8. toukokuuta 2016

Syy, miksi en pidä äitienpäivästä

morsdag_1

Tänään on äitienpäivä, jolloin lapset muistavat äitejään ja isoäitejään lahjoin ja kortein. Lasten ollessa pieniä isät ehkä auttavat lapsia askartelemaan ja ostavat ehkä omankin lahjan puolisolleen, osoittaakseen kuinka paljon arvostaa lastensa äitiä. Äidit saavat tuntea olonsa rakastetuksi, merkitykselliseksi, tärkeäksi. Äidit saavat nukkua pitkään, heille tarjoillaan aamiaista sänkyyn ja leivotaan kakkuja. Jokaisella äidillä on varmaan käsitys täydellisestä äitienpäivästä, tai ehkä jotain odotuksia päivän kulun suhteen. Kun ne odotukset romuttuvat vuosi toisensa jälkeen, alkaa inhoamaan ajatusta koko äitienpäivästä. Miksi odottaisin ihanaa äitienpäivää, kun en sellaista kuitenkaan saa?

morsdag_3

Tänään on äitienpäivä, ja olen saanut taas kerran elää läpi meidän perheen oman "äitienpäivätradition". Olen ollut äiti kuuden vuoden ajan. Muistaakseni viitenä vuotena kuudesta mieheni ei ole juurikaan panostanut äitienpäivään. Useimpina vuosina olen herännyt aikaisin lasten kanssa mieheni jäädessä nukkumaan ja saanut laittaa itselleni aamiaista. Olen itse auttanut lapsiani antamaan lahjansa ja korttinsa minulle. Joskus olen ehkä saanut mieheltäni väkisin väännetyn aamiaisen jota ei ole huvittanut syödä, koska kodin ilmapiiri on ollut niin nihkeä. En usko, ettei mieheni haluaisi muistaa minua. Hän ei vain syystä tai toisesta tee sitä. Lähes jokaisena äitienpäivänä minulla on ollut mieheni käytöksestä huono mieli, jonka onneksi rakkaat lapseni ovat saaneet piristymään. Tänäkin vuonna sain kauniit kortit ja poikien kerhossa tekemät rannekorut. Sain lego-vohveleita sänkuun tarjoiltuna ja paljon pusuja ja haleja. Vaikka nousinkin aikaisin, laitoin itse aamupalat ja mies kuorsasi menemään. Onneksi sain kuitenkin sen äitienpäivän tärkeimmän asian, lapseni muistivat minua. Tarvitseeko muka sen lisäksi vielä saada arvostusta lastensa isältä?

morsdag_2

Tästä asiasta ihmiset tuntuvat usein olevan eri mieltä. Osa sanoo, että tietenkin miehen kuuluu muistaa vaimoaan äitienpäivänä. Niin minustakin, muistanhan minäkin lasteni isää isänpäivänä lahjoilla ja aamiaistarjoilulla sen lisäksi, että autan lapsia askartelemaan iskälle. Osa taas on sitä mieltä, ettei muistaminen ole puolison homma. Ethän sinä ole hänen äitinsä! Toki jokainen saa olla asiasta sitä mieltä mitä on, ei oma mielipiteeni ole se ainoa oikea. Itse pidän sitä kuitenkin tärkeänä, että puoliso näyttää toiselle, että hänen panostusta äitiyteen/isyyteen arvostetaan. Että toinen on tärkeä. Kiittää siitä, että ylipäätään on lapsia, sillä ilman sitä toista osapuolta niitä lapsia ei olisi.

Täältä oman pienen äitienpäiväpettymyksen keskeltä toivotan kuitenkin jokaiselle äidille oikein ihanaa äitienpäivää. Toivottavasti lapsenne ovat muistaneet teitä lämpimin halauksin ja ehkä lahjoillakin.

Mitä mieltä te olette, onko äitien- ja isänäivänä muistaminen pelkästään lasten tehtävä?

36 kommenttia:

 1. Veit sanat mun suusta. :) noh, sitä odotellessa, et Leo osaa itse askarrella. <3

  VastaaPoista
 2. Ensisijaisesti lasten, mutta mies on kyllä elämäämme palaamisen jälkeen mua muistanut. Ja minä muistan häntä isänpäivänä.
  Tänään en nukkua saanut, koska A yövuorossa mutta aamiaisen teki ja toi sänkyyn.
  Harmittaisi kyllä jos ei mies huomioisi edes yhtenä päivänä! Jo itse lapsena äitien- ja isänpäivänä vanhemman kanssa yhdessä on lahjat ja kortit aamulla sänkyyn annettu toiselle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että mies on kuitenkin muistanut, vaikka tulikin aamulla töistä. Mua harmittaa myös eniten se, että itse kyllä panostan isänpäivään :/

   Poista
 3. Ensisijaisesti lasten, mutta mies on kyllä elämäämme palaamisen jälkeen mua muistanut. Ja minä muistan häntä isänpäivänä.
  Tänään en nukkua saanut, koska A yövuorossa mutta aamiaisen teki ja toi sänkyyn.
  Harmittaisi kyllä jos ei mies huomioisi edes yhtenä päivänä! Jo itse lapsena äitien- ja isänpäivänä vanhemman kanssa yhdessä on lahjat ja kortit aamulla sänkyyn annettu toiselle. :)

  VastaaPoista
 4. Sama täällä. Lisäksi tämä on ensimmäinen äitienpäivä, kun en ole väleissä äitini kanssa. Eikä siinäkään vielä kaikki :D Mies on töissä eikä minua ja lapsia kutsuttu miehen perheen äitienpäiväkahveille. Suorastaan ihastuttava päivä!

  VastaaPoista
 5. Meillä meni 13 äitienpäivää, ennen kuin sain sellaisen äitienpäivän kuin olen ihannekuvissa haaveillut. Aikaisemmin on mennyt vähän miten on mennyt. Mutta vuosi vuodelta aina paremmin. :)
  Ihanaa äitienpäivää ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että äitienpäivävietto on edes mennyt paremmin joka vuosi :') Kiitos Samoin <3

   Poista
 6. Ei puolison tarvitse lahjoilla muistaa äitien/isänpäivänä, mut kyllä mun mielestä joku pieni ele olis paikallaan. Olkoon se just se että antaa toisen nukkua, valmistaa ruokaa tai tuo kukkia. Mut et puoliso jollain tavalla huomioi ja kiittää myös kumppaniaan. Vaikka kumppani ei ole sun äiti/isä, niin onhan hän sun kanssa sun lasten vanhempi ja varmaan ilahtuis jos kerran vuoteen jotenkin huomioitais hänen panostuksensa perhehärdelliin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en minäkään välttämättä mitään lahjoja olisi vaatimassa, mutta jos nyt edes jotain pientä jolla mies voisi kertoa pitävänsä arvossa mun panostani perheeseen ja lapsiin. Kyllä minäkin panostan isänpäivään, niin on entistä kurjempi kun ei saa vastakaikua omana juhlapäivänään. :/

   Poista
 7. Sama setti täälläkin. Kolmas äitienpäivä, minä tein puolison vanhemmille kahvitukset ja mies askarteli lapsen kanssa mummolle kortin. Ei minulle. Tiedän etukäteen että näin aina käy, silti tuntuu pahalta että mies muistaa äitienpäivän, mummo saa kortin mutta minun kohdalla ei vain kiinnosta. Muuten suhteessa ei ole mitään vikaa mutta näihin ei vain reagoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, Jasmin! Miten kurjaa tuollainen on... Ymmärrän tosiaan että sua harmittaa. :/ Meillä onneksi lapset tekevät kerhossa kortit ja lahjat, niin ei tarvitse niiden puuttumista surkutella. Muistan yhdet synttärit jotka mieheni unohti, ja sain itse askarrella lasten kanssa kortit itselleni :'D nyt jo naurattaa, silloin itketti.

   Poista
 8. Toivon yhdessäoloa ja sitä että mies opettaisi lapselle/nuorelle miten huomioida pienillä asioilla toista. En odota lahjoja, mutta opettelisivat tekemään yhdessä jotain pientä. Miehen äidille kaikki on hommattu, mutta oma äitini, joka on sairas, sinne muu perhe ei voitaisi lähteä. Se surettaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahjat ei minullekan ole se tärkein, vaan juurikin se huomio ja kiitollisuuden osoittaminen, vaikka se olisikin vain joku pieni ele. Kurja teidänkin tilanne :(

   Poista
 9. Et ole yksin pettymyksiesi kanssa! Mä en edes muista mun ensimmäistä äitienpäivää koska mun mielestä mua ei muistettu silloin mitenkään. Tänä vuonna meni jo vähän paremmin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kiva" kuulla. Mukavaa, että teillä on jo edistytty :D

   Poista
 10. Kyllä itsestäni on mukava jos mieskin muistaa jotenkin, ihan vaikka sillä kukkakimpulla ja hyvän äitienpäivän toivotuksella. Sekin riittää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pienikin ele tuntuu mukavalta. Ei sitä tarvitse mitään lahjoja vaatia, mutta jos nyt edes jotain muistamista :)

   Poista
 11. No kyllähän mies voisi edes kahvit keittää,vaikkakin meillä mies herää neljältä joka aamu töihin niin heräsi seitsämältä sunnuntaina ja laitto kahvin tippumaan.
  Pääsin heti noustuani kahvi pöytään,muita lahjoja ei ollut mutta eipä se minua haitannutkaan.
  Mies sanoikin ettei ollut mitään ehtinyt ostaa/ tehdä kun viime vuonna sain puusta tehdyn kukka ruukun pihalle ja siihen oli istutettu kukkia.

  Eipä meilläkään mies paljon millään muista koskaan mutta joskus sentäs saan kahvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että sait edes kahvit valmiiksi :) Ehkä se on myös luonteesta kiinni, itse olen sellainen että rakastan hemmotella ja lahjoa rakkaitani ja järjestää heille yllätyksiä. Kaikki ei vain ole sellaisia :)

   Poista
 12. Kyllä minä ainakin odotan huomiota mieheltä,olenhan sentään hänen lapsensa maailmaan pungertanut!! Aamupala sänkyyn ainaskin��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelpaisi kyllä olla yhtenä päivänä vuodesta hemmoteltavana ;)

   Poista
 13. Minusta tärkeintä on, että mies opettaa lapsia erityisesti poikia arvostamaan äitejä ja naisia. Lasten ollessa pieniä se vaatii isältäkin panostusta, mutta pikkuhiljaa nuo herrasmiehet oppivat hoitamaan homman itse ja isä voi katsella sivummalta, koska lasten äiti ei tosiaankaan ole hänen äitinsä. 7- ja 9-vuotiaat hoitivat jo tänä vuonna homman kotiin. Liian aikaisinkin on ollut yritystä. Esikoisen ollessa 3-vuotias isä oli äitienpäivän aamuna nukahtanut uudelleen ja poika oli leikannut pullaa ja sormeensa ja hoitanut haavansakin itse, kun ei raaskinut vanhempiaan herättää. <3 Parempia äitienpäiviä kaikille. Jokainen on ansainnut välillä sen hemmottelupäivänsä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten todella hyvä pointti. Lapset ottavat omasta isästään mallia ja määrittelevät sitä kautta miten on soveliasta kohdella naisia. Se muokkaa heidän tulevaa olemusta puolisona ja isänä, mitä näkevät omassa perheessään.

   Ihana pienokainen siellä ollut touhuamassa :')

   Poista
 14. Itsehän sitä jokainen valitsee laps(i)ensa isän valitsee, joten ei auta valittaa. Mielestäni äitien- ja isänpäivät ovat koko perheen yhteinen juttu. Äitienpäivänä isä on se päsmäri, joka hoitaa lasten askartelut ja aamupalat. Isänpäivänä toistepäin. Oletko itse ajatellut, että jättäisit isänpäivän omalta osaltasi huomioimatta ja tekisittekin vähän käänteisesti. Eli äitienpäivänä äiti onkin se, joka hoitaa kaiken ja isänpäivänä isä on vastuussa. Tosin jos tälle linjalle lähdetään niin äitienpäivä taitaa olla sitten 99 % vuodesta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, itse jokainen sen valintansa puolisosta tekee. Mutta ehkä sitä puolisoa valittaessa ei usein tule kysyttyä, että miten muuten aiot kohdella mua äitienpäivänä jos joskus tehdään lapsia yhdessä? :D Omalla kohdallani varsinkin, kun vielä tavallaan annetaan ymmärtää että suunnitellaan ties mitä äitienpäiväspektaakkelia ja sitten itse päivän koittaessa ei mitään... :/

   Poista
  2. Mielestäni kyse ei ole vain tavasta viettää jotakin tiettyä päivää vaan yleisesti toisen huomioiminen, kunnioitus ja arvostus. Ja ne ovat tärkeitä asioita parisuhteessa.

   On oikeus loukkaantua, jos puoliso ei arvosta tai huomioi. Jokin on silloin vialla.

   Poista
 15. Viime vuonna isäntä osasi yllättää, mutta tänä vuonna... :DDD
  Tainnut olla muillakin liikkeellä samaa :/

  VastaaPoista
 16. Kyllä kuuluu miehen jollain tavalla osoittaa arvostuksensa minun äitiyttäni kohtaan, kuten minäkin osoitan isänpäivänä. Minäkin heräsin itselleni kahvit keittämään aamulla, mutta sain myöhemmin kuulla mieheltä olevani maailman paras ja upea äiti, kukkia sekä itsetehty illallinen, johon todella oli panostettu. Jäi tosi hyvä mieli :)

  Olisin kyllä lievästi sanottuna pettynyt ja katkera, jos ei mitenkään huomioisi. Eikö se ole jo suoranaista v*ttuilua?
  Minulle jopa naapurin mies kävi toivottamassa hyvää äitienpäivää, olisi aika erikoista jos oma mies, lasten isä, ei huomioisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanaa, että sua on noin kauniisti muistettu! :) Niin sen pitääkin mennä.

   On se kieltämättä todella kurjaa, kun ei saa arvostusta tai huomiota. Itse kuitenkin yritän panostaa isänpäivään yms :)

   Poista
 17. Ei kuulosta kauhean kivalta, siis suurin ongelma on tuo huono ilmapiiri, kertooko sitten kunnioituksen puutteesta vai mistä.
  Oletko puhuneet asiasta? Itse oman mieheni tuntien sanoin heti alkuun kun lapsi syntyi, että haluan nukkua aamulla pitkään (tai ainakin yrittää), sekä kakun. Muuten tulee aika paha mieli. Ja mielellään hän tuon toteuttaa, sain myös kukat. Ei mitään timantteja osta, ja viime vuonna kakkukin oli pakastealtaasta, mutta mieli on hyvä. Ohjaa nykyään lapsen poimimaan valkovuokkoja, ja tekemään kortin jos päiväkodissa ei ole tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan toki puhuttu, mutta sanat ovat vain sanoja. Teot puhuvat puolestaan. En usko, että mieheni ilkeyttään jättää muistamatta minua äitienpäivänä, koska yleensä hänellä on ainakin suuret puheet aiheesta! En sitten tiedä mikä siinä toteuttamisessa on niin vaikeaa että koko juttu menee paskaksi :/

   En minäkään kalliita lahjoja tarvitsisi, kunhan nyt jotain pientä - ajatus on tärkein!

   Poista
 18. Ettekö oo keskustelleet sit asiasta? :ooo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan toki, mutta sanat ovat vain sanoja, teot puhuvat puolestaan :/

   Poista

Kiitos kommentista!