20. huhtikuuta 2016

Koti kuntoon pesänrakennusvietillä

Hyviä uutisia, me muutetaan! Asunto on jo tiedossa, mutta muuton ajankohta avoinna. Syy muuttoajankohtaan on meistä riippumaton, mutta pidetään peukkuja että vuoden päästä ollaan jo päästy asettumaan aloillemme uuteen kotiin. Alunperin tarkoituksemme oli asua tässä nykyisessä kodissa kunnes meillä olisi mahdollisuus ostaa ihan oma koti, mutta kohtuuhintaisen isomman asunnon suorastaan tyrkyttäessään itseään meille olisi tyhmää jättää tilaisuus käyttämättä. Saadaan lisää tilaa eikä tehdä kovin suurta taloudellista tappiota maksamalla hieman kalliimpaa vuokraa. Uudessa asunnossa on kolme makuuhuonetta, olohuone ja keittiö, pikkuvessa ja saunallinen kylpyhuone. Makuuhuoneet sijaitsevat yläkerran rauhassa ja oleskelutilat alakerrassa. Myytäviä asuntoja katsellessamme ollaan liian usein törmätty mielestämme tyhmiin pohjaratkaisuihin joissa makuuhuoneet ovat eri kerroksissa tai yksitasoisissa asunnoissa kaukana toisistaan. Me halutaan makuuhuoneet lähekkäin ja samaan kerrokseen.

ej_5 ej_6

Tämän muuttouutisen myötä mulle on iskenyt järjetön pesänrakennusvietti! Olen raivannut kaappeja ja heittänyt roskiin kaikki turhat tavarat, lajitellut kirpputoreille vietäviä tavaroita ja suunnitellut tulevan asunnon sisustamista. Olen ajoissa liikenteessä ja tavallaan kaikki tämä on tässä vaiheessa vielä turhaa, mutta rakastan suunnittelua ja tarvitsen paljon tekemistä ajankuluksi nyt ennen rintaleikkausta, jottei jännitys ota yliotetta minusta. Olen alkanut luonnostelemaan listaa mitä uusia huonekaluja tarvitsemme, laksenut budjettia ja sisustanut mielessäni uutta ilmettä uudelle kodille. Onneksi pesänrakennusviettiä riittää myös nykyiseen kotiin ja siivous onkin ollut tehtävälistalla joka päivä. Perussiivouksen lisäksi olen jokaiselle päivälle ottanut hieman isomman projektin hoidettavaksi. Eilen järjestin kaikki keittiön kaapit ja tänään voisin yrittää käydä yhden romua täyteen kerätyn hyllyn läpi. On sekä henkisesti että fyysisesti puhdistavaa päästä turhasta tavarasta eroon näin kevään tullessa!

ej_1 ej_2

Olen siis vihdoin inspiroitunut myös oman kodin siistinä pitämiseen. Mä olen aika laiska siivoamaan ja kotimme onkin yleensä varsin sotkuinen. Koti ei ole likainen, siinä mielessä pidän kyllä huolta siivouksesta. Imuroin lähes päivittäin, pyyhin keittiön tasoja, hinkkaan vessapönttöä ja siivoan pölyjä kyplyhuoneen nurkista. Mutta ne tavarat! Leluja joka paikassa, vaatteita nurkissa, lasten levittämiä muovipurkkeja, papereita ja rojuja pitkin lattioita. Hyllyt pursuilevat outoja tavaroita joilla ei ole omaa paikkaa - seesteinen tunnelma? Ei todellakaan! Tähänkin asiaan sain mojovan inspiraatiopiikin viime viikonloppuna. Käytiin lauantaina tuplatreffeillä katsomassa lätkää ja jatkettiin siitä hetken mielijohteesta kaveripariskunnan luo istumaan iltaa. Tullessamme heidän kotinsa ovelle saimme kuulla pahoittelut mahdollisesta sotkusta. Todellisuudessa vastassamme oli siisti koti ja muutama likainen astia keittiössä. Mikä unelma! Tietenkin ymmärrän, että lapsettoman pariskunnan lähtötilannekin on ihan eri verrattuna meihin, koska suurin osa meidän sotkuista on lasten ansiota. Meillä sotkusta pahoitteleminen tarkoittaisi käytännössä sitä, ettei ovesta mahdu sisälle kun joka paikassa lojuu tavaroita. Olisipa ihanaa, kun voisi hetken mielijohteesta kutsua vieraita kylään joutumatta häpeämään kodin sotkuisuutta.

ej_3 ej_4

Viikonlopun jälkeen otinkin itseäni niskasta kiinni ja aloitin tämän koti kuntoon-projektin. Nyt tsemppaan itseäni sitoutumaan siihen. Eihän kodin siistinä pitäminen mitään rakettitiedettä ole! Kun laittaisi vain tavarat suoraan paikoilleen käytön jälkeen, ei jäisi mitään siivottavaa eikä tarvitsisi tehdä tunteja kestäviä suursiivouksia. Aikaa kuluisi ehkä pari minuuttia kerrallaan ja voisi nauttia jatkuvasti yleissiististä kodista. Enkä tietenkään siis tarkoita, etteikö lapset saisi vapaasti leikkiä ja levittää lelujaan päivisin, en todellakaan halua luoda kodista mitään ylisiistiä steriiliä ympäristöä jossa jokainen pölyhiukkanenkin putsataan välittömästi. Haen takaa sitä, että yleisilmeeltään perussiisti koti antaisi lelut anteeksi näyttämättä hirmumyrskyn tuhoamalta katastrofialueelta. Hankalaksi tämän kaiken tekee se, että meidän remontoimaton vuokra-asunto on valmiiksikin jo hieman nuhjuinen. Pahimmat ovat huoneiden ja kaappien ovet, ne repsottavat vinossa ja ovat kestolikaisia. Mikään pesuaine ei saa ovia puhtaiksi ja tottakai se vaikuttaa yleisilmeeseen. Vuokranantaja ei halua kuluja, joten kaappeja ei suostuta vaihtamaan kosmeettisista syistä, joten niin kauan kuin ne ovat suunnilleen ehjät ne on ja pysyy. Täytyy vain parhaansa mukaan sietää sitä.

Onko kevät inspiroinut teitä suursiivoukseen?

16 kommenttia:

 1. Tälläisiä kuvia mä just tarvin että alotan siivouksen :D! Kiitti!

  VastaaPoista
 2. Olipa inspiroivaa! Monesti miettinyt, että pitäis itsekin ottaa ennen ja jälkeen kuvat, että todella hahmottais millasessa kaaoksessa sitä välillä tuntuu asuttua.. :D

  - Jane

  yhtakuinkolme.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuntuu tosiaa.. siis TULEE asuttua :D

   Poista
  2. Joo kuvat kun ottaa niin voi konkreettisesti nähdä mitä on saaut aikaiseksi, mitä parhain motivaatio :D

   Poista
 3. Kuulostaa ja näyttää hyvinkin tutulta. :D Pitäisi vaan saada tota romun määrää karsituksi.

  VastaaPoista
 4. Mä oon karsinut vuoden vaihteesta asti tavaraa ja vielä on jotain läpikäymättä, ei oo sit nii iso urakka kun muuttaa :)

  Mä en ikinä enää halua yläkertaan yhtään huonetta :D! Lapsena se oli mun haave, et olis yläkerta. Nyt kun oon asunut kahdessa sellaisessa talossa niin eeeeeii ikinä enäääääää :D Meillä ainakin menee niin, et vaikka isomman huone on yläkerrassa niin eipä siellä juuri oleskella muuta kuin nukutaan. Eli kaikki roina on täällä alhaalla sit lojumassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, säkin oot urakoinut! :)

   Haha, meillä on mun lapsuudenkodissakin ollut makkarit yläkerrassa ja loput alakerrassa, en kyllä muista paljonko me sitä roinaa raahattiin mukanamme alas :D Saa nähdä miten meidän nyt käy :D

   Poista
 5. Mekin kun etsittiin taloa niin toiveena oli yksi kerros vaan.
  Tiesimme että pienten lasten kanssa olisi haasteellista jos olisi raput. Saisi autella vähän väliä jotakin muksua ylös tai alas :D
  Lapsiportit olisi olleet se pakollinen ostos juttu sitten heti.
  Ja pelkään että rappusissa joku kuitenkin kaatuu ja lentää.
  Itse pienempänä tulin lapsuuden kodin rappuset pää edellä alas, jäänyt kauhee muisto siitä.

  Onnea uuteen kotiin, toivottavasti laitat kuvia kun muutatte ja pääsette sisustamaan yms :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koti yhdessä kerroksessa olisi aika kiva, mutta mä tykkään kyllä kans kaksikerroksisista :D En oikein tiiä kumpi olisi kivempi. Tietty portaat voi olla hankalat pienten lasten kanssa. Hui, kurjaa että oot kaatunut lapsena portaissa :/ Meillä on kyllä myös sattunut kaikenlaista, vaikka äiti aina muistutti ettei portaissa pelleillä, mut en muista et ois kovinkaan pahasti ikinä känynyt.

   Laitan tietty kuvia uudesta kodista, kunhan sitten joskus päästään muuttamaan! :)

   Poista
 6. Kuulostaa kivalta tuo muutto isompaan! Jäättekö silti espoon tienoille vai vaihtuuko paikkakunta? Lasten kannalta ajattelin että vaihtuuko heillä kerhopaikka, kaverit yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutetaan onneksi ihan lähelle nykyistä kotia, eli kerhot, harrastukset sun muut pysyy ennallaan :)

   Poista
 7. Moikka! Esittelin viimeisimmässä postauksessani muutaman suosikkiblogini, ja Hutimeni tuli myös esitellyksi näiden joukossa :)
  - Neilikki
  maailmameilleavoinna.blogspot.fi

  VastaaPoista
 8. Kiva, että saatte lisää tilaa. Mites meinasitte huonejaon? Meillä kans sama juttu edessä ja mietin saako esikoinen omaan huoneen ja kaks pienintä yhteen vai nukkuuko kaikki yhdessä huoneessa ja toinen on leikkihuone :)
  Mä kyllä kannatan vain yhtä kerrosta, ehkä sitten kun lapset on isompia niin kakskerroksinen talo on parempi, mutta se kun yrität laittaa ruokaa niin et voi tietää mitä pikkuinen tekee yläkerran rauhassa tai jatkuvasti joudut huudella yläkertaan "lopettakaa riitely" "nyt syömään". Päivän aikana saa aika monta kertaa ravata rappusia pitkin ja vaatteetkin joutuu aina yläkerrasta hakemaan jos kesken ruokailun maito kaatuu päälle tms :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, tuolta kantilta en olekaan miettinyt asiaa. Mä oon itse kasvanut kahden kerroksen kodissa mutta en ainakaan lapsen näkökulmasta tiedä millaista äidillä oli :D Voihan se olla että on sitten aikamoista ramppaamista ylös alas, saa nähdä!

   Ollaan mietitty tuota huonejakoa mutta vielä ei olla päätetty. Todennäköisesti Joel saa oman huoneen ja pienemmät saa asua samassa huoneessa. Leikkihuonekin voisi olla kelpo ratkaisu :)

   Poista

Kiitos kommentista!