15. kesäkuuta 2016

Bloggaajat ilmaisia mainostajia?

Idea tähän postaukseen lähti siitä, kun neuvottelin erään firman kanssa mahdollisesta yhteistyöstä. Firman edustaja kieltäytyi yhteistöstä vedoten siihen, että moni bloggaaja mainostaa heidän liikettä ja tuotteita ilman korvausta. Olisi kuulemma eriarvoista heitä kohtaan, jos jollekin toiselle sponsoroitaisiin ilmaistuotteita tai maksettaisiin palkkaa samasta työstä. En ole oman blogiurani aikana tehnyt kovinkaan paljon yhteistöitä, mutta tämä viesti kyllä sai minut hämilleni, joten aloin pohtimaan palkka-asiaa yleisellä tasolla. Postaus ei ole tarkoitettu kenellekään tietylle yritykselle, enkä halua osoittaa syyttävällä sormella ketään. 

Bloggaaminen on yleisesti ottaen ns. "kutsumusammatti". Suurin osa blogeista ovat bloggaajille vain harrastus, sillä vain murto-osa on palkallisia ammattilaisia. Suomessa blogit ovat edelleen esimerkiksi länsinaapuriimme verrattuna lapsenkengissä. Blogimaailmassa puhutaan kuitenkin usein siitä, että työstään olisi hyvä saada palkkaa, jos joku muukin hyötyy siitä työstä - eli juurikin sisältöyhteistyöt, mainostaminen ja muut yritysten kanssa yhteistyössä tehdyt postaukset. Aina löytyy niitä, jotka tekevät työtä korvauksetta ja vielä mielellään, koska eivät ehkä odota tai osaa pyytää työstään asianmukaista palkkiota. Tämä kuitenkin syö koko alalta mahdollisuutta oikeutettuihin palkkioihin tehdystä työstä. Miksi yritys haluaisi maksaa työstä jollekin, jos hän saa jonkun toisen tekemään saman työn ilmaiseksi?

luurikuva_3

En usko, että kukaan bloggaaja perustaa ja ylläpitää blogia vain ja ainoastaan rahan toivossa. On hienoa, jos rakkaasta harrastuksesta saa kehitettyä itselleen päätoimisen työn, mutta kyllä se intohimo ja nautinto varmasti on jokaiselle bloggaajalle tärkein asia. Suurin osa bloggaajista tekevät hirmuisen määrän työtä ja näkevät paljon vaivaa bloginsa eteen vaikkeivät koskaan hyötyisi siitä rahallisesti. Jos mahdollisuus tienata blogilla tulee eteen en kuitenkaan usko monen kietäytyvän sellaisesta. Oli blogi sitten pieni harrastetason blogi tai suuri ammattilaisen pitämä blogi, on yhteistyötä tehdessä oikeus saada työstään palkkaa. Mitä enemmän yleisöä blogilla on, sen suuremman hyödyn yritys saa, joka tarkoittaa että palkkion arvo on yleensä suurempi mitä enemmän kävijöitä blogissa on, mutta luonnollisestikaan se ei tarkoita että pienen blogin pitäjän tulisi tehdä yhteistyötä hyötymättä siitä itse. En keksi yhtään syytä, miksi hyvin tehdystä, molemmille osapuolille hyödyksi olevasta yhteistyöstä voisi kieltäytyä maksamaan asianmukaista korvausta. 

Työ kuin työ on arvokasta ja yleisesti ottaen ilmaistyö on aina huono juttu. Nyky-yhteiskunnassa on aivan liikaa pakollista ilmaistyötä, kuten esimerkiksi palkattomat työharjoittelut. Kun ei muka voi edetä urallaan tai saada palkallista työtä ilman, että ensin tehdään harjoittelujaksoja korvauksetta. Vastavalmistuneet opiskelijat haluavat ehkä teettää yrityksille työnäytteitä kasatakseen itselleen nimeä ja kokemusta, jotta myöhemmin pääsisi tekemään samaa hommaa palkallisesti. Kun kerran alkaa tekemään ilmaiseksi tai todella halvalla, niin asiakas tottuu siihen hintaan ja käyttää monesti argumenttina, että "saanko samalla hinnalla kuin viimeksi" tai "teit edellisenkin tällä hinnalla". Sitä oman työn hintaa on todella vaikeaa nostaa myötemmin, jos se on vakiintunut jollekin tasolle jo heti alussa.

Samaa voi hyvinkin sanoa bloggaajista. Kun olet niittänyt mainetta, kartuttanut lukijakuntaa ja saanut blogillesi vakiintuneen yleisön, sitten sinulla on ehkä mahdollisuus päästä tienaamaan työlläsi. Jos bloggaaja suostuu tekemään yhteistyökampanjoita ilmaiseksi, ei vastaavasta työstä haluta maksaa hänelle myöhemminkään, eikä haluta maksaa muillekaan bloggaajille, koska on mahdollista saada sama työ ilmaiseksi jostain muualta. Blogit eivät kuitenkaan ole tässä asiassa ihan samalla tasolla kuin muut alat, sillä bloggaaminen on tosiaan valtaosalle pelkkä harrastus. Vapaaehtoistyötä lukuun ottamatta ilmaistyö on kuitenkin väärin. Työstään pitäisi saada asianmukainen korvaus. Jos jotain on mahdollista saada ilmaiseksi, yritykset monesti käyttävät tilaisuutta hyväkseen. Miksi maksaa jostain, jonka voi saada ilmaiseksi? Tämä on moraalisesti väärin, mutta sitä tapahtuu todella paljon.

Blogimaailman ulkopuolelta voin kertoa toisenkin esimerkin. Isäni harrasti valokuvausta ja kovan työn kautta alkoi pikkuhiljaa kasvattamaan itselleen uskollista asiakaskuntaa, jonka avulla hän pystyi hiljalleen tehdä harrastuksesta ammatin. Koska isäni piti itseään harrastelijana, hän koki ettei voisi veloittaa työstään yhtä paljon kuin ammattilaiset, mutta ei myöskään tehdä töitä ilmaiseksi, koska se suututtaisi alan ammattilaiset. Hänen kollegansakin kehoittivat miettimään oikeata hinnoittelua, sillä ilmaistyö vaikeuttaa kaikkia alan työskentelijöitä saamaan työstään asianmukaista korvausta, koska oletettavasti moni asiakas valitsee mieluusti sen halvimman palvelun. Tämä ajaa alas hintatasoa koko alalla, sama pätee paitsi blogimaailmassa myös kaikilla muilla aloilla. Suurin osa kuluttajista haluaa ostaa tuotteensa ja palvelunsa mahdollisimman halvalla. Toki laadullisestikin olisi viisasta maksaa tuotteesta tai palvelusta kunnollinen korvaus, sillä ilmaistyön tekijä ei välttämättä näe yhtä paljon vaivaa täydellisen lopputuloksen eteen. "Mulle ei makseta tästä, joten työn jäljen ei tarvitse olla täydellistä". Laatu määrittää hinnan ja ilmaiseksi tehdystä työstä helposti huomaa, ettei siihen ole panostettu yhtä antaumuksella.

luurikuva_4

Bloggaajat - älkää suostuko yhteistyöhön, josta teille ei makseta. Vähintään nimellinen korvaus olisi saatava, oli kyse sitten rahapalkkiosta, alennuksesta tai ilmaistuotteesta. Arvostakaa omaa työtänne älkääkä suostuko ilmaistyöhön. Yritykset - ehdottakaa ja hyväksykää vain sellaisia yhteistyötarjouksia, joista olette valmiit maksamaan bloggaajalle hänen työpanoksestaan. Tällä tavoin kaikki osapuolet hyötyvät.

Kanssabloggaajat, mitä mieltä olette? 
Mitä ajatuksia tämä herättää teissä lukijoissa, eli kuluttajan näkökulmasta?

19 kommenttia:

 1. Mäkin kyllä kirjoitan ihan ilmaiseksi jostain tuotteesa, jos siitä oikeasti pidän. Mutta kartan kyllä tuota firman ajatusta, ettei blogissa mainostamisesta kannata maksaa, kun ilmaistakin mainostilaa on saatavilla. Blogi on mainoskanava siinä missä televisio, radio tai aikakausilehdetkin. Ei niihinkään käsittääkseni pääse mainostamaan ilmaiseksi, vaikka joku joskus mainitsisikin suosikkituotteestaan ohimennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko sellaisia tuotteita, jotka olet itse hankkinut? Mielestäni se on eri asia, ja sellaisissa tapauksissa on tietenkin ok kirjoittaa "ilmaiseksi". Jos taas olet saanut tuotteen yritykseltä, niin sehän käy jo palkkiosta.

   Poista
 2. Woooord! 👌🏻 ite teen yhteistyöt ajatuksella, että jos ostaisin tuotteen muutenkin kaupasta ja se tulee tarpeeseen ei arvolla ole niin väliä. Sun mainitsemalla yrityksellä on selkeästi vähän hassu ajatus blogeista. Eivät ehkä ole siellä ihan ajan hermolla, koska blogien käyttäminen markkinoinnissahan on ihan tätä päivää. Postauksen eteen tehdyn työn voisi suhteuttaa tuntityöhön. Siihenhän oikeasti menee aikaa. Hassua, että yrityksessä ajatellaan ilmaisen työn olevan jotenkin reilua. Luulisi, että tällaisessa tilanteessa yritys oikeasti haluaisi edes jälkikäteen kiittää kirjoittamisesta - siis ilmaisesta mainostamisesta. En nyt ihan saa kirjoitettua sitä mitä ajattelen ku pitäis jo mennä nukkumaan, mut ehkä nappasit? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minäkin ajattelen, mutta siinäkin kuitenkin saa sen "palkan" vaikka se olisikin joku edullinen tuote :D Taitaa olla aika vaikea ymmärtää, paljonko blogiin saa aikaa kulumaan, ellei ole itsellä siitä kokemusta. Kyllä sun pointin sai selville :P

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus !
  Itse toteuttamani yhteistyöt olen saanut itse ottamalla yhteyttä yrityksiin. Tällöin kyseinen tuote on ollut hankintalistalla ja sitä kautta mielelläni teen tuotetta vastaan postauksen tai pari. Pelkkä yrityksen tai tuotteen mainonta ilman kiitosta tai hyötyä itselleni on mielestäni bloggaajan työn epäarvostamista (onko se oikea sana :D). Postauksen tekemiseen kuitenkin kuluu aikaa, jota kiireisen arjen keskellä ei paljon ylimääräistä ole. Mielestäni palkkio ei tarvitse olla aina rahallinen ja juurikin tilanteesta riippuen katsottavissa - raha, tuote, ym.
  Summarummarum, täysin ilman minkäänlaista korvausta ei mielestäni tarvitse tehdä markkinointia josta vain yritys hyötyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin teen ja tekisin mieluusti yhteistyötä tuotteista, jotka olisivat muutenkin hankintalistalla. Silloin ei ole niinkään väliä, minkä arvoisesta tuotteesta on kyse. Ihan totta, palkkio voi olla mikä vaan, kunhan sellainen on :)

   Poista
 4. Näkökulma minulla tähän on vain lukijana ja henkilökohtaisesti minua ärsyttää suunnattomasti "kaupallinen yhteistyö". Varsinkin silloin kun kaupallinen yhteistyö on oikeasti lähes aina mainos. Ilmaiseksi saatuja tuotteita kehutaan maasta taivaisiin vaikka pahimmillaan niitä ei ole edes ehditty käyttää. (Esim. sain ilmaiset kumisaappaat firmalta xx. Nyt valitettavasti meidän NicoPetteri on vielä liian pieni niitä käyttääkseen, mutta ovat oikeasti tosi ihqut ja maailman parhaat saappaat. Muun merkkisiä meille ei enää koskaan osteta. Linkistä pääsette ostamaan itsekin 20 pinnan alennuksella) .En edes tiennyt, että joistain maksetaan vielä palkkioitakin. Näissä pitäisi minusta kaupallisen yhteistyön sijasta lukea mainos. Luen blogeja saadakseni lukea oikeiden ihmisten oikeista kokemuksista. Tuotekuvauksista pidän myös, silloin kun tuotetta oikeasti käsitellään objektiivisesti. Valitettavasti blogimaailman ollessa mitä on, tuotesuositteluja pitää ennemmin lukea keskustelupalstoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitäkin valitettavasti on, että kehutaan maasta taivaisiin vain siksi että on saatu ilmaiseksi. Itsellä kun ei vielä yhteistyötä ole, mutta se jää oikeastaan jokaisen bloggaajan omalle vastuulle kirjoittaa oma mielipiteensä. Periaatteessa jos ei itse pidä tuotteesta, voisi sanoa esim että "ei ole ehkä sovi juuri minulle" Pidä Ostolakossa virven ajatusmaailmasta siinä, että hän saa paljon kosmetiikkaa ilmaiseksi, mutta ei suostu ottamaan kuitenkaan rahallista maksua siitä. Siten Virve sitten kertoo tuotteestaan juuri niin kuin itsestään tuntuu, ja siltä tulee välillä "huti" postauksissa, missä on tuotteita jotka eivät ole häntä varten. Itse ainakin pyrkisin siihen rehelliseen mielipiteeseen. En sitten tiedä mitä sopimusten pienessä präntissä lukee. Ja myös sitä, jos olisit tuotteen muutenkin ostanut.

   Postaukseen: Musta on outoa että tänäpäivänä bloggaajat tekee yhteistyötä ilman edes sitä tuotekorvausta. Koska se on vähintä mitä pitäisi saada. Arvolla ei nyt niin väliä ainakaan aloittejan kanssa, mutta edes jotain. Hassua ajatella että joku bloggaaja siihen suostuisi. Ehkä he yritti vain painostaa sua? Itse toki kirjotan kaupoista ja firmoista, mutta ne eivät ole yhteistyötä vaan ihan oma päätös.

   Poista
  2. Anonyymi, sun käyttämät esimerkit on kyllä sellaisia joista itsekään en lukijana piittaisi, enkä sellaisia haluaisi itsekään tehdä. Siinä kärsii bloggaajan uskottavuus, jos mainokset ja yhteistypostaukset on läpinäkyviä "pakkoylistämisiä". Rehellinen mielipide on tärkein ja se auttaa lukijaakin saamaan jonkunlaisen kuvan mainostettavasta tuotteesta. "Kaupallinen yhteistyö" on vain terminä ehkä hieman virallisempi, kuin "mainos".

   Sara, ihan totta. Jokaisen bloggaajan pitäisi pyrkiä siihen, ettei kehu ilmaista tuotetta vain kehumisen takia ellei se ole oikeasti kehuttavan arvoinen. Mä en myöskään ymmärrä, kuka suostuisi tekemään postausta saamatta siitä mitään. Nimellinen korvaus pitäisi aina saada tekemästään työstä, oli se sitten viiden euron shampoopullo tai tonnin tietokone. Minäkin kirjoitan mielelläni "ilmaiseksi" joistain tuotteista, firmoista tmv jos koen että haluan niitä mainostaa, mutta se on eri asia kun sen tekee vapaaehtoisesti ja oma-aloitteisesti. Jos taas postauksen tekemisestä neuvottelee ko yrityksen kanssa ennen sen tekemistä, olisi jonkunlainen korvaus saatava.

   Poista
 5. Tää on oikeasti vähän hankalaa. Mulle ensimmäinen onnistunut yhteistyö olisi suuri arvontunnustus. Mutta sitä odotellessa teen kai ilmaista työtä - eihän mulla ole vaihtoehtoa jos kuitenkin haluan esim. turvaistuimen esitellä vaikka se itse ostettu onkin. Mun mielestä yhteistöissä tärkeintä on juurikin se että tuote/palvelu on oikeasti sellainen jota bloggaaja suosittelisi myös ilman yhteistyötä - rehellisyys maan perii. Ja mun mielestä nykyään näin ajattelee suurin osa blogisteista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni on juurikin eri asia ne oma-aloitteisesti tehdyt tuotearvostelut, joista ei ole neuvoteltu firman kanssa etukäteen. Silloin on ihan ok tehdä se ilmaiseksi. Jos taas firman kanssa on neuvoteltu postauksen tekemisestä tai firman/tuotteen mainostamisesta etukäteen, silloin olisi suotavaa saada myös palkkio työstään :)

   Poista
 6. Lähtökohtaisesti kirjoitan asioista/kaupoista/tuotteista joista todella pidän, ja joita suosittelen myös lähipiirille. Eli sellaisista asioista joiden takana voin seistä. Jos kohtaan jotain todella huonoa, saatan kirjoittaa siitäkin - ettei vaan muut sortuisi!

  Eli siis aina ei välttämättä ole yhteistyö, koska joskus vaan tekee mieli kirjoittaa jostain kysymättäkin. Mutta yhteistyöt, joista ei saa mitään korvausta on bloggaajan aliarvioimista. Osallistuin erääseen tutkimukseen juuri tästä aiheesta viime vuonna. Kyllä jotkut yritykset todella kehtaavat härskisti käyttää (tai ainakin yrittää) käyttää bloggaajia hyväkseen. Vaikkei kukaan miljoonia vaadikaan, mutta tyhjät lupaukset on kenties pahimpia! :)

  Ja mua ei häiritse maininta "yhteistyössä" tai "kaupallinen yhteistyö" koska se on rehellistä mainita. Meitä bloggaajia on moneksi ja ehkei kaikki ole niin rehellisiä teksteissään kuin itse olen, mutta haluan uskoa ettei kukaan kirjoita mistään sontatuotteesta jotain ihQhehkutusta. Toivottavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Oma-aloitteisesti tehdyt jutut ovat ok. Heti kun toisen osapuolen kanssa neuvotellaan varsinaisesta yhteistyöstä, sitä ei pidä tehdä ilman palkkaa. Todella kurjaa, että käytetään hyväksi ihmisiä teettämällä ilmaista työtä heillä. Oli kyse sitten bloggaajasta tai minkä tahansa muun alan työntekijästä. Itsekin pyrin rehellisyyteen, sillä se antaa parhaimman kuvan tuotteesta lukijoille. Jos on jotain huonoa sanottavaa, on sekin suotavaa kertoa. :)

   Poista
 7. Tärkeä aihe! Hyvin kirjoitettu.

  Tuohon ylemmäs sanoisin, että tuote-esittely ja palkaton yhteistyö ovat eri asioita. Tai mun mielestä näitä ei voi asettaa samalle viivalle, koska palkattomassa yhteistyössä yritys polkee blogeja eikä pidä bloggaajan panosta juuri minään.
  Olen siis samaa mieltä kuin Jenni kirjoituksessaan! Arvostakaa blogejanne ja panostanne postauksiin, vaikka niitä vain harrastuksena pidätte! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla. Oon samaa mieltä, tätä en ehkä selittänytkään postauksessa. Oma-aloitteisesti tehty tuote-esittely tai yrityksen mainostaminen on eri asia. Jos taas neuvottelee etukäteen ko firman kanssa, niin silloi puhutaan yhteistyöstä ja silloin siitä työstä pitää myös ansaita asianmukainen korvaus. :)

   Poista
 8. Hyvä kirjoitus ja tärkeästä aiheesta. Mainonta on kokenut suuren mullistuksen blogien astuttua kuvaan mukaan. Moni on jo unohtanut sen ajan, jolloin ostettiin ilmoitustilaa lehtiensivuilta tai keltaisiltasivuilta (hih). Aidon ihmisen aito kokemus tuotteesta tai palvelusta on paljon enemmän verrattuna perinteiseen mainontaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mira-Marie. Ihan totta, että viime vuosina blogit ja blogimainonta on kasvanut huikeasti! Olen samaa mieltä, että bloggaajan tekemästä tuotearvostelusta saa paljon enemmän irti, kuin pelkästä perinteisestä mainoksesta, oli se sitten telkkarissa tai lehden sivuilla tai missä vaan. Olettaen tosiaan, että arvostelu on tehty rehellisesti, eikä se ole sitä pakollista ilmaistuotteen väkisin kehumista :D

   Poista
 9. Samaa mieltä. Olen hämmentynyt miten moni yritys on ottanut yhteyttä minuunkin ja kuvitellut saavansa ilmaista mainostilaa Poikien äidit facebookryhmässäni. Sama juttu se on alalla kuin alalla, jos joku pölhö tekee ilmaiseksi, niin pian työstä ei makseta enää kenellekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Röyhkeää yrityksiltä edes kysellä tuollaisia, mutta kai ne yrittää niin kauan kuin joku jossain suostuu ilmaistyöhön. Jos kaikki kieltäytyisivät ei kukaan kehtaisi enää tarjotakaan palkatonta hommaa.

   Poista

Kiitos kommentista!