26. toukokuuta 2016

Tyttölapsi-ikävä?

Kolmen poikalapsen äitinä hyvin yleisiä kysymyksiä lapsista puhuttaessa on kai te teette vielä sen tyttölapsen? Harmittaako, ettei teillä ole tyttöä? Olettamus lienee, että jokaisessa perheessä kuuluisi olla molempaa sukupuolta edustavia lapsia. Jos niitä ei ole, tulisi vanhempien kuitenkin kokea jonkunlaista kaipuuta sitä puuttuvaa sukupuolta kohtaan. Ei se niin mene. Niin kauan kun lapsen sukupuoleen ei voi vaikuttaa, mielestäni tuollaiset yllämainitut kysymykset ovat lähinnä tökeröitä ja loukkaavia. Väittääkö kysyjä, etten saisi olla tyytyväinen niihin lapsiin jotka minulla on? Että perheeni on jotenkin vääränlainen, kun ei halutakaan tehdä "vielä sitä tyttöä"?

morsdag_3

Voin sanoa sataprosenttisella rehellisyydellä, että olen tyytyväinen siihen, että minulla on kolme poikaa. Näin sen kuului mennä eikä perheemme olisi tarkoitus olla muunlainen. Silti on myönnettävä, että monesti mietin millaista olisi olla tyttölapsen äiti ja mistä kaikesta jään paitsi, kun kasvatan pelkkiä poikia. Tähän asti en kuitenkaan ole keksinyt yhtään maata mullistavaa syytä, vaan keksimäni jutut ovat pönttöjä ja ylitsepäästäviä. En koskaan voi opettaa tytärtäni meikkaamaan ja pitää kynsistudioita kotona tai letittää kauniita kampauksia. En voi viedä tytärtäni shoppailemaan ja katsomaan romanttisia hömppkomedioita elokuviin. En voi juoruilla tyttäreni poikaystävistä ja ihastuksista. En voi olla mukana valitsemassa hääpukua tyttärelleni. En saa kokea mahdollisten lastenlasteni raskausaikaa oman tyttären kanssa. Ihan oikeasti, nämähän ovat varsin turhia juttuja.

En usko, että elämäni mullistuisi huomattavasti vaikka minulla olisikin tyttö, kenen kanssa harrastaa noita yllämainittuja juttuja. Enkä todellakaan pidä yhtäkään noista syistä tarpeeksi hyvänä lähteä väkisin yrittämään tyttölasta, tai lasta ylipäätään. Akuuttiin tarpeeseen voin lainata kummityttöäni, kynsistudiota olenkin jo leikkinyt Alexin kanssa ja haluan uskoa, että oman tyttären puutetta tulen kyllä saamaan tyydytettyä muilla keinoin, kuin tekemällä lapsia kunnes tulee tyttö. Minulla on mahdollisuus saada tulevaisuudessa kolme ihanaa miniää (Olettaen, että lapseni löytävät itselleen naispuoliset kumppanit. Toki vävypojatkin ovat yhtä tervetulleita, enkä ahdistuisi siitäkään jos lapseni haluaisivat elää sinkkuina lopun elämäänsä). Uskon, että lapseni löytävät tulevaisuudessa kumppanit, joita tulen pitämään ihanina, jotka tulevat olemaan minulle kuin omia lapsia. Ehkä pääsen osallistumaan heidän kanssaan hääpukujen valintaan, ehkä he voivat oman äitinsä lisäksi kokea minutkin hössöttävän anopin sijaan ihmisenä, jolta löytää apua ja tukea raskausaikana. 

En oikein tiedä mistä tämän postauksen ajatus lähti tai mitä loppupeleissä yritän sanoa. Ei elämä ole yhtään sen parempaa tai huonompaa, oli lapset kumpaa sukupuolta tahansa, tai onko niitä lapsia ollenkaan. Jokaisessa tapauksessa on hyvät puolensa ja puutteensa. Olkaa iloisia siitä, mitä teillä on älkääkä kyseenalaistako ihmisten tarvetta saada tai olla saamatta tietyn sukupuolisia lapsia. Älkääkä varsinkaan ikinä kysykö keneltäkään, aikovatko he vielä tehdä niitä tyttöjä tai poikia tai hankkia koiriensa kavereiksi kissoja.

PS. Pahoittelen tuoreiden kuvien puutetta. Sen lisäksi, että vasta harjoittelen arjessa pärjäämistä tissikipuineni ja nostorajoitteineni, on kaksi lapsistamme vatsataudin kourissa. Ei siis hirveästi jaksa panostaa nyt kuvaamiseen. Puhelinräpsyjä löytyy instagramista, mutta sitäkään ei huvita päivittää normaaliin tahtiin, kun oma puhelimeni on taas huollettavana ja lainapuhelimen kameran laatu on jokseenkin surkea. Snapchat taas pysynee hiljaa kunnes oma luuri on palautunut huollosta, sillä lainapuhelin tilttaa kokonaan aina snapchat-sovelluksen avatessani. Tässä siis pakollinen valivali-osio ja kohti parempia aikoja!

26 kommenttia:

 1. Meitä on kolme tyttöä ja ei isi ole koskaan sanonut että olisi pojan välttämättä halunnu.:) nykyään on vävypojat joittenka kanssa laittavat autoja ja muita "miestenjuttuja" :) -niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä uskon, että suurin osa ihmisistä ovat kiitollisia ja tyytyväisiä niihin lapsiin, jotka on. Sitten vaan ne erityistapaukset joilla on pakkomielle saada tiettyä sukupuolta. :)

   Poista
 2. Meillä myös 3 tyttöä ja viimeisin "vahinko" on poika! Mulla itellä on aina ollut haaveissa kasvattaa poika. Jos poika olisi tullut nro 2./3. niin lapsiluku olisi voinut ehkä jäädä pienemmäksi. Mutta vaikeaa ajatella taakseppäin elämää. Olen super onnellinen lapsistani!

  Täytyy myös todeta, että ympäristön tuomat paineet ovat suuri tekijä, mikä vaikuttaa meidän omaan ajatusmaailmaan. Valitettavasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei oo tavallaan ollut koskaan varsinaisia sukupuolihaaveita, paitsi että toivoin esikoisen olevan poika. Tietenkin olisi erilaista ja mielenkiintoista jos olisi toistakin sukupuolta, mutta olen mahdottoman onnellinen pojistani! <3

   Kiitos kommentista ja omista ajatuksistasi :)

   Poista
 3. Meille tulossa toinen ja koen kyselyn ahdistavana. Olisihan se ihanaa, jos seuraava olisi tyttö, mutta eipä siihen voi vaikuttaa.

  Lisäksi mietin, että eihän tyttö välttämättä halua tehdä "tyttömäisiä" juttuja vaan nauttii autoista, poikien vaatteista yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minä oon juurikin tuollainen tyttö, eli en oo koskaan välittäny mistään naisellisista jutuista. En osaa leipoa, kutoa/neuloa, en ymmärrä trendien päälle, pukeudun mieluummin mukavasti kuin tyylikkäästi/naisellisesti jne. Autot oli lapsena pop. Ei musta toki lesboa tullu tän takia. Eli ei kyllä tosiaan kannata miettiä stereotyyppistä tyttöä, kun haluaa tai tietää odottavansa tyttöä. :)

   Poista
  2. Toikin on muuten ihan totta, ei se sukupuoli määrittele lapsen luonnetta ja voi olla että vaikka saisikin sen tytön niin se olisi juurikin sellainen "poikamainen" :)

   Poista
 4. Eihän se tyttö tosiaan olisi välttämättä mikään "girly girl", varsinkaan kolmen isoveljen kanssa kasvaneena :) Ja puolestaan pojat voivat innostua shoppailusta ja muusta paljonkin kun kasvavat, monet pojat ovat nykyään tosi muotitietoisia ja kiinnittävät huomiota tällaisiin asioihin, niin voit kyllä saada sen shoppailukaverin pojistakin :)

  VastaaPoista
 5. Meillä esikoinen on poika ja nyt tulossa toinen, ultrassa selvisi että tyttö. Ihmisten reaktio oli aika jännä. Olivat enemmän iloisia nyt kun kakkonen psljastuikin tytöksi. Tulee kommentteja, että "nyt ei teidän tarvii tehdä enää kolmatta". Isovanhemmat puhelimessa arvuutteli että "huoh, onhan se poika tietenkin, eikö vaan?" sitten kun kuulivat että tyttö, niin taivas räjähti 😀 Onhan se kiva että ovat iloisia, harmi vain että poika ei olisi saanut samaa hypetystä aikaan 😐

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alko ihan ärsyttää sun puolesta noi kommentit :/

   Poista
  2. Ompa tympeää tuollainen! Tosi kurjaa että ihmiset voi olla noin tönkköjä!

   Poista
 6. Kolme poikaa on aivan yhtä onnekasta saada kuin vaikka kaksi tyttöä ja yksi poika yms. Ei kaikilla ole kolmea poikaa kasvatettavana vaikka varmasti joku toivoisi olevan pelkkiä poikia tai pelkkiä tyttöjä! Lapsi kuin lapsi sukupuolesta riippumatta! Ja aivan kuten sanoit nuo asiat eivät todellisuudessa ole tärkeitä mistä vanhempi jää paitsi jos lapset edustavat vain yhtä sukupuolta! Siltikin minua vielä kutkuttaa tietää mikä olisi ollut teillä tyttölapsen nimi! Oley keksinyt aivan ihania nimiä pojille enkä voi olla miettimättä miten kauniin nimen olisitte antaneet tytölle! Toivon että paljastat sen vielä etkä pidä minua ikuisesti tiedottomana :D anteeksi jos olen liian utelias

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, että pitäisi osata olla onnellinen siitä, että ylipäätään on lapsia! Ihmisluonne taitaa vain olla sellainen, ettei koskaan ole täysin tyyvyäinen siihen mitä on.

   Mua kyllä haluttaisi tosi paljon kertoa ne nimet, mutta samalla on se ajatus takaraivossa, että jos vaikka joskus vielä tarvitseekin niitä (ei tietenkään kaikkia kolmea :D) Vaikka ollaankin tavallaan päätetty, ettei lapsia enää tule. Hugon tyttönimi olisi varmaan tulevan tytön nimi, Joelin ja Alexin tyttönimet tuskin tulisivat käyttöön vaikka tyttö tulisikin. Äääh, ehkä mä vielä joskus ne paljastan :D

   Poista
 7. Olen samaa mieltä, että moiset kyselyt ja kommentit ulkopuolisilta ovat asiattomia!
  En kuitenkaan torppaisi vanhempien kaipuuta ja unelmia tietyn sukupuolen suhteen, se on ihan ok olla sellaisia haavekuvia, kunhan ei tosiaan anna niiden hallita negatiivisesti. Kyllähän sen jokainen lasta "tehdessään" tietää ettei sitä sukupuolta voi valita etukäteen. ;)

  Itse sain tytön ja tyttöä toivoinkin. En edes oikein tiedä miksi toivoin tyttöä.. Toisen lapsen kohdalla toivoisin myös tyttöä. Eikä minulla silti ole mitään poikia vastaan, todellakaan. Lasten kanssa työskennellessä olen havavainnut monesti poikien olevan niitä reilumpia, herkempiä ja aidompia (huom. tämä on vain minun empiirinen kokemukseni perustuen kahteen kouluun ja kolmeen päiväkotiin).
  Lapset ovat yleisesti ottaen ihania, ja etenkin ne omat -olivat sitten tyttöja tai poikia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kyllä varmaan jokaiselle muodostuu jonkinlainen mielikuva/haavekuva tulevasta lapsesta ja väkisinkin sitä tietenkin miettii kumpaa sukupuolta vauva tulee olemaan ja pohtii kumpaakin.

   Mä olen kuullut, että pojat ovat tyttöjä helpompia, joten voipi olla että olisin tyttölapsen kanssa ihan pulassa, kun nämä pojatkin tuottavat päänvaivaa silloin tällöin :D

   Poista
 8. Toi on kyllä ikävää että muut puuttuvat siihen kumpaa sukupuolta sieltä nyt pitäisi tulla ja että on olettamus että molempia pitää olla. Jotenkin se toive jommasta kummasta sukupuolesta silti nousee raskausaikana pintaan vaikka sekä tytöt että pojat ovat yhtä tervetulleita ja ihania! Ensimmäisessä raskaudessa toivon poikaa, mutta tyttö tuli ja oli ihan yhtä odotettu ja toivottu. Toisessa taas toivoin sitten tyttöä ja poika tuli, joka oli hänkin ihan toivottu ja odotettu! Vaikka niitä sukupuoli toiveita herääkin se ei missään nimessä tarkoita etteikö toinen sukupuoli olisi ihan yhtä toivottu ja rakastettu, tai vaikka niitä saman sukupuolen edustajia tulisikin sitten vaikka viisi niin perhe on varmasti silti ihan yhtä onnellinen kuin missä vain muussakin tapauksessa. Itsellänikin on ollut toiveena kasvattaa joskus tyttölapsi mutta en suinkaan voi sanoa olevani pettynyt jos tyttölasta en koskaan tule saamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, ihan pakko kysyä, että siis saitko tytön vai et? Kun tuossa aiemmin kirjoitat, että toivoit poikaa, mutta tuli tyttö ekassa raskaudessa ja lopussa toteat ettet ole pettynyt jos et tule koskaan saamaan tyttölasta?

   Poista
  2. Oot Saya ihan oikeassa, että ei ne sukupuolitoiveet yleensä aiheuta mitään pettymystä, vaikkei vauva olisikaan sitä "toivottua" laatua. Lapsi on vanhemmilleen rakas jokatapauksessa! Voihan sitä olla että sitä kokee jonkun asteista pettymystä, mutta aikanaan jokainen varmasti tajuaa, että lapsi on juuri se jonka olikin tarkoitus perheeseen tulla! En voisi itse kuvitella perhettämme sellaiseksi kuin se nyt on, jos meillä olisi tyttö/tyttöjä.

   Poista
 9. Toi on kyllä kumma että kun poikia jo on niin kaikki sanovat että tehkäähän nyt se tyttö muttakun on kaksi tyttöä ei kukaan ole tullut sanomaan että hankkikaahan vielä se yksi poika! Näin siis meidän suvussa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin myös meidän suvussa ja se on loukkaavaa ja raivostuttavaa!!

   Poista
 10. Meillä on kolme tyttöä ja yhden kerran olen saanut *taas tyttö* kommentin sukulaiselta ja muutaman kerran ulkopuolisilta. Ja kyllähän ne loukkaa. Ikään kun tekisi jotain väärin. Olen onnellinen kolmesta tytöstäni <3 Mulla itselläni on kolme siskoa ja se on parasta :) -miljama

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, se on todella loukkaavaa varsinkin kun on ilmiselvää, ettei sitä voi itse päättää kumpaa sukupuolta tulee saamaan. :)

   Poista
 11. Ai että, hieno teksti! En ajattele, että olisin yhtään onnellisempi tai tyytyväisempi, jos toinen pojistani olisikin tyttö. Nämä pojat ovat niin kultaa <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!