossa ei tarkoita etteikö loma voisi olla erilaista kuin arki. Näillä pienillä muutoksilla saadaan kotonaolo tuntumaan erityisemmältä ja sehän on juurikin sitä lomailua! Kun hieman höllentää sääntöjä, vaikkapa vain kattamalla lounas picnic-viltille parvekkeelle ja korvaamalla perus lämmin ruoka ja maito voileivillä ja mehulla, muuttuu päivä heti erityisemmäksi kuin tavallinen arkipäivä. Lapset eivät vaadi joka päivä reissuja huvipuistoon tai muihin hienoihin kohteisiin, sillä pienetkin asiat ovat heille isoja ja hienoja kokemuksia! Oli se sitten lounasretki parvekkeelle tai vaikka uusi yhteinen leikki kotipihalla, niin se on merkityksellistä ja uutta. Tässä siis vinkki myös heille, jotka eivät pysty tai halua laittaa satoja euroja huvitteluun kesälomalla.

_DSC0129_1

Syksyllä kerkeää kyllä elää tiukkojen rutiinien alaisena arjen taas alkaessa. Meidän syksyn kuviot ovat muutenkin hieman erilaiset, sillä enää meillä ei tule olemaan yhtään ns. vapaapäivää viikonloppuja lukuunottamatta. Joel menee päiväkotiin todennäköisesti neljäksi päiväksi viikossa, Alexilla on kolme kerhopäivää ja se viikon ainoa vapaapäivä on muskaripäivä, jolloin aamu on yhtä kiireinen kuin muutkin. Koska olen edelleen jokseekin vastahakoinen Joelin päiväkodin aloitukselle, en ole vielä miettinyt hoitokuvioita valmiiksi. Täyttä viikkoa hän ei ainakaan tule siellä olemaan, mutta pohditaan vielä riittäisikö kolme hoitopäivää viikossa. Tai ehkä aloitetaan syksyllä kolmesti viikossa ja Joelin totuttua uuteen hoitopaikkaan voidaan lisätä se neljäskin hoitopäivä viikko-ohjelmaan. Onneksi on vielä muutama kuukausi aikaa pohtia näitä hoitokuvioita.

Miten te lomailette kotihoidossa olevien lasten kanssa?

10 kommenttia:

 1. Olisko mahdoton ajatus, ettei Joel menis päivähoitoon? Jos kerho riittäisi. :)
  Ite oon kans sillä linjalla, että niin kauan kuin oon kotona, aion pitää molemmat lapset kotona. Sisarusten kanssa kehittyy sosiaaliset suhteet hyvin. Toivottavasti neuvola ei ala painostaa päivähoitoon vanhempaa lasta (nyt 3v).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ilmeisesti kerho ei juurikaan riitä, jonka takia alunperin lähdettiin päivähoitopaikkaa hakemaan. Joelilla on muitakin asioita taustalla kuin sosiaalisten suhteiden kehittyminen, hoitopaikkaa on siis toimintaterapian käskystä haettu. Toivottavasti teillä ei neuvolasta aleta paasaamaan, ja onneksi hoitoon laittaminen on loppupelissä perheen oma valinta sanoo muut mitä tahansa :)

   Poista
 2. Kylläpäs oli ihania kuvia postauksessa! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Mira-Marie ja ihanaa viikonloppua sinnekin :)

   Poista
 3. Mulla ei ehkä ole lapsia mutta mulla oli pienenä sellainen rytmi että mulla oli kortteja ja kellonaikoja mitä tehtiin milloinkin niin niistä olen oppinut järjestämään asioita omien menojen mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan on fiksu keino! Toimii isoille sekä pienemmillekin :)

   Poista
 4. Väkisinkin lomalla aina tullut otettua rennommin, vaikka tietyt rutiinit pidetäänkin. :)

  Ihania kuvia pojista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep totta, ja silloin rutiineista joustaminen ei tunnu niin kamalalta :D

   Kiitos <3

   Poista
 5. Mulla on vaan hyviä kokemuksia lapsien päivähoidon alotuksesta. Meillä tosin lapset lähti hoitoon kun itse menin töihin (5v ja 4v) mutta oon nyt tajunnu että se on tehny niille pelkästään hyvää :) Meillä poika oli aika arka ja päiväkodissa on oppinu tuomaan itteään esille ja just noi sosiaaliset taidot on kehittyny huimasti. on tullu rohkeutta ja tosi pienissä asioissa huomaan et on kehittyny kummatki. On saaneet kavereita ja eivät tappele keskenään niin paljoa kun eivät oo 24/7 toistensa seurana :D Aluks toki itekkin ajattelin että miten meillä ikinä voi toimia tää järjestely kun niin kauan olin lasten kanssa kotona mutta hyvä että pääsin töihin nyt. Vuoden päästä syksyllä poika alottaa eskarin ja päiväkodistakin sanottiin et on niin paljon helpompaa alotaa eskari ku on jo vähän kokemusta siitä maailmasta :) uskon et teilläkin se tekee Joelille vaan hyvää vaikka sulle itelles se voi olla vaikee paikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos kun jaoit omat kokemuksesi! :) Ehkä osaan olla paremmin mielin, kun tiedän että lapset kyllä selviää ja sopeutuu.

   Poista

Kiitos kommentista!