15. huhtikuuta 2016

Tylsää kotihoidossa

Tänään aamulla heräsin todetakseni, että esikoisella on huono päivä. Kaikki kiukutti eikä mikään tuntunut kivalta. Yritin siinä sitten kysellä, että mikä harmittaa. Joel vastasi näin. "Kotona on tylsää, koska täällä kaikki on aina samanlaista. Haluan tehdä jotain ihan uutta". Pulma ei ollutkaan mikään pieni. Olen pitänyt lapsilleni parhaana olla kotihoidossa mahdollisuuksien mukaan niin pitkään kuin se sopii meidän perheelle, mutta tämä tuli hieman yllätyksenä. Itse en pidä arkeamme kovinkaan tylsänä, meillä on paljon harrastuksia ja keksitään kivoja juttuja kotona ollessamme. Olen joskus jopa miettinyt, onko meillä liikaa tekemistä viikolla. Maanantaisin on vauvauintipäivä, tiistaina Joel ja Alex ovat kerhossa ja iltapäivällä Joelilla on uimakoulu. Keskiviikkoisin Joelilla on oma kerhopäivä ja torstaina sekä Joel että Alex ovat kerhossa. Perjantaina pojilla on muskarit peräkkäin ja odotellessamme mennään yleensä muskarin lähellä olevaan leikkipuistoon. Lopun aikaa ulkoillaan, leikitään, luetaan, katsotaan telkkaria, piirretään, rakennellaan, muovaillaan, pelataan ja touhutaan milloin mitäkin. Silti viisivuotiaani on tylsistynyt ja käyttäytyy sen takia hankalasti. Eikö meillä kuitenkaan ole lapsille tarpeeksi virikkeitä ja vaihtelevaa tekemistä? 

DSCN3705_1

Olemme toimintaterapeutin neuvosta hakeneet Joelille päiväkotipaikkaa syksyksi, mutta ainakaan vielä sieltä ei ole kuulunut mitään. Olin alkuun todella ristiriitaisin mielin päiväkotiin menosta, sillä olen aika tiukasti sillä kannalla, että kotiäidin lasten paikka on kotona, eikä muiden hoidettavina. Nyt minun täytyi ensi kertaa herätä todellisuuteen ja pohtia, olisiko silti fiksuin ratkaisu tarjota Joelille monipuolisempaa ja intensiivisempää ajanvietettä arkeen, olisiko se päiväkoti siltikin omaa kotia parempi paikka? Reilun vuoden päästä Joel menee esikouluun ja siellä meno on jo ihan erilaista. Onko siirtymä kotihoidosta eskariin liian suuri askel, vai olisiko todellakin hyvä mennä hieman harjoittelemaan ryhmässä käyttäytymistä ja muita käytännön juttuja päiväkodissa ensin?

DSCN3702_1

Saatiin yhteistuumin Joelin kanssa sovittua, että tehdään iltapäivällä jotain kivaa yhdessä ihan kahdestaan, jos siitä vaikka mieli hieman paranisi. Samin tultua kotiin töistä otettiin suunta kohti mäkkäriä. Kyselin Joelilta mitä hän haluaisi kahdestaan tehdä ja vastaukseksi sain, että hän haluaa mennä jäätelölle sinne lähelle missä Isomummi asuu. No kyseisen mummin lähistöllä ei taida olla varsinaisia jäätelöpaikkoja muita kuin tuo mäkkäri, joten sinne siis! Hieman nauratti, että jos lasta tylsistyttää kotona oleminen ja samat vanhat leikit, niin miten se pikaruokalan parin euron jätskiannos voi yhtäkkiä kääntää koko elämän tylsästä ihanaksi? Lasten onnellisuus pienistä asioista on ihailtavaa ja ihmetyttävää. Tilattiin itsellemme jäätelöt ja nautiskeltiin niistä hassuja jutellen. Oli mukavaa olla pienellä reissulla kahdestaan esikoisen kanssa, kahdenkeskeistä aikaa kun ei kovin usein kerkeä järjestämään, kun lapsia on kolme ja olen suurimmaksi osaksi aikaa yksin heidän kanssaan. Onneksi lapsi iloitsee myös lyhyestä hetkestä omaa aikaa.

DSCN3714_1

PS. Huomasitte ehkä blogin ulkoasussa pieniä muutoksia? Hutimeni on liittynyt Kaksplussan blogiverkostoon ja sen takia täällä näyttää nyt vähän erilaiselta. Blogin sisältö ei muutu mitenkään, vaan jatketaan samalla tyylillä kuin ennenkin. Sivupalkissa voi nyt seurailla mitä mielenkiintoista Kaksplussan muissa blogeissa tapahtuu ja bannerissa voi näkyä mainoksia. Mä en ole ikinä aiemmin kirjoitellut portaalin alaisena tai edes kuulunut mihinkään verkostoon/ryhmittymään, joten tämä on mulle ihan uusi juttu vaikka blogi onkin pian jo kuusivuotias! Uskon, että tästä pienestä uudistuksesta koituu pelkkää hyvää. 

12 kommenttia:

 1. Miksi päiväkotia suositeltiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen takia kai, että Joelilla olisi esikoulun alkaessa helpompaa ryhmässä toimimisen ja muiden käytännön asioiden kanssa. Päiväkerho ei terapeuttien mielestä vissiin anna tarpeeksi apua/opetusta niihin asioihin, joissa Joelilla olisi parantamisen varaa :)

   Poista
 2. Meillä taas toisinpäin - jäädessäni äitiyslomalle kakkosesta, en irtisanonut esikoisen (silloin 4v) perhepäivähoitopaikkaa vaan jatkettiin sitä 2pv viikossa 4-5h kerrallaan. Nyt kuopus on reilun vuoden ja ensi vuosi on vika vuosi ennen eskaria - koska olen kotona (opiskelen aikuispuolella amk tutkintoa ja teen yhden työvuoron viikossa mutta kuitenkin), päätettiin nyt viimeiseksi vuodeksi ennen koulutien alkua ottaa esikoinenkin kotihoitoon. Hän on ilmaissut itse ettei päivähoito kiinnosta kun pikkusisko ei ole siellä, vaan hän haluaa mieluummin olla kotona meidän kanssa. Toiselle sopii toinen ja toiselle toinen, pitää olla valmis joustamaan suuntaan jos toiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika ihanaa, että teidän esikoinen kokee riittäväksi olla kotona teidän kanssanne, hellyyttäviä ajatuksia hänellä :) Mä en tietenkään tiedä mitä Joel olisi päiväkodista mieltä, kun ei aiempaa kokemusta ole, mutta ei hänkään todennäköisesti menisi kokopäiväiseen hoitoon, vaan hoitopäiviä olisi muutaman kerran viikossa. Sinänsä ei siis eroaisi nykyhetkestä muuten kuin että hoitopäivät olisivat hieman pidempiä ja varsinaista ohjelmaa olisi kaiketi enemmän kuin kerhossa. Kiitos kun jaoit omat kokemuksesi :)

   Poista
 3. Meillä on tyttö mennyt suoraan kotoa eskariin (päiväkerho kävi 2h/viikko) ja hyvin on mennyt. Nyt hyvät valmiudet lähteä kouluun :) Välillä niitä tylsiä päiviä on kaikilla, oli sitten kotona tai päikyssä. Meillä sillon tehdään jotain supererilaista; skipataan tavalliset menot ja lähdetään jonnekin pitkälle retkelle/sisäleikkipuistoon/bussireissulle kaupunginpuistoon tms.
  Mun oman päikyssä työskentelyn myötä oon sitä mieltä, että virikkeitä saa kerhossa enemmän kuin päikyssä. Päikyssä ryhmät on isoja ja perussiirtymiin ja rutiineihin menee niin paljon aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikessa on varmaan omat hyvät puolensa, mäkin ajattelisin että kerhossa on enemmän vapaata leikkiä ja virikkeitä, päiväkodissa taas sitä ryhmässä olemista ja sääntöjen/rutiinien seuraamista. Aivan varmasti tylsiä päiviä tulee joka tapauksessa, oli sitten kotihoidossa tai ei :) Kiva kuulla, että teillä siirtymä kotoa eskariin sujui hyvin :)

   Poista
 4. Ihanaa kuulla ensinäkin että vaikka kuinka haluaisit pitää Joelia kotona, niin otat myös hänen toiveet huomioon :) Ihailtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, yritetään tietenkin keksiä ratkaisu joka miellyttää kaikkia :)

   Poista
 5. Kyllähän tuon ikäiset jo ehkä kaipaapäiviin jotain niinku tekemistä.
  Meillä meni kaksi vuotiaana tarhaan ja en ole vielä kuullut et olisi tylsää :D
  Toiset on niin erilaisia, toiset tykkää kotona ja toiset muksut viihtyvät hoidossa kamujen kanssa.
  Meillä vapaat menee uimissa käymisessä, hoplopissa, kirjastossa ja tottakai kotona leikitään ja koskaan ei ole tylsää ollu :D

  Ehkä teillekin sopisi jo esim päivähoitoon meno, lapsi oppii siellä kaikenlaista ja saa ikäistensä seuraa mitä ehkäpä kaipaakin jo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, olenkin miettinyt että 5v tarvitsee jo enemmän kuin vain pikkuveljensä seuraksi. Kerhossahan niitä kavereitakin on, mutta olisiko päiväkoti kuitenkin parempi? Se ois selvitettävä :D

   Poista
 6. Meillä tyttö 4v ja poika 5v alotti muutama viikko sit päiväkodissa syystä että alotin työt. Hyvin on menny, tyttö nauttii siellä olosta ja oli kuulema ekan viikon jälkeen kun se ois aina ollut siellä. Siellä kuitenki on sitä tekemistä ihan erilailla kun kotona, vaikka itekkin koitin aina keksiä vaikka mitä erilaista tekemistä. Pojalle alku on ollu vähän hankalampi. On arempi ja kestää aikaa tottua uusiin juttuihin mutta pääpiirteittäin on menny kyllä tosi kivasti pojallakin :) Syksyllä varmaan mulla vähenee tunnit joten lapset ei enää kokopäivähoidossa mutta meillä poika alottaa kanssa vuoden päästä syksyllä eskarin joten sitäki silmälläpitäen ajattelin että on parempi alottaa pikkuhiljaa totuttelemaan tollaseenki arkeen koska kotona se elämä on aika paljon erilaisempaa. Lisäks meidän pojalla just sosiaaliset taidot on vielä vähän hakusessa joten toivon että päiväkoti pystyy auttamaan siinäkin :) Muistan ainaki ite että kun olin ollu kotihoidossa lapsena siihen asti kun menin kouluun niin oli vaikee päästä porukoihin mitkä oli solmittu eskarissa ja päiväkodeissa , tuntu että jäi jotenki ulkopuoliseks monesta. Kiva että osaat äitinä ottaa myös joelin toiveet huomioon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun jaoit omia kokemuksiasi :) Välillä saattaa olla hankalaa miettiä mikä ratkaisu olisi kullekin lapselle paras, koska tosiaan sehän riippuu myös lapsen luonteesta yms.

   Poista

Kiitos kommentista!